Moskovan pormestari Lontoossa

  • 1 / 12
  • vaeltaja2006
  • 27.2.2007 14:58
Gay-aktivistit järjestävät huomenna mielenosoituksen Lontoossa, kun Moskovan kaupungin pormestari saapuu M4-pormestarien kokouskeen. Euroopan neljä suurkaupunkia, Lontoo, Pariisi, Berliini ja Moskova, pitävät tällaisen pormestarikokouksen vuosittain.

Moskovan pormestari Luzhkov on julkisuudessa haukkunut pride-paraateja saatanallsiksi ja hän on jo etukäteen luvannut, että Moskovaan sellaisia ei tulla sallimaan. Berliinin ja Pariisin pormestarit ovat homoja ja Lontoon pormestaria kutsutaan ”gay-ystävälliseksi”. He ovat siis hyvää kokousseuraa Luzhkoville.

Moskovan Priden pääjärjestäjä Nikolai Aleksejev saapuu Moskovasta huomiseen mielenosoitukseen.
Toivottavasti Nikolai Aleksejev pääsee maasta ulos. Venäjän rajaviranomaisilla on ollut tapana pistellä kapuloita rattaisiin vaikkapa nyhtämällä passista sivuja pois, jolloin passi näppärästi mitätöityy. Toisaalta herra Aleksejevilla on isot kansainväliset tukijoukot, jotka ovat valmiita nostamaan tarvittaessa metelin. Toisin kuin vaikkapa erään suomensukuisen kansan aktivistilla.
The Moscow Times raportoi kahden homoaktivistin jättäneen maanantaina kunnianloukkauskanteen Moskovan kaupungin pormestaria Yury Luzhkovia vastaan. Miehet vaativat Luzhkovia perumaan puheensa ja maksamaan symbolisen 1000 ruplan (29 euroa, keskikurssi 27.2.2007) vahingonkorvauksen kummallekin kanteen esittäjälle.

Vaeltaja tuossa edellä kertoikin aiheet kanteeseen.
Lontoon tapaamisessa Lushkovin mielenilmaukset oli otettu esille. Hän torjui ne.

Lehdistökonferenssissa kokouksen jälkeen hän kielsi olevansa homofobinen. "Venäjä laillisti homoseksuaalisuuden vuonna 1953. Sen jälkeen useita homoklubeja on avattu Moskovassa. Niissä vierailevia ei aseteta syytteeseen."

"Ongelma ei koske syrjintää taikka syytteeseen asettamista, mutta se koskee homopropagandaa. Sitä ei hyväksytä Moskovassa, koska enemmistö yhteiskunnassa ei hyväksy epätraditionaalisen seksuaalisen orientaation toteuttamista." Näin lausui siis Moskovan pormestari Lontoossa.
  • 6 / 12
  • vaeltaja2006
  • 1.3.2007 20:09
Moskovan kaupunkiparlamentti tukee Luzkovin homoparaatikieltoa. Se on määrännyt, että kaikki sellaiset kokoontumiset kielletään, joissa on yli kaksi henkilöä neliömetrillä. Ja kaikista mielenosoituksista pitää sopia kaupunkiparlamentin kanssa.

Lähde: Russland aktuell
Yhteisissä lausunnoissaan Juri Luzkov vertasi - Pariisin pormestari Bertrand Delanoën vieressä - homoseksuaalisuutta alkoholismiin ja tupakanpolttoon. Luzkovin mukaan "kuten jokainen yhteiskunta, me haluamme suojautua alkoholin ja tupakan edistämistä vastaan. Pride-marssien myötä ihmisille tarjotaan otettavaksi tämän seksuaalisen vähemmistön tietty laatu".
  • 8 / 12
  • vaeltaja2006
  • 4.3.2007 13:00
Moskovan pormestarin Lontoon vierailu ja homoparaatiasiat ovat saaneet paljon näkyvyyttä Venäjän lehdissä ja tv:ssä. Aktivistit järjestivät Luzhkovin vierailun aikana Lontoossa mielenosoituksen ja lehdistötilaisuudessa homoasia oli vahvasti esillä. Lehdistötilaisuudessa oli myös Moskovan priden pääjärjestäjä Nikolai Aleksejev. Kun Luzkovia haastateltiin, Aleksejev otti esiin sateenkaarilipun, jolloin Luzhkovin turvamiehet ja lähipiiri yrittivät riistää lipun pois. ”Tästä kuulet vielä”, oli heidän uhkauksensa. Aleksejeville oli myöhemmn soitettu uhkauspuhelu.

Jos Aleksejev joutuu murhayrityksen kohteeksi, miten toimii meillä älymystö ja homoyhteisö?
Lontoon poliisi tutkii pormestarien tiedotustilanteessa Lontoossa syntynyttä käsirysyä. Tv-kamerat välittivät kuvaa, miten Moskovan pormestarin lehdistösihteeri käy homokativisti ja journalisti Nikolai Aleksejevin kimppuun repien häneltä pois julisteen.

Lontoossa rangaistaan tiukemmin sellaisesta päällekarkauksesta, jossa on kysymys homofobisesta hyökkäyksestä.
Moskovan pormestarin lehdistösihteeri kieltää edelleen, ettei mitään ole tapahtunut. Poliisi tutkii asiaa Lontoossa. Lehdistösihteeri on jo Moskovassa. Tuskin häntä sieltä saadaan oikeuden eteen, vaikka poliisi toteaisikin rikoksen tapahtuneen.

Tärkein seikka tässä tilanteessa on se, että nyt Pride-kielto on saanut lisää julkisuutta. Moskovan pormestari joutui Lontoon tapahtuman vuoksi melkoiseen julkisuuteen myös kotimaassaan. Keskustelu Moskovan Pridesta sai tästä vain lisää vauhtia.
Yllättävää tukea Gay Pridelle Moskovaan.

Moskovan pormestarin lehdistösihteerin Sergei Tsoin vaimo, laulaja Anita Tsoi on ilmassut kannattavansa Priden pitämistä ja aikoo itsekin mahdollisesti osallistua. Homoja hän pitää hyvinä tyyppeinä.

Lähde: Gay.com UK&Ireland