HIV-lääkkeistä

  • 1 / 2
  • vaeltaja2005
  • 12.5.2006 19:21
Saksan pääuutislähetys Tagesschau kertoi HIV-lääkekiistasta Intiassa. Siellä on 5,1 miljoonaa HIViin sairastunutta (esim. Saksassa vain 49.000). Intiassa on käytössä lääkekopioita sikäläisen lainsäädännön mukaisesti. Nyt amerikkalainen lääkefirma Gilead on vienyt lääkekopioasian oikeuteen. Kyseessä on Tenofovir-niminen lääke. Jos lääketehdas voittaa, lääkettä ei saa kopioida 12 vuoteen ja sillä olisi suunnattomat seuraukset Intiassa. Lääkepatentti tarkoittaa korkeita lääkehintoja. Tenofovir-lääkettä käytetään Euroopasa ja USAssa. Se on tehokas ja haittavaikutukset ovat vähäisiä.

Intialainen kopiolääke maksaa vain 1/7. Sen vuoksi lääkekopiota odotetaan Etelä-Amerikassa , Afrikassa ja Aasiassa. Mutta jos amerikkalaisten patenttihakemus menee läpi, lääkkeen valmistus Intiassa loppuu. Läääkärit ilman rajoja on ilmaissut huolensa. Tenofovirin vuosihinta on 5718 dollaria. Eivät ihmiset Intiassa, Brasiliassa tai Thaimaassa sellaiseen pysty.

Lääkärit ilman rajoja –järjestö on avustanut kahta intilaista järjestöä valittamaan amerikkalaisen yhtiön patenttihakemuksesta. Tässä testataan myös maan patenntialainsäädäntöä. Sen mukaan kansainvälisten firmojen patentteja on kunnioitettava, mutta parlamentit voivat tehdä poikkeuksia, kun on kyse elintärkeistä lääkkeistä. Nyt lääkefirmat odottavat jännittyneinä Intian oikeuslaitoksen päätöstä.

ARD:n mukaan New Delhistä
  • 2 / 2
  • vaeltaja2005
  • 16.5.2006 7:57
Katolisen kirkon tiukka linja kondomeihin jatkuu. Katolinen moraaliteologi Josef Spindelböck on ottanut kantaa aidsiin ja kondomeihin katolisen uutistoimiston webbisivuilla.

Katolisen opin mukaan avioliitto miehen ja naisen välillä on seksuaalisen kanssakäymisen suojasatama. Aidsin torjumiseksi olisi luovuttava promiskuiteettisista elämäntavoista. Ainoita oikeita lääkkeitä ovat aviouskollisuus ja pidättyvyys avioliiton ulkopuolella. Kondomit houkuttelevat irtonaiseen elämäntyyliin. Kondomit ovat jonkin verran suojana irtosuhteissa, mutta kirkko ei tue sellaista elämäntapaa.

Myöskään aviopareilla, joista toinen on HIV-positiivinen, kondomi ei ole ratkaisu. Ne eivät ole täysin varmoja, ja on vastuutonta vaarantaa aviopuolison turvallisuutta. Vain pidättyväisyyys on varma suoja. Jas pidättyväisyys pakottaa puolistot avioliittonsa ja suhteensa arviontiin uudella tavalla, kun seksi jää pois.

Katolisen uutistoimiston mukaan 15.5.2006