Apua tutkielmaan!!

Olemme kaksi luokiolaista tyttöä Helsingistä, jotka tekevät tutkielmaa seksuaalisiin vähemmistöihin kohdistuvista asioista. Haluaisimme haastatella JUURI SINUA. Olemme saaneet yhden lesbon haastateltavaksi ja kaipaisimme myös miespuolista edustajaa. Haastattelu tapahtuisi sähköpostitse ja olisi nimetön. Vapaaehtoiset liittykää keskusteluun ja ilmaiskaa halukkuutenne.

Terkuin Miia ja Jenny :)
Kyseiset tiedot eivät ole olennaisia tutkielman tekemisessä. Meillä ei ole valtuuksia antaa vastaavan opettajan ja koulun nimeä. Jos vastaatte nimettömänä sähköpostin kautta, olisitte suureksi avuksi. Sähköpostiosoite on jemi1@luukku.com, voit valita mihin kysymyksiin haluat vastata, esimerkiksi: 1. Oletko kertonut vanhemmille suuntautumisestasi? 2. Miten ihmiset suhtautuvat asiaan? jne..

Jos saisimme edes yhden haastattelun se auttaisi meitä HUIMASTI eteenpäin. Kiitos.
Varoittavana sanana toteaisin, että ei varmaankaan kannata vastata noilla perustiedoilla annettuun haastattelupyyntöön. Kukaan ei voi tietää mihin yhteyteen ne kerätään. Vaikkapa homoja irvailevaan tai halventavaan kokonaisuuteen. Lisäinformaation jälkeen asiaa voisi harkita mutta epäilyksellä suhtautuminen on ihan suositeltavaa siihen asti.
Toki on ymmärrettävää ja suositeltavaa suhtautua varauksella, mutta asiamme on täysin vilpitön :)
Jos suostut haastattelu pyyntöön, saat kysymykset sähköpostillesi. Jos kysymykset tuntuvat pilkkaavilta, epämiellyttäviltä tai asiattomilta, jätä vastaamatta. Ikävä kyllä, meillä ei ole valtuuksia jaella koulun ja opettajan nimiä internetissä. Toivoisimme vain saavamme avustusta ja mukavaa lisäväriä tutkielmaan.
Tietenkin lähetämme tutkielman kokonaisuudessaan tarkasteltavaksi kun se valmistuu. Teemme myös kyselyn yläasteelaisille oppilaille, lukiolaisille opiskelijoille ja yli nelikymmen vuotiaille. Laitan alle kysely lomakkeen rungon, jonka esitämme kohderyhmillemme.

Kysely seksuaalisista vähemmistöistä

Ympyröi/täytä

Ikä: 13-15 16-19 19

Sukupuoli: Nainen Mies

1. Yhdistä

Homo kiinnostunut vastakkaisesta sukupuolesta
Hetero tuntee syntyneensä väärään sukupuoleen
Bi kiinnostunut molemmista sukupuolista
Transseksuaali kiinnostunut samasta sukupuolesta

2. Millaisissa tilanteissa törmännyt homo/lesbo/bi/transu?



3. Transseksuaalin ja transvestiitin ero?



4. 3 asiaa joista luulet tunnistavasi homoseksuaalin?



5. Tunnetko homoseksuaalia?

kyllä ei

-jos tunnet, oletteko läheisiä?



6. Mikä on asenteesi homoseksuaaleihin?

erittäin kielteinen varautunut salliva myönteinen

7. Onko homoseksuaaleilla mielestäsi oikeus avioliittoon?

kyllä ei
-miksi?




8. Onko homoseksuaaleilla mielestäsi oikeus adoptioon?

kyllä ei

-miksi?



9. Tykkää pukeutua vastakkaisen sukupuolen vaatteisiin?

transseksuaali transvestiitti

10. Miten suhtautuisit, jos siskosi/veljesi/lapsesi/ystäväsi kertoisi olevansa homoseksuaali?





Kiitos osallistumisestasi 
Milloin "tutkimksenne" valmistuu?
Millä luokalla olette?

Miksi ette voisi esim. ottaa yhteyttä Setaan tai muihin homo-lesbo-järjestöihin ja kysellä haasteltavia?
Miksi ette voisi tavata haasteltavanne? Olla silmätyksin?
Pelkän @-viestien, kysymyksien-vastauksien kautta ette saa selvää kuvaa. Moniko antaa rehellisen vastauksen?

Voisin olla haastateltavanne ja saisin mukaan pari muutakin kaveria (homoja ja lesboja, "kaapissa olevia ja ulkona olevia"), jos haastattelu tapahtuisi silmätyksin. Avoimin kortein, rehellisesti ja luottamuksellisesti.
Piste.

Ope, Hki
Olemme lukion tokaluokkalaisia. Tutkielman jättöpäivää ei ole vielä sovittu opettajan kanssa, mutta varmasti tiedämme että palautuspäivä on vasta uuden vuoden jälkeen. 21.12 kirjallisuuskatsaus, työnkuva ja suorittaminen pitää selvittää opettajalle. Siihen mennessä haluaisimme saada varmuuden ainakin yhdestä haastattelusta.

Olemme ehkä vielä hieman tietämättömiä homo-lesbo-järjestöistä. Näiltä sivuilta löysimme foorumin ja ajattelimme että tätä kautta voisimme saada vapaaehtoisen haastatteluun.

Mietimme myös, että sähöposti olisi helpompi tapa tehdä haastattelu, koska haastateltava saisi pysyä anonyyminä ja vastaukset olisivat suoraan kirjoitettuna jo valmiiksi. Mutta jos nm. ope, hki, olisi valmis tapaamaan kasvotusten niin mikä sitä estämään. Olisimme innokkaina mukana!
  • 9 / 23
  • Kilttip
  • 14.12.2005 16:44
Anteeksi, etten ymmärrä, mutta miksi koulun tai opettajan nimeä ei voi kertoa?!
Kysymykset ovat kyllä varsin ala-astetasoa :( Odottaisi lukiolaiseltakin jo vähän syvempää analyysiä. Tuollaisesta tulee vain tusinatilastoja, jotka eivät ainakaan aja vähemmistöjen asiaa sen paremmin kuin tuo mitään uutta tietoakaan. Ja mikä tuo alun "yhdistä-kysymyskin" oikein oli? Muutenkin nuo kysymykset tuntuivat heteroille suunnatuilta, oliko se tarkoituskin?

Tosi hyvä asia, että tällainen asia kiinnostaa tutkielman aiheena, mutta miten olisi, jos ottaisitte asiaan vähän henkilökohtaisemman tason. Haastattelisitte näitä homo/lesbo-kohdehenkilöitänne heidän elämän kulustaan, ettekä keräisi tilastollista materiaalia (tuskinpa teillä on energiaa ja osaamista tehdä luotettavia ja riittävän laajoja tilastollisia tutkimuksia kuitenkaan). Lukiossa tällaisesta tutkielmasta voisi olla eniten hyötyä ihmisten asenteiden avartamisessa ja helpottamassa kaapissa olevia homoja/lesboja. Tuoko teidän tämänhetkinen kyselynne mitään näihin asioihin?

Sitten vielä tuosta tyyliseikasta, eli miten esititte asianne. Ettehän te tietenkään mitään "valtuuksia" tarvitse koulunne ja omien nimienne tänne kirjoittamiseen. Jos katseletta vastaavia aikaisempia pyyntöjä (tv-haastattelu / yliopistotutkimus), niissä pyynnön esittäjät esiintyvät omalla nimellään. Sen nyt ymmärrän, ettei opettajan nimeä halua laittaa mukaan kysymättä häneltä (vaikka lupa varmasti irtoaisikin, jos sen perustelisitte).

Älkää menkö siitä, missä aita on matalin. Tsemppiä ja lisää ajatusta peliin! :)
Ok, pieni korjaus tylyyn arviooni.. Mitä ilmeisimmin kysymykset olivat heterokohderyhmille (tai ainakin satunnaisotannalla valtaväestöstä valituille) suunnattuja. "3 asiaa, joista tunnistat homon" on aika naurettava, mutta onhan siellä hyviäkin joukossa. Eipä muuta korjattavaa :)
Vielä yksi lisäys :) Miettikää tuota "homoseksuaali"-sanaa vielä. Täällä on aiheesta keskusteltu varmaan useammankin kerran. Homo on parempi sana, ellei halua erityisesti korostaa jotenkin seksuaalista virettä kysymyksessä. Homot haluavat olla homoja, eivät homoseksuaaleja (näin ainakin yleisesti). Pointti oli siis se, että ei heteroseksuaaleistakaan puhuta. Homous on muutakin kuin seksi samansukupuolisen kanssa (ja sen te toki tiedätte hyvin :)

Ois kiva, että homo-sanaa käytettäisiin myös neutraalissa ympäristössä, niin ihmiset ymmärtäisivät, ettei se ole mikään kirosana, vaan sitä voi käyttää aivan normaalisti.

Eli esimerkiksi: "Mikä on asenteesi homoihin?"
kyselystä teimme helpohkon ja yksinkertaisen, koska se esitetään suurelle ryhmälle, sekä nuorille ja vanhoille. Jos tekisimme monimutkaisempia kysymyksiä, vastaajat voisivat olla ymmällään emmekä saisi mitään vertailuainestoa. Ja kysely on siis heteroille, haastattelun teemme erikseen, emmekä kysymyksiä ole tänne laittaneet. Haastattelun kysymykset laitamme sähköpostilla. Toki jos poitsu23:lla on joitakin hyviä ehdotuksia haastattelu kysymyksiksi, niin antaa palaa meille e-mailiin. Kaikki apu otetaan vastaan. Emme ajatelleet että homoseksuaali- ja homo-sanan käytöllä olisi jotain suureempaa merkitystä. Anteeksi väärinkäsityksestä. Olemme viisampia nyt :)

Opettajamme ei halunnut nimeään tai koulun nimeä tänne, joten emme siis laita niitä. Tuskin tämä on kuitenkaan esteenä haastettelun järjestämiselle, vai onko?
ja 3 asiaa josita tunnistat homon, on tarkoitettu siihen, että näemme mikä on stereotypia, mistä ihmiset muka tunnistavat homon.
ja yhdistely kysymys oli sitä varten että näemme tietävätkö yläaste-ikäiset kuka kukin on. kysymykset ovat tahallaan tehty helpoiksi ja toistaviksi.
Onko tällä opettajalla jotenkin vaikeaa suhtautua homoihin ja homouteen? Yrittääkö opettaja varjella koulun "mainetta"? Vai mistä on kyse? Sen ymmärtää, että opettaja ei halua nimeään julkiselle foorumille, mutta koulun nimen laittamisen kieltäminen on todella outoa. Minä en luottaisi haastattelupyyntöön.
Pienenä vinkkinä tytöille, että kannattaa varmaankin opetella yhdyssanat tai ainakin tarkistaa niiden oikeellisuus lopputuotoksessa. Muuten ropisee miinuspisteitä.

Minustakin on perin kummallista, ettei koulun nimeä saa tänne laittaa. Onko siihen joku erityinen syy? Opettajan halun, ettei hänen omaa nimeään tänne kirjoiteta, ymmärrän kyllä.
hei miia ja jenny! mukavaa, että olette kiinnostuneet tällaisesta aiheesta:)

tutkimuksen eettisiin periaatteisiin kuuluu kyllä se, että tutkimusta tekevä taho kertoo perustiedot itsestään: tutkimuksen johtaja/vastavaa henkilö (esimerkiksi kurssi jolle työtä teette ja sen opettaja), tutkimustaho (esim koulunne), jonkinlaiset yhteystiedot (sähköpostihan teillä onkin sanottu) ja niin edelleen. yliopistomaailmassa tämä on itsestäänselvyys ja koska lukio valmistaa akateemisiin opintoihin, suosittelisin teitäkin tekemään näin.

miten ajattelitte valita heterot, joille kyselynne on suunnattu? sitä kun ei tiedä ulkoapäin... miten ajattelette homon tai lesbon vastaavan tuohon kyselyyn? tietysti kaikki eivät halua antaa tietoa omasta suuntatumisestaan, mutta lopputulosta se kyllä vääristää.

minusta teidän kannattaisi lisätä mukaan kysymys, joka kertoo jotain syvällisempää vastaajan maailmankuvasta: vaikkapa, mihin perustaa ajattelunsa: koulu/uskonto/kotikasvatus/suomen laki jne.

MUUTTAKAA SANA TRANSSEKSUAALI TRANSSUKUPUOLISEKSI! siinä ei ole kysymys seksuaalisuudesta, vaan siitä, että tuntee syntyneensä väärän sukupuolen kehoon. eli siis sukupuoli, ei seksuaalisuus:) lisätietoa löytynee esimerkiksi seta:n sivuilta.

tsemppiä työhön:D

henkka
Kirjoittajien kannattaisi muistaa, että tytöillä on tekeillä vain lukiotasoinen tutkielma. Ei varmaan kannata asettaa turhia paineita tuon tekemiselle. Korkeakoulutasollakin läpäisee nykyään melko heppoisia pro gradu-tasoisia päättötöitä varsin hyvilläkin arvosanoilla. Korkeakouluissa ja ammattikorkeakouluissa kyhäilään tuollaisia kursseihin kuuluvia "tutkielmia" vasemmalla kädellä parin kaljan jälkeen.

Paras apu tuon tutkielman tekemiseen löytyisi kuitenkin SETA:n toimiston kautta. Jos ei muuten, niin siellä voisi joku jututtaa tyttöjä ja välittää tuon haastattelupyynnön sitten eteenpäin.
Kiitos asiallisesta ja kehittävästä kritiikistä. Emme ajatelleet että tämä olisi näin vaikeaa ja tästä viisaampana emme varmaan enää yritä saada tällaisella tyylillä tietoa tuleviin tutkielmiin yms. Jäi suoraan sanottuna aika paska maku suuhun.

Tutkielmamme on varsin pienimuotoinen, mutta ajattelimme saada siihen hieman syvemmän kannan haastattelujen ja kyselyjen avulla.

Yritimme toimia varsin asialisesti, mutta ainut mikä tuntui kiinnostavan vastaanottajia oli koulumme nimi, opettajan nimi ja yhdyssana virheet. Sääli sinänsä.

Käytämme kyselylomakkeessa sanaa homoseksuaali, koska tarkoitamme sekä homoja että lesboja, joten onko sana silloin väärä?

Kiitos ja kumarrus, lopetamme tähän.
Jemin viimeiseksi tarkoittama viesti yllä osoittaa mielestäni kyllä, että kyseessä ei voi olla vakavasti otettu hanke. Tämä keskustelu on kerrankin ollut asiallinen ja kaikki kirjoittajat ovat antaneet varsin myönteisessä hengessä vinkkejä siitä, kuinka pienestä tutkimuksesta tulisi yhtäältä hyvä ja toisaalta vinoviettisten genrelle hyväksyttävissä oleva. Kyllä lukiolaisen täytyy ymmärtää yhdyssanojen merkitys kirjallisessa tutkimuksessa - ei tutkija tällaisen asian takia hankettaan sivuun heitä.

Mitä taas tulee tutkimuslaitoksen (koulun) ja tutkijain ja ohjaajan henkilötietoihin, minusta kukaan normaali ihminen ei lähde vastaamaan kyselyihin, joista ei voi tietää mihin käyttöön ja kenen pöydälle ne päätyvät. Ohjaava opettaja tekisi mielestäni jo virkavirheen salliessaan moisen lähestymistavan.

Niinpä en uskokaan että "tytöt" ovat oikeasti olleet vakavalla asialla liikkeellä. Kyseessä lienee jokin lapsellinen pila, hurmoshenkinen uskonnollinen kvasitieteellinen kartoitus tai jotakin muuta kuin millä "tutkimusta" markkinoitiin alunpitäen.
Miksi keskustelun aloittaneet näkisivät näin paljon vaivaa, jos olisivat vain pilailleet kustannuksellamme. Hyvä tytöt! Toivottavasti saitte jonkun haastateltavaksi. Ja eikös tutkimus ja tutkielma ole hieman eri asioita?

Tytöt opetelkaa kirjoittamaan, mutta kirjoitatte kenties tutkielmaanne huolellisemmin.

TSEMPPIÄ :)