Puolet HIV-tartunnan saaneista hakeutuu testiin liian myöhään

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • vaeltaja2006
Erikoistutkija Henrikki Brummer-Korvenkontio, THL:stä

Hiv-tartuntatilanne ei Suomessa ole hälyyttävä, mutta Suomessa huolestuttaa edelleen se, että puolet tartunnan saaneista hakeutuu testiin liian myöhään. Tauti on jo edennyt. Lääkityksen teho ei enää siinä vaiheessa ole paras mahdollinen. Liian myöhään testiin saapuvat sekä homot että heterot.


Maailman aids-päivän seminaarissa erikoistutkija Henrikki Brummer-Korvenkontio, THL:stä kertoi Suomen HIV-tilanteesta. Uusien tartuntojen määrä ei parina viime vuonna ole enää noussut, mutta pitemmällä ajanjaksolla tendenssi on nouseva. Miesten välisessä seksissä saatujen tartuntojen määrä on tasaantunut. Kaikkiaan Suomessa on todettu 3203 tartuntaa. Niistä yli 900 on saatu miesten välisessä seksissä. Kansainvälisten selvitysten perusteella arvioidaan, että meillä on n. 800 tapausta, joita ei vielä tiedetä. Tilanne on paljon vaikeampi esim. Virossa. Siellä tiedetään 8524 tartuntaa.

Miehet, joilla on seksiä miesten kanssa, ovat merkittävä tartunnan saaneiden ryhmä. Vuosina 2008-2012 näitä tapauksia oli 224. Heistä suomalaissyntyisiä oli 82%, loput 18% olivat maahan muuttaneita. Suomalaissyntyisistä 56% oli saanut tartuntansa Suomessa ja 37% ulkomailla oleskellessa. Eniten tartuntoja oli saatu Espanjassa, Saksassa ja Thaimaassa. Ulkomaalaisista suurin osa (72%) oli saanut tartuntansa ulkomailla, eli todennäköisesti jo ennen Suomeen muuttamista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ruiskuhuumeiden käyttäjien saamia tartuntoja on nykyään vähän. Lukumääräisesti eniten tartuntoja tulee heteroseksissä, kaikkiaan yli 1250 tapausta. Vuosina 2006-2010 noin 60% heteroseksitartunnoista saatiin ulkomailla. Seksimatkailulla lienee osuutta asiaan. Esim. Venäjällä saadut tartunnat ovat pääosin heteroseksissä saatuja ja tartunnan saaneiden keski-ikä on n. 50 vuotta.

Kun katsotaan HIVin esiintyvyyttä Suomen naapurimaissa, on valtava ero itäisen ja läntisen Euroopan välillä. Itäisessä Euroopassa tartunnan saaneisiin suhtaudutaan kielteisesti, ja se vie heidät maan alle. Tartunnat leviävät.

Audio
Kesto 12 min 45 sek
HIV-tartunnat eri vuosina
HIV-tilanne Suomen lähialueilla

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!