Freudin syntymästä 150 vuotta

  • 1 / 8
  • octopus
  • 6.5.2006 11:15
Asser Stenbäckiä käsittelevässä ketjussa sivuttiin myös Freudia ja hänen suhtautumistaan homouteen.
Yksi kirjoittajista kyseli Freudin eräälle homon äidille kirjoittamasta kirjeestä.

Tässä katkelma kirjeestä, vaikkapa Freudin kunniaksi, jonka syntymästä tulee tänään 150 vuotta.
(suomennos oma)

"Huomaan kirjeestänne,
että poikanne on homoseksuaali.

Olen hyvin hämmästynyt
tosiasiasta,
että kertoessanne hänestä,
ette käytä tätä termiä.

Saanko kysyä,
miksi varotte käyttämästä tätä termiä?

Homoseksuaalisuus ei varmaan ole mikään etuisuus,
mutta se ei ole mitään,
mitä pitäisi hävetä,
ei virhe,
ei rappio;
eikä sitä voi sairaudeksi
luokitella;

oletamme,
että se on yksi seksuaalisuuden muoto,
joka johtuu tietystä taantumisesta seksuaaliessa kehityksessä.

Monet korkeasti arvostetut miehet menneisyydessä
ja tänäkin päivänä
olivat homoseksuaaleja,
heidän joukossaan muutamia kaikkein suurimpia
(Plato, Michelangelo,
Leonardo da Vinci, etc.)...."

(Freud 1935)
Miksi miehestä tulee hetero?

Tämä on kiinnostava kysymys, vaikka tuntuukin siltä, että enemmistö ei pidä sitä lainkaan kiinnostavana. Ollaan kiinnostuneita vain siitä, miksi joku kehittyy homoksi. Jos joku selittäisi, miksi jotkut kehittyvät heteroiksi, selviäisivät myös homouden syyt.

Freud on luonut jonkinlaisen mallin heterouden ja homouden ymmärtämiseen. Olisikohan tästä apua? Webbisivu jungle-world.com yrittää selittää tätä asiaa.

Kun ihminen menettää himoitsemansa (syvästi rakastamansa) ihmisen eikä pysty tätä menetystä suremaan, seurauksena on melankolia (alakulo tai masennus). Mutta miksi jotkut eivät sure menetystään – eivät itke, ulise eivätkä valita muille. Sen vuoksi, etteivät he pysty irtautumaan ihmisestä (esim. läheisen kuolema) tai sen ihmisen sureminen tai himoitseinen on yhteiskunnassa kiellettyä. Menetys johtaa vähitellen melankoliseen reaktioon, ja se tarkoittaa, että rakkauden kohde sulautuu omaan itseen ja omaan yli-minään. Normaali sureminenhan olisi sitä, että surraan vuosi ja sitten on saatu riittävästä välimatkaa menneeseen ja menetetty ihminen on enää kaunis muisto.

Kun rakkauden kohde sulautuu yli-minään (= suomeksi: osaksi ihmisen omaatuntoa, kaikkea toimintaa ohjaavaa oikea/väärä-tietoisuutta tms.), mitä tapahtuu? Siitä on seurauksena syyllisyyttä ja rankaisua tai toinen vaihtoehto: henkilö muuttuu menettämänsä ihmisen kaltaiseksi. Menetetty henkilö ”sulautuu” omaan minään. Sieluun tulee rauha.

Näin syntyy heteromies ja heteronainen. Kun tyttö rakastuu omaan äitiinsä (tai toiseen naiseen), mutta äidin himoitseminen on yhteiskunnassa kiellettyä, tyttö imee itseensä äidin ominaisuudet ja tytöstä tulee kuin äiti, siis heteronainen.

Näihin ajatuksiin Siegmund Freud liitti myös yhteiskunnassa vallitsevan insestikiellon ja oidipuskompleksin. Freud teki havaintoja masentuneista ihmisistä 1900-luvun alun Wienissä. Freudin ajatuksiin on tarttunut Judith Butler. Hän puhuu melankolisesta sukupuoli-identifikaatiosta. Heteroseksuaalinen identifikaatio on seurausta kielletystä, henkilön itsensä torjumasta ja ilman surutyötä jääneestä rakkaudesta. Ja sitä vahvistaa jatkuva homohalujen kieltäminen. Mitä maskuliinisemmalta mies näyttää, sitä kiivaammin hän kieltää koskaan halunneensa toista miestä.

Meidän kulttuurissamme homorakastetun sureminen ja kaipaaminen ei ole ollut soveliasta. Se näkyy esim. aids-tarinoissa. Kun ei ole voinut kunnolla surra menetettyä ihmistä, seurauksena voi olla, että jälkeenjäänyt päätyy itsesyytöksiin, syyllisyydentunteisiin ja pahimmassa tapauksessa kuolemankaipuuseen, mikä ehkä selittää ns. barebacking-ilmiöt (nainti ilman kondomeja). Butler vaatiikin, että homoille on yhteiskunnassa oltava riittävät mahdollisuudet avoimeen suruun läheisen ihmisen menetyksen jälkeen.

Tämä juttu Freudin 150-vuotisjuhlan kunniaksi. Mitä ajattelette tästä te, jotka olette enemmän psykoanalyysiin perehtyneitä?

http://www.jungle-world.com/seiten/2006/18/7657.php
  • 3 / 8
  • martin
  • 7.5.2006 18:54
Psykoanalyysi on uskomusjärjestelmä, jossa ihmisten käsityksillä on huomattava merkitys. Siinä mielessä psykoanalyysi kertookin jotain. Onkin johdonmukaista esittää kysymys muodossa "mitä te ajattelette...?".
Haluaisin osallistua tähän Freud-keskusteluun siteeraamalla väitökirjastani Freudin teoriaa koskevan luvun (vaikka se on valitettavan ylipitkä).

Olen pyrkinyt mahdollisimman suureen kriittisyyteen ja tarkastellut Freudin teorioita ja lausuntoja kaikista näkökulmista. Itse olen suhtautunut varovasti Freudin kirjeen (amerikkalaiselle äidille) siteeraamiseen asiayhteydestään irroitettuna. Siitä on perinteisesti irroitettu termi "kehityspysähtymä", jota on myös käytetty sairausleiman puolustamiseen. Jotkut varhaiset psykoanalyytikot kehittivät siitä väitteen, että homot ja lesbot ovat takertuneet lapsen tai psyykkisesti kehitysvammaisen tasolle.

Samasta Freudin kirjeestä voidaan myös haluttaessa tarkoitushakuisesti irroittaa vaikkapa eheytysterapiaa tukevia lausumia "normaalista heteroseksuaalisuudesta", jonka "ituja" olisi mahdollista kehittää.

Itse katsoisin, että Freud oli mielenkiintoinen historiallinen hahmo, jonka lausumia ei pitäisi irroittaa historiallisesta, tieteenfilosofisesta ja asiallisesta yhteydestään ja yrittää soveltaa nykypäivään ja nykyiseen tieteelliseen tietämykseen ja ajattelutapaan.



- - - - luku väitöskirjastani Homoseksuaalisuuden sairauslaiman loppu (1997) - - - -

5.1 Freudin suhtautuminen homoseksuaalisuuteen

Seksuaaliteoreettisessa pääteoksessaan Drei Abhandlungen zur Sexualtheorie Sigmund Freud (1905) tarkasteli homoseksuaalisuutta psyykkisenä ilmiönä, eikä yhtynyt aikalaistensa yleisiin degeneraatioteorioihin, eikä myöskään määritellyt homoseksuaalisuutta sairaudeksi. Toisen maailmansodan jälkeinen lääketieteellinen leimaaminen ja homoseksuaalisuuden häiriöksi luokittelu on tullut moniin länsimaihin, siis myös Suomeen, juuri psykoanalyysin piiristä tai ainakin psykoanalyytikot vetoavat Freudin arvovaltaan. Siksi on valaisevaa tutkia ensin tarkasti, mitä psykoanalyysin perustaja Sigmund Freud kirjoitti homoseksuaalisuudesta.

Freud muodosti monessa suhteessa merkittävän katkoskohdan lääketieteellisessä suhtautumisessa homoseksuaalisuuteen. Hän pyrki irrottamaan homoseksuaalisuuden sairaudeksi ja degeneraatioksi luokittelun piiristä ja uskonnollisesta moralismista. Freudin oma tausta ja tieteellinen ajattelu muodostavat merkittävän vastakohdan ajan lääketieteelliselle ajattelulle, erityisesti vaikutusvaltaiselle "perversioiden ja degeneraatioiden"; luokittelijalle, katoliselle Krafft-Ebingille. Tosin eräissä suhteissa Freud ei päässyt irti Krafft-Ebingin edustamasta moralismista ja puritaanisuudesta. Esimerkiksi "hankitun neurastenian" seksuaalista alkuperää kuvatessaan Freud katsoo sen johtuvan itsetyydytyksen tai keskeytetyn yhdynnän aiheuttamasta uupumuksesta. Freud esittää tervettä seksuaalisuutta miesten ja naisten välillä itsetyydytyksen torjumiseksi. (Ks. Gay 1990, 96).

Freud oli Itävallan juutalaisena joutunut henkilökohtaisesti kokemaan vähemmistösyrjintää ja näkemään juutalaisiin kohdistuvaa syrjintää, leimaamista ja väkivaltaa. Hän joutui kokemaan kahden pörssiromahduksen aiheuttamat juutalaisvainot. Vuoden 1873 pörssiromahdus johti Peter Gayn mukaan varsinaisiin antisemitistisiin orgioihin ja vuoden 1929 romahdus johti antisemiittisiin mellakoihin, jotka enteilivät Hitlerin valtaannousua. Vaikka Freud oli itsekin joutunut henkisen ja fyysisen syrjinnän kohteeksi, hän ei kuitenkaan alistunut sen johdosta, ei salannut juutalaisuuttaan eikä kääntynyt kristinuskoon. Hän omaksui vapaamielisen, liberaalin maailmankäsityksen. Gayn Freud-elämäkerran mukaan hän omaksui lapsuuden päivistä alkaen älyllisen riippumattomuuden, itsekunnioituksen, fyysisen rohkeuden ja oman juutalaisuutensa kunnioittamisen. (Gay 1990, 35-36).

Opiskeluaikanaan Wienissä Freudiin oli kohdistunut niin voimakkaita antisemitistisiä hyökkäyksiä, että tämä oli reagoinut niihin uhmakkaasti, jopa raivokkaasti. Hän käänsi syrjintää kohtaan tuntemansa raivon edukseen. Freud kieltäytyi tuntemasta itseään "alempiarvoiseksi" tai "kansaan kuulumattomaksi" (nicht volkszugehörig), eikä ymmärtänyt miksi hänen olisi pitänyt hävetä syntyperäänsä. Freud säilytti omanarvontuntonsa ja katsoi, että oppositiossa oleminen vahvisti hänen kykyään "riippumattomaan asioiden arvosteluun" (emt. 53).

Juutalaisesta taustastaan huolimatta Freud suhtautui kriittisesti uskontoon ja piti sitä "illuusiona". Hän suhtautui myös arvostellen aikansa valtaapitäviin. Peter Gayn Freud-elämäkerran mukaan Freud piti Rooman kirkkoa ja sen itävaltalaisia kätyreitä pääasiallisina esteinä juutalaisten täydelliselle integroitumiselle itävaltalaiseen yhteiskuntaan. Freudia ärsyttivät "pöyhkeät aristokraatit ja ahdasmieliset papit". Freud piti päävihollisinaan roomalaiskatolista kirkkoa, pappeja ja antisemitistisiä demagogeja. (emt. 41).

Suhtautumisessa seksuaaliseen erilaisuuteen Freud oli Peter Gayn sanonnan mukaan "psykologinen demokraatti". Hänen suhtautumisensa ns. perversioihin oli Gayn mukaan "kumouksellinen", vaikka hän käyttikin epäonnistunutta "perversio"-termiä. Freud piti lapsia "polymorfisesti perversseinä". Normaaliksi seksuaalisuudeksi kutsuttu on Freudin mukaan pitkän, usein kesken jääneen toivioretken päätepiste, tavoite, jota monet ihmiset eivät koskaan saavuta. Seksuaalivietti kypsässä muodossaan on saavutus. Freudin suhtautuminen Gayn mukaan perversioihin oli kumouksellinen. Freud oli julkisesti sitä mieltä, että homoseksuaalisuus ei ollut rikos, ei synti, ei sairaus, ei mikään mielisairauden muoto eikä rappion oire. Gayn mukaan tämä vaikutti aikanaan modernilta, epäkunnioittavalta, lyhyesti epäporvarilliselta käsitykseltä. (emt., 196).

Freud ja hänen aikalaisensa Krafft-Ebing olivat saman lääkäriseuran jäseniä, joten Freud oli hyvin perehtynyt Krafft-Ebingin tuotantoon (ks. Krafft-Ebing 1984/1886, 12). Vaikka Freud sai vaikutteita aikansa seksologeilta, jotka pitivät homoseksuaalisuutta lähinnä degeneraatioilmiönä, hän erosi näistä siinä, että tarkasteli homoseksuaalisuutta muutenkin kuin pelkästään potilasotosten kautta, vaikka hän toisaalta laati teorioita edes näkemättä teoriansa kohdetta (kuten Leonardo da Vincin tapauksessa ). Freud irtisanoutui selvästi aikalaisensa Krafft-Ebingin näkemyksistä homoseksuaalisuudesta degeneraation oireena ja nimitti Krafft-Ebingin teorioita "tieteellisiksi taruiksi" (Ks. Krafft-Ebing 1984/1886, 12). Seksuaaliteoreettisessa tuotannossaan Freud suhtautuu joko kokonaan välttäen tai ainakin kriittisesti "perversion" käsitteeseen.

Freudin tekstiä luonnehtii yleensäkin tieteellinen varovaisuus, fanaattisuuden ja perusteettoman yleistämisen ja moralisoinnin varominen sekä pyrkimys ottaa huomioon kaikki empiiriset tosiasiat. Freudin tekstistä puuttuvat lähes kokonaan hänen edeltäjiensä (esim. Krafft-Ebing) sekä seuraajiensa (esim. Edmund Bergler) moraalisesti latautunut ja tuomitseva paatos suhteessa homoseksuaalisuuteen. Yksi syy siihen, miksi Freudin lausumat homoseksuaalisuudesta ovat jääneet vaille ansaitsemaansa huomiota, lienee, että ne ovat hajallaan eri teksteissä ja niistä merkittävä osa on esitetty alaviitteissä tai myöhemmissä lisäyksissä seksuaalisuutta käsitteleviin teoksiin, joista keskeisin on vuonna 1905 julkaistu Drei Abhandlungen zur Sexualtheorie (Freud 1905) myöhempinä vuosina tehtyine lisäyksineen ja alaviitteineen.

Freudin yksi selvimpiä kannanottoja homoseksuaalisuuteen julkaistiin vasta pitkään hänen kuolemansa jälkeen vuonna 1951, kun löydettiin Freudin kirjoittama kirje erään homoseksuaalisen pojan äidille. Kirjeen myöhäisen löytymisajankohdan vuoksi se ei vaikuttanut vuosisadan alkupuolen psykoanalyyttiseen ajatteluun. Freudin kirje amerikkalaiselle äidille on siinä mielessä tärkeä siksi, että siitä on myöhemmässä psykoanalyysissä usein irrotettu sana "kehityspysähtymä"; ottamatta huomioon kirjeen kokonaisuutta, jossa Freud selvästi sanoutuu irti sairausleimasta. Freud kirjoitti kirjeen alun perin englanniksi. (Ks. Abelove 1993, 381).

Tämä nyttemmin kuuluisa, Kinseyn tutkimusryhmän kautta julkisuuteen tullut kirje on seuraava (kirjeen suomennos on Freudin Seksuaaliteorian suomenkielisestä laitoksesta vuodelta 1971, toim. Vappu Taipale ja Kimmo Leppo)[Freud kirjoitti itse alkuperäisen kirjeen englanniksi]:

- - -

"Päättelen kirjeestänne, että poikanne on homoseksuaali. Minua hämmästyttää, että ette mainitse tätä termiä itse
kertoessanne hänestä. Saanko kysyä miksi vältätte sitä? Homoseksuaalisuus ei taatustikaan ole mikään etu, mutta siinä ei ole mitään hävettävää, ei pahetta (vice), ei alempiarvoisuutta (degradation), sitä ei voi luokitella sairaudeksi (illness), pidämme sitä seksuaalitoimintojen muunnoksena (variation), jonka aiheuttaa tietty seksuaalisen kehityksen pysähdys (arrest of sexual development).

Monet suuresti arvostettavat henkilöt sekä vanhana aikana että nykyaikana ovat olleet homoseksuaaleja, monet suurmiehistä heidän joukossaan (Platon, Michelangelo, Leonardo da Vinci jne.). On vääryys vainota homoseksuaalisuutta rikoksena ja se on myös julmuutta. Jos ette usko minua, lukekaa Havelock Ellisin kirjoja.

Kysymällä minulta voinko auttaa, te oletettavasti tarkoitatte, voinko poistaa homoseksuaalisuuden ja saada
normaalin heteroseksuaalisuuden ottamaan sen paikan. Vastaus on yleisesti katsoen, että emme voi luvata sitä. Tietyssä osassa tapauksia saatamme menestyksellisesti kehittää tukahdutettuja heteroseksuaalisten taipumusten ituja, joita on jokaisella homoseksuaalilla, mutta enemmistössä tapauksista se ei enää ole mahdollista. Kysymys on yksilön ominaisuuksista ja iästä. Hoidon tulosta ei voida ennustaa.

Mitä analyysi voi tehdä pojallenne on toisella suunnalla. Jos hän on onneton, neuroottinen, ristiriitojen repimä tai sosiaalisessa elämässään estynyt, analyysi saattaa tuoda hänelle harmoniaa, mielenrauhaa, tai täyden suorituskyvyn, pysyi hän sitten homoseksuaalina tai muuttui. - - - (Freud 1951/1935, 786)."

- - -

Vaikka Freud arvottaa homoseksuaalisuutta "kehityspysähtymäksi" hän ei siis pidä homoseksuaalisuutta sairautena tai alempiarvoisuutena ja hän korosti seksuaalisen suuntautumisensa hyväksymistä. Kuitenkin yllämainittua Freudin kirjettäkin on valikoivalla ja vääristävällä siteeraamisella pyritty käyttämään tukemaan myöhemmin muotiin tulleita oletuksia homoseksuaalisuuden patologisuudesta.

Pääteoksessaan Freud välttää leimaavaa termiä "perverssi" ja itse käyttää homoseksuaaleista pääasiassa termiä "invertti" ja jakaa heidät kolmeen ryhmään: 1) Absoluuttiset invertit. Näiden seksuaaliobjektit ovat yksinomaan samaa sukupuolta ja vastakkaisen sukupuolen edustajat jättävät heidät kylmiksi, 2) Amfigeeniset invertit, joiden seksuaalikohde voi olla joko omaa tai vastakkaista sukupuolta, 3) Kontingenttiset invertit. Tässä tapauksessa ulkoisten olosuhteiden pakosta - vastakkaisen sukupuolen puuttumisen johdosta - he saattavat valita seksuaaliobjektikseen samaa sukupuolta olevan. (Freud 1977/1905, 46-47).

Vaikka Freud mainitsee myös termin "perverssi" homoseksuaalisuuden yhteydessä, hän kuitenkin seksuaaliteoreettisissa pääteoksissaan välttää tätä leimaavaa termiä. Vaikka termi "perverssi" levisi suhteellisen laajalti psykoanalyyttiseen kirjallisuuteen, Freud itse asiassa varoittaa termin käytöstä: "Kaikkein tärkein näistä perversioista, homoseksuaalisuus, tuskin edes ansaitsee sitä nimitystä". (Freud 1925/1959, 38). Szasz pitää kuitenkin yhtenä Freudin "anteeksiantamattomimmista"; erehdyksistä sitä, että tämä toisaalla (Introductory Lectures on Psycho-Analysis) (Freud 1916-1917) määritteli "perverssiksi" sellaisen seksuaalisuuden, joka ei tähdännyt suvunjatkamiseen. Szaszin mukaan tätä "ei saa antaa anteeksi" Freudille ja niille psykoanalyytikoille, jotka yhä pitävät kiinni tästä termistä (Szasz 1990, 61). Toisaalla taas Freud pitää "epäoikeudenmukaisena" yhteiskuntaa, joka leimaa "perversioiksi" useimmat genitaaliulkoiset tyydyttymismuodot. (Freud 1972/1930, 39). Seksuaaliteoreettisessa pääteoksessaan Freud itse asiassa moittii niitä, jotka leimaavat "poikkeavan" seksuaalisuuden perversioksi siitä. Freudin mukaan nämä antavat periksi omille subjektiivisille inhon tunteilleen. (Freud 1977/1905, 64).

Freudin teorian tärkeä piirre on lapsuuden keskeinen merkitys aikuisen seksuaalisuudelle. Hän katsoo ihmisten syntyvän "polymorfisesti perversseinä", ts. kaikilla on kyky eroottiseen kiintymykseen samaa sukupuolta oleviin. Kulttuurin säännöt ja sosialisaatio suuntaavat kehitystä heteroseksuaaliseen suuntaan. Nämä kulttuuriset vaikutukset ovat yleensä tehokkaita heteroseksuaalisen kehityksen määräämisessä, mutta Freudin mukaan kaikissa "normaaleissa" ihmisissä on jäljellä heidän homoeroottisten tunteidensa "latentteja" jäännöksiä. (Conrad ja Schneider 1994, 185).

Freudin homoseksuaalisuusteorioita tarkastellut psykoanalyytikko Robert May (1995) huomauttaa, että Freudilla oli tapana jatkuvasti itse tulkita itseään uudelleen ja pyrkiä kumoamaan tekemänsä luokitukset. Mayn luennan mukaan Freudin kolme seksuaaliteoreettista esseetä on rakenteeltaan kuin psykoanalyyttinen istunto: kirjoitettu 15 vuoden aikana, kiemurteleva, polveileva, täynnä alaviitteitä ja sivuhuomautuksia, jotka esiintyvät kerroksittain kuin Troijan muinaiset rauniot. Vaikka ensi lukemalta koko teos vaikuttaa Mayn mukaan hierarkkiselta luokittelulta, Freud pystyttää kategorisia eroja vain kumotakseen ne jälkeenpäin. Esimerkkinä May mainitsee käsitteen "perversio", joka nykykäytännössä on karkea ja hyökkäävä termi. Freud itse aikanaan pyrki kuitenkin irrottautumaan oman aikansa vallitsevasta leimasta "degeneraatio". Mayn mukaan Freud määrittelee "perversion" seksiaktiksi, jossa käytetään hyväksi muita kuin yhdyntään suunniteltuja ruumiin elimiä tai joissa viivytään liian kauan esileikeissä, jotka on tarkoitus nopeasti ohittaa matkalla kohti lopullista genitaalista yhdyntää. (May 1996).

Luotuaan ensin normatiivisen ja moralisoivan "perverssin" kategorian Freud näyttää kumoavan tämän toteamalla, että jokaisessa terveessä ihmisessä voidaan havaita käyttäytymispiirteitä, jotka voitaisiin luokitella "perversioiksi". Seksuaalisuuden alueella korkein ja alhaisin ovat lähellä toisiaan. Mayn mukaan Freud varoittaa yleistysten tekemisestä "inverttien" suhteesta vanhempiin. May huomauttaa Freudin todenneen, että myös heteroseksuaalisuus on ongelma, joka kaipaa selvittämistä ja sanoutuu irti synnynnäisteorioista tai rakenteellisista selitysmalleista. Mayn mukaan Freudin mekanismi seksuaalitutkimuksessa on tehdä vastakkainasetteluja ja kumota ne. Freudin vallankumouksellinen uteliaisuus kääntää asiat päälaelleen. May toteaa, että Freud tulee melko lähelle nykypäivän ajattelutapaa, jolloin ei enää ole seksuaalisia perversioita, vaan ainoastaan seksuaalisia versioita. (May 1995).

Freudin käsityksen mukaan kaikilla ihmisillä on kyky niin hetero- kuin homoeroottisiin tunteisiin. Freud ei salannut omia homoeroottisia tunteitaan, vaan oli niistä tietoinen. Vuonna 1910 muistellessaan kiintymystään kollegaansa ja ystäväänsä Wilhelm Fliessiin, Freud huomautti muutamille lähimmille oppilailleen suorasukaisesti, että hänen kiintymykseensä Fliessiin oli sisältynyt homoeroottinen aines. (Gay 1990, 124).

Freud on myös tietoinen siitä, miten eri tavoin "invertit" (homoseksuaalit) suhtautuvat seksuaaliseen suuntautumiseensa: toiset hyväksyvät inversionsa jonakin asiain luonnolliseen kulkuun kuuluvana, kuten "normaali" henkilö hyväksyy oman libidonsa suunnan ja on energisesti sitä mieltä, että inversio on yhtä pätevä kuin normaali suuntautuminen, toiset kapinoivat inversiota vastaan ja pitävät sitä patologisena. (Freud 1977/1905, 47).

Freudin mukaan "inversio" saattaa olla perua niin varhaiselta kaudelta kuin asianomainen henkilö pystyy muistamaan tai se voi esiintyä välivaiheena kohti heteroseksuaalisuutta tai ilmetä myöhemmin elämässä pitkän heteroseksuaalisen periodin jälkeen. Yleensä on kuitenkin varminta Freudin mukaan otaksua, että inversio on peräisin hyvin varhaisesta vaiheesta ja asianomainen tuntee olevansa sovussa ominaislaatunsa kanssa. Heilahtelua normaalin ja invertoituneen seksuaaliobjektin välillä voi myös esiintyä. (emt., 47-48).

Murphyn mukaan Freudin "arvovapaa" homoseksuaalisuuden käsittelytapa kuitenkin sisältää moraaliarvostelmia. Murphyn mukaan on useita osoituksia siitä, että Freudin mielestä ihmisten tulisi toimia yksinomaisen heteroseksuaalisesti. Heidän ei tulisi aktiivisesti etsiä "fiksoitunutta" ja "taantunutta" seksuaalisen tyydytyksen muotoa. Freudin kanta riippuu moraalisista ennakkoehdoista. (Murphy 1984, 76).

Freud (1977/1905, 48) toteaa, että varhaisemmat seksologit pitivät homoseksuaalisuutta hermostollisena degeneraationa ja hän huomauttaa, että tämä johtopäätös on tehty pelkkien potilasotosten perusteella. Freud kehottaa katsomaan asiaa yleisemmältä kannalta kuin vain potilasotoksesta ja perustelee seuraavasti sitä, miksei hän pidä homoseksuaalisuutta degeneraationa :

"Tarkoituksenmukaisinta lienee luopua [degeneraation käsitteestä] tyystin ainakin seuraavissa tapauksissa:

1) ellei yksilö poikkea normista huomattavasti ja monissa kohdin samalla kertaa;
2) ellei hänen suorituskykynsä ja elinkelpoisuutensa näytä kauttaaltaan selvästi heikentyneen;
Useat eri tosiseikat osoittavat, etteivät invertoituneet ole sanan tässä täsmällisessä mielessä degeneroituneita;

1) Vain jotkut invertoituneet poikkeavat kauttaaltaan selvästi normeista;
2) seksuaalisesti poikkeavia ovat myös jotkut suorituskyvyltään keskimääräiset, jopa älyllisesti ja eettisesti huomattavan korkeatasoiset yksilöt;
3) kun lääkäri jättää huomiotta omat potilaansa ja pyrkii pitämään silmällä laajempaa taustaryhmää, hän päätyy kahdella eri taholla tosiseikkoihin, jotka puhuvat sitä vastaan että kääntymä olisi degeneroitumaa:

a) on myönnettävä merkitseväksi, että vanhan ajan kansat kulttuurikehityksensä huipulla pitivät inversiota suorastaan instituutiona ja uskoivat sille tärkeitä tehtäviä; se oli myös aivan yleinen ilmiö;
b) vietin kääntymää esiintyy erinomaisen yleisesti monien alkukantaisten kansojen keskuudessa,
mutta rappeutumisesta on totuttu puhumaan vain korkealle kehittyneen sivilisaation ilmiönä." (Freud 1971, 64).

Keskeistä Freudin teoriassa on olettamus ihmisen perimmäisestä biseksuaalisuudesta, mikä tekee mahdolliseksi kehityksen joko homo- tai heteroseksuaalisuuteen. Bayerin mukaan Freudille ei näyttänyt olevan epäilystäkään siitä, etteikö heteroseksuaalisuus edustaisi kehityksen päätepistettä (Bayer 1987, 21). Bayerin (1987, 21) mukaan Freud ei nähnyt mitään konfliktia tavanmukaisuuden normien ja "luonnon tarkoituksen" välillä.

Freud toisaalta vastustaa nimenomaisesti homoseksuaalisuuden psykoanalyyttista leimaamista, mutta tätä ei ole ehkä huomattu siksi, että mainittu kohta on vasta vuonna 1915 liitettynä alaviitteenä:

"Psykoanalyyttinen tutkimus vastustaa mitä päättäväisimmin kaikkia yrityksiä erottaa homoseksuaalit
muusta ihmiskunnasta ryhmäksi, jolla on tietyt ominaisuudet. --- on ilmennyt, että kaikki ihmiset ovat kykeneviä tekemään homoseksuaalisen objektinvalinnan ja ovat itse asiassa tehneet sen piilotajunnassaan. --- Siten psykoanalyysin näkökulmasta seksuaalinen kiinnostus, jota miehet tuntevat naisia kohtaan, on myös ongelma, joka vaatii selvittelyä eikä ole itsestään selvä tosiasia" (Freud 1977/1905(1915), 56-57).

Freud oli myös tietoinen siitä metodologisesta vaarasta, joka syntyy tehtäessä johtopäätöksiä vain potilasotosten perusteella. Kirjoittaessaan Unien tulkintaansa Freud toteaa, että neuroottisten ihmisten unilla on omat erityispiirteensä, jotka saattavat heikentää niiden yleistä edustavuutta ja siten vaarantaa teorian yleisen sovellettavuuden. Gayn mukaan Freud ei missään tapauksessa halunnut antaa tien psykoanalyyttiseen tietoon alkaa hysteeristen tai obsessiivisten potilaidensa rajoitetulta erityisalueilta. Freudin mukaan tyydyttävä kokonaiskäsitys psyykkisistä häiriöistä on itse asiassa mahdoton, ellei siitä voida luoda yhteyksiä selviin olettamuksiin normaaleista psyykkisistä prosesseista. (Gay 1990, 158-159).

Käsitellessään lesbonaisen psykoanalyysia Freud (1920b) tarkastelee homoseksuaalisuuden muuttamisen vaikeutta. Hänen mukaansa "genitaalisen inversion" eli homoseksuaalisuuden muuttaminen ei ole koskaan helppoa. Se on mahdollista vain erityisen suotuisten olosuhteiden vallitessa ja silloinkin onnistuu vain palauttamalla homoseksuaaleille heidän täysi biseksuaalinen perustansa. Freudin mukaan täytyy muistaa, että

"Täysin kehittyneen homoseksuaalin muuttaminen heteroseksuaaliksi ei ole paljon lupaavampaa kuin päinvastaisen muutoksen aikaansaaminen, hyvistä käytännön syistä jälkimmäistä ei koskaan yritetä" (Freud 1920b, 129-130).

Edelleen Freud (1920b) toteaa, että homoseksuaalisuuden psykoanalyyttisessä hoidossa ei ole juurikaan onnistuttu. Pääsääntöisesti homoseksuaali ei kykene luopumaan mielihyväobjektistaan, eikä hänelle voida taata, että jos hänen objektinsa muuttuu, hän tavoittaisi saman tyydytyksen, josta hän on luopunut. Jos hän ylipäänsä tulee hoitoon, tämä tapahtuu useimmiten ulkoisten motiivien pakottamana, kuten esimerkiksi objektinvalintaan liittyvien sosiaalisten haittojen ja vaarojen vuoksi.

Freud vastusti myös julkisesti homoseksuaalisuuden määrittelemistä sairaudeksi. Wienissä ilmestyneessä Die Zeit-lehdessä 27.10.1903 Freud totesi julkisesti, ettei homoseksuaaleja saa käsitellä rikollisina eikä sairaina. Vuonna 1930 Freud allekirjoitti 1930 vetoomuksen Reichstagille homoseksuaalisuuden dekriminalisoimiseksi.

- - -

Väitöskirjan koko teksti sekä lähdeviitteet saat pdf-muodossa tästä linkistä: http://www.finnqueer.net/pdf1.html
Elämääni sukuelinten varjossa

Kun käänsin edellä olevaa melankolia ja identiteetti –juttua selkosuomeksi (?), jouduin vähän mietiskelemään, mikä siinä on se varsinainen ydin. Samalla aloin miettiä, mikä on ollut oman elämäni ydin, leimaa antavin piirre. Tietenkin homoseksuaalisuus, mutta seksuaalisuus on ilmennyt vahvana sukuelinhimona (”kaluhimo”, ”kyrpähimo”, miten sen sanoisi siististi suomenkielellä).

Kun nuorena kuljeskelin Köpiksen Kristianiassa ja näin siellä hippejä, alastomina ja lähes alastomina, vähääkään häpeilemättä, koko perhe alasti esim. puutarhapöydän ääressä piknikillä, heräsi vahva uteliaisuus: miksi nuo ovat tuossa ilkialastomina ilman pienintäkään häpeilyä. Minä sen sijaan tirkistelin heitä sydän pamppaillen.

Kun oltiin 10-13 vuotiaita, koulussa voimistelutuntien jälkeen suihkussa muutamat kuljeskelivat alasti, ja se oli heille jotenkin täysin luonnollista. Minä vain kurkistelin syrjäsilmällä kikkeleitä.

Sitten alkoi löytyä ensimmäisiä pornolehtiä. Ne olivat piilossa tähtikaukoputken säilytyskotelossa. Sinne äiti ei ehkä mene penkomaan. (Luultavasti löysi niitä joskus). Ensimmäisen homolehden ostaminen antikvariaatista oli tosi monimutkainen suoritus. Aikaa meni varmaan tunti, pari, kun piti odottaa hetkeä, jolloin olisin siellä yksin.

Oopperaa vastapäätä elokuvateatterissa esitettiin Andy Warholin elokuvaa Flesh. Se alkaa lähikuvalla turpeasta kalusta. Tytöt möyhentävät Joe Dallesandron kalua, jotta siitä voitaisiin tehdä muotti tekokaluja varten. Kävin katsomassa elokuvan ainakin kolme kertaa sen turpean kalun vuoksi.

Sitten tuli armeija ja armeijan jutut. Tuvassa oli kavereita, jotka kerskuivat naisjutuilla, ja toisia, jotka olivat vaiti. Saunassa ja kesän ampumaleireillä näki alastomia nuorukaisia satamäärin. Oli isoa ja pientä kalua, paljaana ja peitossa. Toiset olivat luonnollisia, ilman häveliäsyysongelmia, toiset ylpeinä suurista kaluistaan, toiset häpeillen käsi suojana katseilta.

Miksi näistä kaluista oli tullut elämääkin suurempi asia? Niitä piti nähdä ja sitten voi kuvitella, kuinka makaan nurmikolla ja jalkapallojoukkueen kaikki kalut tulevat kosteina yläpuolelleni tuohon 10 sentin päähän, ja jokaiselle niistä voisi antaa suukon.

Sitten löytyivät tapaamispaikat, ulkona ja sisällä. Tupakansavuinen Vanhan Kellari oli aika ahdistava paikka. Helpompaa oli ns. ulkopaikoissa, raittiissa ilmassa. Piti etsiä ystävää, elämänkumppania. Mutta samalla sai joskus kunnon kaluorgian. Sai nuolla, katsella, tunnustella –tuntikausia. Kiima yltyi, ja joskus se jopa vaikeutti opiskeluja, kun piti juosta kalujen perässä. Suurkaupungeista on kerrrottu, miten seksiä etsivät miehet tapaamispaikoilla saattavat aloittaa jo aamuvarhaisella, eivätkä koskaan ehdi töihin, ja jatkavat samaa seksin etsimistä iltaan saakka. Minäkin olen joskus myöhästynyt luennolta, kun piti etsiä irstaita kokemuksia.

Teatterissa alkoi olla näytelmiä, joissa miehet olivat munasillaan. Joitakin esityksiä kävin katsomassa kaksi kertaa.

Kun elämänkumppani löytyi, tilanne rauhoittui. Mutta aika ajoin vuosienkin päästä kaluhimo pääsi valloilleen. Piti löytää ”kyrpää”, ei välttämättä ihmistä. Tärkeä ihminen oli turvallisesti töissä tai työmatkalla. Kaikki vanhat pornolehdet tietenkin säilytin, ja niistä tuli keräilyharvinaisuuksia. Sitten aloin myös itse keräillä vanhoja poseerauslehtiä. Avoin härski porno ei kiinnostanut. Mutta mielikuvissa elin yhä härskisti. Joskus tosielämässäkin. Seksikumppaniksi sopi parhaiten sellainen alistuva homomies tai bi, joka halusi vain olla ja lepäillä ja jonka kalun ääressä voisi puuhailla häpeämättä. Katsellen, tunnustellen, maistellen. Tai sellainen, jonka voi sitoa kiinni, ja saa tehdä, mitä haluaa. Ja siinä se sidottuna tai orjana on käytettävissäni vaikka huomiseen saakka. Vapaaehtoisesti. Suurimmaksi osaksi kaikki oli mielikuvituksen asolla, mutta oikeitakin tilanteita joskus tuli.

Joskus kävin öisellä seikkailuretkellä. Ja kas kummaa, siellä pimeydessä hiippaili julkkiksia, kulttuurin ja tieteen ihmisiä, jotka taisivat olla vähän samanlaisin ajatuksin liikkeellä. Oli pantu päälle aivan uudenlainen asu, kireät farkut tai mustaa nahkaa. En taidakaan olla ainoa erilainen.

Sitten alkoi aids-aika, josta minut pelasti varmaan vain se, että kotielämä oli kunnossa. Jos olisin elänyt amerikkalaisessa suurkaupungissa ilman elämänkumppania, olisin jo kuollut. Tai ehkä en, koska en pitänyt sellaisista jutuista, jotka olivat hyvin vaarallisia. Senhetkiseen pornoon mielenkiinto sammui kokonaan, koska tiesin, että monet pornotähdet kuolevat lähivuosina aidsiin. Sen sijaan vanhaan pornoon mielenkiinto vain lisääntyi.

Näin se on mennyt. Psykologian oppikirjoissa esitellään kuvaa, jossa havainnollisesti näytetään, miten paljon aivon kuorikerroksesta on eri raajojen ja elimien käytössä. Peukalo ja etusormi vievät aivoista valtavan tilan. Ne ovat ihmisen tärkeimmät ruumiinosat. Minun aivoissani genitaaleille on varmaan varattu 20% aivokapasiteetista. Ainakin valveillaoloajasta 20% on mennyt tällaisiin mielikuviin.

Jos Freud eläisi, käväisisin hänen vastaanotollaan Wienissä vähän kyselemässä.

Muuten: Onko joukoissamme yhtään ns. kunnon ihmistä, jonka elämästä ei pystyisi kirjoittamaan minkäänlaista paljastusromaania.
  • 6 / 8
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 8.5.2006 8:45
Vaeltaja2005, tarkoitat paljastusromaanilla ilmeisesti jotakin häpelliseksi koettua seikkaa ihmisen elämässä? Jos sinua yhtään helpottaa, voin kertoa, että minullakin on vaikka kuinka monta hävettävää asiaa elämässäni. Paljastusromaanin kirjoittamistyö sinällään voisi häpeääni lieventää. Jos niistä joskus kirjan kirjoittaisin, luulen ettei kukaan sellaista kirjaa haluaisi ostaa. Jokaisen omat häpeät ovat nimittäin kaikkein kiinnostavampia. Tietenkin on olemassa joukko poikkeusyksilöitä, jotka nautiskelevat julkkisten häpeällisistä asioista Seiskaa lukemalla ja julkkiksia, jotka haluvat häpeänsä kaikille levitellä.

Yläkerrassa, korvien välissä kolkuttava nk. omatunto on rakentunut eri tavalla eri ihmisillä. Joku pitää jotakin piirrettä hauskana luonteen ominaisuutena, toinen kantaa siitä ikuista häpeää. Esimerkki. Minulla on joukko kavereita, useimmat heteromiehiä, mutta myös muutama homo, joista tuntuu hyvältä pukeutua naisten vaatteisiin. Osalle se on äärimmäisen häpeällinen juttu, joka pidetään salassa jopa omalta puolisolta. Toisille heistä se tosi hieno ja iloinen asia.

Häpeä on myös tapa hallita. Siksipä joku Amerikassa mietti äskettäin, kuinka häpeä saataisiin istutettua takaisin homojen mieliin. Ne perkuleet (homot) kun alkavat olla nykyisin jopa ylpeitä siitä mitä todellisuudessa ovat ja luopuvat kyyristelystä! Hallinta muuttuu aikaisempaa työläämmäksi. Kohta pitää etsiä uusi julkinen syntipukki, kun homot eivät siihen rooliin tahdo enää suostua.

Kannattaisi olla huolellinen, minkä valitsee omaksi häpeäkseen. Se voi nimittäin toimia elämää vahvasti rajoittavana tai siitä voi tulla paljon iloa ja hauskuutta. ;-)

Juhani
Tänään torstaina 18.5.2006 Radio Ylen 1:ssä klo 14.03 Napit vastakkain -ohjelmassa psykoanalyysistä puolesta ja vastaan.
Napit vastakkain tulee tänään uusintana Radio Peilissä klo 10.30. Radio Peili on joko digiboxissa tai keskiaalloilla 557 kHz. Heti sen jälkeen Ateenan laulukisojen uusinta tv2:ssa klo 11.