Ajoluvista

  • 1 / 2
  • Onneli
  • 19.12.2005 12:22
Hei! Onko kellään kokemusta opetuslupien hakemisesta ajokorttia varten? Kävimme avopuolisoni kanssa kyselemässä mahdollisuuksiamme ja ensimäisellä kerralla asia evättiin täysin. Perusteena se, että emme ole perhe. Heteroseksuaaleille avopareille lupa tosin myönnetään sen suuremmitta selvityksittä. Kuulemma suhde pitäisi rekisteröidä, jotta lupa heltiäisi. Tämä taas ei sosiaalisista syistä ole mahdollista. Ja eihän heteroavoparejakaan pakoteta menemään naimisiin. SETAlta sain lakipykälät syrjinnästä yms. ja otimme asian uudestaan puheeksi poliisilaitoksella. Nyt meidän kuulemma pitäisi laatia sinne selvitys siitä miksi olemme perhe ja sitten asia etenee ehkä...
  • 2 / 2
  • Möttönen
  • 21.12.2005 21:57
Opetusluvan voi kyllä saada muukin yhdistelmä kuin mies ja nainen muodostaessaan perheen. Vanhemmilla on perinteisesti ollut mahdollisuus opettaa lapsiaan. Myös sen seikan, että autokoulumuotoisen opetuksen saamisen on katsottu olevan kohtuuttoman vaikeasti toteutettavissa, on tietyissä erityistapauksissa olevan riittävä peruste sille, että perheen ulkopuoliselle henkilölle on myönnetty opetuslupa jolla ajo-opetusta on annettu henkilölle joka ei ole ajo-opetuksen antajalle sukua millään edellä mainituista tavoista. Tätä poikkeuksellista opetusluvan myöntöperustetta on käytetty vain ja ainoastaan eräissä pohjoisen Suomen nimismiespiireissä, joissa matka autokouluun on katsottu kohtuuttoman pitkäksi.
Kantani on, ettei opetuslupia pitäisi myöntää laisinkaan, vaan kaikki ajo-opetus olisi hankittava ammattitaitoisen ajo-opettajan opastamana. Kun vertaa autokouluissa opetuksensa saaneiden ja yksityisopetuksen kautta ajotutukintoon tulleiden hylkäysprosentteja, joutuu tekemään vääjäämättä edellä mainitsemani johtopäätöksen! Samaan tulokseen tulee usein ajaessaan jonkin sellaisen auton perässä liikenteessä, jota käytetään yksityisen ajo-opetuksen antamiseen tuossa seurantatilanteessa ilman, että kyseisessä ajoneuvossa olevat ovat tietoisia tarkkailusta. Valitettavan moni ajo-oppilaan tekemä virhe jää opetuksen antajalta korjaamatta joko kotirauhan säilyttämiseksi tai sitten siitä yksinkertaisesta syystä, ettei opetuksen antaja itsekään tiedä, kuinka kyseisessä liikennetilantessa tulisi menetellä. Se seikka. että opetuksen antajan taidoille asetetaan tietty vaatimustaso ja sitä koetetaan edes jossain määrin kontrolloida, ei takaa ja saa aikaan sitä, että harrastelijasta olisi milloinkaan ammattimiehen veroiseksi ajo-opetajaksi.