Yhteiskunta murroksessa

  • 1 / 4
  • Lukumo
  • 30.3.2007 23:39
Vaalit on käyty. Vaalitulos on joka paikassa läpeensä kaluttu. Se siitä, paitsi...
Onko suomalainen yhteiskunta todellakin murroksen kourissa? Itse olen sitä mieltä, että murros on tapahtumassa. Väitteeni perustan puhtaasti lööppeihin ja juorulehtiin. Vasta kävin kaupassa ja lööpeissä kirkui Matti ja Merikukka. Ihmettelin, mitä se Nykäsen Matti on nyt ehtinyt tehdä? Mutta ei, kysehän oli pääministeristämme. Sen jälkeen pysähdyin kaupan lehtihyllyn ääreen ja aloin tavaamaan otsikoita. Ei yhtään kirkuvaa otsikkoa Nykäsen Matista saatika Mervistä. Susan Kurosestakaan ei löytynyt mainintaa. Aloin todella huolestua. Eikö Suomen kansa enää osta juoruja muista kuin asiallisista tyypeistä? Saammeko heittää hyvästit turhille julkkiksille?
Kun siinä lehtihyllyä aikani tutkiskelin, saapui samaisia lehtiä pläräilemään ihan tavallisen oloinen muija. Häneltä sitten rohkeana poikana kysyin, tietääkö hän mitä Nykäsen Matille nykyisin kuuluu? Se muija katsoi minua kuin halpaa makkaraa ja ennen kuin ehdin täsmentää kysymystäni, poikaystävä haki minut kädestä pitäen pois. Sanoi vielä: "Lukumo, kalatiskille saat mennä myyjälle vittuilemaan, mutta jätä tavalliset asiakkaat rauhaan!" (Miten se voi muistaa periaatekeskustelun kalamyyjän kanssa kun juttelimme siitä, että kilohinta lohifileellä nousee kuudella eurolla kun siihen tekee yhden viillon ja se on medaljonki.)
Haastankin nyt Ranneliikkeen tuppiporukan kvalitatiivisen tutkimuksen suoritusportaaseen. Onko juorujournalismissa tapahtunut muutoksia? Jos on, ennakoiko se jonkinlaista yhteiskunnan murrosta? Jos turhat julkkikset on unohdettu, tarkoittaako se pahempia/parempia aikoja "aiheellisille" julkkiksille? Ennakoiko se jonkinlaista perustavaa muutosta suomalaiseen yhteiskuntaan? Onko tulossa taloudellinen taantuma vai henkinen taantuma? Nämä asiat on helppo selvittää, jos tuppiporukka kokoaa voimansa. Eli menkää nyt lehtihyllyjen ääreen ja raportoikaa tuloksista tänne. Itseni lisäksi tuppiporukkaan haastan ainakin Juhanin, Vaeltajan, Enterin, Kesäpojan, Arkadaksen, Peten ja muut. Martin tasapainoisen oloisena tyyppinä voi sitten tehdä analyysin raporteista.
  • 2 / 4
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 31.3.2007 0:33
Lukumo kirjoitti: "Onko juorujournalismissa tapahtunut muutoksia?" Olisiko tämä kysymyksesi ydin?

Silmäilen toki noita valintamyymälöiden lehtitelineiden lehtien kansia, otsikoita ja joskus myös sisältöjä. Ongelmani on, että luen enemmän ammattilehtiä ja kansainvälisiä uutisia, kuin pystyn seuraamaan yleislehtiä.

Yhteiskunta murroksessa? Enpä tiedä. Tai ehkä sittenkin. Perheen pienimmät varmaan herkimmin reagoivat muutokseen. SK toteaa tuoreimmassa numerossa, että lasten mielenterveyshäiriöt lisääntyvät hallitsemattomalla vauhdilla. Kyllä se saattaisi olla indikaattori (tunniste), joka kertoo laajasta pahoinvoinnista tässä yhteiskunnassa.

Noista lehtitelineistä tulevat mieleeni nuoruuden Nyyrikit ja muut vastaavat, jotka olivat nyyhkytarinoita surkealle paperille ja lähes ilman kuvia painettuja. Posti kertoi kantavansa niitä nippukaupalla syrjäkylienkin naisille. Väitän, että tarvitsemme oman mielen pakopaikan arjesta kukin omalla tavallamme. Nyt noita pakopaikkoja tarjotaan kiiltävälle paperille painettuna ja kannessa aina ihmisen kuva.

Kyllä nuo lööpit ja juttujen aiheet kielivät yleisestä tunneilmastosta. Jossain silmiini vilahti, että lööpeissä on aikaisempaa enemmän väkivaltaa. Mistä sekin sitten kertoo.

Nämä olivat ensimmäiset mieleeni nousseet ajatukset tekstistäsi. Muut jatkakoot.

Mikä muuten on tuppiporukka? Tuppikullin tiedän, mutta sen arvelen kuuluvan eri yhteyteen. :-)
Itse uskollisena Seiskan lukijana olen kyllä huomannut tuon kehityksen. Ihan oikeista kuuluisuuksista kirjoitetaan, koska he vihdoin viimein antavat aihetta siihen...

Meille muuten tulee Seiska, koska englanninkielisen puolisoni takia tarvitsemme BBC:n, Discoveryn, National Geographicin jne. ohjelmatiedot. Lisäksi teen sanaristikon (joka yleensä on aivan perseelleen laadittu) ja luen Karvisen ja sen murhamysteerin (aina yhtä kutkuttava ;P) sarjakuvasivulta. Siinä se. Joskus luen myös "lukijoiden hauskat vitsit", ihan vaan selvittääkseni, miksi ne täytyy ihan erikseen kuvailla "hauskoiksi"... Ei ole vielä selvinnyt.
  • 4 / 4
  • Lukumo
  • 31.3.2007 3:35
Jos se Juhani auttaa niin tuossa: http://en.wikipedia.org/wiki/Tuppi Eihän tämä nettikeskustelu oikeastaan paljoa kortinpeluusta poikkea - kaverien kanssa jutustelua - tuppiporukka... Mutta älä vaadi, että alan sinulle selittämään sanoja, jos joudut tuppeen!