Katolisessa kirkossa on selvää muutosvastarintaa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 5

Katolisen kirkon piispa Illinoissa, USA:ssa on aikeissa pitää manausmessun homoavioliittoja vastaan, samaan aikaan kun osavaltion kuvernööri allekirjoittaa lain tasa-arvoiseksi avioliittolaiksi.

Springfiedin (Illinois) katolisen hiippakunnan piispa Thomas John Paprocki aikoo pitää messun homoavioliitot sallivaa lakia vastaan. Messu pidetään samana päivänä, ensi keskiviikkona, jolloin kuvernööri Pat Quinn allekirjoittaa tasa-arvoisen avioliittolain. Piispa toteaa poliitikkojen, jotka ovat tukeneet lakia, olevan moraalisesti rikoskumppaneita tähän vakavaan syntiin.

Piispa Paprocki tulkitsee nykyisen paavin aiempia lausumia niin, että paavin mielestä samaa sukupuolta olevien avioliitto on paholaisesta ja tulisi tuomita sellaisena.

Piispa Paprocki aikoo messussa rukouksessa anoa ja manata homoavioliittoja vastaan.

***

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vain muutamaa päivää aikaisemmin Vatikaanin Yhdysvaltain lähettiläs piti ensimmäisen kaikille Amerikan piispoille tarkoitetun tapaamisen nykyisen paavin valitsemisen jälkeen. Tilaisuudessa arkkipiispa Carlo Maria Vigano valisti piispoja, ettei heidän pidä julistaa ideologioita. Heitä kehotettiin olemaan esimerkkinä muille ja elämään vaatimattomasti, kuten nykyinen paavi tekee.

Paavi on todennut, että katolisen kirkon fokus aborttikysymykseen, samaa sukupuolta olevien avioliittoihin ja ehkäisyyn on ollut liian kapea-alainen ja vieraannuttava.

Uutinen State Journal-Register -lehdessä, Illinoissa

5 kommenttia

Luin suurella mielenkiinnolla Vanity Fairin pitkän kirjoituksen. Siinä on muutama kiinnostava ajatus ja maininta, vaikkakin siinä on paljon juoruilun makua.

"Kaappi ilman ovea" kuvaa oivallisesti sitä tilannetta, jossa suurin osa homoista katolisista hengenmiehistä elää tuossa järjestelmässä. Mitä pidemmällä ja syvemmällä he ovat kirkollisessa hierarkiassa, sitä tiukemmin he ovat kaapissa, josta ei ole ulospääsyä. Noiden ihmisten kannalta tilanne on traaginen monella tavalla. He ovat kenties aikanaan ryhtyneet papeiksi, koska yhteiskunta ei ole antanut tilaa ja vaihtoehtoja homolle: joko menet heteronaimisiin kulissiavioliittoon taikka ryhdyt papiksi. Katolisessa kirkossa nuo miehet joutuvat elämään jatkuvassa ristiriidassa opin ja todellisten tunteiden kanssa.

Tuohon kirkon organisaatioon ovat kirjoituksen mukaan pesiytyneet "kyykäärmeet", itsensä kieltävät homot. He saattavat olla huomattavan myrkyllisiä toimissaan muita homoja vastaan.

Kirjoituksesta mieleeni nousi ajatus, että josko uusi paavi on aloittanut liian laajan ja liian nopean kirkon pimeiden nurkkien siivouksen. Kirkon konservatiivit eivät hevin luovu saavutetuista eduista, komeista mekoista jne. Paavi aikoo mm. puhdistaa Vatikaanin pankin maineen ja estää korruption. Se ei kaikille takuulla ole mieleen.

Huolestunut ajatukseni on tällä hetkellä se, että uudelle paaville voi käydä liian nopeiden uudistustensa kanssa huonosti. Hänet voidaan kammeta sivuun. Keinoja siihen varmasti löytyy, jopa rankkojakin sellaisia. Näinhän kävi aikanaan Gorbatsoville itäisessä maassa.

Kommenttia muokattu: 17.11.2013 klo 22:58