Kanadan hallitus aikoo kumota homoavioliittolain

» Kanadan homoavioliittolaki ei enää uhattuna (8.12.2006)
» Kanadan konservatiivihallitus aikoo kumota homoavioliitot (3.6.2006)

  • 1 / 7
  • Ossi.H
  • 3.6.2006 16:12
Kanadassa hallitusvallassa olevan konservatiivipuolueen pääministeri Stephen Harper on ilmoittanut, että maan parlamentti äänestää samaa sukupuolta olevien henkilöiden väliset avioliitot sallivan lain kumoamisesta vielä tämän vuoden aikana. Avioliitot salliva laki säädettiin liberaalien ollessa vallassa vuosi sitten ja yli 3000 paria on avioitunut tänä aikana. Harperin mukaan nämä avioliitot jäisivät voimaan vaikka laki kumottaisiinkin. Konservatiivit haluavat kumota lain, koska he ovat ilmoittaneet pelkäävänsä lain "johtavan monenlaisten muidenkin järjestelyiden, kuten moniavioisuuden" sallimiseen.

Tammikuussa järjestetyissä vaaleissa voiton vieneet konservatiivit pitivät yhtenä vaaliteemanaan homoavioliitot sallivan lain kumoamista. Konservatiiveilla on 125 paikkaa parlamentin alahuoneen 308 paikasta. Nykylain puolustajat ovat muistuttaneet pääministeriä siitä, että mielipidetiedustelujen mukaan enemmistö kanadalaisista kannattaa samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta. Lisäksi lain kumoaminen saattaa viedä hallituksen monimutkaiseen perustuslailliseen konfliktiin, jos maan korkein oikeus katsoo parlamentin koskeneen oikeuslaitoksen puolueettomuuden. Kanadan korkein oikeus on aikaisemmin tukenut homoavioliittoja ja tulkinnut, että ne eivät ole ristiriidassa perustuslain kanssa.
  • 2 / 7
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 10.11.2006 8:07
Evangelical Fellowship of Canada -järjestön johtaja ilmoittaa, että 43 kristillistä ja muslimijohtajaa vaativat julkilausumassa Kanadassa voimassa olevan samaa sukupuolta olevien avioliittoa koskevan lain ottamista uudelleen tarkasteluun parlamentissa. Evankeeliset johtajat toteavat, että se mahdollistaisi rakentavan julkisen keskustelun avioliiton luonteen määrittelemiseksi.

Äänestys lain uudelleen käsittelyksi tapahtunee tämän vuoden puolella. Arvellaan enemmistön kansanedustajista päättäneen asian tulleen kertaalleen käsitellyksi, eikä siihen pidä enää palata.

Kanada haluaa näyttää olevansa naapuriaan USA:ta paljon edistyksellisempi ja liberaalimpi maa. Kanada on antanut turvapaikan aikanaan orjuutta paenneille, Vietnamin sotaa välttäneille ja nyt homoille ja lesboille.
Olen tämän seikan tuonut joskus amerikkalaisille esille. Jostakin kumman syystä he eivät tuosta tiedosta oikein innostu. ;-)
  • 3 / 7
  • nameles
  • 10.11.2006 8:23
Huh. Ihan kuin uskonnollisilla ei olisi mitään parempaa tekemistä kuin sotkeentua ihmisten yksityiselämään.
  • 5 / 7
  • Public eye
  • 8.12.2006 12:22
Kanadan parlamentissa äänestettiin siis vain homoliitot kumoavan lakiesityksen ottamisesta käsiteltäväksi, ja tämäkin esitys hylättiin selvin numeroin.

Erityisen positiivista oli se, että esitystä vastaan äänesti tällä kertaa 12 hallitusvastuussa olevan konservatiivipuolueen jäsentä, joista puolet on jopa hallituksen jäseniä. Viime vuonna hallitusvastuussa olleen ja homoavioliitot silloin vahvistaneen liberaalipuolueen edustajista 13 äänesti nyt lain uudelleenkäsittelyn puolesta.

Laki hyväksyttiin vuonna 2005 numeroin 158-133. Silloin liberaaleista 32 äänesti avioliittolakia vastaan ja 95 puolesta. Konservatiiviedustajista vain kolme puolsi viime vuonna homoavioliittoja.
  • 6 / 7
  • Public eye
  • 2.2.2007 21:25
Kanadan konservatiivihallitus on kaikessa hiljaisuudessa laajentanut homoliittojen tasavertaisuutta koskemaan myös kanadalaisten ulkomailla solmimia liittoja niin, että samaa sukupuolta olevien parien, joista toinen on kanadalainen, ei enää tarvitse olla Kanadassa vihittyjä, vaan ulkomailla solmittu liitto katsotaan päteväksi samalla tavoin kuin heteroidenkin kohdalla. Toisin sanoen ei-kanadalainen puoliso saa muuttaa Kanadaan ilman, että avioliitto täytyisi uudelleen vahvistaa Kanadassa.

Tämä on uusi tärkeä askel kohti homo- ja heteroparien yhtäläistä kohtelua, ja Kanada lisää koko ajan suosiotaanmyös ulkomaisten homo- ja lesboparien keskuudessa, joita tulee Kanadaan tuhatmäärin vahvistuttamaan liittonsa huolimatta siitä, että liiton laillisuutta ei heidän kotimaassaan tunnusteta.

Uutinen osoitteessa http://www.samesexmarriage.ca/legal/imm310107.htm