Saksalainen potkupalloilija pysyköön kaapissa

Saksalainen futarilehti RUND tutki pitkään homouden ja saksalaisen jalkapalloilun suhdetta. Johtopäätökset ovat hyvin ikäviä: "Tänä päivänä en suosittelisi yksittäisille jalkapallonpelaajille kaapisto ulostuloa. Se olisi heille suuri henkilökohtainen riski, niin ammattilaisuralle, kuin henkilökohtaiselle elämälle", totesi Göttingenin yliopiston tutkija Tatjana Eggeling. Jalkapallolajissa pelaajien ei sallita olevan erilaisia. Asenteet ovat kaukaa viime vuosisadalta. Asia on myös ongelmallinen siksi, että Saksan jalkapalloliitto (DFB) ei näe mitään syytä homofobiaan puuttumiseen.

Englannissa asiat ovat toisin. Nykyisen tilanteen taustana on sympaattisen, avoimesti homon ammatilaispelaajan Justin Fashanun kohtalo. Kaapista ulostulonsa jälkeen hän joutui niin voimakkaan syrjinnän kohteeksi, että teki itsemurhan. Nyt Englannissa tilanne on toinen. Äskettäin kaksi fania Norwichin kaupungissa sai vankeustuomion rikottuaan voimassa olevaa syrjintäkieltoa.

Julkisella keskustelulla homofobiasta DFB:lle halutaan painetta homofobian kitkemiseksi. Tällä hetkellä seura rankaisee erittäin ankarasti rasistisesta käyttäytymisestä. Näin voisi olla tilanne myös homofobian suhteen.

Asiasta raportoi laajasti Deutsche Welle