Bashkortostanin tasavaltaan parisuhdelaki?

Tiesitkö, missä Bashkortostan sijaitsee? Minä en ollut edes kuullut siitä aikaisemmin.

Se sijaitsee Venäjän eteläosassa, osittain Uralin vuoriston alueella. Se kuuluu Venäjän federaatioon, mutta on periaatteessa autonominen tasavalta. Asukkaita on runsaat neljä miljoonaa. Pinta-alaltaan Suomea reippaasti pienempi.

Interfaxin uutisessa kerrotaan kansanedustaja Edward Murzin (Bashkir State Assembly) tehneen aloitteen, jonka mukaan tasavallassa halutaan noudattaa Venäjän perustuslakia, jonka mukaan kaikenlainen syrjintä missä muodossa tahansa on kiellettyä. Hänen lakialoitteensa koskee rekisteröidyn parisuhteen mahdollistavaa lakia.

Murzin: "Halusimmepa tai emme, sellaiset liitot [samaa sukupuolta olevien parisuhteet] ovat todellisuutta. Joskus nämä ihmiset elävät yhdessä koko elämänsä ja heillä on yhteinen koti. Tästä on myönteisiä kokemuksia Skandinavian maissa ja Hollannissa." Murzin kuitenkin toteaa, että vaikka läntisessä maailmassa nämä parisuhteet hyväksytään yhä yleisimmin, edessä saattaa heillä olla joitakin ongelmia lainsäädäntötyössä.

Pink News muistuttaa tämän jutun yhteydessä, että kannattaa muistaa viime vuoden toukokuulta Moskovan pormestarin toteamus, että kaupungin johto ei salli gay paraatia "missään muodossa" ja sellaisen yrityskin määrätietoisesti kukistetaan.

Homoseksuaalisuuden kriminalisointi poistui Venäjän rikoslaista 1993.
  • 2 / 2
  • Public eye
  • 15.1.2007 19:15
Tuo tasavalta on ehkä suomalaisille tunnetumpi suomenkielisellä nimellään Baskiria.