kohtaamisia terveydenhuollossa - kysely

  • 1 / 2
  • punakka
  • 5.1.2006 16:58
Uskaltauduin tännekin kyselemään, setafoorumissa oli enimmäkseen naisia. Nyt miesnäkökulmaa kehiin: millaista kohtelua olette saaneet tai olisitte toivoneet saavanne suomalaisessa terveydenhuollossa? Itseäni asia kiinnostaa pikapuoliin valmistuvana lääkärinä, justiinsa hokasin, että joka päivä kohtaan keskimäärin 1,2 HLBT-immeistä työssäni aavistamatta sitä ollenkaan, jos kohtaan 20 potilasta päivässä.

Ja miten parhaiten mielestänne välittäisin viestiä, että potilas-lääkärisuhteeseen on sallittua tuoda myös seksuaalinen suuntautuminen, transsukupuolisuus ja myös ei-heterot parisuhdehuolet? Oletteko käyneet esim. hakemassa erektiolääkereseptiä? Oletteko ilmaisseet suuntautumisenne/sukupuolenne, ja miten laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö siihen suhtautui? Pistänkö vaaleanpunaisen rintanapin lääkärintakkiin ja julisteen seinälle?
  • 2 / 2
  • Public eye
  • 5.1.2006 17:48
Kävin tässä jokin aika sitten työterveystarkastuksessa yksityisellä lääkäriasemalla. Juttelimme terveydenhoitajan (nuori naishenkilö) kanssa niitä näitä ja lomakkeitakin täyteltiin. Sitten hän kysäisi perhesuhteista. Sanoin eläväni avoliitossa, ja lisäsin peräkaneettina että miehen kanssa. Ainakin tämä terveydenhoitaja suhtautui asiaan täysin tyynesti - ehkä vähän korostetun tyynesti, ja asiaa ei käsitelty sen enempää. Suhtautuminen oli edelleen yhtä ystävällisen asiallista kuin siihenkin asti. En tiedä, merkitsikö hän seikan myöhempää lääkärintarkastusta varten tekemäänsä raporttiin vai ei. Ainakaan lääkäri ei ottanut asiaa mitenkään puheeksi, eikä siihen tietysti olisi ollut mitään syytäkään.