Feromonit ja seksuaalinen suuntautuminen

  • 1 / 2
  • arosusi
  • 10.2.2007 1:53
Törmäsin kiinnostavaan tutkimukseen, joka on tosin jo vuodelta 2005, mutta en ole nähnyt siitä täällä mainittavan, joten kerronpa tulokset lyhyesti.

Ihmisten kehon hajut saattavat vaikuttaa parinvalintaan. Jos näin on, seksuaalinen suuntautuminen saattaa vaikuttaa hajujen tuottamiseen ja siihen, millaista hajua henkilö suosii. Tässä tutkimuksessa hetero- ja homoseksuaaleille miehille ja naisille annettiin aina kerrallaan kaksi astiaa, jotka sisälsivät vuorotellen hajuja, jotka olivat peräisin hetero- ja homoseksuaalisista miehistä ja naisista. Koehenkilöt valitsivat pakkovalinnalla aina kumpi astioista on miellyttävämmän hajuinen. Tulokset olivat tiivistetysti seuraavanlaiset:

- Heteroseksuaalit miehet suosivat eniten heteromiesten ja lesbonaisten hajua, sitten heteronaisten ja vähiten homomiesten.
- Homomiehet suosivat eniten homomiesten ja heteronaisten hajuja.
- Heteronaiset suosivat eniten heteromiesten ja heteronaisten hajuja, sitten lesbonaisten ja vähiten homomiesten.
- Lesbonaiset suosivat eniten heteromiesten ja heteronaisten hajuja, sitten lesbonaisten ja vähiten homomiesten.

Tutkijat pitävät mahdollisena, että erot hajuissa saattavat johtua biologisista tai ympäristöllisistä tekijöistä. Tällaisia voisivat olla esim. hajujen tuttuus, elämäntavat tai geenialleelit.

Lähde: Martins Y et al. Preference for Human Body Odors Is Influenced by Gender and Sexual Orientation. Psychological Science (2005) 694-701.
  • 2 / 2
  • Juksteri
  • 10.2.2007 2:31
Tätähän voi päästä ensi kesäkuussa testaamaan, kun ravintolat Suomessa muuttuvat savuttomiksi ja tanssilattialta leviää ehta hien haju ympäristöön. Tulokset antavat aiheen odottaa fag hagien joukkopakoa homodiscoista. :-)