Homopoliittinen frakki?

  • 1 / 27
  • Niuho räätäli
  • 7.12.2005 18:21
Katsoitteko linnan juhlia? Repostellaan täälläkin vähän pukeutumista!

http://www.yle.fi/linnanjuhlat/2005/galleria/index7_8.html

Tuossa kuvassa Setan puheenjohtaja Tiia Aarnipuu saapuu juhliin puolisonsa kanssa. Toisella on miesten frakki, toisella perinteinen naisten kolttu. Miksi miesten juhlapuku? Jos katson ummikkoheteron silmälasien läpi, tuolla pukuvalinnalla onnistutaan korostamaan ääriajatusta parisuhteen kuulumisesta "oikeasti" miehelle ja naiselle. Se saa siis aikaan vaikutelman, että homosuhteessa toinen "oikeasti" yrittääkin olla vastakkaista sukupuolta. - Toisaalta kyllä ymmärrän lesboperinteeseen aina kuuluneen cross-dressingin, joten varsinkin frakin voisi kai jo tulkita lesbon kansallispuvuksi.

Aarnipuun pariskunnan perässä taisi saapua miespari, joka oli pukeutunut frakkeihin. Veikkaan, että miehet olisi käännytetty ovelta, jos toinen heistä olisi tullut pukeutuneena naisten pitkään pukuun kasvot täydessä meikissä. Vai olisiko drag mennyt mukisematta noinkin päin?

Tuolla jossain keskusteltiin homojen heteroseksistisyydestä. Tämä mun aiheeni taitaa liittyä samaan teemaan. Tässä elämää suuremmassa ongelmassani mua siis hieman harmittaa Setan puheenjohtajan vahvistama heteroseksistinen käsitys parisuhteesta ja sen mies-nais-rooleista. Vai oliko frakkiin päätyminen harkittu homopoliittinen teko? Jos oli, mitä sillä haluttiin viestittää?

Mielestäni Helena Sinervo teki sen tyylikkäämmin:
http://www.yle.fi/linnanjuhlat/2005/galleria/index8_4.html
  • 2 / 27
  • minävain
  • 7.12.2005 20:12
Miun tietääkseni Tiian puoliso on trans-immeinen joten tuskinpahan kyseessä oli mikään crossdressing tai heteroseksistinen-kannanotto.
  • 3 / 27
  • Niuho räätäli
  • 7.12.2005 20:40
Tuon jos olisin tiennyt, en varmasti olisi ajatellut asiaa, kuten nyt ajattelin. Pitäisi kai osata ajatella aina avarimman kautta. Milloinhan näemme noissa juhlissa ensimmäisen naisten pukuun pukeutuvan trans-immeisen?
  • 4 / 27
  • queereye
  • 7.12.2005 22:12
Kiinnostavaa kiinnittää huomiota miten hlbt-ihmiset esiintyvät linnan juhlissa, sillä usein huomaa, että eräät tulevat yksin (valinnasta/pakosta?) ja vaikuttaa itsesensurilta. Julkisen "keskustelun" kannalta se on tärkeä paikka näkyä ja tehdä statementinsä (oli se sitten pienempi sellainen tai suurempi).
Yksin linnan juhliin tullaan esimerkiksi siksi että etiketti kieltää avopuolisoa etäisempien tuttavuuksien ottamisen seuralaiseksi. Kaikki ei toki noudata etikettiä niin orjallisesti.
  • 6 / 27
  • Rokkihomo
  • 8.12.2005 1:22
"Pitäisi kai osata ajatella aina avarimman kautta."

Niinpä niin...
  • 7 / 27
  • Pora-liike
  • 8.12.2005 9:01
Setan ei pitäisi osallistua Linnan juhliin lainkaan mutta kun Seta on seteliselkärankainen niin täytyy mennä nuoleskelemaan vallanpitäjän kättä.

Myöskin oli pettymys että saamelaiset alentuivat tulemaan Linnan juhliin.

Tiia Aarnipuu on roistovaltion marionetti ja minä henkilökohtaisesti kiellän häntä edustamasta itseäni.
queereye, aika moni heterokin sinne Linnaan marssii yksin.

Pora-liike, eihän Tiia Aarnipuu sinua edustakaan, vaan milloin Setaa, milloin itseään.
  • 9 / 27
  • Pora-liike
  • 8.12.2005 9:55
"japa
08.12.2005, 09:32 Pora-liike, eihän Tiia Aarnipuu sinua edustakaan, vaan milloin Setaa, milloin itseään."

Pitäisi liittyä Setaan että voisi erota siitä protestiksi. Paha juttu. Antavatkohan alennusta jos liittyminen ja eroaminen tapahtuvat samana päivänä?
Kutsuhan on usein henkilökohtainen. Ei kenenkään tarvitse selitellä tekemisiään kaikelle kansalle, jos ei halua mitään "statementiä" tehdä.
Muttamutta kutsutuista ainakin suurinosa on saanut kutsunsa Linnaan yhteiskunnalisin perustein. Mitä ovat mennneet tekemään, sanomaan, vaikuttamaan edellisen vuoden kuluessa. Osa saa ns. siipeilijäkutsun kun kuuluu creme de la cremeen joita esim. ovat Presidentin sukulaiset ja muut liehittelijät.
Kun näin asiat ovat niin SETAnkin tuleva ex-puheenjohtaja voisi esiintyä sen mukaisesti millaisen kutsun on onnistunut hankkimaan. Tietty hän voi olla istuvan presidentin sydänystävä ja osa vaalikampanjaa jossa jälleen kerran hän yrtittää ratsastaa HBTL-ääänillä eteenpäin. Leipää ja sirkushuvia kansalle kokorahan edestä.
Johan nyt on taas mitättömästä asiasta jaksettu tehdä elämää suurempi ongelma. Presidentti kanslioineen kutsuu itsenäisyyspäivän vastaanotolle tietyn määrän virallista populaa, joka sinne on enemmän tai vähemmän pakko kutusua. Sitten hän kutsuu sinne oman henkilökohtaisen harkintansa mukaan ihmisiä, joiden katsoo vuoden tai useammankin aikana toimineen niin, että tällainen huomaavaisuuden osoitus on paikallaan. Lisäksi paikalla on vuoden mittaan presidentin tavanneita ja jollain tavoin hänen isäntänään/emäntänään toimineita ihmisiä, jotka saavat näin vastavierailukutsun, ja tietenkin pieni määrä myös aivan henkilökohtaisia ystäviä.

Vieraiden pukeutumista säätelee tietty protokolla, joka on käytännössä sitä tiukempi, mitä virallisempi asema ihmisellä sattuu olemaan, eli paikalla on itse asiassa tuo virka-asema, ei yksityishenkilö. Pääsääntönä on kuitenkin luonnollisesti juhla-asu.

Miesten juhla-asu käsitetään perinteisesti paljon ahtaammin kuin naisten juhlapuku. Se, että naisella on laajempi valinnanvapaus, on mielestäni vain hyvä asia. Toivottavasti asenteet miestenkin juhlapukeutumisen suhteen väljenevät pikku hiljaa, kunhan hyvän maun rajoissa pysytään. Mikään show- tai naamiaisasu ei ole tuollaisessa juhlassa paikallaan, enkä tiedä sellaisia tänä vuonna paikalla olleen. Tosin juhlan seuraaminen televisiosta väistyi muiden tärkeämpien menojen tieltä.
Tottapuhuen, pressa ei oikeastaan tee sitä listaa niistä kutsutuista vaan hänen avustajansa luovat sen. Toki virassaan istuvalla pressalla on oikeus ja kohtuus karsia ja lisätä tyyppejä siihen mutta vuosien saatossa tuo lista on aina mennyt läpi lähinnä niin että suurin osa on avustajien keräämiä henkilöitä ja sitten istuvan pressan oman listan sukulaiset, kamut ja muut liehiteltävät täytävän osan kutsutuista. Sumasummarum, listalle nousee kaikenlaista pinnallista turhaa tapausta joilla ei oikeastaan ole mitään konteksia presaan vaan he ovat lähinnä noita 15 min julkimoita niinkuin nyt poistuva Setan puheenjohtajatarkin. Sellainen terpeeton täyte kutsuvierasissa lähinnä senvuoksi että istuvaan presitdenttiin liitettäisiin vain homomielteisyyttä tulevien vaalien vuoksi.
rsvp hyvä, Setan puheenjohtajana vuosikaudet toiminut ja Setaa edustanut henkilö ei ole minun rekisterissäni mikään 15 minuutin julkimo. Ylipäänsä kutsu linnan juhliin ei sinänsä tuo minkään sortin julkisuutta kenellekään tavalliselle tallaajalle, jolla ei mitään muuta meriittiä olisi. Tarvitaan vähintään, että toimittajat tuntevat ko. henkilön, jolloin hänen läsnäolonsa vasta voidaan mainita. Julkisuus tulee viestimien kautta, ei siitä presidentin kanslia voi määrätä. Olen itsekin joskus vilahtanut tv:ssä (siis ei linnan juhlissa), eikä siitä ole mitään julkisuutta seurannut. Joku minut tunteva on saattanut sattua näkemään, mutta siinä kaikki.

Mistään vaalitempusta ei myöskään ole kysymys. Kyllä Halonen on koko presidenttikautensa ajan pitänyt huolen siitä, että sateenkaarikansan edustajat ovat olleet itsenäisyyspäivän juhlissa edustettuina.
Jep, rsvp:n arvelut äänten kalastelusta ovat aika heppoisalla pohjalla. Linnan juhlissa on käynyt Halosen ajalla joka vuosi homoja ja lesboja, enemmän kuin tv-kuvista voisi päätellä. Osa heistä ei vain mene sinne käsikynkkää kumppaninsa kanssa. He ovat saaneet kutsun aivan muista syistä kuin ehkä Setan puheenjohtaja. Aika yleinen tapa kuulemma on, että jätetään pieni hajurako ja tullaan sitten perässä. On mielestäni itse kunkin oma asia, miten julkisesti haluaa esittäytyä televisioitavassa gaalassa yhdessä. Kaikki homot ja lesbot eivät halua "julistaa", ja se heille sallittakoon. Ehkä Setan pj on kuitenkin tosiaan tässä tapauksessa hieman eri viivalla. Hiltusethan pyörähtelivät Linnan tanssilattiallakin kaiken kansan nähden :) No, joo alkaa mennä vähän ohi aiheen.
Public eye kirjoitti: "Mistään vaalitempusta ei myöskään ole kysymys. Kyllä Halonen on koko presidenttikautensa ajan pitänyt huolen siitä, että sateenkaarikansan edustajat ovat olleet itsenäisyyspäivän juhlissa edustettuina."

Toistan kantani: Ei Tiia Aarnipuu eikä Rainer Hiltunen ole saaneet minulta mitään henkilökohtaista valtakirjaa oman sateenkaarikansalaisuutensa edustamiseen Linnan juhlilla aivan niin kuin O.W. Kuusisen Terijoen hallitus ei edustanut niitä Suomen kansalaisia jotka taistelivat talvisodassa.
Jos joku omasta puolestaan sen valtakirjan haluaa antaa niin en minä sitä vastusta.

Molemmat ovat saaneet sen valtakirjansa toimiessaan sellaisen yhdistyksen jäsenenä, johon kuuluu häviävän pieni vähemmistö Suomen sateenkaarikansasta aivan niin kuin Terijoen hallituksen puolelle meni häviävän pieni osa Suomen kansasta.

Pidän militantin Suomen itsenäisyyden juhlistamisesta öykkärivaltion vastaanotolla samanlaisena rintamakarkuruutena kuin Aslanissa käymistä.
Pyydän lisäksi anteeksi että olen alentunut käymään Tiia Aarnipuun kotona, mutta mistäs kristallipallosta ihminen pystyisi tulevaisuuteen näkemään.
En ole minäkään mitään henkilökohtaista valtakirjaa kenellekään antanut omien asioideni ajamiseen ja oikeuksieni edistämiseen. On kuitenkin erinomainen asia, että joku, tässä tapauksessa Seta, niitä silti jaksaa ajaa ja pitää esillä.

Aarnipuulle on kieltämättä sattunut pahanlainen lapsus, kun hän on pseudonyymi Pora-liikkeen joskus tullut kotiinsa kutsuneeksi. Mutta tosiaan, kenelläpä meistä se kristallipallo niin kovin kirkkaana aina olisi. Taitaa muuten se alkuperäinenkin Pora Ukrainassa olla jo hyvää vauhtia vetämässä tukeaan aiemmin kannattamaltaan presidentti Jushtshenkolta.
Tiia Aarnipuu jatkaa vuoden alusta Suvi-Anne Siimeksen avustajana.

Onnea Tiia :D

Kia
Minä näin Tian ja hänen puolisonsa lisäksi myös toisen naisparin ja tässäkin tapauksessa toinen puolisosita oli pukeutunut frakkiin.

Asia on aika mielenkiintoinen, kun moni ihmettelee että miksi näin ja sitten aletaan puhua siitä, kuinka sitten leimataan ja yleistetään lesboparien olevan tällainen feminiininen ja maskuliininen yhdistelmä.

Minusta tuo frakkiin pukeutuminen on hyvinkin mukava idea ja kieltämättä näyttikin erittäin hyvältä...:D
Mutta mutta, sen tahtoisin vain sanoa, että lukio aikana minunkin parini, joka oikeasti on hyvinkin feminiininen pukeutui wanhojen tansseissa frakkiin. Tällöin kyse oli siitä, että muita tyttöpareja ei meidän lisäksemme ollut ja opettajakin toivoi, että näyttäisimme yhtenäisiltä muiden parien kanssa.:)
Olin huomaavinani Pekka Haaviston saapuneen linnan juhliin miehensä kanssa....
Olisipa se hauska nähdä millainen ihminen, esimerkiksi vaikkapa tuohon Itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoon, tai mihin tahansa muuhun tilaisuuteen on kutsuttu vain ja ainostaan sen vuoksi että hän on homoseksuaali. Millaisia pelkästään ja puhtaasti homoseksuaalisia asioita hänestä sitten näkyisi päällepäin ja muilla aisteilla olisi havaittavissa. Ja ennenkaikkia: mitkä olisivat ne syyt ja seuraumukset jotka olisivat syynä sihen että joku olisi läsnä vain homoseksuaalina. Ei mistään muusta syystä, esim. toiminnasta järjestötasolla homoseksuaalien parissa. Olisiko tuolla ihmisellä vaikka ultimaatumi gayhabitus, maximuna, parodiamainen rekkalesbo olemus vai mikä?

Tähän asti ketään ei kuiteskaan ole vain homoseksuaalisuutensa vuoksi sinne Linnaan ole kutsuttu vaan kaikki kutsutut ovat saaneet kutsunsa ihan muilla ansioilla, arvoilla. Niinpä vuosikymmenien ajan on Linnassa ollut vieraana homoseksuaaleja kaikkine "lajikkeineen" mutta on osattu nähdä metsä puilta ja kiinnitetty lähinnä huomiota siihen mitkä eri ihmisten syyt olla kutsuttu, ei se mitä he makuuhuoneessaan tekevät. Ei ne vaatteet vaan aatteet ole merkinneet enen jotain. Tänään se kai sitten on vain nuo blingbling-asut. Joillekkin. Se jokin.

Joku on varmaan saanut kutsun syystä tai toisesta mihin liittyy jotenkin homoseksualisuuden kanssa toimiminen, vaikuttaminen tms. seikka mutta se että joku olisi vain kutsuttu homoseksuaalina. Aika oudolta se kuulostaisi. Melkeimpä tuli sääli ja likainen olo kun sinne on aina kutsuttu saamelaisia ja romaaneja; kansanomaisemmin mustalaisia. Miksi? Onko Linnan juhlat jokin friikishow johon herrojen, rouvien ja narrien iloksi tuodaan ihmeteltäväksi myös kaikenlaista sellaista mitä nyt yleensä yksinkertaiset ihmiset elämän ihmeellisyyksinä tuijottelevat.

Ennenmuinoin ennen meitä joulunalusaikaan kaikenlaista basaaria oli jossa oli ihmeteltäväksi, ostettavaksi outoja eksoottisia herkkuja, esineitä ja kaikenlaista sellaista mikä ei kuulunut ihmisten arkipäivään lainkaan muulloin. Onko Suomen valtion Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto vain jokinsortin itämäinen bassaari jossa on tärkeintä se miten outoa ja omituista rahvas näkee televisiosta eikä sitten mitään muuta se olekkaan. Pelkkiä Hellppo-Heikkejä ja Silmäänkääntötemppuja tehtailevia fakiireja sekä haaremin huntuhutsuja. NäinköhHenkisesti tyhjä ja köyhä kansako olemme?
Niuho räätäli kirjoitti: "Jos katson ummikkoheteron silmälasien läpi, tuolla pukuvalinnalla onnistutaan korostamaan ääriajatusta parisuhteen kuulumisesta "oikeasti" miehelle ja naiselle. Se saa siis aikaan vaikutelman, että homosuhteessa toinen "oikeasti" yrittääkin olla vastakkaista sukupuolta."

Se onkin juuri ummikkoheteron silmälasien läpi luultu vaikutelma. Paino sanalla "luultu".
  • 24 / 27
  • Niuho räätäli
  • 9.12.2005 23:50
Ei se ole luuloa, koska mulle on sanottu suoraan totisella ilmeellä ja äänellä, että homoparin toinen puoli haluaa oikeasti olla vastakkaista sukupuolta. Ja tämän sanoi psykoanalyytikko, joka tarjoaa palveluksiaan mm. homoudesta "kärsiville" ja heidän läheisilleen. Luojan kiitos, en ollut hänen palveluksiaan vailla! Ja samaahan saa kuulla kristillisdemokraateilta, paavilta, aslanilta, tämän palstan häiriköiltä... Hehän toitottavat koko ajan parisuhteen kuulumisesta miehelle ja naiselle. Homoja ovat valmiit sietämään, jos nämä eivät toteuta seksuaalisuuttaan. Mun mielestä sellaiset ovat juuri ummikkoheteroita, jotka eivät haluakaan oppia mitään toisenlaisesta elämästä.
V. p.
"09.12.2005, 19:39 Melkeimpä tuli sääli ja likainen olo kun sinne on aina kutsuttu saamelaisia ja romaaneja; kansanomaisemmin mustalaisia. Miksi? Onko Linnan juhlat jokin friikishow johon herrojen, rouvien ja narrien iloksi tuodaan ihmeteltäväksi myös kaikenlaista sellaista mitä nyt yleensä yksinkertaiset ihmiset elämän ihmeellisyyksinä tuijottelevat."

Niinpä ja tosi ikävää että niin saamelaiset, romanit kuin myös me sellaiseen friikkishowhun osallistumme vastuuttomien "edustajiemme" kautta. Todennäköisesti kysymys on tässäkin sosiaalidemokraattisesta tasapäistämisideologiasta, kutsutaan nyt noittenkin ryhmien luottovangit tänne itseään esittelemään kuin riikinkukot, niin ei tarvitse sitten tehdä mitään kummoisempia myönnytyksiä näiden ryhmien ihmisoikeuksien eteen. Saamelaisten asema tässä maassa saa punakynää kansainvälisilläkin ihmisoikeusfoorumeilla jotka eivät yleensä kovin herkästi reagoi epäkohtiin (heitä ei olla korruptoitu Linnan juhlilla). (Nyt tietysti mietityttää korruptoidaanko Linnan juhlilla myös muita "ihmisoikeusjärjestöiksi" itseään nimittäviä).

"NäinköhHenkisesti tyhjä ja köyhä kansako olemme?"

Näin tyhjä. No onhan meillä tämä muinaisjäänteenä oleva itämainen nöyristelykulttuuri jota Linnan juhlat edustavat. Sääli ettei sinne päästetä turisteja, kyllä se olisi ehdoton matkailuvaltti Suomelle. Linnaan kutsutut voisivat vielä autenttisuuden vuoksi heittäytyä mahalleen despootin eteen niin kuin ennen Bysantissa.
"Ei se ole luuloa, koska mulle on sanottu suoraan totisella ilmeellä ja äänellä, että homoparin toinen puoli haluaa oikeasti olla vastakkaista sukupuolta. Ja tämän sanoi psykoanalyytikko..."

Psykoanalyytikot ne vasta varsinaisen totuudentorvia ovatkin. Olli S on ainakin teilannut heitä onnistuneesti, suuri kiitos hänelle.

Tottakai parisuhteessa toinen voi olla transsukupuolinen (mitä kaikki eivät tiedä) tai muuten transgender (enemmän tai vähemmän toiseen sukupuoleen identifioituva). Mutta harmillisenharva näkyy tietävän mitään 1980-luvulta lähtien uutta nousua tehteestä butch/femme-dynamiikasta. B/F-pareista toinen on maskuliinisempi ja toinen feminiinisempi, eikä silloin ole välttämättä kyse siitä että toinen haluaisi olla mies. Tai että se toinen haluaisi miehen.
  • 27 / 27
  • Niuho räätäli
  • 10.12.2005 18:26
Olen samaa mieltä fundamentalistisista psykoanalyytikoista. He pystyvät kuitenkin helposti vaikuttamaan asiakkaisiinsa ja muiden kiihkoilijoiden tavoin pitämään ääntä elämäntavoistamme. Tai siitä mitä sen kuvittelevat olevan. Eikä silmälaput silmillä kulkeva hetero oikein muualta tietoa saakaan, koska me homothan emme saa "elämöidä" elämäntavoillamme. Normaali neutraali valistuskin helposti suljetaan korvista elämöintinä. Tiedonlähteenä on yleensä ykkönen se, joka toistaa kuulijan omaa perusmielipidettä. Harvemmin se vastakkaista käsitystä edustava tiedonlähde nousee ykköseksi.