ranneliike-seta

  • 1 / 30
  • joopa joo
  • 20.12.2005 12:26
Ymmärtääkseni tämä sivu ei ole setan alainen. Eikö noi setalaisten riidat siis voisi jättää muualle? Taitaa olla pikkusen väärä paikka tää. Kun ei jaksa tollanen tappelu kiinnostaa.
  • 2 / 30
  • Irokeesi
  • 20.12.2005 14:05
Mun mielestä tämä foorumi on varsin hyvä paikka käydä SETA -keskustelua.

SETA:n oma foorumi on täynnä tyhjänpäiväistä löpinää ja teinityttöjen (ja isompienkin lesbojen) höpölöpö-ketjuja. Muutenkin siellä tuntuu olevan akkavalta, eikä ihmisiä tunnu yhtään kiinnostavan mikään syvällisempi asia.
  • 3 / 30
  • joopa joo
  • 20.12.2005 14:12
Tai sitten tollasta ala-arvoista loanheittoa ei sallita siellä...? No on ainakin omiaan pelottamaan ihmisiä pois Setasta :(
  • 4 / 30
  • Public eye
  • 20.12.2005 14:18
On hyvä, että eri asioista ja ilmiöistä voidaan keskustella 'puolueettomalla' foorumilla. Puolueettomalla en tarkoita sitä, ettei ylläpitoon kuuluvilla saisi olla omia mielipiteitä asioista, vaan pikemminkin ns. hallinnollista riippumattomuutta, vapaata mielipiteenmuodostusta ilman taloudellisia ja henkisiä riippuvuussuhteita puoleen taikka toiseen.

Kärkevääkään keskustelua ei ole syytä tukahduttaa, jos pysytään asiassa, ei heitellä jyrkkiä perustelemattomia mielipiteitä ilman edes halua saada tietää asioiden todellista laitaa eikä mennä henkilökohtaisuuksiin. Jos Setalla on imago-ongelmaa, asian korjaaminen riippuu ennen kaikkea Setasta itsestään. Samalla se tietysti riippuu myös meistä tavallisista rivijäsenistä, sillä jos pystymme perustelemaan itsellemme tarpeen kuulua Setaan, meidän on toki voitava perustella se myös muille.

Minustakaan Seta ei ole täydellinen. Sen jäsenistö ja johto koostuu ihmisistä, joilla on omat hyvät ja huonot puolensa. Järjestön monikymmenvuotisen olemassaolon aikana se on kuitenkin osoittanut tarpeellisuutensa ja hyödyllisyytensä sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille että koko suomalaiselle yhteiskunnalle. Ilman Setaakin olisi varmasti jotain edistystä tapahtunut, mutta paljon hitaampaan tahtiin ja takapakkia olisi varmasti tullut paljon enemmän Aids-kohun ynnä muiden sellaisten vuoksi, elleivät setalaiset olisi olleet valistamassa ja tekemässä konkreettista työtä. Enemmistöhomojen ja -lesbojen asiat on jo saatu suhteellisen hyvään jamaan (siis ainakin teoriassa, käytännön muuttaminen on aina hitaampaa). Nyt Seta voi keskittyä paremmin pienempien kohderyhmien, esim. sateenkaariperheiden asioihin.
  • 5 / 30
  • Irokeesi
  • 20.12.2005 15:36
SETA on tehnyt ja tekee paljon näkymätöntä työtä, joka koituu kaikkien HLBT-ihmisten hyväksi olivatpa itse jäseniä tai eivät.

Viime aikoina hyvin läheltä SETA:n päätöksentekoa seuranneena olen kuitenkin huolestuneena joutunut panemaan merkille, miten päätöksenteko on valunut pikkuhiljaa takaisin pienen sisäpiirin käsiin.

Viralliset kokoukset on alistettu kumileimasimen asemaan, kun kokousedustajilla ei ole eikä heille annetta riittävästi tietoa päätöksenteon pohjaksi.

Mitään ongelmiahan ei voi olla, kun niistä ei keskustella, vaan lakaistaan maton alle piiloon.

Pinnallisuus on liitetty stereotypiana homouteen. En soisi kuitenkaan SETA:n muuttuvan pelkkää pinnallista löpinää suoltavaksi järjestöksi kuten sen oma nettikeskustelufoorumi jo on.

Eniten olen huolissani siitä, riittääkö tuolla päätöksenteon saloihin valikoituneella sisäpiirillä resurssit sen varmistamiseen, että SETA pystyy myös tulevaisuudessa jatkamaan tärkeää työtään. Tekemistä kyllä riittää vielä myös ”enemmistö” homojen ja lesbojen tasa-arvoisuus asioiden puolella.
niin tosta seta-foorumista, keskustelu on sitä mitä ne keskustelijat keskustelee! Eli ei foorumia/setaa voi syyttää jos keskustelu on pinnallista(Ko?).
  • 7 / 30
  • Irokeesi
  • 20.12.2005 16:01
Kuvaavaa seta foorumin keskustelun tasolle lienee sekin, etteivät esimerkiksi setan entinen tai nykyinen pääsihteeri eivätkä puheenjohtajatkaan ole vaivautuneet osallistumaan keskusteluihin "omalla" keskustelufoorumillaan. Entiseltä puheenjohtajalta taisi pari kertaa tulla sentään lyhyt tiedoteluontoinen viesti.

Edellisen pääsihteerin bongasin viime vuonna sentään silloin tällöin sisäänkirjautuneena lukemassa foorumin viestejä.

Onhan hyvä välillä seurata keskustelun pysyvän sirkushuveja -tasolla, ettei mitään vakavampaa keskustelua pääsisi syntymään.
  • 8 / 30
  • Pretty Woman
  • 20.12.2005 16:01
Samaa mieltä Saran kanssa.

Yhdyn myös niihin mielipiteisiin, joissa kerrotaan Setan näkymättömän työn merkityksellisyydestä, plus tietysti näkyvän työn merkityksellisyydestä.

Se kysymys kuitenkin heräsi edellä olevien kirjoituksista, että te joilla on rakentavia ja kriittisiä kommentteja Setaa koskien - olettehan te aktiivisia Setalaisia, ts. kuulutte Setan hallitukseen tms. Setan aktiivisten ihmisten porukkaan?

Kun teillä on rakaentavia ehdotuksia ja/tai haluaisitte Setaan sukupolven vaihdosta tai muuta jäsenistön vaihdosta, niin teidän itsenne pitäisi sinne mennä toimimaan, eikä vain arvostella niitä, jotka siellä toimivat...

Teillä on ehdotuksia ja näkemyksiä miten Seta toimisi paremmin jne. Siksi: menkään aktiivisiksi Setaan toimimaan ja muuttakaa yhdessä muiden setalaisten kanssa sitä toimintaa kaikkien kannalta paremmaksi :)
Tai, jos nykyiset Setan toimijat ja hallitus ovat mielestänne epäkelpoja hommiinsa, niin menkää aktiivisiksi Setaan ja tulkaa valituiksi seuraavaan hallitukseen, syrjäyttäkää ne joita kritisoitte ja tehkää Setasta sellainen, että se olisi vieläkin parempi.

Aivan totta.
Jos kehitysideanne ovat oikeasti hyviä, niin on sääli, jos ette ole aktiivisia Setan toiminnan muuttajia ja kehittäjiä, vaan ilmaisette vain tyytymättömyyttänne netissä.
Jos ihmisinä olette avarakatseisempia ja oikeasti parempia toimijoita kuin nykyinen Setan hallitus ja Setan toimijat, niin meidän kaikkien kannalta on tosi surkeaa, jos ette mene aktiivisiksi Setaan ja tee siitä vieläkin parempi yhdistys.

Ei muuta kuin menoksi vaan kaikille!

Ja, minä kyllä arvostan Setan toimintaa ja sen nykyisiä toimijoita :)
Suren vaan sitä, kun täällä nettipalstoilla saattaa roikkua vieläkin mainiompia tyyppejä kuin nykyiset Setan toimijat. Älkää siis roikkuko nettipalstoilla, vaan tehkää jotakin. Ja, tämä ei tarkoita sitä, etteikö nettipalstoillakin voisi keskustella. Kyllä voi ja täytyykin keskustella. Mutta olisipa meidän kaikkien kannalta niin hyvä, jos terävintä kritiikkiä esittävät menisivät itse toimijoiksi ja tulisivat valituiksi Setan hallitukseen. Ehkä sitten kaikki olisivat tyytyväisiä Setan toimintaan?
;)

Olisipa upeaa saada sinne sellaisia toimijoita, jotka tekevät yhdistyksestä sellaisen, että eipä enää kukaan koe mitään kritiikin ja arvostelemisen aihetta ;)

..hymh... ;)
  • 9 / 30
  • Irokeesi
  • 20.12.2005 16:31
Yli 25 jatkuneella järjestöaktiivikokemuksella totean tähän vain, että terveellä pohjalla toimivissa järjestöissä kaikki ulkopuolinen apu otetaan ilolla vastaan ja toimintaan vedetään mukaan kaikki pientäkin aktiivisuutta osoittavat ihmiset. Setassa näin ei kuitenkaan tunnu olevan.

Olen toki neljännesvuosisadan aikana ollut tekemisissä muidenkin järjestöjen kanssa, joissa toimintaa on haluttu pitää vain muutaman sisäpiiriläisen "omana" vallankäyttöleikkikehänä. Useimmat tuollaisista järjestöistä ovat sittemmin kaatuneet oman olemassaolonsa mahdottomuuteen.
Siitä, millaisen kuvan Seta-foorumista saa, riippuu ehkä paljolti myös siitä, mitä foorumeita lukee. Kaikille avoimiin foorumeihin kirjoittavat ilmeisesti suhteellisen nuoret henkilöt, jotka kirjoittavat omaan elämänpiiriinsä kuuluvista asioista ja jotka hieman "vanhemmista" lukijoista saattavat vaikuttaa pinnallisiltakin.

Suljetuilla foorumeilla käydään ehkä enemmän asiakeskustelua. Esim. trans-foorumilta saa toisinaan todella hyödyllistä tietoa ja sitä ovat foorumilla antamassa usein myös ts-tukipisteen työntekijät.
  • 12 / 30
  • vaeltaja2006
  • 27.11.2006 22:26
Tässä keskusteluketjussa on hieman sivuttu Setan toimintaa. Irokeesi sanoo, että Seta tekee näkymätöntä työtä. Totta. Käyn viikottain kurkkaamassa setan internet-sivuja ja mitään uutta ei näy (paitsi keskustelufoorumilla, jossa keskustellaan mm. aiheesta ”Mistä asioista haluaisit keskustella avaruusolioiden kanssa” (vitsi, vitsi!). Viime syksynä kolmeen kuukauteen ei sivustolla näkynyt mitään elonmerkkejä. Samanlainen luova tauko oli menneenä keväänäkin. Nyt kesällä ja syksyllä sinne on ilmaantunut uutta luettavaa kuukausittain. Ruotsin rfsl:n sivuilla on uusia ajankohtaisia tekstejä harva-se-päivä.
Summa summarum: pimeydessä vaellellaan. Onneksi ranneliike on nopealiikkeinen.

Mutta nyt sattuma puuttui peliin. Käydessämme kahvikekkereillä isäntäväen pöydällä lojui Setan edustajakokouksen paperit. Valtakunnallinen seta on jäsenjärjestöjen kattojärjestö. Edustajakokoukseen osanottajat tulevat jäsenjärjestöistä eri puolilta Suomea. Monessakohan jäsenjärjestössä käsitellään esim. ensi vuoden toimintasuunnitelmaa. Ja moniko rivijäsen tietää höppäsen pöläystä siitä, mitä Setassa puuhaillaan. Edustajakokouksesta ensi lauantaina 2.12.2006 en löytänyt mainintaa Setan sivuilta.

Asiapapereissa ei ollut mitään SALAINEN-leimaa, joten pyysin saada kurkata, mitä ensi vuoden toimintasuunnitelmassa lukee. Hienosti laadittu toimintasuunnitelma.
1. Johdanto. Siinä kerrotaan toiminnan yleiset puitteet
2. Yhteiskunnallinen tasavertaisuus ja syrjimättömyys. Siinä kerrotaan Setan roolista ja toimintaympäristösä, setan tavoitteista Suomen hallitusohjelmaan ja syrjinnän vastaissesta työstä Suomessa, EU:ssa ja muualla.
3. Toiminnan edellytyksissä ja rakenteissa kerrotaan Setan organiisaatio, mm. henkilöstö ja hallinto.
4. Koulutustoiminta. Mihin ja miten tarjotaan koulutusta.
5. Sosiaalipalvelut. Siinä kerrotaan Setan jäsenjärejstöjen sosiiaalipalveluista, mm. puhelinpalveluista
6. Sateenkaariperhetyön projekti. Siitä on puhuttu täällä ranneliikkeessäkin.
7. Nuorisotyö, mm. koulutukset, materiaalit, yhteistyö muiden nuorisojärjestöjen ja vastaavien kanssa ja kansainvälinen yhteistyö

Onhan siinä toiminnalle suuntaviivoja.

Seta kertoo kuitenkin erittäin vähän toiminnastaan jäsenilleen ja muille HLBT-ihmisille. Vain suuret jutut kerrotaan, kuten hedelmöityslakiasiat. Kaikki me, jotka annamme Setalle sen oikeutuksen edustaa meitä (osallistumalla prideen, ihmisoikeuskeskusteluihin, keskustelupalstoille, jne.), olemme aika pihalla siitä, mitä siellä puuhaillaan. Ensi vuonna osallistutaan mm.
- moninaisuuden puolesta syrjintää vastaan –kampanjan tiedotusryhmään
- työministeriön SEIS-ohjausryhmään
- MERA-ohjausryhmään
- Suomen liikunnan ja urheilun tasa-arvovaliokuntaan
- poikien ja miesten maailma –ohjausryhmään
- Naisten linjan verkostoon
- Syrjintä Suomessa –raportin tuottamiseen
- Yhdenvertaiset mahdollisuudet kaikille –teemavuoden kansalliseen johtoryhmään
- jne. jne.

Voi, miksi te ette kerro meille homoille ja lesboille edes vähän, mitä erilaisissa työryhmissä ja konferensseissa tapahtuu. Tehkää internet-sivuista elävä foormi. Ikävää, kun Setan uutiset pitää lukea lehdistä eikä Setan internet-sivuilta. Ja tiedättehän lehdistön: homoaiheet eivät helposti pääse esiin.

Puheenjohtajalle kiitos kahdesta raportista. Siinä on hyvä alku.

Yksi lempiteemoistani, vanhat homot, odottaa vielä pääsyään toimintasuunnitelmaan. Nyt asia on mainittu sivulauseessa, että sellaisiakin on.

Koska en tiedä, miten räjähdysherkkää materiaalia toimintasuunnitelma on, ei nyt tällä kertaa sen enempää.
PS: Voisiko toimintakertomus ja –suunnitelma olla myös kaikkien nähtävissä setan sivuilla? kysyy yks tyhmä rivijäsen.
vaeltaja2006 kirjoitti: "Monessakohan jäsenjärjestössä käsitellään esim. ensi vuoden toimintasuunnitelmaa. Ja moniko rivijäsen tietää höppäsen pöläystä siitä, mitä Setassa puuhaillaan. Edustajakokouksesta ensi lauantaina 2.12.2006 en löytänyt mainintaa Setan sivuilta."

Kuinkas sattuikaan, Savon Setalla oli juuri viime lauantaina syyskokous. Ja kyllä vain, meillä oli puheena ensi vuoden toimintasuunnitelma. Oli puhetta ensi vuoden budjetista, oli puhetta jäsenmaksuista, oli juoruilua, oli mahdollisten uusien ryhmien perustamisesta puhetta, oli puhetta mahdollisten tukien anomisista, oli puhetta bileiden pitopaikasta, oli puhetta yhteistyöstä muiden paikallisten Seta jaostojen kanssa, oli uuden hallituksen valinta ja luonnollisesti valittiin edustajakokoukseen lähtijät. Niin ja oli myös puhetta jonkun senioriryhmän perustamisestakin (sellainen ei vain tuntunut kiinnostavan ketään paikalla ollutta senioria).

Varsinaisesta Setan kokouksesta tuskin löydät tietoa netistä, koska esim. kokouksen asialista lähetetään vain niille, jotka kokoukseen ovat tulossa. Ja niitäkin tuli meille savoon vain yksi kopio. Setan kokoukseen kutsutaan vain ne, joilla siellä on äänivalta. Jos haluat mukaan, ota yhteyttä paikalliseen Setaan.

Kannattaa olla yhteydessä Helsingin Setaan (HeSeta tms. katso sateenkaari ystävällisten palvelujen oppaasta). Teilläkin on varmaan ollut jo syyskokous, kun ne pidettävä ennen marraskuun loppua.

"Voi, miksi te ette kerro meille homoille ja lesboille edes vähän, mitä erilaisissa työryhmissä ja konferensseissa tapahtuu." Mene paikalle tai kysy!

Ja jos keskustelufoorumille eloa haluat, kirjoita sinne itse! Ja ainakin niillä foorumeilla, millä itse liikun, on ollut menoa ja meininkiä ihan riittävästi.

Käsittääkseni varsinaisesti toimintasuunnitelmasta päätetään ensi lauantain (2.12) kokouksessa, jossa siis äänivalta on Setan jaostoilla esimerkiksi Savon Setalla on käytössään neljä ääntä (eli neljä edustajaa). Ja ei Savon Setan toimintasuunnitelmakaan sisältänyt kovinkaan paljoa tietoa mistään järjestettävistä tapahtumista. Ne päätetään erikseen kokouksessa ja hallitus tekee pitkin vuotta näitä päätöksiä. Älä täällä urputa, jos et itse jaksa sinne oman Setan tomistosi järjestämään syyskokoukseen ole mennyt. Sinne on kyllä kutsuttu jokainen, joka on maksanut jäsenmaksunsa.
Tässä keskustelussa tulee hyvin esiin ajattelutapojen eroja. On perinteinen ajatus siitä, että kokoonnutaan kokoukseen keskustelemaan, miettimään suuntaviivoja, valitsemaan käytännön hommiin toimihenkilöitä ja niin edelleen - ja toisaalta oikeastaan uuden teknologian mukanaan tuoma vaihtoehto ns. jatkuvasta kaikille avoimesta keskustelusta. Molempia toimintatapoja varmasti tarvitaan - kenties toisiaan täydentämäänkin.
  • 16 / 30
  • vaeltaja2006
  • 28.11.2006 9:24
Sleepygay oli kovasti äkäinen ja kehotti olemaan hiljaa (”älä täällä urputa, jos et itse…jne.”). Olen ollut paljonkin mukana, mutta välillä tarvitsen, niin kuin moni muukin, välivuosia, kun on jotain muuta tärkeää tekemistä. Välivuosienkin aikaan haluaisin kuitenkin tietää, missä mennään.

Suomessa on varovaisimpien arvioiden mukaan ainakin 100 000 homoa ja lesboa. Niin kuin kaikessa kansalaistoiminnassa näistä vain murto-osa, ehkä 1-2% osallistuu kansalaisjärjestötoimintaan. Mutta kaikkien tuki on tarpeellista. Jos loput 99 000 alkaa kovin vahvasti arvostella, järjestön oikeutus edustaa kaikkia on vaarassa. Sen vuoksi nostan täällä haloota siitä, että kertokaa, mitä kaikkea on käynnissä ja missä mennään. Kirjoitin tuon edellä olevan viestini ehdottomasti kunnioittavaan sävyyn. Ajatella, missä kaikessa ollaan mukana. Mutta toivottavasti osallistuminen erilaisiin työryhmiin ja valiokuntiin ei ole vain sen takia, että siitä saadaan omaan CV:hen lisäbonuksia. Tiedotusvelvollisuus pitäisi liittää jokaisen tehtäväkuvaan.

Kuopion paikallisjärjestö on kertonut kokouksestaan jopa hallituksen jäseniä myöten. Se on hienoa. Rautalammillla asuvan maanjussin ei tarvitse lähteä Kuopioon kyselemään toiminnasta, vaan asioita näkee internetistä. Hatunnosto kuopiolaisille.

Setan internet-sivusto on homoportaali, johon satunnainen homoasioista kiinnostunut ensimmäisenä ryntää. Sivustosta pitäisi heti nähdä, että ollaan ajantasalla. Onkohan esim. Hesetan sivuja päivitetty sitten menneen kesän? Setan keskustelupalstalla vakituiset työntekijät joskus ilmottivat, etteivät he ehdi seurata keskusteluja. Ymmärrän sen hyvin. Mutta ehdotan tällaista:

Ensi vuonna valitaan jokaiselle kuukaudelle teema, josta informoidaan tavanomaista tehokkaammin. Esim. tammikuussa se voisi olla tasa-arvo liikunnassa ja urheilussa. Siellähän on edustaja jossain työryhmässä. Helmikuussa olisi seuraava informaatioisku. Työpanosta tiedottamisen hyväksi voi jo etukäteen jakaa eri ihmisten kesken. Ja siinä voi käyttää yhtä hyvin vapaaehtoisia kuin vakituisia työntekijöitä. Yhden kuukauden teemana voisi olla vapaaehtoisten ja vakituisten työntekijöiden suhteet ja välit ja roolit kansalaisjärjestössä.

Ystävällisin terveisin vaeltaja
Hieman epäilen vaeltajan tiedotusmallin toimivuutta. Kun Setalla on tiedottamissa ihan tiedottajan mentävä aukko niin ei sitä paikata sillä, että pari kymmentä ihmistä kukin vuorollaan ja tahollaan leikkii tiedottajaa. Tuskin edes Setassa työntekijöiden tehtävien määrät on mitoitettu niin väljästi, että oman työn ohessa ehtii tekemään laadukasta tiedotustyötä.

Setan nettisivut ovat tosiaan aika syvältä ja sitä ne ovat olleet jo vuosia.

vaeltaja 2006: "Niin kuin kaikessa kansalaistoiminnassa näistä vain murto-osa, ehkä 1-2% osallistuu kansalaisjärjestötoimintaan. Mutta kaikkien tuki on tarpeellista. Jos loput 99 000 alkaa kovin vahvasti arvostella, järjestön oikeutus edustaa kaikkia on vaarassa."

Vaeltajan kauhuskenaario on vahvasti… pielessä. Suurin osa ei ole mitään mieltä mistään edes kysyttäessä. Ainakin pienemmässä yhdistyksessä olisi jopa syytä osittaa tervettä huolestumista, jos joku on yllättäen ylenpalttisen kiinnostunut toiminnasta.
Minulla hieman kiehahti eilen. Anteeksi, jos tekstini loukkasi, en tarkoittanut sitä. Olen ehdottomasti sen kannalla, että sellaisista asioista tiedotetaan, joista pitääkin. Mutta minun mielestäni tuolla Setan sivuilla ei välttämättä tarvitse olla tietoa esimerkiksi tuosta edustajiston kokouksesta, koska ei kukaan muu sillä tiedolla mitään tee, koska kaikesta päätetään loppujen lopuksi vasta siellä itse kokouksessa. Mutta sitten näistä kokouksen päätöksistä pitää ehdottomasti tiedottaa!

Pimahdin eilen hieman, koska vaeltaja2006:n viesti tuntui minusta jopa törkeän yleistävältä, ei kaikilla Setan jaostoilla ole ongelmia tiedotuksen kanssa. Olen sitä mieltä, että Kuopiossa on tiedotus hoidettu erinomaisesti.

Kannattaa ottaa yhteyttä paikallisjärjestöösi, koska tiedotus on käsittääkseni annettu niille hoidettavaksi. Niin kuin esimerkiksi mainitsemasi Helsingin pride, on HeSetan tapahtuma, eikä tämän valtakunnallisen Setan. Tämän tiedon löysin HeSetan sivuilta.
Sleepygay tuli tunnontuskiin. Ei huolta, en ole mistään loukkaantunut.

Hän kirjoitti myös: "Setan sivuilla ei välttämättä tarvitse olla tietoa esimerkiksi tuosta edustajiston kokouksesta, koska ei kukaan muu sillä tiedolla mitään tee".

Minä teen sillä tiedolla jotain. Soitan heti tuttavalleni ja kyselen, mistä on keskusteltu, mitä uutta, missä mennään. Kaikella tiedolla voi olla käyttäjiä ja tarvitsijoita.

Kurkkasin sen Hesetan nyt läpi. Siellä oli uusin Honk. Vuodelta 2005.

Setansivulla on myös näyttävästi jokin solmu-projekti. Vanhaa materiaalia sekin. Mutta ehkä se on tärkeytensä takia jätetty siihen.

Lauantain edustajainkokouksessa voi olla uutisarvoisiakin juttuja. Kuka kertoisi niistä? Olen nähnyt vihjauksia.
Minustakin tulisi tiedottaa enemmän internet sivuilla. Kutsutaanko sitä läpinäkyvyydeksi?
Minusta on outoa, että halutaan, että yksilöt ovat avoimia, kun taas Seta itse ei vaivaudu olemaan avoin.
Vaeltajan olisi kannattanut vilkaista Setan toimintasuunnitelmaa hieman tarkemmin, kun kerran oli saanut sen käsiinsä. Siellä nimittäin kerrotaan, että vuoden 2007 aikana nettisuvut uusitaan kokonaan.

Ainakin vuoden 2005 toimintasuunnitelma löytyy Setan sivulta, kun vähän viitsii etsiä. Todisteena linkki http://www.seta.fi/seta2005.doc
Ja löytyy myös 2006 http://www.seta.fi/fi/seta2006.doc
  • 23 / 30
  • vaeltaja2006
  • 28.11.2006 21:14
Täällä vallitsee nyt syvä närkästys, kun joku uskalsi ottaa keskusteluun Setan toimintasuunnitelman. Vähän yllätti.

Renille haluaisin sanoa, että internet-sivujen uusiminen on vasta alkua. Sitten tarvitaan vielä toimintakulttuuri, jossa niitä sivuja käytetään aktiivisesti hyväksi. Muistan, kuinka meillä töissä nettisivujen uusiminen oli taikasana, jolla koko internet-asia saatiin pois päiväjärjestyksestä vuosiksi. Nettisivut olivat kauniit, mutta onnettomasti ajastaan jäljessä. Kukaan ei pitänyt niitä ajan tasalla.

Yksi ihminen tiedottajan virassa ei ole tähän mikään vastaus. Luuletteko, että tiedottaja alkaisi keräillä muilta työntekijöiltä tietoja siitä, mitä on tehty ja laatisi niistä raportteja nettisivuille. Ei, tiedottaja hoitelee yhteiskuntasuhteita viranomaisiin, lehdistöön ja liike-elämään päin. Yhteisvastuuta tässä tarvitaan. Ja toivottavasti ne uudet internet-sivut toimivat niin, että uutta tietoa saa sivuille myös silloin, kun ATK-vastaava lomailee Kanarialla.

Ren, kerro nyt meille kaikille, missä on se salainen painike, josta päästään mainitsemillesi toimintakertomussivuille. Muuten olen sitä mieltä, että asioiden pitäisi löytyä helposti. Ei kai se saa olla erityinen kansalaiskunnon osoitus, että löytää toimintakertomuksen.
Nettisivujen uusiminen kokonaan seuraavan vuoden puolella ei kyllä anna minkäänlaista oikeutusta yhdellekään yritykselle tai yhteisölle laiminlyödä niiden päivitystä ja muuta ylläpitoa kuten SETA:n kohdalla on tapahtunut.
Itsekin olen pettynyt/tympääntynyt SETA:n sivuihin.
Kuka sellainen henkilö, joka on pettynyt johonkin sivustoon vuoden/vuosien ajan jaksaa kiinnostua lupauksesta, että "ensi vuonna sitten kaikki on paremmin..."
Syvä närkästys taitaa olla vain vaeltajan toiveajattelua.

Setan sivuja ei voi syyttää liiasta loogisuudesta tai toimivuudesta. Linkit löytyvät sivulta yhtä huonosti kuin vastaavat asiat esim. keskiverto kaupungin tai viraston nettisivulta. Jos linkkiä ei tahdo löytää niin aina voi paremman puutteessa turvautua Googlen, joka kyllä ymmärtää myös suomea ja kirjoittaa sinne vaikka "Setan toimintasuunnitelma". Tai sitten voi alkaa hakata päätään tietokoneen näyttöpäätteeseen ja parkua: "Voi ei! Linkkiä ei löydy! Linkkiä ei löydy!". Jälkimmäinen menetelmä on vielä tänä päivänkin yllättävän suosittu.

Mainitsemani "salaisuudet" löytyvät tietysti edellisessä viestissäni olevista linkeistä ja tietysti sieltä Setan nettisivulta mistä minäkin ne löysin melko nopeasti. Vuoden 2oo6 toimintasuunnitelma löytyy itseasiassa yllättävän helposti: Setan sivulla vasemmalla olevasta valikosta kohta "Setasta" ja siellä heti yläreunassa linkin "Mikä on SETA?" alapuolella lukee "Toimintasuunnitelma 2006 (.doc)". Vuoden 2005 toimintasuunnitelma löytyi kohdasta "Ajankohtaista" -> Vuoden 2004 tiedotteet -> Edustajakokouksen hyväksymä toimintasuunnitelma 8.12.2004.
Niin ja asiakashan on aina tyhmä, kun ei osaa ymmärtää palveluntarjoajan puutteellista kapasiteettia ja puutteellisia resursseja...

Anteeksi tarjoilija, voisinkohan saada nöyrimmin kumarrellen olueni???
  • 27 / 30
  • kainintytar
  • 29.11.2006 12:08
Sinänsä mitätön pikkuseikka keskusteluun, mutta en malttanut olla lisäämättä - vaeltaja pyysi linkkejä toimintakertomussivuille (niitä en saanut esiin googlen kahdelta ensimmäiseltä sivulta - siihen se etsiminen tyrehtyikin). Toimintasuunnitelmia sen sijaan lyötyy - asioidenhan ero on vain siinä, että tosussa kerrotaan mitä rahoittajat haluavat kuulla ja tokessa mitä on vuoden aikana oikeasti saatu aikaan.
Joo niinpä kaipasi, mutta jos ollaan oikein tarkkoja niin vaeltaja kirjoitti: "Ren, kerro nyt meille kaikille, missä on se salainen painike, josta päästään mainitsemillesi toimintakertomussivuille."

Minä puolestani _en_ edes etsimällä löytänyt yhtään kohtaa, jossa olisin maininnut toimintakertomuksesta yhtään mitään. Sen sijaan kirjoitin löytäneeni parin vuoden toimintasuunnitelmat.

Kainintyttären kanssa ole ihan samaa mieltä tosusta, mutta tokesta olisin hieman eri mieltä. Myös tokessa kerrotaan mitä rahoittajat haluavat kuulla. Sekä tosut että toket on yleensä melko puuta heinää, mutta eri paketissa.


P.S. joku täällä ohimennen vaati tiedotusvelvollisuutta kaikille Setan työntekijöille (ja luottamushenkilöille). Mutta kas kummaa! Työntekijät itse nimenomaan vastaavat nykyään oman tehtäväalueensa tiedottamisesta. Ilmeisesti tiedotus kusee juuri tämän ansiosta :(
Setan hallituksen valinta tai niin kuin tässä tapauksessa täydentäminen on aina jännitysnäytelmä. Onkohan tänä vuonna ollut kova junttaus päällä. Sitä ei voi tietää, kun ei kuulu sisäpiiriin.

Jonkinlaista junttausta on tietenkin se, että valtuusto keväällä 2006 on nimennyt vaalivaliokunnan, jolla on selkeä ehdotus hallituksen jäseniksi. Reilumpaa olisi, että edustajisto itse valitsee vaalivaliokuntansa. Silloin tiedetään paremmin, mitä taka-ajatuksia asiassa on.

Menneiden vuosien hallitusongelmia on ollut ainakin se, että transihmisillä ja erityisesti msc:llä on ollut vaikeuksia päästä hallitukseen. Msc oli pitkään toiseksi suurin jäsenyhdistys, mutta heidän hallitusehdokkailleen viitattiin kintaalla. Eivät olleet hovikelpoisia. Viime vuosina tilanne on korjaantunut, mutta entä tänä vuonna. Mitenkähän siinä nyt käy? Transihmisten hallitusedustaja-asiaa en ole tarkemmin seurannut, joten voi olla, että minulla on väärä mielikuva.

Voisiko joku valistaa meitä tämän vuoden junttauksesta ja siitä, keillä on mahdollisuuksia, keillä ei. Ja onko jokin linja?
Voisi olla parempi, jos vaalivaliokunta ei esittäisi mitään suosikkilistaa vaan keskittyisi pelkästään ehdokkaiden etsimiseen.

Ellen aivan väärin muista niin hallituksessa on ollut jo vuosia transsukupuolinen henkilö. Ja ainakin parina vuotena hallituksessa on myös istunut Dreamwearia edustava henkilö. Mielestäni isompi ongelma on alueellinen epätasapaino hallituksen kokoonpanossa.