Vaasan Seta ry:n vaalikysely

  • 1 / 1
  • Peetu78
  • 11.2.2007 18:38
Vaasan Seta ry on lähettänyt vaalikyselyn Vaasan vaalipiirin eduskuntavaaliehdokkaille koskien seksuaalivähemmistöjen asemaa.

Kyselyssä tiedustellaan ehdokkaiden kantoja seuraaviin avoimiin kysymyksiin:

Yhdenvertaisuuslain (§6 21/2004) mukaan ketään ei saa syrjiä seksuaalisen suuntautumisen vuoksi . Myös työsopimuslain toisessa luvussa
(§2 2001/55) kuvataan kuinka työnantaja ilman hyväksyttävää syytä ei saa "syrjiä työntekijää seksuaalisen suuntautumisen tai jonkun muun siihen
verrattavan olosuhteen takia". Miten näet kyseisten lakien säädösten toteutuvan nykypäivänä Suomessa i) työelämässä ii) oppilaitoksissa.

Millä tavoin Sinä kansanedustajana olet valmis työskentelemään seksuaalivähemmistöjen tilanteen parantamiseksi?

Lisäksi ehdokkaille esitettiin väittämiä, joihinka heidän pitää vastata asteikolla a-e (a täysin samaa mieltä - e täysin eri mieltä)

Suomen tulee vaikuttaa kansainvälisesti siihen, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeudet tunnustetaan kaikkialla.

Ruotsissa aloitti toimintansa 1.5.1999 valtiollinen valvontaviranomainen, jonka tehtävänä on vaikuttaa homofobiaa ja seksuaaliseen suuntautumiseen
perustuvaa syrjintää vastaan (HomO, kts.http://www.homo.se ). Myös Suomi tarvitsee erityisen luottamusmiehen tehtävänään toimia seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoli-identiteettiin perustuvaa syrjintää vastaan.

Laki rekisteröidystä parisuhteesta hyväksyttiin syyskuussa 2001. Tämä laki takaa kahden 18 vuotta täyttäneen samaa sukupuolta olevan henkilön oikeuden suhteen rekisteröimiseen. Myös oikeus adoptioon pitäisi taata rekisteröidyssä parisuhteessa eläville.

Laki rekisteröidystä parisuhteesta ei anna samoja mahdollisuuksia ja oikeuksia kuin avioliitto koskien mm. adoptiota ja oikeutta samaan sukunimeen. Lainsäädäntöä tulisi muuttaa siten, että samaa sukupuolta oleva pari saa vastaavat avioliitto-oikeudet kuin heteroseksuaalitkin.

Vastaukset julkaistaan Vaasan Seta ry:n nettisivuillahttp://www.vaasanseta.fi