Sveitsi: homoliittoja 2007 alkaen

  • 1 / 5
  • vaeltaja2006
  • 29.12.2006 8:39
Sveitsissä kolme päivää homoliittoihin

Tammikuun ensimmäisenä poksahtelevat Sveitsissä sampanjapullojen korkit ensi kertaa homopareille. Walter Grossenbacher Bernin henkikirjoittajan toimistosta odottaa tätä päivää. Hän ei vielä tiedä, mitä juhlallisuuksia on luvassa. Hän arvelee, että ensimmäisen vuoden aikana solmitaan joitakin satoja homoliittoja.

Homojärjestö Pink Crossista neuvotaan, että vihille kannattaa mennä vain, kun rakastaa. Verotuksellisesti avioliitto on epäedullinen. Jos menee naimisiin ulkomaalaisen kanssa, avioliitto nopeuttaa maahanmuutto-oikeuden saamista.
http://www.20min.ch/news/bern/story/31128135
  • 2 / 5
  • vaeltaja2006
  • 1.1.2007 9:06
Aamun lehdissä Sveitsissä on kuvia lähipäivinä naimisiin menevistä julkkiksista. Baba Ganz (42, vasemmalla kuvassa), ex-kilpapyöräilijä ja Priska Imboden (34) käyvät vihille perjantaina. Patrick Rohr (38, oikealla.) on tv-julkkis. Michael von der Heide (35, vas.), laulutähti on elänyt jo 13 vuotta yhdessä muotisuunnittelija Willi Spiessin (41) kanssa.

http://www.blick.ch/sonntagsblick/aktuell/artikel52617
  • 3 / 5
  • vaeltaja2006
  • 4.1.2007 8:33
Sveitsissä on solmittu ensimmäiset homoliitot. Sopivasti järjestetään viikonvaihteessa St. Gallenissa häämessut, joissa esitellään hääasuja ja erilaisia juhlamenoideoita.

Mutta, mutta. Homopareja ei näillä messuilla muisteta millään lailla. Messujärjestäjät pelkäävät, että homoliittoteeman mukaanotto voisi vihastuttaa konservatiivisia messuvieraita. Pari messuilla tuotteitaa nesittelevää firmaa on jo saanut kokemusta homoasiakkaista, mtuta sieltä sanotaan, että Itä-Sveitsissä asenteet ovat vanhoillisia, ja ajatus torjutaan. Thurgaun homojärjestöstä kerrotaan, että itäisessä Sveitsissä suhtautuminen homoihin on ongelmallinen.
  • 4 / 5
  • vaeltaja2006
  • 5.1.2007 11:40
Dübendorfissa Sveitsissä solmittiin homoliitto, jossa lehdistö oli mukana. Niistä häistä tuli mediatapahtuma. Franz Freuler (62) vei vihille Jürg Zauggin (54). Rekisteröity parisuhde on Sveitsissä tasa-arvoinen avioliiton kanssa vain muutamin poikkeuksin, kuten: ei adoptio-oikeutta.

Pariskunta on elänyt yhdessä vuodesta 1974 lähtien. Juhlassa oli mukana paljon sukulaisia ja ystäviä.
Aviopari halusi mennä naimisiin, koska ”he pitävät toisistaan, haluavat oikeudellisen turvan ja haluavat ulkopuolisen maailman hyväksyntää”. He sanoivat, että samalla he haluavat esittää kiitoksensa Sveitsin kansalle, joka kansanäänestyksessä hyväksyi homoliitot kaksi vuotta sitten.

Lehtijuttu on kuvan kanssa
http://www.zuonline.ch/2glattaler/storys/storys.cfm?vID=1448
Sveitsin ensimmäinen julkkishomopari vei Dübendorfin pikkukaupungin lehtiotsikoihin. Nyt pariskunta kertoo, että jotkut ovat pahoittaneet mielensä tästä tapahtumasta. Julkkistapahtumasta puhutaan vielä, vaikka aikaa on jo kulunut viikko. Etupäässä paria on onniteltu, ja onnittelukortteja on tullut täysin tuntemattomiltakin. Yksi onnittelu on tullut jopa Los Angelesista saakka. Siellä 32 vuotta parisuhteessa ollut mies oli kuullut tapahtumasta ja lähetti onnittelut.

Pari nimetöntä haukkumakirjettäkin on tullut. Rautatieasemalla tiistai-iltana joukko nuoria huuteli: Dübendorf – schwulendorf (Dübendorf – homokylä). Glattalers-lehti sai nimettömän kirjeen, jossa lähettäjä sanoi tapahtumaa iljettäväksi. Lehti oli julkaissut etusivullaan kuvan suutelevasta parista.

Yksi dübendorfilainen meni baariin ja kysyi pöydässä istuneelta, voiko liittyä seuraan. ”Kyllä kunhan et vain rupea kopeloimaan”, oli vastaus.

Helluntaiseurakunnan pappi sanoo, että hän vierastaa tällaista. Kaksi miestä maimisiin, se ei ole oikein. Papin mielestä jumala on määrännyt, että avioliitto on miehen ja naisen välinen asia. Mutta siitä huolimatta Jumala rakastaa kaikkia ihmisiä, hän lisää. Evankelisen allianssin seurakunnista hän ei ole kuullut mitään reaktioita.

Naimisiin menneet miehet kertoivat, että naapurit ovat suhtautuneet hienosti. Heille on annettu lahjaksi oopperaliput. Julkinen naimisiinmeno ehkä auttaa muita olemaan rohkeita ja tekemään samanlaisen päätöksen.- Ensi viikolla naapurit kutsutaan "aperolle” (tarkoittanee pikku kutsuja aperitiiveineen). Miesten kuva on taas lehdessä:
http://www.zuonline.ch/2glattaler/storys/storys.cfm?vID=1452