Hedelmöityshoitolaki keskusteluttaa eduskuntaa

Eduskunta keskusteli torstai-iltana hallituksen esityksestä hedelmöityshoitolaiksi. Keskustelua käytiin kovin äänenpainoin ja paljolti perinteisin argumentein. Lakiesitys sai kyytiä etenkin Kristillisdemokraattien suunnalta. Myönteisintä suhtautuminen oli Vihreiden ja Vasemmistoliiton riveissä.

Esillä olivat argumentit "lapsi tarvitsee isän ja äidin", "isättömiä lapsia ei pidä tarkoituksellisesti tuottaa", "lesboparin lapsia kiusataan koulussa", "luonnon malleista" jne. Toisaalta muistutettiin myös, että olisi tärkeää, että itselliset naiset ja lesboparit voisivat hankkia lapsen turvallisissa ja valvotuissa olosuhteissa, ja että näissä tapauksissa lasten hankkiminen on varmasti harkittu asia.
  • 2 / 19
  • Juksteri
  • 25.2.2006 14:59
Sanotaan että kansa ei voi saada itseään parempia kansanedustajia. Perjantain Hesarin ja Ilta-Sanomien juttuja eduskunnan hedelmöityshoitolain keskustelusta lukiessa ei voi tuntea erityisen suurta ylpeyttä Suomen kansaa kohtaan. Kansanedustajien siistit puvut ovat vain pintaa, kun suusta tulee samaa synkkää ja fanaattista paatosta kuin mitä kansankiihottajilta ympäri maailman. Eikä suomalaisilla valkoihoisilla heteroseksuaaleilla kansanedustajilla edes ole perusteita omalle kitkeryydelleen. Kunhan vain porsastelevat.

Jos Esa Naskinen sai JSN:n huomautuksen omasta mielestään hauskasta homokolumnistaan, niin mitä ansaitsee kiteeläinen demarikansanedustaja Esa Lahtela sutkauksestaan: "Lesboparin pikku Jussi menee päiväkotiin ja siltä kysytään "mites tämä isä?" "No, isä on pankki, siemenpankki. Isä viihtyy kylmissä olosuhteissa, ilmeisesti pakasteessa." Varmasti joutuu koulukiusatuksi."

Jos tuo olisi poimittu netin keskustelupalstalta, niin se olisi ilmiselvä trolli. Mutta ei luulisi, että eduskunnassa pyydetään puheenvuoroja trollausta varten? Mistä ihmeestä näitä Esa Lahtelaisen sielunveljiä ja -sisaria oikein sikiää? Perustuslakiin on kirjattu perusoikeudet, joista ensimmäisenä mainitaan yhdenvertaisuus. Nyt hallitus esittää, että hedelmöityshoitoja annetaan kaikille naisille tietyin edellytyksin, joista päättäisi lääkäri. Mutta eräät kansan valitsemat edustajat näkevät tämän olevankin tietyissä, heidän maailmankuvalleen vieraissa tapauksissa lapsen edun vastaista.

Perjantain Ilta-Sanomissa oli myös juttu kuopiolaisesta heteropariskunnasta, joka oli pitkään laiminlyönyt vauvansa hoidon niin, että lapsi oli nääntyä nälkään. Kun sosiaalityöntekijä pääsi poliisin kanssa asuntoon, sotkuisesta ja haisevasta asunnosta löytyi kalpea ja heiveröinen lapsi, joka toimitettiin hoitoon sairaalaan. Mutta onneksi lapsella on sentään isä.
Olen yrittänyt tutustua tämän herra Lahtelan sielunelämään mm. lukemalla näitä hänen eduskuntapuheenvuorojaan. Hän on esimerkiksi huolissaan siitä, että töölöläiselle lesboparille syntyy poika ja hakaniemeläiselle lesboparille tyttö. No, mitäs sitten tapahtuukaan? No, tietysti he rakastuvat ja totta kai heillä sattuu olemaan sama "pakasteisä". Sitten seuraa kauheaa sukurutsaa.

Ok. Tämä on tietysti teoreettisesti mahdollista, joskin aika epätodennäköistä. Herra Lahtela ei kuitenkaan ole yhtään huolissaan siitä, että jos "pakasteisiä" käyttäneiden heteroparien lapsille sattuisi vastaavanlainen kohtaaminen.

http://www.eduskunta.fi/Lahtela_Esa
Esa Lahdelta on kylläkin jäänyt tajuamatta, että seurustelevilla perinteisin menetelmin hankituilla töölöläisellä pojalla ja hakaniemeläisellä tytöllä on suurempi todennäköisyys olla veli- ja sisarpuoli.
Tavallisin tapa tulla koulussa kiusatuksi on olla liian lihava tai ruipelo, kuin nais- tai miesparin lapsi. Silloin vanhaan aikaan kun olin vielä lapsi tiesivät naapurit asiamme paremmin kun me itse.
Ei mitenkään yllättävää, että Esa Lahtela on valinnut kuvaelmansa tapahtumapaikaksi syntisen Helsingin eikä esimerkiksi kotimaakuntaansa Pohjois-Karjalaa. Voisihan tarina mennä niinkin, että toinen lesbopari asuu Tohmajärvellä ja toinen Tuupovaaralla.
Oletteko koskaan muuten huomanneet, että ihmisiä perusolettamuksellisesti tuppaa inhottamaan kaikki uusi ja ihmeellinen?
Vai ettekö ole koskaan kuulleet vanhemmiltanne kommentteja: "En mä ymmärrä, miksi töissä pitää käyttää tietokonetta, se on aivan turha kapistus", "minä en kännykkään koske, eihän sellaista osaa edes käyttää", jne? :) Ehkä se sama pätee myös hedelmöityshoitolakiin?

On tietenkin aivan mahtava asia, että kaikessa, mikä välittömästi tai välillisesti tulee vaikuttamaan lapseen, mietitään lapsen etua. Mutta kuten keskustelussa osuvasti aiemmin todettiin, heteropariskunnatkin tekevät kasvatuksessa virheitä. En vain ymmärrä, mikseivät nämä ahdasmieliset, kolmen talon kylistä kotoisin olevat edustajat tunnu voivan ajatella laajemmin. Vai eikö heidän maailmankuvaansa yksinkertaisesti mahdu uusia tuulia?

Pahus, kun en muista kenen kommentti se oli perjantaisessa 100:ssa. "Tulen tekemään kaikkeni, aivan kaikkeni, ettei hedelmöityslaki mene läpi..."
Se loukkasi minua, vaikka en ole nainen ja tuskin tulen tulevaisuudessa hankkimaan lapsia.
Joskus minua säälittää eduskunnassa istuvat homot, jotka joutuvat kuuntelemaan sellaista joka loukkaa.
  • 8 / 19
  • Public eye
  • 27.2.2006 11:20
Kristillisten Kari Kärkkäinen ainakin toi hyvin selvästi esiin sen, että ydinperheen puolustamisesta tässä ennen kaikkea on kysymys, ei mistään objektiivisesti arvioidusta lasten edusta tai onnellisuudesta.
Hän lausui viime torstaina eduskunnassa:

”Hedelmöityshoitolaki ei voi olla salatie perhekäsityksen muuttamiseen suomalaisessa yhteiskunnassa, niin kuin tässä salissa tänä iltana kuunnellessa puheita on pyritty tekemään. Jo nykyisin suomalaiset elävät hyvin eri tyyppisissä perheissä, yksinhuoltajat ja uusperheet ovat osa suomalaista perhekäsitystä, mutta naisparin parisuhde mielestäni ei ole perhe. Lainsäädännön tavoitteena ei tule olla tehdä siitä jotain perheen irvikuvaa saattamalla tällaiseen parisuhteeseen isättömiä lapsia.”
Tämä menee nyt kyllä vähän ohi aiheen,mutta...

Yleensä tuntuu siltä, että kaikki ne eduskunnan käsittelemät asiat, jotka liittyvät (edes välillisesti) jollain tapaa seksuaalisuuteen, aiheuttavat erityisesti näitä "verbaalisia ylilyöntejä". Jää se vaikutelma, että osa edustajista elää ikuista teini-ikää.

Toki on tavallaan mukavaakin, että käytetään rikasta kieltä. Mutta toivoisi eräiden edustajien omaavan edes alkeelliset käytöstavat ja pyrkivän perusteluissaan jonkinlaiseen loogisuuteen. Kansanedustajilla kai on ns. laajennettu sananvapaus eli sana on todellakin vapaa, mutta mielestäni näihin kaikkein rajuimpiin ylilyönteihin pitäisi kyllä voida puuttua muutenkin kuin vain puheenjohtajan nuijan kopautuksella. Sen verran kovaa ja loukkaavaa tekstiä on joskus mm. lesboihin ja homoihin kohdistunut. Toki valtaosa noista tokaisuista kannattaa ottaa ihan vaan huumorilla ja ymmärtäen, että jotkut edustajat nyt eivät todellakaan ole niitä kotikylänsä priimusoppilaita.

Mutta kun tämänkin aiheen käsittely parlamentissamme sitten etenee, niin varmasti saamme kuulla mitä lennokkaimpia ja mielikuvituksellisempia kertomuksia siitä, kuinka irvokasta elämää lesbot ja itsellisesti lasta haluavat naiset elävät...ja varmaan homomiestenkin rietastelut ja muu synnillinen elämä tulee siinä sivussa käsiteltyä. Eli kuten edellisessä viestissä todettiin, tässä hedelmöityshoitoasiassa on monen edustajan mielestä varmasti pohjimmiltaan kysymys ihan muusta kuin lasten oikeuksista. Ja se näkyy heidän kommenteissaan.

Eduskunnassa on siis mielenkiintoista keskustelua varmasti tiedossa. Harmi vaan, että edustaja Halme on ns. sairaslomalla. Hänellä kun yleensä on aina mielipide näihin asioihin.
Juuri, Baez!

Tästä aiheesta aioin juuri itsekin kirjoittaa, mutta olet tehnyt sen tyhjentävästi. Mihinköhän hbt-ihmisiä verrataan ja kuinka loukkaavasti. Voisiko saman sanoa kenestä tahansa? Siis myös heterosta?
Odotan keskustelukulttuurin osalta pahinta.
Että osa väestöstä voidaan epäinhimillistää kuten Esa Lahtela tekee homoista ja lesboista. Naivia tai ei mutta en usko valtaosan kansanedustajista olevan niin yksinkertaisia että menisivät Lahtelan linjalle mukaan. Mikähän olisi oikea tapa lobata.. Eihän homous uusi ilmiö ole, ehkä vaan näkyvämpi kuin aikaisemmin. Samanlaisia veronmaksajia ja äänestäjiä ollaan kuin muutkin, kai ne viholliset voisi hakea muualta jos kerta on pakko.
Tääkin ehkä vähän off topic, mut taitaa olla pitkä matka siihen, että kohdunvuokraus tulisi jotenkin lailliseksi miesparille?

Tavallaan kuitenkin samasta asiasta kyse, mutta ilmeisesti tälle on vielä vaikemapi löytää puolustajia, mutta mun meilestä sen voi rinnasta naisparin hedlmöityshoitoihin.

Kun kerran ouhutaan yhdenvertaisuudesta.
Hm. Varoitanpa, pari kärjistettyä kysymystä heti tähän alkuun. Miehen malli pitää olla, vaikka se sitten olisikin juopotteleva, äitiä hakkaava renttu, niinkö?
Mitä pitäisi niiden heteronaisten tehdä, joiden avo/aviomies esim. kuolee tapaturmaisesti ennen lapsen syntymää raskauden aikaisessa vaiheessa? Abortti?

Siltähän tuo minun näkökulmastani vaikuttaa. Jos eduskunnan tätä lakia vastustavien ainoa argumentti naisparien hedelmöityshoitoja vastaan on isän puute, niin ei se kyllä minun mielestäni kovin tukeva ole. Olen varma, ettei minusta olisi tullut mainittavasti erilainen ihminen kuin mitä nyt olen, vaikka äitini olisi minut yksin/naisen kanssa kasvattanut. Kyllä llapsi sitä kovin kaivattua miehen mallia saa esimerkiksi perheystävistä, urheiluharrastusten valmentajista tai kouluopettajista. Mahdollisuuksia on vaikka kuinka paljon.

Isättömiä lapsia syntyy muutenkin kuin naispareille. Hyvin ovat tähänkin asti tuntuneet menestyvän, en minä ainakaan ole otsikoista lukenut, että "Mies tappoi kahdeksan! Syynä isän puute". Ja, ottaen huomioon naisparien oman, ilmeisen seksuaalisen suuntautumisen, saattaisipa näin kasvatetuista lapsista tulla aavistuksen verran suvaitsevaisempia. Näin vain minun mielipiteeni.
Hieman vierastan ajatusta, että yksinäinen nainen haluaa olla ehdoin tahdoin yksinhuoltaja, kun kuuntelee äitien keskustelua kotona olemisesta lasten kanssa ja kuinka sitä ei jaksa ja kuinka mukavaa on tulla töihin ja laittaa se kersa päivähoitoon, vaikka päivähoito ei ole lapsen terveyden kannalta hyvä asia infektiotautien takia.
Hyttysen ininäähän tämä on, mutta: En PRKL hyväksy moista halua
rajoittaa aikuisten ihmisten perheenperustamishankkeita ja ylenkatsoa
heidän kykyjään suunnitelmallisuuksiin ja perusteellisiin pohtimisiin - !

Ja missä viipyy "oikeanlaisen vanhemmuuden ajokortti" sitten,
jos siitä tässä MUKA on kyse -?
  • 17 / 19
  • vaeltaja2005
  • 13.4.2006 17:57
Tässä lisämausteita maailmalta:

Piilottelu on passé

Tiedättekö, missä on Heilbronn ja miten paljon siellä on asukkaita? Se on 440 000 asukkaan kaupunki Stuttgartin pohjoispuolella. Heilbronner Stimme on paikallinen, varsin suuri lehti, ja siinä oli tänään juttua naisparista ja lapsesta, tähän tapaan:

Kaksi heilbronnilaista naista käy avoimeen toimintaan. Heillä on yhdessä 5-vuotias tytär ja nyt he esittelevät perhettään tv:ssä. Ei enää piilotteluleikkiä. Toivottavasti reaktiot ovat positiivisia.

Lapselle tärkeintä on rakastava kasvuympäristö. Ja sitä tyttärellämme on kaksiverroin, sanoo Ani Niems, koulutettu kasvatusalan ihminen. Olemme täysin normaali perhe, erona vain, että meitä on kaksi naista. Pari on elänyt kolme vuotta yhdessä. Tyttären isä käy säännöllisesti kylässä, vaikka hän ei lapsen syntymän aikoihin halunnutkaan naimisiin; myöskään äiti ei välittänyt naimisiinmenosta. Ani kertoo, että hän nuorena seurusteli poikien kanssa, kun niin oli tapana, mutta jossain vaiheessa tunteet naisiin alkoivat lisääntyä, ja ”nyt rakastan naisia”, hän sanoo päättäväisesti, ilman paatosta. Hän ei enää halua leikkiä piiloleikkiä, ei halua näytellä muuta kuin on. Hän oli työssä katolisessa lastentarhassa, mutta se tuotti ongelmia, koksa hän oli yksinhuoltaja. Naimaton ja lapsi. Hänen sopimuksensa lopetettiin vuoden koeajan jälkeen, vaikka muiden lasten vanhemmat lähettivät vetoomuksen hänen puolestaan. Hän ei missään tapauksessa olisi voinut puhua esimiehilleen (papeille ja pappisraadille) rakkaudestaan naisiin.

Nyt hän pyörittää omaa firmaa, ja on saavuttanut itsenäisyyden. Myös puoliso on itsenäinen yrittäjä, graafikko, valokuvaaja. Enää ei tarvitse miettiä, miten muut asiaan suhtautuvat. Ja mitä enemmän he liikkuvat yhdessä, sitä enemmän ihmiset hyväksyvät asian.

Ensi tiistaina perhe esiintyy Pro7-kanava ”We are family”-lähetyksessä klo 15. Sinne piti ilmoittautua, ja aluksi se oli kuin pila. Mutta sitten he alkoivat yhä enemmän pitää sitä mahdollisuutena esitellä elämäänsä hyvin tavallisena, kuin kenen tahansa elämänä.

Tytär on kertonut lastentarhassa, että hänellä on kaksi äitiä. Perheessä ei vedetä mitään rooleja, kukin tekee sen, minkä parhaiten osaa. Isän roolia ei yritetä vetää. Mitä tarkoittaa, että isä puuttuu – sitä Ani ei osaa sanoa. On hyvä, että lastentarhassa on yksi mies. Lapsi saa kokemuksen miehestä maanantaista perjantaiihin joka viikko.

Tv-esiintyminen ja lehtikirjoitukset synnyttävät varmaan positiivisia ja negatiivisia reaktioita. Lasta tuskin kiusataan lastentarhassa, kun siellä asia tiedetään, ja jos koulussa tulee vastaan kiusaamista, äidit käyvät vastaiskuun. He kutsuvat kiusaajan (tai tämän vanhemmat) kotiinsa ja tarjoavat juotavaa ja keskustelua.
Espanja

Gran Canarialla on oikeus hyväksynyt ensimmäisen lesboparin adoption. Laki samaa sukupuolta olevien avioliitoista hyväksyttiin Espanjassa viime vuonna, ja naiset solmivat avioliiton joulukuussa. Samalla he käynnistivät adotioprosessin, jossa toinen puolisoista määriteltäisiin keinohedelmöityksellä syntyneen tyttären toiseksi vanhemmaksi. Naiset (38-vuotias ja 34-vuotias) ovat eläneet yhdessä 18 vuotta.

(Spanien Nachricht vom 8.4.2006)
Saksalainen dokumentti vahvistaa vain sen tosiasian, että homoseksuaalille yksityisyrittäjyys on usein ainoa keino selviytyä ja työllistyä. Minusta sitä tiulisi tukea yhteiskunnan taholta erivapauksin. Taitaa olla liian innovatiivista edes setalle ajaa.