IS: Jari Sillanpään esitystä seurasi Venäjän homopropagandalain isä Vitali Milonov

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 8

Jari Sillanpää esiintyi Pietarissa ja hänen esitystään katsomassa oli myös Venäjän homopropagandakiellon isänä pidetty Vitali Milonov.

Asiasta kertoi Ilta-Sanomat.

Milonov oli yksi "Meidän romanssi - kulttuurien dialogi" -nimisen suomalaisten ja venäläisten tähtien yhteiskonsertin isännistä. Yhteiskonsertin teema oli korostaa, sitä, miten romanssimusiikki yhdistää Suomea ja Venäjää.

Ilta-Sanomat kirjoittaa, että Milonov ei suhtautunut Sillanpään esitykseen lainkaan nurjasti, vaan päinvastaistoin konsertin järjestelyjen aikana on selvinnyt, että Milonov tuntee hyvin Sillanpään tuotantoa ja jopa jossain määrin fanittaa häntä.

Vitali Milonov on ottanut kantaa esimerkiksi Adam Lambertin, Lady Gagan ja Madonnan Pietarissa järjestettyjä konsertteja vastaan, koska Milonovin mukaan ne propagoivat homoseksuaalista elämäntapaa lapsille.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ilta-Sanomat kirjoittaa myös siitä, että Sillanpään homoseksuaalisuus oli pitkään "julkinen salaisuus", ja Sillanpää oli valmis kertomaan homoudestaan jo vuonna 1995. Helsingin Sanomien toimittaja kuitenkin piti parempana, että juuri tangokuninkaalliseksi tulleen Sillanpään suuntautumisesta vaiettaisiin jutussa. Jälkeenpäin Sillanpää arvelee päätöksen olleen oikean, koska kaapistatulo olisi tuolloin vienyt huomiota siltä, mitä Sillanpää on laulajana ja artistina

- Olin silloin niin voimieni tunnossa ja rohkea, että halusin kertoa asian, koska se ei ole ollut minulle itselleni koskaan mikään ongelma. Tajusin joskus parikymppisenä, että olen homoseksuaali ja olen ollut siitä lähtien sinut seksuaalisuuteni kanssa, Sillanpää kertoo Ilta-Sanomissa.

Vuonna 1995 elettiin kuitenkin erilaisessa Suomessa: nykyvenäjän malliin tuolloin Suomessakin homoseksuaalien olemassaolo hyväksyttiin, kunhan pysyivät poissa julkisuudesta.

Ilta-Sanomat kirjoittaa Sillanpään olevan tyytyväinen siihen, että tämä "on yksi Suomen virallisista julkihomoista".

- Olen saanut hyvin vähän mitään kielteistä palautetta kerrottuani asiasta. Päinvastoin, moni on tullut kiittelemään, sanoo Sillanpää.

Sillanpää tuli kaapista vuonna 2006 Nelosen Tuomas & Juuso Experience -ohjelmassa. Tuolloin hän kertoi päättyneen suhteensa toisenkin osapuolen olleen mies.


Pietarin "homopropagandan" kieltävä laki astui voimaan maaliskuussa 2012. Sen näkyvänä taustavaikuttajana oli juuri Vitali Milonov. Vastaava laki tuli voimaan koko Venäjän valtakunnassa kesällä 2013. Lainsäädäntö on herättänyt kansainvälistä kritiikkiä ihmisoikeuksia loukkaavana.

IS: Jari Sillanpää: Olin valmis kertomaan homoudestani jo vuonna 1995

8 kommenttia

"Vuonna 1995 elettiin kuitenkin erilaisessa Suomessa: nykyvenäjän malliin tuolloin Suomessakin homoseksuaalien olemassaolo hyväksyttiin, kunhan pysyivät poissa julkisuudesta."

Oliko noin? Itse olen kasvanut sitten ihan eri kulttuurissa. Kehotuskielto oli voimassa vuoteen 1999 asti, mutta se ei tainnut olla koskaan oikeastaan edes käytönnössä? Ei edes Sillanpään Tangojulkisuudessa?
Juuri vuosi 1995 on sattuneista syistä johtuen muistissani varsin kirkkaana.

Ei silloisen Suomen ilmapiiriä voi suoraan Venäjän nykyiseen ilmapiiriin verrata, mutta aika vaikeaa olisi ollut uskottavaa suuren (aikuis)yleisön viihdyttäjän uraa luoda, jos olisi ollut ulkona kaapista.