EU:lta vaaditaan toimia sateenkaariperheiden lasten aseman turvaamiseksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • -

Eurooppalaisten sateenkaariperhejärjestöjen kattojärjestön Nelfan varapuheenjohtaja Juha Jämsä ojensi Helsingissä tiistaina 24. syyskuuta komissaari Viviane Redingille järjestön kaikkien 21 jäsenjärjestön allekirjoittaman vetoomuksen, jossa pyydetään komissaaria käymään toimeen vapaan liikkuvuuden takaamiseksi myös sateenkaariperheiden lapsille ja vanhemmille Euroopan Unionin alueella.

Huolena on lasten asema maasta toiseen muutettaessa.

Komissaari Reding vastaanotti vetoomuksen Helsingin Vanhalla Ylioppilastalolla tiistaina 24.9. aamupäivällä järjestetyssä keskustelutilaisuudessa.

- Tämän päivän Euroopan Unionissa osa lapsista saattaa menettää juridisen vanhempansa kun perhe ylittää rajan sellaisesta jäsenmaasta, jossa on tasa-arvoinen avioliitto- ja perhelainsäädäntö, sellaiseen maahaan, jossa näitä perusoikeuksia ei ole, totesi Nelfan puheenjohtaja Catalina Pallàs.

- Miten voi olla mahdollista, että jotkin lapset joutuvat elämään sellaisessa juridisen epävarmuuden tilassa, että heillä on joissain maissa kaksi juridista vanhempaa, ja joissain toisissa vain yksi tai ei yhtään?, kysyi Pallàs.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Olemme huolissamme siitä, että nykyinen asiaintila on luonut Euroopan Unioniin toisen luokan lapsi-kansalaisten joukon, vain siksi, että he sattuvat elämään sateenkaariperheessä, lisäsi varapuheenjohtaja Jämsä.

Vetoomuksessa Nelfan jäsenet pyytävät komissaari Redingiä tekemään lakialoitteen, joka turvaisi sateenkaariperheiden lasten yhdenvertaisen kohtelun Euroopan Unionissa. Tämä voidaan saavuttaa muiden jäsenmaiden virallisesti suorittamien juridisten toimien, kuten avioliittojen, adoptioiden ja syntymätodistusten automaattisena tunnustamisena kaikissa muissa jäsenmaissa.

Nelfa vaatii komissaari Redingiä ottamaan selkeä kanta sateenkaariperheiden lasten puolesta ja ryhtymään toimeen.

- Uudistus mahdollistaisi sen, että lapsella, jolla on kaksi isää Belgiassa, voisi edelleen 'olla' heidät, jos perhe päättää muuttaa Puolaan. Samoin espanjalaisella lapsella, jolla on kaksi äitiä Espanjassa, voisi edelleen 'olla' heidät, kun perhe lomailee Italiassa. On melko ilmeistä, että lapsella tulisi olla oikeus omaan perheeseensä huolimatta perheen asuinpaikasta, sanoi Belgiassa asuva portugalilainen sateenkaariperheen isä Luis Amorim.

Juha Jämsä ojensi komissaari Viviane Redingille järjestön kaikkien 21 jäsenjärjestön allekirjoittaman vetoomuksen, jossa pyydetään komissaaria käymään toimeen vapaan liikkuvuuden takaamiseksi myös sateenkaariperheiden lapsille ja vanhemmille Euroopan Unionin alueella. Kuva: Sateenkaariperheet ry
Kuva: Sateenkaariperheet ry

Tiedote (pdf) Sateenkaariperheet ry:n palvelimella
www.sateenkaariperheet.fi

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!