Räsäsen kannanotto siivitti jälleen evl-kirkosta lähtöjä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 2

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd) viikonvaihteessa pitämä puhe lain ja Jumalan sanan suhteesta näyttää aiheuttaneen uuden eroryntäyksen kirkosta. Kirkon kommentoiti oli aluksi välttelevää eikä ministerin kannanotoista sanouduttu irti, kunnes arkkipiispa Mäkinen twiittasi lomaltaan ministerin puhuvan kirkon rivijäsenenä. Aiemmin piispan sijainen, Turun piispa Kaarlo Kalliala oli sanonut, että Räsäsen puheesta on nostettu esille "yksittäisiä kohtia".

Eroakirkosta.fi-sivuston laskurin mukaan kirkosta eroamiset kääntyivät jyrkkään nousuun keskiviikkona puolen päivän aikaan. Puoleenyöhön mennessä sivuston kautta eronneita oli kertynyt lähes tuhat, kun heitä edellisenä päivänä oli vain 72. Koko kesäkuun aikana kirkosta eronneita kertyi sivuston laskuriin 1 900.

Kymmenen vuotta sitten perustettu sivusto on HS:n mukaan nyt ensisijainen kanava, jonka avulla luterilaisen tai ortodoksisen kirkon jäsenet eroavat kirkoistaan. Sitä ylläpitää Vakamusten tasa-arvo Vata -niminen yhdistys.

Räsänen puhui Kansanlähetyspäivillä Kankaanpäässä lauantaina. Ministerin mukaan kristitty joutuu miettimään jopa toimimista vastoin lakia, jos laki on ristiriidassa Raamatun opetusten kanssa. Räsänen kuvasi homoseksuaalisuutta kivuksi.

Kankaanpään-puheesta nousi kohu keskiviikkona sen levittyä julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa. Asiasta uutisoi ensinnä Kankaanpään seutu. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) sanoi Räsäsen kannanottoa "onnettomaksi muotoiluksi" HBL:n haastattelussa. Räsänen taas kommentoi sanomalla, että hänen puheensa oli irrotettu asiayhteydestä.

Sivuston kaikkien aikojen eroamisennätys syntyi loppuvuonna 2010 sen jälkeen, kun Räsänen oli esiintynyt Ajankohtaisen kakkosen Homoilta-lähetyksessä ja suututtanut koko joukon kansalaisia tasa-arvoista avioliittolakia vastustaen.

Suomen evl-kirkon vastuuhenkilöiden suunnalta ei aluksi otettu etäisyyttä Räsäsen puheisiin, vaikka niitä ei tuettukaan. Arkkipiispa Kari Mäkisen viettäessä kesälomaansa hänen sijallaan asiaa kommentoi Yle Uutisille Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala, joka sanoi Räsäsen puheesta otetun esille yksittäisiä kohtia. Torstaiaamuna arkkipiispa Mäkinen kuitenkin twiittasi lomaltaan varoittaen sotkemasta Räsäsen kantoja kirkon kantoihin.
- Ei enempää kuin kenen tahansa kadulla vastaan tulevan kirkon jäsenen puheita, Mäkinen twiittasi torstaiaamuna lomaltaan.

Kalliala oli keskiviikkona todennut, että kirkon jäsenenä ja Suomen kansalaisena Räsäsellä on oikeus esittää eettisiä kantoja myös asioista, jotka liittyvät kristilliseen uskoon. Meillä ei ole yksityiskohtaisia eettisiä kannanottoja, jotka olisi ratkaistu ennakkoon. Samoista lähtökohdista voidaan tulla erilaisiin tuloksiin, Kalliala sanoi.

Uutinen HS:ssä
Turun piispan lausunto Räsen puheesta Yle.fi-sivuilla
Arkkipiispan twiittaus lomaltaan

2 kommenttia

Eilen erosi kirkosta 900 henkilöä enemmän kuin keskimäärin.
Jos lasketaan keskipalkasta maksetun kirkollisveron mukaan, evankelisluterilainen kirkko menetti eilen kymmenen tunnin aikana yli 400 000 euron tulot vuositasolla.

Räsäsen esiintyminen Homoilta-ohjelmassa aiheutti laskelmien mukaan kirkolle 25-30 miljoonan euron tulonmenetyksen.

Eroajia on tänään ilmaantunut jo yli 1000, joten olettaisi piispojen edes hieman pontevammin puuttuvan Räsäsen koheltamiseen. Räsänen nimittäin puhui tavallaan evankelis-luterilaisen kirkon tilaisuudessa, sillä Kansanlähetys on kirkon lähetysjärjestö.

http://www.eroakirkosta.fi/static/ek-tilastot/
  • 2 / 2
  • Hallehuuhaa
  • 12.7.2013, 4.11
Uskonto on vaarallista lapsille ja aikuisille. Uskonto aiheuttaa mm. ympärileikkauksia, pappipedofiliaa, homomurhia, sotia ja synnyttää ministeri Räsäsiä, joiden elämän veronmaksajat joutuvat kustantamaan.