Nappisilmän huima selviytymistarina

  • 1 / 1
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 30.4.2006 22:11
Luin juuri ilmestyneen, polioon 50-luvulla sairastuneen henkilön uskomattoman selviytymistarinan. Löysin siitä hämmästyttävän monta yhtymäkohtaa omaan elämääni "homovammaisena".

Polio ja sen seurannaisvaikutukset ovat täysin selkeästi polioviruksen aiheuttamia. Siitä huolimatta kirjoittajaa ovat syyllistäneet sekä lääkintähenkilökunta, että tavalliset ihmiset. Tietenkin mukana ovat nämä kaikkivoivat ääriuskovaiset.

Ihmettelen sitä elämänvoimaa, joka ihmisestä voi löytyä, että pystyy kestämään ja vastustamaan ympäristön "tuhovoimia".

Hän kertoo tarinassaan hyytävistä tapahtumista vuosikymmeniä sitten. Eivät vammaisten kyykytykset kuitenkaan ole vieraita nykypäivänäkään. Esimerkkinä "tuhoterapeutti", joka käytti kaiken taivuttelukykynsä, ettei jopa lain oikeuttamia vammaisapuvälineitä olisi tarvinnut hankkia. Rivien välistä kuului, että olisi parempi jos vammainen kuolisi pois muita vaivaamasta.

Uskonnollisen parantajan luoksekin eri mittaisin jaloin varustettu nuori tyttö kuskattiin. Parantaja kiskaisi lyhyempää jalkaa pidemmän viereen ja totesi niiden olevan nyt parantuneet. Yleisö ulvoi: ”Jeesuksen olkoon kiitos! Ihme on tapahtunut!” Kirjoittaja kertoo: "Kun menin kokouksen järjestäneen Leo Mellerin luo sanomaan, ettei jalkojen pituusero oikeasti poistunut, Meller totesi alentuvaan ja hurskaansyyttävään sävyyn: ”Sinä et uskonut tarpeeksi!” Mellerin kommentti oli uskomattoman röyhkeää syyllistämistä."

Kirjoittaja ottaa kantaa yleisemmälläkin tasolla yhteiskunnassa vallitseviin asenteisiin:
"Ihmisoikeusliikkeen mukana kehittynyt vähemmistöajattelu lähtee siitä, että vika ei ole erilaisessa ihmisessä vaan yhteiskunnassa, joka ei sulata vähemmistöjä. Esimerkiksi homoja ei ole tarvitse terapoida ainakaan seksuaalisen suuntautumisen vuoksi, koska he ovat terveitä. Sen sijaan homofobiset ihmiset tarvitsevat hoitoa. Vaikka vammaisessa ihmisessä onkin lääketieteellisen ajattelun mielestä vikaa, ei ole vammaisen syy, jos hän ei pääse haluamiinsa paikkoihin."

Mielestäni homojen ja lesbojen syyllistäminenkin on vielä tätä päivää. Katolinen kirkko etunenässä. Ihmettelen, kuinka oikeastaan olen selvinnyt rikollisen, sairaan ja syntisen leimoista. Polioon sairastuneita ei tietääkseni kukaan ole tohtinut sentään rikollisiksi koskaan nimitellä.

Meidän "homovammaistenkin" on hyödyllistä lukea näitä selviytymiskertomuksia.

http://poliotarinoita.net/_mgxroot/page_10834.html

Muita tarinoita

http://www.poliotarinoita.net

Juhani