Tom of Finland -säätiö haluaa estää suomenkielisen Touko Laaksonen -elokuvan tekemisen

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006
  • 12
Kuvia perjantaina 13.9.2013 avautuvasta näyttelystä. Kuvassa suomenkielinen Touko Laaksonen.

Tom of Finlandista on tekeillä kaksi elokuvaa. Los Angelesissa toimiva Tom of Finland -"perinnesäätiö" tukee Dome Karukosken englanninkielistä elokuvaa.Se olisi "virallinen" elämäkertaelokuva, ja taustalla on Helsinki-filmi ja tuottaja Aleksi Bardy. Siihen elokuvaan tulee pääosaan kansainvälinen tähtinäyttelijä.

Toista elokuvaa tekee pieni ja uusi tuotantoyhtiö Special Film, ja suomenkielinen elokuva käsittelee henkilöä Tom of Finland -nimimerkin takana eli Touko Laaksosta. Helsingin Sanomien tietojen mukaan Tom of Finland -säätiö vaatii sen tuotannon lopettamista ja uhkaa oikeusprosessilla tekijänoikeusrikkomusten vuoksi. Säätiön johtaja Durk Dehner kertoi HS:lle, että tässä elokuvassa luvatta käytetään tavaramerkkiä ja nimeä "Tom". Durk Dehner sanoo, että "he ratsastavat Tomilla, tekevät hänestä omaa käyntikorttiaan".

Karukosken "virallinen"Tom-elokuva esiteltiin Toronton filmijuhlilla maanantaina. Tänään Special Filmin hankkeesta kerrottiin huomenna avautuvan Tom-näyttelyn lehdistötilaisuudessa.


Säätiön tulevaisuus

Perinnesäätiön perustaja ja johtaja Durk Dehner on jo 64-vuotias. Hän on useammassakin yhteydessä esittänyt, että säätiön tulevaisuus tulisi varmistaa. Nykyisin säätiö elää rojaltien varassa. Hän on etsinyt yhteistyökumppanuutta suomalaiselta taholta. Tueksi on perustettu Tom of Finland -seura. MSC Finland on yksi taho, samoin suomalaiset museot. Yhteistyötä on aloiteltu Åbo Akademin ja Wäinö Aaltosen museon kanssa. Nyt Dehner toivoo, että Suomen valtio ottaisi kontolleen Tom of Finland -säätiön (eli Durk Dehnerin) talon Los Angelesissa. Siitä voisi tulla kulttuuritukikohta ja taiteilijaresidenssi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Special Film Company: Toukon tarina kuuluu kaikille

Suomenkielistä elokuvaa valmisteleva Special Film kertoo lehdistötiedotteessaan syntyneestä tekijänoikeuskiistasta. Tiedotteen mukaan Tom of Finland -perinnesäätiö väittää omistavansa monopolin Laaksosen elämäntyöhön ja tarinaan. Suomen taidehistoria ei tunne vastaavaa tapausta, jossa ulkomainen taho yrittää estää suomenkielisen elokuvan tekemisen suomalaisesta taiteilijasta. Elokuvassa ei tulla käyttämään Touko Laaksosen töitä - elokuva ei siis tule rikkomaan tekijänoikeuslakia.

Tänään kerrottiin myös joukkorahoituskampanjasta, jolla tuetaan Touko Laaksosen elämästä kertovan pitkän fiktioelokuvan tuotannon kehittelyä ja esituotantoa. Elokuvan Berlinaren elokuvajuhlilla julkaistu teaser on kerännyt jo yli 200 000 katsojaa videopalvelu Youtubessa, ja elokuva on kerännyt ympärilleen laajan yhteisön.


Elokuva valottaa 50-luvun homovainojen aikaa

“Elokuvan tarina sijoittuu 1950-luvun homovainojen aikaan ja on ajankohtainen vielä nykymaailmankin poliittisessa ilmapiirissä. Siksi on tärkeää, että se kerrotaan riippumattomasti ja rohkeasti”, sanovat elokuvan ohjaajat Vesa Kuosmanen ja Henri Huttunen.

Tutkija Kati Mustola on selvittänyt laajasti Touko Laaksosen elämän vaiheita. Hän arvioi tänään tekijänoikeuskiistaa näin: Tomin töitä aikoinaan kopioitiin ilman lupaa surutta. Koska homoseksuaalisuus oli kiellettyä, oli vaikea nostaa tekijänoikeusjuttuja. Menneisyys ehkä vaikuttaa säätiön toimissa.

Kuuntele kokonaan:


Audio

Tom itse kertoi tekijänoikeusongelmistaan http://ranneliike.net/media-arkisto/media/182

12 kommenttia

Loistava esimerkki siitä miten tekijänoikeuksia voidaan surkean lainsäädännön vuoksi käyttää väärin ainoana päämääränä voiton maksimoiminen. Säätiö ei todellakaan kerännyt kavereita Suomessa ratkaisullaan ja voi pitää tunkkinsa. Kuka todella uskoo että Karukoski onnistuisi tässä kun aiemmat näytöt ovat mitä ovat?
  • 2 / 12
  • puppeliassi
  • 12.9.2013, 21.40
järjetön tekijänoikeuslaki, minusta on hyvä asia jos tulee useampikin vähän erilaista elokuvaa.