Ei ole miestä eikä naista

Tiia Aarnipuun laudatur-arvosanan saanut uskontotieteen pro gradu -työ on nyt tehty Setan julkaisusarjaan (19) kirjaksi. Sen alaotsikkona on "Queer-luenta keskiajan Euroopassa tunnettuja ristiinpukeutuvia pyhimyksiä kuvaavista teksteistä". Kirjan kantta koristaa taiteilija Timo Heinon teos Parrakas neitsyt, vuodelta 2006.
http://www.mantankuvataideviikot.fi/doc/Timo_Heino_paino.jpg

Kirjan julkistus oli tänään DTM:n kahvilassa. Paikalla oli yllättävän suuri joukko Aarnipuun työstä kiinnostuneita. Keskustelua johti Juha Jämsä. Setasta oli tullut paikalle myös muutama henkilö.

Joku voi miettiä, miksi tällainen tutkimus. Lyhyen kirjaan tutustumisen jälkeen totean, että se on mielestäni juuri nyt tärkeä. Käydäänhän tälläkin hetkellä tässä yhteiskunnassa vilkasta keskustelua sukupuolesta ja seksuaalisuudesta ikivanhoihin teksteihin tukeutuen. Tämä tutkimus laajentaa sukupuolen käsitettä ja antaa ihmiselle mahdollisuuksia itse määritellä sukupuoltaan. Tämä tuo myöskin nykyistä näkyvämmäksi trans- ja intersukupuolisuutta. He ovat vielä nykyisin näkymättömissä. Siitä seuraa ennakkoluuloja ja ongelmia, jotka ovat yhteisöllisesti aiheutettuja, totesi puheenvuorossaan Malla Suhonen.

Pastori Jaakko Heinimäki totesi, ettei pyhä sukupuoliraja ole ollut ennenkään kovin selvä. Nykyisin seuroissa miespappikin voi laulaa olevansa Jeesuksen morsian, asiaa sen kummemmin miettimättä. Sukupuoli on erityisen korostettuna Athos-vuoren luostarissa, jossa edes naaraskattia ei siedetä, saatikka kookkaampia yksilahkeisia.

Hieman aiheesta sivuun hauska juttu.
Tilaisuuden päätteeksi Juha Jämsä kertoi talon rappukäytävän seinäkeskustelusta. Joku oli ensin kirjoitanut seinälle:
"Homous on epäluonnollista"
Johon seuraava kirjoittaja oli todennut sanonnan vääräksi. Oikea ilmaus on "Homous on luonnotonta"
Kolmas kirjoittaja oli jatkanut: "Homous on yliluonnollista!"

Nyt Tiia Aarnipuun kirjan pariin.
  • 2 / 2
  • Pora-liike
  • 31.1.2007 15:13
"JuhaniV 1 / 1
30.01.2007, 21:35
Tämä tuo myöskin nykyistä näkyvämmäksi trans- ja intersukupuolisuutta. He ovat vielä nykyisin näkymättömissä. Siitä seuraa ennakkoluuloja ja ongelmia, jotka ovat yhteisöllisesti aiheutettuja, totesi puheenvuorossaan Malla Suhonen."

Malla Suhonen ei tiedä mistä puhuu.
Näkyvyys tuo ongelmia.

"Hieman aiheesta sivuun hauska juttu.
Tilaisuuden päätteeksi Juha Jämsä kertoi talon rappukäytävän seinäkeskustelusta. Joku oli ensin kirjoitanut seinälle:
"Homous on epäluonnollista"
Johon seuraava kirjoittaja oli todennut sanonnan vääräksi. Oikea ilmaus on "Homous on luonnotonta"
Kolmas kirjoittaja oli jatkanut: "Homous on yliluonnollista!""

Missä se hauska kohta tässä on?