Latviassa ristiriitoja

  • 1 / 10
  • vaeltaja2006
  • 24.11.2006 7:52
Latviassa perustuslakituomioistuin on päättänyt, että nykyinen mielenosoitusten lupakäytäntö on vastoin perustuslakia. Lakeja on muutettava eurooppalaiselle tasolle. Mielenosoituksista riittää vastaisuudessa pelkkä ilmoitus viranomaisille. Tämä oli parlamentille kova pala. Päätöksellä on vaikutus pride-marssiin, joka pidetään kesäkuun 2. pnä, 2007.

Latvialla on monia muitakin huolia. Hallitus esitti, että Latvia maksaisi lähes 60 miljoonaa euroa juutalaisjärjestöille korvauksena natsi- ja kommunismiajan vainoista. Parlamentti hylkäsi vahingonkorvaukset muutama päivä sitten. Latviassa valtio omistaa paljon maita, jotka saatiin keskitysleireihin lähetetyiltä juutalaisilta. Latvialaiset olivat varsin tehokkaita natsien apureita. Juutalaisia tuotiin eri maista Latviaan ammuttaviksi ja ampujina olivat useimmiten latvialaiset. Saksalaiset natsit hoitelivat etupäässä keräystä ja kuljetuksia. Internetitä löytyy paljon kuvia mm. Latvian Liepajasta, jossa ammuttiin joukoittain naisia ja lapsia. Latvialaiset olivat innokkaasti mukana.
Olen kesän ja syksyn aikana ihmetellyt, että Latvian homoasioista ei löydy sanaakaan saksankielisistä lehdistä. Olen oikein etsimällä etsinyt.

Vierastetaankohan siellä Baltian maita, kun Saksan oma historia on niin ikävä Baltian maiden suhteen. Suur-Saksahan ulottui 30-luvulla Baltian rajoille saakka. Vai onko kyseessä vain liian pieni pläntti maailmankartalla.
  • 3 / 10
  • vaeltaja2006
  • 6.12.2006 7:02
Latvian ihmisoikeusvaliokunnanuusi puheenjohtaja Janis Smits, pappi, kertoi mielipiteitään homoista lehdistötilaisuudessa. Hän suositteli homoille syntisen elämän lopettamista ja muuttumista heteroiksi. Homous on kurittomuutta, jolla ihminen menettää oikeutensa ikuiseen elämään. Sen takia homoille ja lesboille ei tulisia säätää mitään ”turvalakeja” kuten syrjintäsuojaa. Homous on hänen mukaansa pidettävä suljettujen ovien takana. Luxemburg ja Israel ovat maita, joissa koskaan ei ole pidetty gay-paraateja. (Smits erehtyy ainakin Israelin suhteen!!!).

Smits lupasi, ettei ainakaan hän aio nostattaa mitään vastarintaa homoja vastaan. Ruotsin tilannetta tulisi välttää. Siellä uusnatsit heittivät kiviä gayparaatiin. Tallinnassa tuli yhteenotossa jopa fyysisiä vammoja. Sitten Smits ihmetteli, miksi homot olisivat jokin erityisryhmä. Vähemmistöjä on paljon muitkain ja tärkeämpiä, kuten lapset, nuoret, maahanmuuttajat ja kristityt. Euroopassa syrjitään tällä hetkellä kristittyjä, oli hänen mielipiteensä.
http://www.baltictimes.com/news/articles/16962/
Saksalaiset lehdet ovat viime viikkoina osoittaneet hieman kiinnostusta Latvian ihmisoikeuksia ja homojen haukkumista kohtaan. Frankfurter Rundschaussa on tänään tällainen juttu.

"Homoseksuaalisuus johtuu ihmisen himoista, ja asian harrastajat jäävät vaille ikuista elämää". Näin latelee latvialaisen lehden Neatkarigan haastattelussa pastori Janis Smits, Latvian parlamentin ihmisoikeuskomitean puheenjohtaja. Homojen pitäisi katua syntiään ja palata normaaliin seksuaalisuuteen. Smits on luterilaisen kristillsien puolueen ”Ensimmäisen Puolueen” valitsema. Häneltä on ennenkin kuultu tällaisia äärimmäisyyslausuntoja.

Smits kuului niihin aktiivisiin poliitikkoihin, jotka saivat aikaan lainmuutoksen, jolla homoliitot estetään täydellisesti. Hän johti myös sitä operaatiota, jolla homoilta poistettiin syrjintäsuoja työelämässä. (Presidentti palautti lain parlamenttiin ja kansainvälisen huomion takia homojen syrjintäsuoja palautettiin lakiin). Hän kiihotti kesällä ennen Riian Prideä vastamielenosoituksiin. Pridemarssi peruttiin ”turvallisuussyistä”.

Tällainen mies on valittu keskusta-oikeiston tuella ihmisoikeuskomitean johtoon. Latvian kansalaisoikeusjärjestöt ja jopa Euroopanneuvosto älähtivät. Terry Davis kutsui Smitsiä ”johtavaksi anti-gay –aktivistiksi”.

Vastaehdokas ihmisoikeuskomiteaan Irgrida Circene hävisi vaalissa vain kahdella äänellä.

Kritiikki ei liikuta hallitusta. Hallitus tietää, ettei suvaitsevaisuus ole latvialaisen yhteiskunnan voima ja että venäläiset ja latvialaiset kansallismieliset ovat homoasiassa liittoutuneet yhteen. Muuten he ovat verivihollisia. Liberaalit näkemykset eivät löydä kaikupohjaa.

Smits on julistanut, että homojen asiat eivät kuulu muille, mutta pysykööt makuuhuoneissaan. Älkööt tulko kaduille julistamaan. Mielenosoituskiellot palvelevat vain homojen omaa turvallisuutta. Smits on ilmoittanut, että hän ajaa ”kaikkien ihmisoikeuksia” eikä vain ”erityisryhmien ihmisoikeuksia”. Homot eivät saa tyrkyttää mieltymyksiään muille. Jokaisella yksilöllä on oikeuksia, mutta myös velvollisuuksia. Yhteiskunnan on suojeltava perhettä ja Smitsin mukaan perhe on heteroydinperhe.

Smitsin mukaan ihmisoikeuksia käsitellään Latviassa liian ahtaasti. Puhutaan vain homoista ja venäläisestä vähemmistöstä. On muitakin ihmisoikeusasioita, kuten kristillisten näkemysten syrjintä. Hän sanoo: ”Jos olisin muslimi, kukaan ei uhkaisi oikeuksiani, mutta kristittyjä syrjitään”.
http://www.fr-aktuell.de/in_und_ausland/politik/aktuell/?em_cnt=1029289
  • 5 / 10
  • vaeltaja2006
  • 31.12.2006 7:49
Latvian perustuslakituomioistuin päätti marraskuusssa, että poliittisten mielenosoitusten kieltämienn on vastoin Latvian perustulakia ja euroopankonvention ihmisoikeuspäätöksiä.
Ruotsin RFSL:n sivuilla on haastateltu Mozaikan Linda Freimanea. Hän sanoo, että ensi kesän pride-marssi kesäkuun 2. päivänä on nyt todennäköisempi, mutta ei takeita, että lupa marssiin saataisiin. Viime kesän paraatikiellosta on sisällä valitus, ja se tulee käsittelyyn maaliskuussa 2007. Se käsittely tulee vaikuttamaan ensi kesän paraatiin.

Perustelut, että kyseessä on viranomaisille vaikea turvallisuusasia, joutuvat outoon valoon, kun Riiassa järjestettiin marraskuussa NATOn huippukokous, ja turvallisuusasiat hoidettiin mallikelpoisesti.
  • 6 / 10
  • vaeltaja2006
  • 19.1.2007 21:53
Latvian Pride-tapahtuman järjestäjä Mozaika piti tällä viikolla kokouksensa ja asetti lähiajan tavoitteiksi parisuhdelain aikaansaamisen, seuraavan Riian Priden ja LGBT-yhteisön vahvistamisen.

Lontoon Priden järjestäjät ovat tarjonneet tukea riialaisille. Lisäksi Riiaan on tullut tietoja, joiden mukaan ensi kesän prideen on tulossa Euroopan Parlamentin poliitikkoja ja kansallisten homo/lesbojärjestöjen edustajia. Pride.marssi pidetään kesäkuun 2. pnä 2007 (alustavien tietojen mukaan).

Toivottavasti Suomesta saadaan kunnon osallistujajoukot mukaan. Meillä ainakin on jo sateenkaarilipusta pyyhitty syystalven pölyt.
Latvian Mozaika toivoo ulkomaista apua, kun kesän Pride Riiassa lähestyy
------------
Tällä hetkellä Priden vastustajat valmistautuvat taisteluun homoja vastaan. Kun on ollut puhetta siitä, että rikoslaissa kiellettäisiin vihapuheet mm. homoja vastaan, homojen vastustajat uhkaavat mielenosoituksin vaatia lakiin muutoksia.

Eilen julkaistiin Rîtdiena-nimisessä lehtisessä manifesti Prideä ja homoja vastaan. Lehtisellä on n. 30 000 painos. Homoja kutsutaan avoimesti pederateiksi, ja kerrotaan kauhutarinoita siitä, miten homot vovat ryöstäneet lapsia vanhemmiltaan. Manifestissa kehotetaan boikottiin Diena-päivälehteä vastaan, koska lehti on ottanut positiivisen asenteen homojen ihmisoikeuksia kohtaan.

Mozaika vetoaa kaikkiin ympäri Eurooppaa: Nyt tarvitaan apua ulkomailta.

Homovihamielinen manifesti on englanninkielisenä ukgaynewsin sivulla: http://ukgaynews.org.uk/Archive/07/Feb/0602.htm
  • 9 / 10
  • vaeltaja2006
  • 25.2.2007 15:47
Latviassa riidellään laista, joka suojelisi homoja syrjinnältä. Siitä on kehittynyt kulttuuritaistelu, jossa kirkolla on keskeinen rooli.
------------
Evita Gosa sanoo, että taistelun aggressiivisuus on pelästyttänyt. Hän otti viime heinäkuussa osaa Riian prideen. Hän näki kaikki uhkailut ja paskanheiton. Siinä näkyy vastustajien kaksinaismoraali. Ollaan uskovaisia ja heitetään ulostetta kirkosta tulevien päälle. Kirkolla on tässä vihassa vahva rooli. Erityisesti maalla kikrot ovat kiihottajan roolissa.

Homoista on tullut syntipukkeja. ”Homoparina eläminen on raskas synti”, sanoi äskettäin kardinaali Janis Pujats, katolisen kirkon pää Latviassa. Hän sanoi myös, että on vaarallista, jos homot nauttivat lain suojaa. Ja juuri nyt ollaan valmistelemassa yleistä syrjintälakia, joka kieltää myös homojen syrjinnän.

Nyt pyydetään esiin kaikkia niitä, jotka pelkäävät että Latviasta on tulossa synnin pesä. Evita Gosa sanoo, että homot ja lesbot syyllistetään nyt kaikesta mahdollisesta. Alhaiset syntyvyysluvut, Venäjän uhka ja lisääntyvä rikollisuus luetaan homojen syyksi. Riian kirkkojen edustalla on jaettu lentolehtisiä, joissa homot rinnastetaan lastenraiskaajiin ja terroristeihin, jopa Saksan natseihin, koska Hitler oli kuulemma homo. Brosyyrin julkaisija oli Latvian perhesäätiö. Sellaisesta kukaan ei tiedä mitään.

Evita Gosa toimii gayjärjestö Mozaikassa, ja hän on vallitsevan vihamielisyyden vuoksi suunnitellut jo maasta poismuuttoa. Hän on 27-vuotias juristi ja toimii kansainvälisessä virastossa. Perheen kanssa ja arkielämässä hänellä ei ole vaikeuksia,.

Latvian tunentuin homo on Maris Sants, 42-vuotias entinen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Arkkipiispa Janis Vanags julsiti hänet 2005 käytännössä pannaan. Koska hän on yleisesti tunnettu, häntä on kadulla haukuttu ja syljetty päälle. Hän sanoo, että hän on onneksi aika vahva ja kova juoksemaan. Tällä hetkellä hän pitää jumalanpalveluksia anglikaanisessa kirkossa joka onneksi ei ole homofobinen.

Latvian kirkot, evankelis-luterilainen, roomalaiskatolinen ja venäläis-ortodoksinen, ovat vihdoin löytöneet yhteisen vihollisen, sanoo Juris Calitis, Riian yliopiston teologisen tiedekunnan dekaani. Kirkko on Latviassa mahtava miesten lobbausjoukkio, erityisesti evankelisluterilainen kirkko. Iso osa heidän vaikutusvallastaan perustuu siihen, että moraalikysymyksissä ihmiset ovat hyvin epävarmoja. Siinä tilanteessa ollaan radikaalikonservatiiveja, ihan niin kuin Taliban. Islamilaiset talibanit ja Latvian luterilaiset toimivat samalla tavoin.

Latvian homot uskovat, että vain kansainvälinen painostus pystyy muuttamaan tilannetta. Maris Sants sanoo, että vain taloudelliset pakotteet tehoavat Latviassa. Latvian kirkkojen edustajat uskovat itse omaan sanomaansa EUssa. He sanovat olevansa siunaukseksi koko Euroopalle, koska eivät hyväksy epämoraalisia elämäntapoja.

----------------
Latvialaiset ovat pyytäneet tukea kesäkuun prideen ulkomaisilta homoilta ja lesboilta. Seurataan tilanetta ja yritetään saada joukkoja liikkeelle. Erityisesti tekisi mieli vedota eri puolilla Suomea oleviin paikallisjärjestöihin, että he ottaisivat Latvian Priden tapahtumalistalleen.

Saamme keväällä taas ohjeita siitä, miten kannattaa käyttäytyä kaupungilla vastamielenosoitusten aikaan. Jos ihmisiä saadaan mukaan, on painostettava myös ulkoministeriötä kiinnittämään Latvian viranomaisten huomiota suomalaisten turvallisuuteen.

Ruotsin RFSL on ollut aktiivinen Latvian suhteen. Yritetään nyt sinnekin luoda suora yhteys.
vaeltaja2006 kirjoitti: "'Homoparina eläminen on raskas synti', sanoi äskettäin kardinaali Janis Pujats, katolisen kirkon pää Latviassa."

Kuulostaa näin suoraan sanottuna julmalta ja takapajuiselta. Mutta mitä muuta viestittävät meidänkään kirkkoisämme kieltäessään homo- ja lesbopareilta uskonnollisen siunauksen ja sulkemalla avoimesti homona elävät kirkon virkojen ulkopuolelle. Meillä yhtä jyrkät asenteet vain ymmärretään kääriä kauniimpaan pakettiin.