Olympiakomitea: Venäjän homopropagandalakia rikkovia tullaan rankaisemaan

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Ossi Halme

Kansainvälinen Olympiakomitea (KOK) on vahvistanut, että Sotšin olympiakisojen yhteydessä Venäjän homopropagandalakia rikkovat tulevat saamaan rangaistuksen. KOK vetoaa peruskirjan 50. artiklaan, joka kieltää ”uskonnon, politiikan ja rodullisen propagandan levittämisen” kisojen yhteydessä.

GLBT-oikeuksia puolustavat urheilijat ovat aikaisemmin ilmoittaneet käyttävänsä sateenkaaripinssiä kisojen avajais- ja loppuseremonioissa. KOK:n tulkinnan mukaan tämä ei ole sallittua. Olympiakomitea kertoi arvioivansa jokaisen tapauksen sen perusteella, mitä on sanottu tai tehty.

Olympiakomitea on perinteisesti varonut erimielisyyksiä isäntämaan kanssa.


Toimittajan kommentti

Massiivisia miljardihankkeita hallinnoiva, korruptioepäilyistäkin kärsinyt KOK päätti ampua itseään jalkaan. On täysin ymmärrettävää, että Olympiakomitea ei voi aktiivisesti tai edes passiivisesti kannustaa rikkomaan kisojen isäntämaan lakeja. Sen sijaan on hyvin kaukaa haettua pyrkiä yhdistämään äänettömät ihmisoikeuksien puolustamiset ”uskonnollisiksi, poliittisiksi tai rodullisiksi”. KOK ei selventänyt onko tässä kyse uskonnosta, politiikasta vai rodullisuudesta. Komitean linjaus on vähintään kyseenalainen kansainvälisten ihmisoikeussopimusten valossa. Samalla KOK teki poliittisen linjauksen, joka sen alaisissa kisoissa on kielletty.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Olympialiike ja olympia-aate ovat erkaantuneet toisistaan. Koomisimpia ilmentyviä ovat KOK:n tämänpäiväisen ilmoituksen lisäksi esim. se, että viime olympialaisissa yleisö ei saanut pitää Pepsin juomatölkkejä näkyvillä, koska Pepsin kilpailija Coca-Cola virallinen olympiasponsori.

Joka asiassa on kuitenkin myös jotain hyvää. Tällä kerralla suomalaiset urheilupiirit voivat huokaista helpotuksesta, kun painetta Länsimaisten arvojen ja mielipiteiden ilmaisuun ei ole.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!