Psykoanaalyytikko Socarides kuoli 83 vuoden iässä

  • 1 / 8
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 28.12.2005 22:35
Psykiatri ja psykoanaalyytikko Charles W. Socarides kuoli 83 vuoden ikäisenä New Yorkissa viime sunnuntaina. Häntä pidetään nk. eheytysliikkeen isänä, joka uskoi, että homoseksuaalinen identiteetti olisi mahdollista muuttaa terapialla heteroseksuaaliseksi.

Socarides väitti, että homoseksuaalisuus on 'neuroottinen adaptaatio', joka miehillä aiheutui etäisestä isäsuhteesta ja ylihuolehtivasta äidistä.

Amerikan Psykiatriyhdistys poisti homoseksuaalisuuden USA:n tautiluokituksesta vuonna 1973 (Suomessa vasta 1981). Siitä huolimatta Socarides jatkoi linjallaan, jopa vaikka hänen oma poikansa on homo ja tuli aikanaan merkittäväksi homojen oikeuksien ajajaksi USA:ssa.

Mielenkiintoinen teksti Socaridesista löytyy Olli Stålströmin kirjoittamana vuodelta 2001 Finnqueer-nettisivustolta.

http://www.finnqueer.net/tulosta.cgi?s=5_10_1

Socaridesin kuolemasta uutisoi New York Times tänään.

Juhani
Rauha hänen sielulleen. Melkoisen myyräntyön Socarides tosiaan teki, ja väärinkäytti psykoanalyysin kehittäjän Sigmund Freudin nimeä saadakseen tukea teorialleen homoseksuaalisuudesta patologiana, vaikka Freud itse oli sitä mieltä että kaikki ovat pohjimmiltaan biseksuaalisia eikä homoseksuaalisuus ole sairaus tai mitenkään hävettävä asia. Socarides myös käytti taktisesti toisen Freudin, Anna Freudin nimeä, joka Sigmundista poiketen kirjaili homoseksuaalisuudesta myöhemmin sairautena. Sattui somasyi, että Socaridesin kirja "Overt Homosexual" on parhaillaan pöydälläni...

Tylyä sanoa, mutta hyvä että päästiin eheytysliikkeen isästä. Mies jaksoi tyrkyttää asenteitaan loppuun asti, vaikka Yhdysvaltain psykiatriyhdistys APA heitti hänet riveistään aikaa sitten ja irtisanoutui hänen sanomisistaan. Harmi vain, että erinäiset eheytysliikkeet, joista Aslan on yksi ex gay-järjestö, ovat omaksuneet tuon psykoanalyyttis-kristillisen potaskan, ja nuori fundamentalistisempi pastoripolvi (esim. Mikko Salama, s. -77) jatkaa militanttia eheytysretoriikan viljelyä hamaan tulevaisuuteen.
  • 4 / 8
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 29.12.2005 9:02
Socarides on mielestäni myös aikansa tuote USA-laisessa asenneilmastossa. Psykoanalyysissä ja muissa vastaavissa on kyse myös politiikasta ja vallasta toisiin ihmisiin.
Socarides on ollut myös erinomainen vastapooli amerikkalaiselle gay-liikkeelle. Ilman tuollaista uhkaa homojen asema USA:ssa voisi olla nykyistä huonompi. Socarides on synnyttänyt siellä ja ehkä muuallakin niin paljon epäoikeudenmukaisuuden tunteita, että ilman häntä moni olisi jäänyt vain paikalleen. Aslan on Suomessa aivan liian lepsu ja liian maan alle vetäytynyt saatuaan turpiinsa parisuhdelakiasiassa. Kunnollinen ulkoinen uhka saisi suomalaiset sateenkaari-ihmiset tehokkaammin puhaltamaan yhteen hiileen.

Juhani
  • 5 / 8
  • miesmies
  • 29.12.2005 17:35
suurin osa psykoanalyytikoista haluavat auttaa ihmisiä ja heillä on korkea moraali. minä haluaisin käydä psykoanalyysissä, jos vosin. minua joskus mietityttää ne homoseksuaalit miehet, jotka ovat avioliitossa ja saavat lapsia, niin monesti heidän lapsissaan on mielisairautta vrt Thomas Mann, jonka kaksi lasta teki itsemurhan. tiedän muitakin tapauksia, yhä elossa olevia ja naimisissa, joiden lapset ovat umpihulluja.mielisairaudet periytyvät.
  • 6 / 8
  • Karina77
  • 29.12.2005 19:01
Eli miesmies määrittelee homoseksuaalisuuden mielisairaudeksi?
  • 7 / 8
  • Pora-liike
  • 30.12.2005 7:41
"JuhaniV
29.12.2005, 09:02
Socarides on ollut myös erinomainen vastapooli amerikkalaiselle gay-liikkeelle. Ilman tuollaista uhkaa homojen asema USA:ssa voisi olla nykyistä huonompi. Socarides on synnyttänyt siellä ja ehkä muuallakin niin paljon epäoikeudenmukaisuuden tunteita, että ilman häntä moni olisi jäänyt vain paikalleen."

Yhdysvalloissa sukupuoli -ja seksuaalivähemmistöihin liittyvät murhat ovat mielestäni suurempi todellinen uhka kuin koko Socarideksen elämäntyö, etenkin kun näistä murhista on noussut suuri haloo ja ainakin yksi elokuva. On myös otettava huomioon pastori Fred Phelpsin elämäntyö.

Mutta ainahan voi vapaasti ottaa lempi-inhokikseen vaikka Socarideksen tai Päivi Räsäsen....

"Aslan on Suomessa aivan liian lepsu ja liian maan alle vetäytynyt "

Miten olisi operaatio Joosua ja heidän arkunkantajansa?