Krakovan suvaitsevaisuusfestivaali

Viime vuonna marssi pidettiin 28. huhtikuuta. Saksalainen mies Kölnin läheltä kertoo kokemuksiaan:

”Osallistujia oli n. 1500. Vastamielenosoittajilla oli banderolleja: ”Homoterroria” ja ”Lyökää niitä, jos uskotte Jumalaan”. Marssijoitten päälle sateli kiviä ja kananmunia. Meitä oli 9 hengen seurue.

Kymmenet loukkaantuivat hyökkäyksessä. Monet jouduttiin viemään sairaalaan. Poliisi esti pahimmat välikohtaukset. Se, että poliisi suojasi näin hyvin, oli eurooppalasen homo/lesboliikeen solidaarisuuden ansiota. Edellisinä vuosina poliisi oli ollut välinpitämätön.

Käytiin myös Auschwitz-Birkenaun leirillä, jossa on tapettu arviolta 10000 homoa ja lesboa. Eri maiden valtuuskunnat laskivat seppelleet kansallissosialismin uhrien muistomerkille.”
  • 3 / 3
  • vaeltaja2006
  • 28.3.2007 22:20
Jacek Marjanzki, alun perin puolalainen, asuu nykyisiin Kölnissä, kertoo Krakovan Suvaitsevaisuusfestivaalista 19.-22. huhtikuuta 2007.

Noiden päivien aikana on monenlaista kulttuuriohjelmaa paneelikeskusteluista workshoppiehin. Tämä vuosi on omistettu säveltäjä Karol Szymanowskille.Hän on Chopinin jälkeen merkittävin puolalainen säveltäjä. Hän kuoli vuonna 1937. Hän oli homo samoin kuin lastenkirjojen tekijä Maria Konopnicka. Molempia muistetaan näinä päivinä.

Festivaaliin kuuluu myös elokuvia ja monenlaisia HLBT-elokuvia on luvassa. Lisäksi käydään Auschwitzin keskitysleirillä ja lauantaina on kulkue läpi kaupungin. Muutama vuosi sitten, kun oli ensimmäinen marssi, osanottajia oli 400:n sijasta 1200 ja poliisilla oli vaikeuksia turvan takaamisessa. Nyt on otettu oppia. Homovastaiset ryhmät ovat ilmoittaneet omia mielenosoitusmarssejaan, joiden reitit risteävät tämän kulkueen kanssa. Nyt kuitenkin tulee taas paljon ulkomaista väkeä Saksasta, Pariisista, Manchesterista, Brysselistä, Antwerpenistä, ja lähetystöjä ja konsulaatteja on informoitu. Ne taas ottavat yhteyttä paikallisiin viranomaisiin.

Tänä vuonna on myös ensimmäinen jumalanpalvelus.