Kylmän sodan loppu!!!

Aikamoinen muutos, että lopulliseksi hyväksyttiin tosiasia, ettei ns. "uutta Itä-Eurooppaa" ei ole olemassa!
Kylmän sodan loppu huomattiin nyt myös suomalaisten homojen ja lesbojen piireissa! :-)
Suuret onnittelut!
  • 2 / 4
  • Public eye
  • 27.1.2007 12:31
Kiitos vaan onnitteluista. Muuten ei oikein mennyt jakeluun. Voisitko täsmentää että tyhmempikin ymmärtää.
Loppuihan se "kylmä sota" laskentatavasta riippuen lähes 20 vuotta sitten. Entiset Varsovan liiton maat kurovat koko ajan umpeen 50 menetettyä vuottaan.

Vanha Itä-Eurooppa voi kuitenkin hyvin etenkin Venäjällä ja Valko-Venäjällä. Vaikkapa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet ovat perin rupisella tolalla. Venäjä on lisäksi viime aikoina ärhennellyt naapureilleen tavalla, joka tuo mieleen kylmän sodan ajat, ja se koettaa pitää perinteisenä liittolaisenaan pidettyä Valko-Venäjääkin pihdeissään. Kyllä siellä osataan. Virollekin se rähisee, kun Viro haluaisi siirtää pääkaupunkinsa keskustassa olevan neuvostoliittolaisen (käytännössä venäläisen) miehitysvallan muistomerkin muualle.

Venäjä on kansainvälisoikeudellisesti Neuvostoliiton seuraajavaltio, eikä kai oikein pidä siitä, että sen tekosia tarkastellaan vähemmän mairittelevasti. Venäjä kokee sellaisen provokaationa. Saksan synnit kansakuntana ollaan jo koko lailla käsitelty, mutta ei kai vielä oikein sovitettu. Sen sijaan Venäjän/Neuvostoliiton vastaavan suuruusluokan tekosia ei ole oikein vieläkään tohdittu nostaa pöydälle, eikä kai niin ole ihan heti tapahtumassakaan.

Tuolla "uusi Itä-Eurooppa" -keskustelussa jäi muuten selviämättä vielä asia, jota kovasti mietin. Nimittäin milloin Tsekkoslovakiassa poistettiin homoseksuaalisuuden sairausleima? Sairausluokitus Suomessa poistui 1981. Homoseksin rangaistavuus Tsekkoslovakiassa poistui jo 1960-luvun alussa (todellakin 10 vuotta ennen Suomea). Suomessa homoseksin rangaistavuus poistettiin 70-luvun alussa.
SMO: "Tuolla "uusi Itä-Eurooppa" -keskustelussa jäi muuten selviämättä vielä asia, jota kovasti mietin. Nimittäin milloin Tsekkoslovakiassa poistettiin homoseksuaalisuuden sairausleima? Sairausluokitus Suomessa poistui 1981. Homoseksin rangaistavuus Tsekkoslovakiassa poistui jo 1960-luvun alussa (todellakin 10 vuotta ennen Suomea). Suomessa homoseksin rangaistavuus poistettiin 70-luvun alussa."

Tshekkoslovakiassa rangaistavuus poistettiin vuonna 1961, jolloin kuitenkin homoseksi oli luvallista ainoastaan täysikäisten kesken (18v.) - kuten Itävallassa 2000-luvulle asti, tämäkin syrjivä rajoitus poistettiin välittömästi ns. samettivallankumouksen jälkeen heti 1990-luvun alussa, jolloin homoseksitoiminnalle asetettiin samat ikärajat kuten heteroihmisten tapauksessa.

Varsinainen "sairausleima" poistui käytännössä jo 1970-luvun aikana, sen jälkeen kun APO (muistaakseni) näin oli tehnyt jo 1973. Muodollinen poistaminen sairausluokituksesta tapahtui vasta vuonna 1993 - Tshekin tasavallan kohdalla. Slovakiasta en tiedä.