Berliinin pormestarin vaali syyskuussa 2006

  • 1 / 13
  • vaeltaja2005
  • 29.8.2006 7:55
Berliinissä on ollut jo viisi vuotta (homo)pormestari Klaus Wowereit. Muutama vuosi sitten hän tunnusti homoutensa julksuudessa välttääkseen ikävät lehtikirjoittelut. Hänen lausahduksensa on kuuuluisa: ”Olen homo ja niin on hyvä”.

Tänä syksynä on uudet vaalit ja Wowereit joutuu taistelemaan paikastaan. Homojen keskuudessa hän on suosituin saksalainen mies. Mutta nyt on ilmaantunut (hetero)kilpailija Hannoverista, Friedbert Pflüger. Viime päivinä keskustelu on kiihtynyt, joten käydäänpä seuraamaan, miten Wowereitille käy

Vaalit pidetään syyskuun 17. päivänä 2006.
  • 2 / 13
  • vaeltaja2005
  • 29.8.2006 21:04
Saksalaisissa homolehdissä on haastateltu molempia ehdokkaita, homo-Woweteitia ja hetero-Pflügeriä. Pflüger on kristillis-demokraatti, ja siinä puolueessa suhtaudutaan homoihin aika nuivasti. Männer aktuell –lehdessä Plüger kertoo omasta ”homo-ohjelmanjulistuksestaan”. Siinä hän tunnustaa, että hänellä on paljon homotyötovereita, vaikka hän itse on umpihetero. Hän myös vihjaisee, että kristillisdemokraattisessa puolueessakin on mukana homoja, niin ettei puolue ole pelkästään homovihamielinen. Asiaa tuntevat kuitenkin sanovat, etttei puolueen johtoelimissä kukaan ole uskaltanut ilmaista homoseksuaalisuuttaan, jos sellaista löytyy. Jos hänestä tulisi pormestari, mitä homoryhmiä hän haluaisi tavata? Homopoliiseja, aids-tukikeskuksen väkeä, homojen infokeskusta, mutta hän ei missään nimessä tervehtisi nahka- ja fetissi-ihmisten Folsom-vieraita, niin kuin kilpailija Wowereit teki.

Mutta yllätys, yllätys. Pflügerin lehdistötiedottaja kertoo samassa Männer aktuell –lehdessä: ”Olen homo enkä millän lailla peittele asiaa kristillisdemokraattisessa puolueessa.

Kun lukee lehtiä, alkaa tuntua siltä, kuin homoasia olisi maailman tärkein asia kun valitaan Berliinin pormestaria. Se saattaa olla vain tiedotusvälineiden luomaa näköharhaa.
  • 3 / 13
  • vaeltaja2005
  • 31.8.2006 8:45
Kasselin kaupupngin HNA-lehti teki jutun homopormestarista, Wowereitista. Miksi hän olisi meille suomalaisille kiinnostava? Sen vuoksi, että homopormestareita ei ole maailmalla kovinkaan monta. Ja nyt ovat vaalit ovella.

Klaus Wowereit on Berliinissä suosittu pormestari. Hänen takanaan on galluppien mukaan 60% äänestäjistä. Hän näyttää paljasjalkaiselta berliiniläiseltä, ja hän on saanut aikaan sen, että sosialidemokraatit ovat hyväksyneet kaupungin säästölinjan. Kaikessa säästetään.

Mutta Wowi ei säästä omaa aikaansa. Hän käy kaikissa mahdollisissa bileissä. Joskus häntä kutsutaan –ei pormestariksi vaan bilemestariksi. Mutta pikkutunneille jatkuneiden bileiden jälkeen hän on aina työpöytänsä ääressä aamukahdeksalta. Koulutukseltaan hän on juristi ja hän on ollut kaupungin palveluksessa vuodesta 1984 kulttuuri- ja sivistystoimessa. Hän tuntee perusteellisesti hallinnon kiemurat.

Hän tuli kuuluisaksi lauseestaan: “Olen homo ja niin on hyvä”. Vaalien aikaan jaettiin t-paitoja, joissa oli teksti, “SPD (=sosdemit) ja niin on hyvä”.

Wowereit eli Tempelhofin alueella varsin vaatimattomissa oloissa ilman isää. Hänellä oli neljä sisarusta. Hän ihaili Willy Brandtia ja niin hän joutui SPD-puolueeseen. Itse hän sanoo, että SPD:n koulutuspolitiikka mahdollisti sen, että hän pääsi opiskelemaan ja elämässä eteenpäin.

Wowereit on mukana myös valtakunnan politiikassa ja hänestä saattaa tulla ehdokas puolueen johtopaikoille. Yksityiselämästään hän ei tee numeroa. Hän elää yhdessä lääkäri Jörn Kubickin kanssa, ja on muuttanut Kurfürstendammille. Vapaa-aikanaan hän mielellään kokkailee, ranskalaisesti, ja erityisesti hän rakastaa jälkiruokia. "Charlotte Lorraine" on ehdoton suosikki. Berliinissään hän rakastaa erityisesti erilaisia “kiezejä”, kuten saksankielessä sanotaan, eli alakulttuureja (“scenejä”), tai eri korttelien omaleimaista elämää.
Klaus Wowereit, Berliinin vallassa oleva pormestari, ei usko, että hän olisi jotenkin hyötynyt homoudestaan. Hänen vastaehdokkaanaan on kristillisdemokraattien Friedbert Fllüger, mutta vaikka tämä onkin ystävällinen ja rakastettava, hän ei pysty kilpailemaan Wowin kaltaisesta suosiosta. Vaaleihin on nyt kaksi viikkoa.

Wowereit on suurkaupungin vilinässä pidetty, mutta myös vihattu, mutta onneksi vihantunteet ovat jo useimmilla haalistuneet. Wowi näyttää olevan Willy Brandtin jälkeen Berliinin suosituin pormestari.

Konservatiivisten ihmisten Cicero-lehti kysyi Wowereitilta, onko tämä hyötynyt homoudestaan. ”Ei ole tullut hyötyä, mutta ei se myöskään ole haitannut”, vastasi Wowi. Ja niille, jotka ihmettelevät homon menestystä, hän sanoi, että osissa Berliiniä on vielä homofobiaa. Homojen Siegessäule-lehdelle hän sanoi, että monet ovat katsovat häntä eri tavoin kuin heteropoliitikkoa, ja lehtimiehet kysyvät yhtenään, tekeekö homo erilaista politiikkaa.

Mutta hän sanoo itse tekevänsä, sitä, mitä pormestarin pitääkin tehdä. On tehtävä jotain sille, että joissakin osissa Berliiniä on köyhyyttä. Ja maailmalla on edistettävä Berliinin asiaa. Mutta on jonkinlanen ihme, että homous ei ole vahingoittanut hänen uraansa. Ilmeisesti Berliinissä pidetään siitä, että puhuu tosiasiat itsestään suoraan, eikä valehte, että ei halua muuttaa siirtolapuutarhoja kerrostaloalueiksi, että syö kebabia ja currywurstia ja että kiertelee mielellään pitkin katuja.

(Die Tageszeitung tänään)
  • 5 / 13
  • vaeltaja2005
  • 3.9.2006 19:10
Tämänpäiväinen Berliner Morgenpost kertoo, että parin viikon päästä pidettävien vaalien alla on Berliinissä ollut poikkeuksellisen paljon väkivaltaisia välikohtauksia. Vaalimökkien ikkunoita on rikottu, mainostauluja hajotettu, yms. tuhoa on tehty. Äärioikeiston 21-vuotias joukkuejohtaja Timo L. Brandenburgista hajotti 12 kaverinsa kanssa viikko sitten vasemmiston infokioskin Rudowin kaupunginosassa. Sama mies hyökkäsi kesäkuussa useamman afrikkalaissynteyisen kimppuun. Yksi sai kallovamman. Nyt Timo L. on vangittu.

Mutta osaavat myös vasemmiston äärilaidan kannattajat. Tusina aktivisteja tuhosi perjantaina republikaanien vaalimökin Friedrichshainissa lähellä Alexander Platzia. Kaksi vaaliavustajaa loukkaantui, kuusi hyökkääjää saatiin kiinni.
  • 6 / 13
  • vaeltaja2005
  • 15.9.2006 7:01
Syyskuun Men’s Heaklth –lehdessä homopormestari Wowereit valittiin parhaiten pukeutuneeksi bisnes-mieheksi. Hän on pop-tähti Berliinin paikallispolitiikassa. Hän on 52-vuotias, yksinhuoltajaäidin kasvattama poika.

Nyt viikonvaihteessa berliiniläiset itse sanovat, mitä miehestä ajatellaan. Aika varmaa on, että Wowereit (sosdem) voittaa vaalin, mutta millaisella äänimäärällä. 30% riittää voittoon, mutta se ei vielä tee pormestaria uskottavaksi. Vuoden 2001 vaaleissa hän sai 29,7% äänistä. Jos äänimäärä on korkea, hän voi päästä mukaan jopa vuoden 2009 liittokanslerivaaliin. Ensimmäistä homoliittokansleria onkin jo odoteltu.

Vaalihuoneistot sulkeutuvat sunnuntaina klo 19 Suomen aikaa. Samassa yhteydessä valitaan myös paikallinen parlamentti.
Jonkinlaista gayhistoriaa tämäkin. Wowereit jatkaa pormestarina. Saksan vaalilähetyksessä Berliinistä klo 19.35 Wowereit tulee lavalle voittajana, yhdessä miesystävänsä lääkäri Jörn Kubickin kanssa. Vaalivalvojaisten väki hurraa ja kymmenet valokuvaajat ympäröivät parin.
http://www.tagesschau.de/sendungen/
Vaaleissa hävinnyt kristillisdemokraattien vastaehdokas Friedbert Pflüger on tässä lehtikuvassa puolisonsa kanssa.
http://www.welt.de/data/2006/09/18/1040555.html

Friedbert yritti kaikkensa. Hän oli kristillisdemokraattien ”huippuehdokas”, mutta turpin tuli. Nyt kysellään, miksi. Edellisissä vaaleissa viisi vuotta sitten kristillisdemokraattein ehdokas Frank Steffel ilmaisi vastenmielisyytensä homoja kohtaan ja hävisi. Nyt Pflüger imarteli homoja mm. Berliinin CSD:ssä (pride-paraatissa), mutta ei auttanut.

Kumpi pariskunta on ihanampi?
Kauneus on tietenkin katsojan silmissä.

Pidän vastenmielisenä länsimaisena tapana puolison ja perheen retuuttamista julkisuuteen, vaikka heillä ei pitäisi viran hoidossa olla mitään sijaa. Toki noin yleisesti on hyvä tietää, ketä hääräilee/määräilee viran hoitajan lähipiirissä. Tästähän on vakava esimerkki Kekkosen sairastumisen kaudelta. Hän oli vallassa, mutta kykenemätön ja muut hääräsivät asioissa, jotka eivät heille kuuluneet. Presidentti Reaganin vaimo jakeli ennustajalta saamiaan neuvoja kansakunnan asioiden hoidossa. Presidentti Bush saa videokonferenssissa joka maanantaiaamu ohjeita itseään "ylemmältä taholta" erään uskonnollisen järjestön johtajan toimiessa välittäjänä.

Pelottavaa, kuinka meitä hallitaan ja asioistamme päätetään.
Bild-lehdessä on F. J. Wagnerin kannanotto:

Arvoisat heterot
Saksalaiset ovat nyt valinneet homopormestarin. Miksi he eivät voisi valita myös homokansleria. Aleksanteri Suuri ja Friedrich Suuri olivat homoja. He osoittivat urhoolisuutensa sodissa.

On vahinko, että nykyhomon kuva on lähinnä kuva kampaajasta tai sisustussuunnittelijasta, ns. sissy-boysta. Sissy-boy leikkii nukeilla ja pukeutuu naisten vaatteisiin, mutta hän ei harrasta miehisiä urheilulajeja.

Berliinin pormestari ei leiki nukeilla eikä pukeudu tytöksi. Hän syntyi homoksi, geenien ja hormonien tuloksena. Hän on syntyään homo eikä mikään perverssi. Homous ei ole sairaus. Se on kuin silmien väri. Natsiaikana heidät raahattiin keskitysleireihin. Homon on oltava rohkea.

Kunnioittaen F. J. Wagner
Muutama viikko sitten, kun valittiin Berliinin pormestari, Saksan koilliskulmassa Mecklenburg-Vorpommernissa herätti huomiota se, että äärioikeistolainen NPD (”kansallismieliset”) pääsivät osavaltion parlamenttiin. Asiaa seurattiin lehdistössä huolestuneina.

Tänään Am Sonntag –lehti kertoo näyttävästi etusivun otsikossan, että NPD hyökkää nettissivuillaan homoja vastaan kaakkoisessa Saksassa. Paikallinen NPD-johtaja moittii NPD:n sivustolla, että yhteiskunnassa tuetaan homoja, lesboja, ulkomalaisia ja juutalaisia.

Juristit tutkivat, loukkaako kirjoittelu tasa-arvolakia tai kiihottako se väestöryhmiä vastaan. Huomiota herättänyt kirjoitus on ehkä jo vedetty pois, kun aamun lehti nosti siitä haloon. Ainakaan sivustolta ei löydy enää homo- schwul- tai lesbosanoja
http://www.rottal-inn.npd.de/index.php?
  • 13 / 13
  • vaeltaja2006
  • 25.11.2006 8:19
Financial Times Deutschland julkaisi toissa päivänä kuvasarjan Berliinin pormestarista Wowereitista. Homopormestari Berliinissä on tietenkin maailman gay-väelle suuri imagovoitto.
http://www.ftd.de/politik/deutschland/134641.html?cp=1

Ykköskuvassa: ”Olen homo ja niin on hyvä”. Wowi on miesystävänsä kanssa jalkapallon MM-kisoissa ottelun Saksa-Italia tauolla.
Kakkoskuvassa: Wowin puolesta t-paita ennen lokakuun vaaleja. Wowereit on charmantti, sanavalmis, ja tekee hyvää julkisuustyötä.
Kolmoskuva: Wowi, ”valtionnäyttelijä”. Jo hallintokautensa alkupuolella hän loi kuvan ”Bilettäjä-wowi”, kun hän osallistui kaikenlaisiin kissanristiäisiin. Mutta hän näyttelee hyvin myös poliittisen pelin. Tässä hänen rinnallaan poliittinen vastustaja Pflüger ennen vaaleja.
Neloskuva: Wowi on myös gay-aktivisti. Tässä hän on CSD-paraatissa. Hänen vanavedessään muutkin tunnetut poiitikot uskaltautuivat ulos kaapista, kuten liberalien Guido Westerwelle ja Hampurin pormestari Ole von Beust.
Viitoskuva: Wowi hallitsee näyttämön. Tässä hän vaalien jälkeen ottaa vastaan suosionosoitukset. Eroaa entisestä kanslerista, että puuttuu testosteroni-aggressiivisuus.
Kuutoskuva: Wowi, ”elämöijä”. Berliinin maratonin alkulaukaus. Puoluetoverit ja oppositio kritisoivat Wowia, kun hän sekaantuu valtakunnan politiikkaan huonosti harkituilla heitoillaan. Viime aikoina kuitenkin vähemmän.
Seiskakuva: Julkkisten kanssa valokeilassa. Berliinissä se on mahdollista tämän tästä. Tässä Cruiselle on luovutettu Berliinin karhu.
Kasikuva: Wowi, tekijänä. Politiikka on kokouksia ja huippukokouksia. Välillä on esiinnyttävä tekijänä. Tässä peruskiven muuraus uudella kansainvälisellä lentokentällä.
Ysikuva: Wowi hyväntekijänä. Tässä kuva aids-gaalasta. Toinen tähti on Begum Inaara Aga Khan (kuka lie).
Kymppi: Wowi, osavaltion päällikkönä. Huhutaan, että hänestä voisi tulla joskus kansleri.
Yksitoista: Viime viikolla hänet valittiin vaalien jälkeen uudelleen pormestariksi, mutta ei ensimmäisellä vaan toisella vaalikierroksella. Paikallisen parlamentin vaalissa vähän politikoitiin. Naamasta näkyy, että ensimmäinen vaalikierros oli pettymys.