Ihmisoikeustilanne Aasiassa

  • 1 / 11
  • vaeltaja2005
  • 16.5.2006 8:11
Kiinassa on avattu neuvontapuhelin homoseksuaaleja varten. Se on avoinna joka päivä muutaman tunnin. Puhelimessa vastataan mm. oikeudellisiin, terveydellisiin ja psykologisiin kysymyksiin. Palvelu sijaitsee Sanghain ja Guangzhoun kaupungeissa.

Aikaisemmin on jo ollut kaksi neuvontapistettä, mutta ne ovat olleet liian ruukautuneita koti- ja ulkomaisten puhelujen vuoksi.

http://www.china.org.cn/german/237596.htm
Intialainen naisohjaaja Deepa Mehta on AVIVA-naistenlehden haastattelussa. Hän syntyi vuonna 1950 Amritsarissa, kultaisen temppelin kaupungissa. Nykyisin hän elää Torontossa. Vuonna 1996 hän herätti huomiota elokuvallaan ”Fire”, joka on kahden naisen rakkaustarina. Intiassa elokuvaa esitettiin kaksi viikkoa, mutta sitten se vedettiin pois, tai oikeammin fundamentalistiset hindut tuhosivat teatterin.

Uusin filmi trilogiassa ”Water” kuvaa 40-luvulla intialaisten leskeksi jääneiden naisten elämää.. Filmi tehtiin loppuun Sri Lanksassa tiukan salaisesti. Jälleen uhkana olivat fundamentalistihindut. Mm. ohjaajaa uhkailtiin. Hänen työtään arvosteltiin anti-hinduistiseksi. Filmin Berliiniin ensi-ilta on syyskuun 7. pnä.

Lehden haastattelija kyselee filmeistä. ”Fire” käsittelee seksuaalisuutta ja gender-politiikkaa, ”Earth” nationalismia ja separatismia ja ”Water” politiikkaa ja uskonnon valtaa. ”Fire” ja ”Water” sisältävät naisteeman. Fire on näistä provokatiivisin. Siinä on lesboteema. Vaikka lesbous ei olekaan kiellettyä Intiassa, siitä ei puhuta. Filmi on vuodelta 1996, mutta sen jälkeen homot ja lesbot ovat tulleet yhä Intiassa enemmän kaapista. Homo- ja lesboaiheisia filmejäkin on tehty.

Leskien asema on vaikea. Kun mies kuolee, monet naiset joutuvat elämään Ashramissa, etteivät he olisi enää taakaksi perheilleen. Miehen elämä määrää Intiassa naisen elämää. Elokuvassa kahdeksanvuotias Chuya jää pian häidensä jälkeen leskeksi ja joutuu leskien Ashramiin. Tällaista oli vielä 1938. Nykyisiin leskien diskriminointi on kiellettyä, mutta siitä huolimatta Ashrameja yhä on. Ohjaaja sanoo, ettei hän itse ole nähnyt niissä lapsileskiä. Naisten asema on muutenkin parantunut Intiassa, ja siellä on hyviä naisten oikeuksien puolustjia. Mutta kaikkialla maailmassa naiset ovat kakkosluokan kansalaisia, myös Saksassa ja USAssa.
http://www.aviva-berlin.de/aviva/content_Women%20+%20Work_WorldWideWomen.php?id=19766
  • 3 / 11
  • vaeltaja2005
  • 2.9.2006 10:07
Thomas Wartmannin dokumenttielokuvan "Between the Lines" aiheena on Hijras – Intian salainen komas sukupuoli. Heitä on ollut niin kauan kuin on ollut miehiä ja naisia. He asuvat taloudellis-spirituaalisissa yhteisöissä, ja elanto hankitaan tanssiesityksillä, rituaalisiunaus-tapahtumilla (vastasyntyneille ja naimisiin meneville) ja seksityöllä. Brittien aikaan heillä meni huonosti, kun mitään seksuaalisia välimuotoja ei ymmärretty lainkaan. Antropologi Serena Nanda kirjoitti 1990 etnograafisen tutkimuksen näistä yhteisöistä. Hänen mukaansa kyse on homomiehistä, jotka ovat omaksuneet naisellisen persoonan ja haluavat olla erillään muusta yhteiskunnasta. Joukkoa johtaa guru. Vaikka väkivaltaa ja torjuntaa on ollut, tutkijan mukaan intilainen kulttuuri on pystynyt hyväksymään sukupuolten välisiä ilmiöitä. Monet heistä ovat muslimeja.
(Die Tageszeitung tänään)
  • 4 / 11
  • vaeltaja2005
  • 20.9.2006 15:30
Taiwanin pääkaupungissa Taipeissa on nostettu sateenkaarilippu salkoon. Siellä vietetään seitsemättä kertaa pride-viikkoa. Kaupungin pormestari oli mukana alkujuhlallisuuksissa, ja korosti,että Taipei on avoin ja vapaamielinen kaupunki. Teemana on "Queer Friendly Taipeh".
http://www.queer.de/news_detail.php?article_id=5606
  • 5 / 11
  • vaeltaja2005
  • 13.10.2006 15:34
Iranilaisia homopakolaisia aletaan palauttaa Hollannista ja Ruotsista. Human Right Watch protestoi palautuksia vastaan, sillä homoja rangaistaan ruoksinnalla tai kuolemalla. Hollannin hallitus aikoi jo maaliskussa aloittaa karkotukset, mutta kansainvälinen painostus aiheutti tämän viiveen. Nyt Hollannin ulkoministeriö on valmistellut lausuntoa, jonkamukaan kuolema ei enää uhkaisi. Human Right Watchin mukaan rankaisutoimet homoja vastaan ovat viime aikoina lisä’äntyneet.

Tässä rangaistusasteikkoa Iranista: Miesten välinen seksi: Hirttäminen.Esileikki ja viettely 100 ruoskaniskua. Neljän kerran jälkeen hirttäminen. Sukulaismiehille, jokta makaavat samalla lakanalla alasti: 99 ruoskaniskua. Myös lesboille ruoskaniksut ja neljännen kerrran jälkeen kuolema.
http://www.queer.de/news_detail.php?article_id=5760
  • 6 / 11
  • vaeltaja2005
  • 19.10.2006 6:55
Hongkongissa mutuetaan homojen suojaikärajat samoiksi kuin heteroiden, kertoo South China Post –lehti. Homoilla on ollut 21 vuoden suojaikäraja, heteroilla 16 vuotta. Homoja uhkasi elinikäinen vankeus lain rikkomisesta. William Roy Leungia uhkasi vankeusrangaistus, kun hän oli 20-vuotias. Hän valitti, ja vaati lain muuttamista. Hän sanoi, että hänelläkin on oikeus ihmissuhteisiin ilman, että uhataan vankeudella.
http://www.queer.de/news_detail.php?article_id=5779
  • 7 / 11
  • vaeltaja2005
  • 19.11.2006 17:50
Iranissa on jälleen teloitettu mies homoseksuaalisuuden vuoksi. uutistomisto Irnan mukaan mies tuomittiin kuolemaan ”moraalisen korruption, ruumiinvamman tuottamisen ja homoseksuaalisen epäsiveyden” vuoksi. Sadat innostuneet katselijat olviat saapuneet paikalle Länsi-Iranilaisessa Kermanschahin kaupungissa. Arvioidaan, että vuodesta 1979 alkaen 4000 homomiestä on saanut kuolemnarangaistuksen. Lain mukaan kuolemanrangaistuksen saa jumalan pilkkamisesta ja vakoilusta. Naiset kivitetään syntisyyden vuoksi.

Tässä on video, joka näyttää yhden ruoskimsien ja kivityksen.
http://www.iran-e-azad.org/stoning/video.html
  • 8 / 11
  • vaeltaja2006
  • 22.11.2006 9:10
Allahin kadonneet pojat, otsikoi Süddeutsche Zeitung tänään. Israelin kaduilla elää n. 500 palestiinalaista homoa laittomasti, vihollismaassa.

Haastateltavana on 23-vuotias Mustafa Tel Avivissa. Kaulassa riippuu hämäyksen vuoksi Daavidin tähti. Hän osaa myös puhua hyvin hebreaa. Hän kaipaa kotiaan palestiinalaisten alueella, mutta hän pelkää, että veljet saavat tietää hänen olinpaikkansa. Yksi veljistä on luvannut tappaa hänet. Muukaan perhe ei enää tunnusta häntä, koska hän on loukannut perheen kunniaa. Hän on homo.

Mustafan onneksi hän tajusi jo nuorena olevansa homo. Hän tiesi, että siitä voi tulla kuolemanrangaistus. Hän pelasi samanikäisten kanssa jalkapalloa ja jutteli tytöistä. Samalla hän salaa katseli poikien perään.

Viisi vuotta sitten, kun raja Jordanin länsipuolen ja Israelin välillä vielä vuoti, hän kävi silloin tällöin Tel Avivin gaypaikoissa ja sai ensimmäiset homokokemuksensa. Eräänä päivänä hän kuitenkin erehtyi kertomaan asiasta veljelleen. Veli ilmoitti, että joko häviät täältä tai kuolet.

Tel Aviv on homolle paratiisi. Miehet voivat kulkea käsi kädessä ja joka vuosi tänne kerääntyy 200 000 ihmistä vuosittaiseen pride-paraatiin, mukana paljon heteroita ja perheitä.

Turismiministeriö on käynnistänyt mainoskampajan ”vaaleanpunainen loma” maailman homo-metropoleissa kuten San Fransiscossa ja Berliinissä. Tel Aviviin halutaan lisää homoturisteja. Suvaitsevaisuutta on hallinnon tasolla. Viime tiistaina päätettiin, että ulkomailla solmitut rekisteröidyt parisuhteet voidaan rekisteröidä täälläkin.

Mustafalla on vaikeampaa, koska hän on laiton siirtolainen. Hän joutuu myymään ruumistaan. Hän on puistossa, joka päivisin on virkistyskeitaana, mutta iltaisin muuttuu mies-prostituution paikaksi. Mustafalla ei ole omaa asuntoa. Hän nukkuu milloin asiakkaidensa hotellihuoneissa, milloin muiden homopakolaisten luona, joskus hylätyissä taloissa.

Tel Avivissa on satoja homopakolaisia. Poliisi on pidättänyt hänetkin monta kertaa kuulusteluihin, mutta hänet on päästetty vapaaksi, koska hän ei vaikuta itsemurhaterroristilta. Homojärjestö Aguda pitää jollain tavalla huolta näistä seksuaalipakolaisista. Heille hankitaan kondomeja ja vaatteita huolletaan. Joskus järjestetään yösija ja hankitaan hammaslääkäri- ja iholääkäriaikoja.

Pakolaiset ovat kertoneet, että omassa maassaan he ovat monesti joutuneet poliisiasemille kuulusteluihin ja kuulusteluissa on käytetty erilaista kidutusta. Heitä on värvätty myös itsemurhapommittajiksi sillä varjolla, että näin he saavat takaisin perheensä kunnioituksen. Usein homoja syytetään Israelin salaisen palvelun agenteiksi. Agenttien rangaistus on kuolema. Heidät surmataan julkisesti. Viime vuonna ainakin 15 oletettua agenttia tapettiin, joktut heistä todennäköisesti homoja.

Asia on tabu. Sen osoittaa Palestiinan Human Right Watchin varovainen kanta. Sieltä sanotaan vain, että homoseksuaalien asema on kiperä kysymys.
http://www.sueddeutsche.de/,tt4m4/ausland/artikel/387/92295/
  • 9 / 11
  • vaeltaja2006
  • 9.1.2007 10:14
Maoistiset kapinalliset ovat kontrolloineet jo jonkin aikaa Nepalia. He määrätietoisesti jahtaavat homoja ja erilaisiin rikkeisiin syyllistyneitä kuten juopuneita. Blue Diamond, maan ainoa homo/lesbojärjestö on protestoinut hallituksen edustajalle. Sieltä ilmoitettiin, että homous on kapitalismin tuote eikä sellaista ollut aikoinaan Neuvostoliitossa. Äskettäin 26 transseksuaalia oli useiden viikojen ajan teljettyinä poliisiasemalle ilman ulkopuolisia kontakteja.
(Sergej)
Neue Züricher Zeitung on kerännyt tietoa siitä, mikä on kiellettyä Teheranissa. Tällainen lista saatiin.

1. Pop-musiikki, ulkomaalainen, on kiellettyä. Kuitenkin sitä myydään kaduilla ja musiikkikaupoissa tiskien alta. Iranilaiset muusikot levittävät levyjään internetissä ja itsepoltetuilla CD-levyillä.
2. Alkoholi on kielletty aine. Aikaisemmin sai vain itsepoltettua viinaa, mutta nyt on mustassa pörssissä ulkomaisia laatutuotteita.
3. Homoseksuaalisuus on laitonta. Mutta se ei merkitse paljon. Sitä ei pidä näyttää julkisuudessa. Muuta seurausta kiellosta ei ole.
4. Suuteleminen julkisuudessa on kiellettyä.Aikaisemmin kerrottiin paljon, miten siveyden valvojat saattoivat iskeä lähikontaktissa olevaan pariin. Nyt näkee puistossa paljon käsi kädessä kulkevia pareja.
5. Se, joka jää kiinni, saa ruoskaniskuja. Alkoholin käytöstä 80 iskua, alkoholin myynnistä 2 vuotta vankeutta, julkisesta pussaamisesta 99 iskua, homoudesta kuolemanrangaistus, Mutta sekin on teoriaa, sillä rahalla tai suhteilla tuomiot lievenevät.
6. Teheran on huumausaineiden käyttäjien kaupunki. Missään ei ole niin paljon kokaiinin käyttäjiä kuin siellä. Nuoriso käyttää mielellään puhdistusnesteitä ja designhuumeita.
7. Sähköpostiliikennettä ei valvota. Teheranilaisilla on paljon esim. Yahoon sähköpostiosoitteita. Mutta monia internet-sivuja valvotaan ja suodatetaan pois. Iranissa on 100 000 aktiivista bloggaajaa.
8. Ulkomaisia lehtiä ei sensuroida. Sensuuri koskee kotimaisia lehtiä. Newsweekiä ja Spiegeliä saa mutta hinta on korkea.
9. Tyttö- tai poikaystävää ei voi viedä kotiin. Monet nuoret asuvat vanhempiensa kanssa. Mutta esim. ylioiston lähellä on suosittu tulppaanipuisto, jossa käy kuhina.
10. Kadunkulmissa ei ole vallankumousvartijoita eikä siveyden valvojia. ne hommat on annettu poliisille. Siveyden valvojia näkee enää suurten juhlien aikaan, jolloin päähuomio on siinä, että naiset ovat pukeutuneet säädyllisesti.
----------
Millaista olisi elää yhteiskunnassa, jossa lait ja arkielämä kulkevat aivan omia latujaan.
Pekingissä homoaktivistit levittivät ystävänpäivänä lentolehtisiä, joissa vaaditaan avioliiton avaamista myös homopareille. AP kertoi, että lehtisessä jakajat kertoivat olevansa homoja, ja ha.uavansa elää yhdesäs rakastamansa ihmsien kanssa. Poliisi ei puuttunut 20 minuuttia kestäneeseen aktioon. Kiinassa homoseksuaalsiuus on tabu. Viime vuonna kiellettiin useita homoaiheisia internet-sivustoja.