Intiassa homojen oikeudet nousseet keskusteluun

  • 1 / 4
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 16.9.2006 20:20
Brittihallinnon jäänteenä Intiassa on 145 vuotta vanha laki, joka kieltää homoseksin. Rangaistus voi olla jopa 10 vuotta vankeutta.

Joukko julkisuuden henkilöitä on lähettänyt Intian hallitukselle kirjeen, jossa todetaan ettei tällä vanhanaikaisella ja brutaalilla lailla ole mitään myönteistä tarkoistusta.

Kaksi kuukautta sitten hallituksen AIDS-toimisto lähetti vastaavan pyynnön perustellen lain ajavan homomiehet piiloon ja terveydenhoidon tavoittamattomiin. Samalla AIDSin leviämisriski kasvaa. Intiassa arvioidaan olevan enemmän kuin viisi miljoonaa hiv-positiivista henkilöä. Luku on maailman korkeimpia.

Kesäkuussa aikaisemmin kuninkaallisen suvun perillinen ilmoitti olevansa homo. Sen seurauksena suku teki hänet perinnöttömäksi ja hylkäsi hänet.

Lähde: New York Times 16.9.2006
Manvendra Singh Gohil teki kaikkensa salatakseen homoutensa. Vanhemmat ja julkisuus eivät tienneet asiasta mitään. Gohil on Rajpiplan Maharadjan ja Maharanin poika, Gukaratin osavaltiossa Intiassa. 9 kuukautta sitten hän outtasi itsensä paikallisessa lehdessä. Asiasta tuli laajaa julkisuutta. Homoprinssi? Pitäisikö homouden kieltävä pykälä 337 poistaa? Laki on vuodelta 1851 ja se on brittiläisen siirtomaavallan perua.

Intiassa nostetaan harvoin oikeusjuttuja homoja vastaan, mutta pahoinpitelyjä on usein. Usein myös kiristetään, kiristäjinä jopa poliisit. Homolaki on tutkittavana korkeimmassa oikeudessa, ja lukuisat julkisuuden henkilöt ovat vaatineet lakipykälän poistamista.

41-vuotias Gohil taistelee yhdessä ihmisoikeusaktivistien kanssa homojen syrjintää vastaan. Kun maaliskuussa yksi lehti kertoi hänen homoudestaan, Gohilin elämä muuttui. Nyt julkisuus välttelee häntä. Joukko ihmisiä poltti hänen kuviaan roviolla. Los Angeles Timesissä yksi mies sanoo, että Gohilin osalta etuoikeutettuna oleminen on nyt loppu. Aikaisemmin prinssi vietti arkeaan palatseissa palvelusväen ympäröimänä.

Aatelisilla ei ole enää Intiassa erityistä valtaa, mutta rikkautta heillä on. Niin myös Gohilin suvulla. He ovat suurmaanomistajia. Perhe on nyt tehnyt pojan perinnöttömäksi. Äiti uhkaa oikeustoimilla jokaista, joka sanoo Gohilia hänen pojakseen.

Bulevardilehdistö tarttui aiheeseen, ja Gohil lörpötteli toimittajille elämäntarinansa. Jo 14-vuotiaana hän ymmärsi olevansa homo. Se merkitsisi, että hänen täytyisi joko valehdella oma elämänsä tai joutuisi yhteiskunnassa sivuun. Aluksi hänellä oli muutaman vuoden suhde samanikäiseen poikaan. 25-vuotiaana vanhemmat järjestivät morsian-esittelyn, kuten on tapana. Hän ”joutui” naimisiin, mutta intiimi elämä ei sujunut, vaikka vaimo kuinka yritti viekotella. Vaimo vei miehensä lääkäriin, mutta mitään vikaa ei löytynyt. Avioliitto kariutui 15 kuuukauden päästä.

Valhe jatkui. Vanhemmat etsivät uutta vaimoa. Vähitellen poika kuitenkin alkoi mennä mukaan Bombayn gayelämään. Hän toimi myös anti-aids-aktivistina. Vanhemmat luulivat hänen olevan jooga-koulussa, mutta hän olikin jakamassa kondomeja. Aina kun hän palasi kotikaupunkiinsa, ihmiset kyselivät, milloin hän aikoo naimsiin ja vanhemmat etsivät ehdokkaita.

Vuonna 2002 hän kärsi hermoromahduksen ja joutui 2 viikoksi sairaalaan. Siellä hän uskoutui lääkärilleen. Lääkäri kokosi perheen kasaan ja siinä lääkäri kertoi Gohilin olevan homo. Perhe ei halunnut kuulla asiasta mitään, ja siitä alkoi vieraantuminen. Gohil teki aids-työtä entistä aktiivisemmin. Gohilin heteroystävät olivat järkyttyneitä, kun kuulivat Gohilin olevan homo. Homoystävät olivat shokissa kun kuulivat hänen kerran olleen naimisissa.

Gohil ei kadu mitään. YK äskettäin palkitsi hänen järjestönsä. Kansainvälinen lehdistö on alkanut kiinnostua hänestä ja hänen aids-työstään. Myös Intiassa käsitys homoseksuaalisuudesta alkaa muuttua.

Poika ja äiti eivät ole puheväleissä. Isä on äskettäin eräässä haastattelussa myöntänyt, että perinnöttömäksi tekeminen tapahtui sukulaisten painostuksesta. Hän myöntää, että oikeastaan poika on ihan nyvä poika… Isä ja poika tapasivat äskettäin.
(Spiegel)
Voitko ystäväiseni DraamaPsyko selittää ja kertoa hieman syventävämmin, kun emme kaikki oikein tiedä ja ymmärrä. Kerro meille lisää, syventävämmin ja täydentävämmin. Jookos? :)