UK: Kuningatarko apuun homojen torjuntaan?

Järjestö, joka edustaa tuhansia vanhoillisia kristittyjä lakimiehiä pyytää kuningatarta apuun lakien hylkäämiseksi, joilla tultaisiin suojaamaan homoja ja lesboja mm. työhönotossa, asumisessa jne. Lait tulevat ylähuoneen käsittelyyn ensi viikolla.

Järjestön mielestä laki on vakava loukkaus evankeliumia kohtaa. Se estäisi kirkkoja kritisoimasta homoseksuaalisuutta, pakottaisi palkkaamaan homoja ja hyväksymään homot jäsenikseen.

Kuningatar ei voi perustuslain mukaan estää lain voimaantuloa. Järjestö toivoo kuitenkin kuningattaren käyttävän vaikutusvaltaansa mm. pääministeri Blairia kohtaan lain voimaantulon estämiseksi. Tätä pidetään epätodennäköisenä. Vuonna 2005 Kanadassa kristillisten ryhmä pyysi kuningatarta estämään samaa sukupuolta olevien avioliittojen lain voimaantulon. Kuitenkin turhaan.

Katolinen kirkko on jo ehtinyt ilmoittaa sulkevansa adoptiotoimistonsa kokonaan mieluummin kuin järjestävänsä adoptiolapsia samaa sukupuolta oleville pariskunnille.

Anglikaanikirkon vanhoillinen siipi pelkää pappien saavan syytteitä, jos kieltäytyvät parisuhdeseremonioista. Mustat evankeeliset kirkonjohtajat ilmoittavat menevänsä mieluummin vankilaan kuin toimivat lain määräämällä tavalla.

Homoja ja lesboja suojaava laki on tullut jo voimaan Pohjois-Irlannissa. Blairin hallitus toivoo näin tapahtuvan myös Englannissa ja Walesissa muutaman viikon kuluessa.
Englannissa ääriuskonnolliset ryhmät ovat tulleet todella hysteerisiksi, kun nyt näyttää siltä, että "The Sexual Orientation Regulations (SOR)" on tulossa sitten Pohjois-Irlannin jälkeen voimaan myös muualle tähän Atlantin saarivaltioon. Homojen oikeuksia Englannissa ajavan Stonewall-järjestön puheenjohtaja on todennut uskonnollisten järjestöjen levittämien tietojen olevan täyttä fantasiaa. Hän totesi uskovaisten nyt rikkovan yhdeksättä käskyä.

Ylähuoneen edustajat ovat osoittaneet ärtymystään ääriuskovaisten levittämien väärien tietojen vuoksi juuri käsittelyn edellä.

Lain tarkoituksena on estää yksinkertaisesti seksuaaliseen suuntautumiseen perustuva syrjintä työpaikoilla ja liike-elämässä.

Pohjois-Irlannissa voimaan tulleen lain mukaan syrjintään syyllistynyt voidaan ensimmäisellä kerralla tuomita 500-1 000 punnan sakkoon. Toistuvasta ja vakavasta syrjinnästä rapsahtaa enimmillään 25 000 punnan sakko.
Onko moista kuultu! Englannin fundamentalistit soihtumarssivat tänä iltana ylähuoneen edustalla homojen ja lesbojen oikeuksia suojaavaa lakia vastaan. Heidän mielestään uusi laki rajoittaisi uskovaisia elämästä omien uskonnollisten mielipiteidensä mukaisesti!

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/6243323.stm
: DDDDDD hoho. Onko ne oikeasti vakavissaan? Tää melkein menee jo sana ja alistus tasolle.
  • 5 / 19
  • Ilopilleri
  • 9.1.2007 13:04
Aika jännä juttu. Uskikset haluavat siis pitää kiinni "oikeudestaan" sortaa muita uskomustensa perusteella? Käsittämätöntä.

Olen muuten kuullut, että joissain Afrikan maissa uskotaan, että raiskaamalla neitsyeen (=lapsen) voi parantua AIDSista. Pitäisiköhän kuninkaallisten ympäri maapalloa ruveta suojelemaan tätäkin uskomuskäytäntöä?
No käytännössä samalla perustelullahan lakeja on täälläkin meidän päiviimme asti säädetty.
Englannin parlamentin ylähuone hylkäsi äänin 3:1 ääriuskonnollisten piirien vaatimuksen estää laki (Sexual Orientation Regulations - SOR), joka takaa homoille ja lesboille tasavertaiset oikeudet työ- ja liike-elämässä. Vastustajat olivat sitä mieltä, ettei kyseessä ole homofobia, vaan lailla estetään uskovaisten omantunnonvapaus.

Peter Tatchell, OutRage! –ihmisoikeusjärjestön edustaja nimitti ennen parlamenttitalon edustan mielenosoitusta vastustajia pelon lietsojiksi ja valehtelijoiksi.

*********

Mielenkiintoisen lisän Englannissa käytävään keskusteluun toi verkkolehti Ekklesia (nimi viittaa kirkkoon). Jutun otsikossa todetaan, että kriitikkojen mielestä homojen oikeuksien vastustajat eivät edusta useimpien uskovaisten mielipidettä. Media on heidän mielestään jättänyt tämän kannan vajaalle huomiolle. Myönteisesti suhtautuvissa on kristittyjä, humanisteja, juutalaisia, ammattiliittojen ja ihmisoikeusjärjestöjen edustajia.

Stonewallin edustaja kommentoi, että on kovin surullista, että kristityt eivät ole ruokkimassa nälkäisiä ja majoittamassa kodittomia, vaan taistelemassa lesbojen ja homojen oikeudenmukaista kohtelua vastaan.

Useat uskonnolliset ja muutkin järjestöt ovat ilmaisseet närkästyksensä siitä, että vastustajat ovat luvatta liittäneet heidän nimensä palvelemaan omia päämääriään.

Taistelu ei pääty tähän. Vastustajat ovat ilmoittaneet vievänsä asia korkeimpaan oikeuteen käsiteltäväksi maaliskuussa.

**************

Vääjäämättä mieleeni tulevat suomalaiset parisuhdelain vastustajat, nk. polvirukoilijat. He ovat olleet pieni, meluisa ja joillekin uskonnollisille piireille myös kiusallinen pikku ryhmä.

Voi taas todeta, että asialla on myös myönteinen puolensa. Sateenkaari-ihmiset ovat näiden julkisten tapahtumien myötä yhä enemään olemassa tässä yhteiskunnassa, yhä useammalle ihmiselle. Riehuminen pakottaa ihmiset miettimään, että millainen uhka ja millä nimenomaisella tavalla on vaikkapa homomies todellisuudessa. Kiihkoilijat ikään kuin toimivat meidän mainostajinamme. Toivottavasti yhä harvempi haluaa olla kiihkoilijoiden kanssaan missään tekemisissä.

Lähde: Reuters ja Ekklesia/UK
Englantilainen ihmisoikeusjärjestö OutRage! on todennut ylähuoneen päätöksen olleen suunnaton tappio uskonnollisille fundamentalisteille ja merkittävä voitto homojen oikeuksien puolesta ja ihmisoikeuksien puolesta yleisestikin.

Merkittävää on se, että Englannin muslimiyhteisö (Muslim Council of Britain) kieltäytyi tukemasta mielenosoitusta. Samoin menetteli juutalaisyhteisö (Board of Deputies of British Jews).

Lähde: Out in America
  • 9 / 19
  • vaeltaja2006
  • 16.1.2007 11:30
Homoja ja lesboja syrjitään edelleen Englannissa
----------
Homoista 5% ja lesboista 4% kertoi, että heiltä oli evätty palveluita, koska he olivat seksuaalivähemmistöön kuuluvia. Tämä ilmenee tutkimuskesta jonka tekivät Diva ja Gay Times –lehdet. Esim. homoparia ei otettu hotelliin tai he joutuivat vaikenemaan omalääkärin luona homoudestaan, ettei tulisi negatiivisia seurauksia.

Uusi syrjintäsuojalaki tulee voimaan huhtikuun alussa. Lakia vastaan oli jo muutama päivä sitten mielenosoitus.
  • 10 / 19
  • Prinssieversti
  • 17.1.2007 3:17
Otsikkoon liittyen: 70-luvulla hovia kehotettiin hallituksen suunnalta välttämään homojen palkkaamista. Edesmennyt kuningataräiti tokaisi siihen että "tahtooko hallitus meidän siirtyvän itsepalveluun?". Muutenkin hovissa on suhteellisesti enemmän homoja kuin monella muulla alalla.

Kuningattaren kannat ovat yleensä myötäilleet kulloisenkin pääministerin kantoja. Parlamentin avajaisissa kuningatar pitää puheen, joka on sanasta sanaan hallituksen kirjoittama. Puheen jokainen kappale alkaa sanoilla "Minun hallitukseni" (teknisesti ottaen Britannian hallitus on Hänen Majesteettinsa hallitus, ei Britannian hallitus) .... tekee sitä ja tätä". Tämä perustuu siihen, että pääministerin on nautittava paitsi parlamentin niin myös kuningattaren luottamusta. Periaatteessa on mahdollista, että kuningatar nimittää pääministeriksi ja hallituksena muodostajaksi kenet tahansa parlamentin alahuoneen jäsenistä, vaikka käytännössä virka menee vaalit voittaneen puolueen puheenjohtajalle (vrt. paaviksikin voidaan periaatteessa valita kuka tahansa katolinen mies, vaikka uusi paavi nykyään löytyykin aina kardinaalien keskuudesta). Nykyisellä kuningattarella on ollut osallisuutta pääministerin valintaan vain v. 1974 parlamenttivaaleissa, joissa päädyttiin tilanteeseen jossa parlamentissa ei ollut selvää enemmistöä, ja kuningatar antoi (vaaleissa hävinneelle) pääministeri Heathille luvan aloittaa uuden hallituksen muodostaminen. Takasin aiheeseen: jos hallitus on halukas säätämän vaikka tämän syrjintäsuojalain, niin kuningatar ei sitä kaada.

Kuningattarella tuskin on mitään hinkua aiheuttaa perustuslaillista selkkausta käyttämällä oikeuttaan (virallisesti "harjoittamalla prerogatiiviaan") puuttua lainsäädäntöön. Viitaten aikaisemmin keskustelussa mainittuun parlamentin ylähuoneen päätökseen, jossa valitus meni nurin äänin 3:1, arvelen että kyse oli ylähuoneen lakilordien päätöksestä. Jos valitus ei mene lakilordien kanssa läpi, niin tuskin uusi korkein oikeus (perustettu v. 2005) muuttaa asiaa. Vaikka parlamentin ylähuoneessa onkin melko vanhoillista porukkaa, niin tällaisissa tapauksissa, joissa käsitellään oikeusprosessiin liittyvää valitusta, ratkaisun tekevät juuri nuo lakilordit, jotka ovat täysin päteviä tuomareita.

Ylähuoneen valtaa on kavennettu merkittävästi ja sitä kavennetaan edelleenkin. Esim. juuri lakilordien tehtäviä siirretään uudelle korkeimmalle oikeudelle. Lainsäädännöllisesti ylähuonetta ollaan jo irrottamassa kokonaan säädäntötyöstä. Tällä hetkellä ylähuonella on käytännössä vain jarruttava oikeus lainsäädännössä. Pattitilanteessa hallituksella on mahdollisuus keplotella esitys läpi ns. parlamenttilakina (hieno suomennos) vastoin ylähuoneen tahtoa. Lisäksi ylähuone ei voi käytää vetoaan sellaista hallituksen esitystä vastaan, joka perustuu hallitusohjelmaan, jonka kuningatar on lukenut parlamentissa (koska silloin ylähuone yrittäisi kampittaa kuningatarta, mikä ei tule kysymykseen).


Tästä tuli pitkä sepustus, mutta toivottavasti tästä oli apua edes niille, jotka ovat ihmetelleet Britannain sokkeloista lainsäädäntö- ja oikeusjärjestelmää.

(viestin kirjoittaja on vakaumuksellinen monarkisti)
Englannin Tony Blair tukee lehtitietojen mukaan kristillisiä kirkkoja siinä, että osa homojen oikeuksista on rajoitettava. Äskettäin oli kristillisten mielenosoituksia ”sexual orientation regulations” –lakia vastaan. Laki on tällä hetekellä voimassa Pohjois-Irlannissa ja muualla se tulee voimaan huhtikuussa. Laissa sanotaan, että homoja ei saa syrjiä, kun tarjotaan palveluita. Kuntaministeri Ruth Kelly, jolla sanotaan olevan salainen suhde Opus Dei –järjestöön, haluaisi, että lakia ei sovelleta katolisiin adoptioagentuureihin. Silloin lapsia ei tarvitsisi välittää homo/lesbopareille. Independent-lehti kertoo, että Blair tukee tätä poikkeusmääräystä. Mutta siitä on nyt riitaa kabinetissa. Muutama ministeri vastustaa erityismääräyksiä.

Blair on erityisen vihainen Pohjois-Irlannin ministerille siitä, että siellä laki on jo voimassa. Englannin ja Walesin alueella voimaantulopäivä on vasta 1.4.2007. Katoliset järjestöt ovat jo varoittaneet, että monet heidän ylläpitämänsä sosiaalipalvelut suljetaan (esim. asunnottomien kodit) jos tasa-arvolaki tulee sellaisenaan voimaan.

(Tämän viestin kirjoittaja on rojalisti. Kun joku vihainen nuori mies kysyy: "Et kai sä vaan oo homo", siihen on helppo vastata: "Olen rojalisti")
Birminghamin katolinen arkkipiispa on lisännyt polttoainetta jo nyt kuumana käyvään keskusteluun homojen tasavertaisista oikeuksista. Katolinen kirkko on vaatinut jyrkästi erioikeutta kieltäytyä lasten adoptoimisesta samaa sukupuolta oleville pariskunnille. On ehditty jopa väläyttää kaikkien katolisten adoptiotoimistojen sulkemista.

Arkkipiispa totesi, etteivät he ikipäivänä tule sallimaan homoadoptiota.

Katson, että katolinen kirkko aikoo asettua lakien yläpuolelle ja hylätä apua tarvitsevat lapset. Vaikuttaa erityisen raakalaismaiselta asenteelta.

Lähde: The Birmingham Post, 22.1.2007
Euroopan parlamentin työväenpuolueita edustava jäsen Michael Cashman tuomitsi Englannin katolisen kirkon uhkaukset "moraalisena kiristyksenä". Cashman: "Kukaan ei ole lain yläpuolella".

Pääministeri Blair ei ole tehnyt päätöstä siitä, josko katoliselle kirkolle Englannissa annettaisiin tämän lain kohdalla erivapauksia. Lain pitäisi tulla voimaan huhtikuussa Englannissa, Walesissa ja Skotlannissa. Pohjois-Irlanti on ottanut lain jo käyttöön.

Lähde: UK Gay News
Outoja petikavereita!

Katoliset, anglikaanit ja muslimit eivät toisistaan kovasti tykkää.

Anglikaanit ovat antaneet tukensa katolisten vaatimuksille poikkeusoikeuksiin käsittelyssä olevaan tasa-arvolakiin. Tänään muslimien järjestö Englannissa, The Muslim Council of Britain, ilmaisi täyden tukensa katolisten ja anglikaanien vaatimuksille. He totesivat Islamin torjuvan homoseksuaalisuuden.

Toisin näyttää käyvän. Opetusministeri Alan Johnson, jolla on vastuullaan adoptiokysymykset, totesi BBC:n haastattelussa, että hallitus pääministeriä myöten ei näe tarvetta erityiskohteluun.

Stonewall-järjestön johtaja Ben Summerskill totesi: "Tämä on voitto 21. vuosisadan suvaitsevaisuudelle 19. vuosisadan ennakkoluuloisuudesta."

Tasa-arvolain, The Equality Act, on tarkoitus tulla voimaan huhtikuussa.

Lähteet: Reuters ja UK Gay News
  • 16 / 19
  • vaeltaja2006
  • 31.1.2007 14:50
Pääministeri Blair on torjunut poikkeussäännöt katolisille adoptioagentuureille. Kirkot syyttävät Englannin hallitusta siitä, että heidät halutaan pakottaa ”uuteen moraaliin”.

Uusi syrjintälaki tulee voimaan huhtikuun alussa. Kaikilla palvelualoilla on noudatettava syrjimättömyyttä. Uusi superkomissio tulee valvomaan lain noudattamsita. Sivutuotteena syntyi riita uskontokuntien ja hallituksen välille.

Englannin ja Walesin katolisen kirkon päämies vaati poikkeussääntöä, jolla turvattaisiin seitsemälle katoliselle adoptiotoimistolle oikeus homojen ja lesbojen syrjintään. Hänen mukaansa katolisen kirkon oppi avioliitosta estää adoptiolasten luovuttamisen homopareille. Suurin kirkkko eli anglikaaninen kirkko ja muslimineuvosto ovat samoilla linjoilla. Jos lakimuutosta ei tule, toimistot suljetaan, kun niiltä häviäisi yhteiskunnan tuki. Ne välittivät viime vuonna 200 adoptiolasta.

Blair on itse anglikaani, hänen vaimonsa katolinen. Kovin lain vastustaja hallituksessa on kuntaministeri Kelly, joka on myös katolinen ja opus dein jäsen. Blair on luvannut antaa katolisille toimistoilla aikaa vuoteen 2008 saakka ratkaisun etsimiseen. Erikoinen pikku juttu on ollut, että katoliset toimistot antavat lapsia yksittäisille homoille mutta ei homopareille.

Kardinaali varoitteli, että laki johtaa kaiken katolisen hyväntekeväisyyden loppumiseen.
Sveitsiläinen Weltwoche kertoo uskonsodasta, joka raivoaa Englannissa. Kyse on tästä edellä kuvatusta adoptioasiasta. Kardinaali vetosi hallitukseen, että katolisten on saatava poikeuslupa homoparien syrjintään. Hallitus ei sitä lupaa myönnä, ja katoliset moittivat, että he joutuvat syrjityiksi, kun eivät voi toteuttaa dogmiaan, omaa oppiaan. Katolisia adoptiotoimistoja uhkaa sulkeminen.
----------
Pääministeri Blairin perhe eli vaimo ja lapset ovat katolisia. Blair ilmoitti edustjansa kautta, että adoptioasiassa on kyse lapsen parhaasta. Ei ole kysymys mustasta ja valkoisesta. Puolin ja toisin on hyviä argumentteja. Blair luuli, että kompromissi ”uskonnollisten oikeuksien” ja ”homo-oikeuksien” välillä syntyy, mutta toisin kävi. Heti kardinaalin kirjeen jälkeen homo- ja ihmisoikeusjärjestöt nousivat barrikaadeille.Labour-kansanedustaja Chris Bryant, itsekin homo ja entinen anglikaaninen hengenmies, haukkui kardinaalin, että tämä panee dogmin lasten hyvinvoinnin edelle. On paljon loistavia homovanhempia, ja heidän nenänsä edessä paiskataan nyt ovea kiinni, jos kardinaalin vaatimus toteutuu. Angela Eagle, lesbo, vaati, että mitään myönnytyksiä katolisille toimistoille ei pidä antaa.

Pian kävi ilmi, että Blairia ja Kellyä lukuunottamatta koko hallitus piti tiukan linjan. Ei myönnytyksiä syrjijöille. Ei edes sellaista myönnytystä, että katoliset adoptiotoimistot ohjaisivat homoparit toiseen, heidät hyväksyvään toimistoon. Sehän olisi kuin hotelli, jossa lukee: ”Ei mustille” mutta vastaanotossa neuvotaan, missä heidät hyväksytään.

Ministerit Alan Johnson ja Peter Hain, kumpikin mahdollinen Blairin seuraaja, ilmoittivat myös tinkimättömän kantansa. Sen sijaan katolisella puolella kardinaali sai tukea anglikaaniselta kirkolta ja islamilaisten neuvostolta.Anglikaanisen kirkon piirissä on samaan aikaan homo-ongelma, kun koko kirkko on jakautumassa amerikkalaisen homopiispan takia. Islamilaisten kanta on tietenkin linjassa: islam ei suvaitse homoja.

Lehtien lukijapalstat ja internetin keskustelualueet ovat täynnä kannanottoja tässä asiassa. Uskonsota on käynnissä. Riidanhaluinen filosofi A. C. Grayling hyökkäsi kirkkoja vastaan ja valitteli, että vuosituhansia eurooppalainen henki on saanut kärsiä kirkon orjuutta kaikenlaisten absurdien oppien alla. Hänen mukaansa nyt pitää ehdottomasti estää, ettei organisoitu taikausko taas pääse valtaan. Se merkitsisi paluuta ennakkoluulojen ja irrationaalisuuden pimeyteen. Toinen filosofi sanoo, että ainoa, mikä on merkittävää, on lapsen paras. Ei ole adoptio-oikeutta, vaan asiaa on katsottava lapsen näkökulmasta. Uskonnollisille ihmisille se merkitsee, että on isä ja äiti, ja kaikki muu olisi lapsen viattomuuden hyväksikäyttöä. Adoptio on aina velvollisuuksien ottamista.

Homojen adoptio on tulenarka aihe poliittisesti. Halutaanko miellyttää progressiivisia vai traditioon pyrkiviä äänestäjiä. Myös konservatiiviset kansanedustjaat ovat ymmällä. Heidän edusmiehensä on ehdottanut useamman vuoden siirtymäaikaa katolisille toimistoille. Ja maanantaina Blair päätti: Siirtymäaika on vuoden 2008 loppuun. Jos siihen mennessä ei sopeuduta uuteen syrjintälakiin, yhteiskunta ei tue enää toimistoja. Homojärjestö Stonewallin puheenjohtaja iloitsi siitä, että niin monet poliitikot pitävät kiinni syrjintälaista.
Tasa-arvolaki ja uskonnon- ja mielipiteenvapaus törmäyskurssilla

Aika erikoinen asetelma. Tarkoittaako se tosiaan sitä, että tasa-arvo on yhteensovittamaton uskonnon- ja mielipiteenvapauden kanssa. Demokratian ihanne ei sovi yhteen uskonnon ihanteiden kanssa.
------------
Skotlannissa Paisleyn piispa Philip Tartaglia lähetti eilen paimenkirjeen, jossa hän varoittaa, että ensi kertaa katolisen kirkon historiassa Englannissa uskovat joutuvat toimimaan uskonsa ja vakaumuksensa vastaisesti, kun tasa-arvolaki tulee. Lain mukaan kirkolle on annettu siirtymäaika vuoden 2008 loppuun, mutta sen jälkeen katolistenkin on adoptiotoimistoissaan hyväksyttävä homopari adoptiovanhemmiksi.

Piispa kehottaa uskovia käyttämään kaikki demokratian suomia keinoja puolustaessaan uskonnon- ja mielipiteenvapautta tasa-arvolakia vastaan.