Ruotsidemokraattien johtaja lyttää Gardellin, homolobbauksen ja "prideparaatien mauttomat hahmot"

 • Uutinen
 • Yhteiskunta
 • (päivitetty )
 • Sami Mollgren
 • 3

Ruotsalaisen kansalliskonservatiivisen puolueen puheenjohtaja antaa kyytiä "homolobbaukselle", Johans Gardellille ja "pride-paraatien mauttomille hahmoille".

Expressen julkaisi torsaina otteita puheenjohtaja Jimmie Åkersson kirjan "Satis polito" luonnostekstistä, jossa puheenjohtaja käsittelee myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyviä näkemyksiään. Lopulta julkaistuun teokseen asti tekstit eivät päätyneet. Åkerson on muutenkin ollut viime aikoina varovainen sanomisissaan lgbt-aihepiirin suhteen.

Itse kirja on ollut yksi syksyn merkittävistä puheenaiheista Ruotsissa.

Åkesson kirjoittaa kirjansa julkaisematta jääneessä osassa esimerkiksi, että ruotsidemokraatit ei ole profilioitunut hbt-kysymysten innokkaimpana sopeuttajana ruotsalaiseen yhteiskuntaan. Hän kuitenkin kuvaa itseään varsin suvaitsevaksi, mutta mainitsee ettei hän "koskaan voisi ymmärtää homoseksuaalista rakkautta".

Jonas Gardellia Åkersson kuvaa henkilöksi, jonka vuoksi hän olisi jäänyt kaappiin, jos olisi homo. Hän kirjoittaa, ettei arvosta Gardellin "halpaa homohuumoria".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Pikemminkin, jos olisi homoseksuaali, en olisi luultavasti koskaan sallinut sellaisen tyypin esiintyä itsenimettynä edustajanani. Ennemmin hän ja se mitä hän edustaa olisi pitänyt minut siinä kuuluisassa kaapissa koko elämäni ajan. Uskoakseni, on tärkeää korostaa juuri sitä, että useimmat homoseksuaalit eivät ole sellaisia kuin prideparaatien mauttomat hahmot, kirjoittaa Åkersson.

Luonnoksensa lopussa on huomiot, että hänen pitäisi kirjoittaa siitä, "miksi sukupuolineutraali avioliitto on väärin" ja ettei hänellä ole "mitään velvollisuutta oikeuttaa normeista poikkeamista erityislainsäädännöllä".

Ruotsidemokraatit ovat ilmaisseet puolustavansa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä, käyttämällä esimerkiksi islamiin liitettyjä kielteisiä asenteita homoja kohtaan pontimena. Puolue on kuitenkin vastustanut suoraan lukuisia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavia yhdenvertaisuuspyrkimyksiä, kuten tasa-arvoista avioliittoa ja adoptio-oikeutta.

Jonas Gardell kommentoi Åkerssonin näkemyksiä Expressenille.

- Tiedän, että ruotsidemoraatit silloin tällöin yrittävät poimia ääniä hbt-ihmisiltä. Se on vähän outoa, kun he vastustavat kaikkea, minkä puolesta hbt-liike on taistellut nämä kaikki vuodet - tulla tunnustetuksi samalta juridiselta pohjalta kuin heterot. Saada mennä naimisiin, saada lapsia, saada perheelle kunnioitusta, he vastustavat kaikkea tätä, sanoo Gardell.

Expressen: Jimmie Åkessons angrepp på Gardell

3 kommenttia

 • 1 / 3
 • puppeliassi
 • 23.11.2013, 13.16
homofobi mikä homofobi vaikka mukamas homoja puolustaa islamilta.
 • 2 / 3
 • kukkapuolue
 • 23.11.2013, 14.12
Tasapainoilua. Pitäisi vastustaa islamin länsimaiselle yhteiskunnalle vieraita arvoja korostamalla suvaitsevaisuutta hbt-väkeä kohtaan ja kalastella jokunen homoääni, ja pitäisi kosiskella kansalliskonservatiiveja vastustamalla multikultiliberalismia mukaan luettuna hbt-liikkeen tasavertaisuustavoitteet.

Kaiken kaikkiaan ruotsidemokraatit kai ovat homojen kannalta melko harmiton ilmiö. Mitä he voisivat enää saada aikaan, vaikka kannatus kasvaisikin - kumota lainsäädäntöäkö? Tuskin. Puolueeseen kuitenkin pyrkii pesiytymään myös pesunkestäviä natseja paikkakunnilla, joilla kansallissosialismilla on ollut jalansijaa, lähinnä Skoonessa, joten ilmapiirin kiristymistä he voisivat saada retoriikalla aikaan. Vastavoimat ovat kuitenkin Ruotsissa huomattavat ja aktiiviset.