Puolassa poljetaan ihmisoikeuksia

Onko kukaan paremmin selvillä mitä Puolassa tapahtuu?
Olen lukenut sieltä täälltää, että seksuaalivähemmistöillä ei siellä ole helppoa varsinkaan uuden homofobisen presidentin astuttua valtaan. Gay Prideja kielletään, homoja pahoinpidellään... Ja tämä tapahtuu EU:ssa.
Kiitos,

Kävin saitilla ja löysinkin sieltä tietoa.

Puolassa on kansanedustajia joiden mielestä homot eivät ole soveliaita opettajiksi, sairaanhoitajiksi, psykologeiksi... Siellä kielletään homoja järjestämästä rauahnomaisia mielenosoituksia (vertaa Pride-kulkue). Siellä kuulee poliitikkojen suusta ettei EU:n seksuaalivähemmistöjä suojaavia direktiivejä tarvitse Puolassa kunnioittaa...

Kirjoitin asiasta meiliä eurokansanedustaja Alexander Stubbille joka toimii parlamentissa seksuaalitasa-arvoverkoston varapuheenjohtajana.

Yksi väylä yrittää vaikuttaa EU-tasolla myös muille : http://www.alexstubb.com/
Joo, Alex on asiasta hyvin perillä, ja Euroopan parlamentissa ollaan asiasta kyllä tietoisia.

Suomalaisia meppejä kannattaa painostaa ottaa asiasta vaarin. Etenkin kannattaa mielestäni painostaa, sellaisia suomalaisia politikkoja, jotka voisivat asian puolesta ärähtää, mutta eivät ole sitä tehneet.

Alex, Piia-Noora ja Satu on ollu aktiivisia hlbt-asioissa, mut demareita, vasemmeistoliittoa, ja miksipä ei keskuustaa ja rkp:kin voisi painostaa, kuitenkin kyseessä on aika selviä ihmisoikeusloukkauksia. Ja eiku s-postia lähtemään (meppien osoitteethan on muotoa etunimen eka kirjain + sukunimi@europarl.eu.int esim. astubb@europarl.eu.int)

Nimim.
Euroopan parlamentin seksuaalitasa-arvoverkoston ex-sihteerikkö :)
Lauantaina marraskuun 19. pnä 2005 Puolan poliisi aktiivisesti esti Poznanin kaupungissa mielenosoituksen, jossa oli tarkoitus kiinnittää huomiota homojen ja lesbojen tasa-arvoiseen kohteluun. Kaupungin viranomaiset olivat jo aikaisemmin keiltäneet mielenosoituksen, mutta silti 500 mielenosoittajaa oli koolla. Poliisi piiritti heidät ja pidätti lähes 100 henkeä.

Saksan lesbo- ja homojärjestö LSVD kehottaa lähettämään sähköpostina poliisijohdolle protestiviestin, joka on alla. Oma nimi alle ja lähetä osoitteisiin skargi.kgp@policja.gov.pl; zpkgp@policja.gov.pl . Puolan Helsingin suurlähetystön osoite on amb.poland@helsinki.inet.fi

PETITION IN DEFENSE OF FREEDOM OF SPEECH AND BASIC HUMAN RIGHTS IN POLAND

RE: Police violence and repression: Equality March, Poznan, 19 November 2005

I wish to express my protest against the repressive steps taken by the Polish police and politicians against the Equality March in Poznan. What happened in Poznan was a violation of human rights, a scandalous infringement against freedom of speech, which is the basis of democratic society.

The March was to be held on 19th November (the International Tolerance Day of UNESCO is 16th Nov). It was organized by a coalition of individuals coming from gay and lesbian organizations, feminists, anti-authoritarian circles and leftist and green parties from Poznan. It promoted the values of tolerance, diversity and equal rights for all.

The Poznan authorities declared the March of Equality illegal. They argued that “might be dangerous for the local community and buildings”. The March was a peaceful demonstration promoting basic human rights included in both international and Polish law. As such, it should have been granted space and protection by the authorities. Instead – it was surrounded by a circle of policemen for about 2 hours, while the illegal counter demonstration of the radical rightwing youths, not legalized and not surrounded by the Police, shouted at the other march: “We will do with you, queers, what Hitler did with Jews”. Police made no effort to stop the homophobic and anti-Semite protest by Mlodziez Wszechpolska.

Human right were violated twice. First – the ban. Efforts to prevent the March from taking place were a blatant violation of freedom of speech and of manifestation of political opinions. Second – the repression during and after the “illegal” event. 65 persons were arrested and detained, although none behaved violently. Many were also brutally dragged along the pavement. Some were beaten up in police cars. Many will have to appear in court, facing charges of participating in an “illegal” march. The possible punishment could be fines (up to 5000 PLN = 1200Euro) and/or arrest (up to a month).

I would like to express my protest against measures taken by the Polish authorities and Police during the Equality March and before it. The police repression directed at the participants and organizers constitute a series of violations of basic human rights of individuals participating in a peaceful demonstration. I support the organizers of the Poznan March and protest against any legal punishment they might face in the future for organizing this event – a peaceful manifestation in defense tolerance, diversity and equality.

You cannot practice democracy by breaking basic human rights!

Yours sincerely,

..............................



Please, send your petition by: fax, mail or e-mail to:

****(The court in Poznan)

Sad Rejonowy, ul. Mlynska 1a, 61-729 Poznan, Poland

tel. 00 48 61 852 73 81; (0048 61) 856-60-00

fax. (00 48 61) 852-65-88

***The administrative Court in Poznan

Wojewódzki Sad Administracyjny w Poznaniu

ul. Ratajczaka 10/12, 61-815 Poznan tel. (00 48 61) 8566 700, fax. (00 48 61) 8566 710

****(the headquarters of the Police in Warsaw)

Komenda Glówna Policji, Ul. Pulawska 148/150; 02-514 WARSZAWA

Tel: 0048 22 6210251; Fax: 0048 22 8488494 skargi.kgp(at)policja.gov.pl; zpkgp(at)policja.gov.pl


Viestin on laatinut LSVD Pressestelle, Renate Rampf, Pressesprecherin, Lesben- und Schwulenverband in Deutschland e.V., Willmanndamm 10, D - 10827 Berlin,
Url:http://www.lsvd.de
eMail: presse(at)lsvd.de
  • 6 / 24
  • fax-man
  • 28.11.2005 15:01
Faksit lähtivät. Poliisiaseman numero ei tosin vielä vastannut... pitää kokeilla myöhemmin uudelleen.

Hyvät kanssaihmiset, toivottavasti jaksatte laittaa puolalaisille viestiä matkaan jossain muodossa.
  • 7 / 24
  • Oskari V.
  • 28.11.2005 19:24
Puolan tapahtumien osalta europarlamentin oikeistopoliitikkoja on syytä patistaa toimimaan puolalaisten ihmisoikeuksien puolesta, koska Puolassahan valtaa pitää nyt oikeisto. En usko, että sen maan fasistoidiset johtajat juuri kuuntelevat vasemmistolaisten ja vihreiden kannanottoja, hehän edustavat Antikristusta Kaczynskeille ja heidän hengenheimolaisilleen.
Sain vastauksen meiliini Alexander Stubbilta. Nopeaa toimintaa :)
Puolan tilanne on tiedossa ja asialle on jo jotain tehtykin. Hän kirjoitti sen tiimoilta tänään (28.11.2005) nettisivustollaan olevaan päiväkirjaansa merkinnän. Sen voi lukea osoitteessa http://www.alexstubb.com/ menemällä päiväkirjaan.
Jatketaan kuitenkin tilanteen seuraamista sekä aktiivista toimintaa mm. yhteydenottoina päättäviin tahoihin täällä Suomessa, EU tasolla ja Puolassa...
Viime viikonloppuna osoittiin eri puolilla Puolaa solidaarisuutta poznanilaisten kanssa mielenosoitusten ja kokouksien muodossa. Sinänsä on hyvä juttu, että Puolasta nykyisin löytyy pelottomia ja aktiivisia hblt-ihmisiä. Muistan, kuinka hyvin pienimuotoisessa Pride-tapahtumassa joskus 90-luvun lopulla, kun itse asuin Varsovassa, osalla marssijoista oli paperipussit päässä. Oli syytä pelkää ja on luultavasti vieläkin.

Video Poznanin mielenosoituksesta löytyy tästä:
http://www.indymedia.org/en/index.shtml
(Skrollaa alas kohtaan 22 nov 2005 Brutal suppression ...)
En malta olla laittamatta Alexandre Stubbin vastausta meiliini näkyville, saatuani siihen häneltä luvan:

lainaus alkaa
----------------
Kiitos lehtileikkeistä ja viestistäsi.

Puola tukahduttaa todella nyt toleranssin äänen. Vaalien jälkeen tasa-arvon, toleranssin ja ihmisoikeuksien puolustamisen johdosta järjestettyjä tapahtumia on järjestelmällisesti kielletty toteuttamasta. Vaalivoittaja ja sitä kautta Puolan parlamentin johtoon siirtynyt "laki ja oikeus"-puolue on jo nyt käyttäytynyt tavalla, jonka jatkumista ei tule sallia missään olosuhteissa.

Ja kuten lehtiartikkelit uutisoivat: viime viikolla kansainvälisenä suvaitsevaisuuden päivänä järjestettäväksi aiottu marssi kiellettiin Poznanin pormestarin johdolla. Lisäksi Puolan uusi presidentti tahtoo ottaa uudelleen käyttöön kuolemanrangaistuksen ja pääministeri puuhailee "elämän suojelun" erityisneuvonantajan viran perustamista - tavoitteena siis
mm. abortin kieltäminen.

Tämä on räikeästi EU-jäsenmaa Puolan ylpeänä allekirjoittamien sopimusten vastaista.(mm. artikla 6 Nizzan sopimuksessa, joka velvoittaa noudattamaan kv. ihmisoikeussopimuksia ja kieltää kuolemanrangaistuksen käytön EU-valtioissa)
Artikla 7:n antamin valtuuksin Puolaltahan voidaan evätä äänestysoikeus EU-elimissä, jos se ei tottele yhteisiä säädöksiä.

Mutta parlamentti ja seksuaalitasa-arvoverkosto ei ole tyytynyt voivottelemaan Puolan harppauksia taaksepäin ihmisoikeuksien toteutumisen tiellä.

Tämän viikon täysistuntoon on tulossa resoluutio Puolan ihmisoikeustilanteesta parlamentin yhteisenä kannanottona.
Seksuaalitasa-arvoverkosto puolestaan on lähettänyt aiheen johdosta kirjeet sekä pj-maa Britannian pääministeri Blairille Barrossolle että komissaari Frattinille ja pormestari Poznanille. Lisäksi tällä viikolla ILGAn kokouksen yhteydessä Intergroup järjestää pressitilaisuuden tapahtumien johdosta.

Itse kirjoitan parhaillaan aiheesta kannantoton nettipäiäkirjaani - sen pitäisi löytyä illalla viimeistään osoitteestahttp://www.alexstubb.com. Eihän se suuria määriä tavoita, mutta on n.500 säännöllistä lukijaakin jo suuri joukko silmiä. Teemme takuulla kaiken voitavamme tämän lopettamiseksi.

t.Alex
--------------
lainaus päättyy
  • 11 / 24
  • Solidarnosc
  • 28.11.2005 22:54
Lisää aiheesta, sekä EUn ja ruotsalaisten kannanottoja aisan tiimoilta: Lugna manifestationer för solidaritet i Polen
http://konline.rfsl.se/o.o.i.s?id=55&article_id=93315

SETA ei ainakaan saitillaan yleensäkään osoita minkäänlaisia huolestumisen merkkejä kansainvälisestä HBLT-ihmisten sorrosta, niin ei tässäkään yhteydessä. Ja mitäs turhia, apurahat tulevat ilmankin, eikä Nalle Pubista kalja lopu. Miksi suotta nähdä vaivaa?
Oskari V: Ajattelin vain siltä kannalta, et jos parlamentti tekee jotain yhteisiä resoluutioita tai lausuntoja, niin sitten ennemmistän ääni ratkaisee, joten mahdollisemman monen mepin toiminta ko. asian hyväksi on aina plussaa!

Solidarnoscille: Varmaan Seta turvautuu, ILGAn jäsenenä sen antamiin, ehkä asiantuntevampiin kannanottoihin. Toisaalta Setan ääni on myös ILGAn kautta edustettuna.

Ja valitettavasti Puola ei ole ainoa entisen itäblokin maista, joissa meikäläisten oikeudet ovat enemmän tai vähemmän uhattuja...

Mut vaikuttaminen aina kannattaa!!!
Saksalainen Stern-lehti raportoi tänään Puolan presidentin vierailusta Berliiniin:

Puolan konseravatiivisen presidentin Kaczinskyn Saksan vierailu ei ole ollut helppo. Hän ei ole mikään Saksan ystävä, homoista puhumattakaan. Hänhän on kieltänyt homoparaatin olessaan Varsovan pormestarina.
Hänen puheensa Humbolt-yliopistossa torstaina 9.3.2006 alkoi hulinalla. Kun hän oli aloittamassa puhettaan, homo- ja lesboaktivistit tunkeutuivat saliin, yrittivät estää puheen ja nimitttelivät häntä antidemokraatiksi. ”Hän ei saa puhua täällä”, huudettiin. Poliisi yritti työntää mielenosoittajat salista. Yliopiston rehtori salli puheen pitämisen. Puhuja toisti näkemyksensä homoseksuaalisuudesta. Hän hyväksyy sellaisen ilmiön. Mutta hän ei hyväksy sitä, että homot ja heterot ovat tasa-arvoisia. Vain lasten synnyttäminen turvaa sivilisaation. Kieltäessään homoparaatin, hän nojautui vain Puolan lakiin.

Kaczinskyn asenne EU:hun ja Saksaan on myös ongelmallinen. Haastatttelussa ennen matkaa hän oli korostanut hyviä suhteita Saksaan, muttei millä hinnalla hyvänsä. Ongelmina hän mainitsi mm. sodanaikaiset karkotukset ja niiden korvaukset ja öljyjohto Itämeren kautta. Sodasta on jo 61 vuotta, mutta asiat ovat edelleen kesken.

http://www.stern.de/politik/deutschland/:Staatsbesuch-Deutschland-Eklat-Kaczynski-Rede/557422.html
Puolan tilanne herätti myös ruotsalaiset ja tänään aukesi ebay.se -sivuilla huutokauppa, jonka avulla tuetaan Varsovan pride-tapahtumaa. Jos sellaista nyt edes päästään järjestämään.

Huutokauppakohteet, mm. ilta Arja Saijonmaan kanssa (tällä hetkellä 820 kruunua), saivat jopa kotimaisen iltapäivälehdistön huomion osakseen. Maailmanlaajuista huomiota toivat ABBA-kohteet, joista esim. nimikirjoituksilla varustettu Voulez Vous -juliste näyttää tällä hetkellä olevan 1250 kruunun hintainen. Pitäisiköhän...

Linkki lisätietoihin + huutokauppaan http://cgi3.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewUserPage&userid=stockholmpride
Kolme hlbt-asiaa on tänään lauantaina 11.3.2006 laajasti Keski-Euroopan lehdissä. Brokeback Mountain sai ensi-iltansa Saksassa torstaina, ja lehdet raportoivat elokuvasta ja ensi-illasta. Eurovisioesivalinta oli Saksassakin gay-väen juhlaa ja Puolan presidentin puheet aiheuttavat vieläkin närää. Puolan presidentin esiintyminen homovihaajana on hyvin laajasti lehdissä.

Saksan euroviisuvoittaja oli countrybändi Texas Lightning laulutähtenään Jane Comerford. Gaala pidettiin torstai-iltana Hampurin saksalaisessa teatterissa, ja lehdet kertovat, että salissa oli paljon cowboyhattuisia miehiä. Juhlassa oli homoilla tiukasti ohjat käsissään. Juontaja, pari asiantuntijaa ja yllätysvieras – kaikki homoja. Lisäksi esiintyivät kaikkien poikien homomamma ja hänen lesboystävättärensä. Jutuissa kerrotaan myös, että gay-piireissä eurovisiokilpailut on aina erityisesti huomattu. Alkuaikoina jopa gayporukat pitivät omia esikarsintailtojaan. Mainstream löysi nämä gaalat vasta alle 10 vuottta sitten.

Puolan presidentin esiintymistä pohtii esim. Tageszeitung. Lehteä huolestuttaaa että Puolan presidentti sai paljon hurraa-huutoja yleisöltään Humbolt-yliopiston salissa. Ja hurraata tuli, kun hän kertoi näkemyksistään homoista. Eilen Bild Zeitung kertoi, että yksi salissa olija jopa huusi gay.- ja lesbomielenosoittajille: ”Menkää takaisin Auswitschiin, sinne te kuulutte”. Tiettävästi tästä henkilöstä tehtiin rikosilmoitus kansanryhmää kohtaan suunnatusta kiihotuksesta. Miten tähän presidenttiin Saksassa pitäisi suhtautua. EU:ssä syntyi vuosi sitten iso riita kun Italian Rocco Buttiliognea ei valittu eu-komissaariksi homomielipiteidensä vuoksi. Puolan presidentti nähdään astetta vakavampana tapauksena. Saksalaiset lehdet ovat seuranneet myös puolalaisten internet-keskustelupalstojen kirjoittelua. Yleissävy Puolassa: Hyvä, presidentti! Ei mitään oikeuksia homoroskaväelle!

Itävaltalainen Kurier kertoo, että Italiassa on taas skandaalinkäryä ilmassa.Europarlamentaarikko ja Mussolinin sukulainen Alessandra Mussolini
haukkui poplöiittisessa tv-showssa poitiikkaan pyrkivän transvestiitin Vladimir Luxurian kovin sanoin: ”parempi fasisti kuin hintti”.
Palasimme juuri Helsingin merisatamasta. Siellä oli jo herra(s)väet päiväkävelyllä: Ursula, Ullanlinnan kalliot, Uunisaari, Carusel ja laaja jääalue. Ihmisiä tuhansittain. Mutta mukava törmätä näihin herrapareihin. Parasta cruisausaikaa on klo 14:n molemmin puolin.

Siinä Itämeren äärellä voi miettiä, millaisia naapureita meillä suomalaisilla on. Itä ja etelä (Venäjä, Liettua, Puola, ehkä myös Viro ja Latvia) ovat asenteiltaan takapajulaa. Uskonnollinen fundamentalismi on Euroopassakin todellisuutta.

Eilen Puolan presidentti haukkui homot roskaväeksi. Tänään Welt am Sonntag –lehden haastattelussa hän käy uudelleen hyökkäykseen homoja vastaan, tähän tapaan:

Herra presidentti, ovatko vierailunne loppupuolen tapahtumat synkentäneet Saksan-kuvaanne? (=Berliinin homojen mielenosoitustempaus)
Kaczinsky: Ei oikeastaan. Tiedän että Berliini on seksuaalisilta mieltymyksiltään toisenlaisten ihmisten kansaivälinen pääkaupunki. Mutta minä olen kokenut paljon pahempaa kuin homojen häirintätempaus. Olin vuosia maanalaisessa kommunisminvastaisessa toiminnassa, eikä minua helposti pelotella.Yksi asia kiinnittää kuitenkin huomiotani: juuri nuo piirit, jotka asettavat itsensä ihmisoikeuksien puolustajiksi ja syyttömiksi uhreiksi, heissä kehittyy huomattava aggressiopotentiaali

Suojeltiinko Teitä Berliinissä huonosti?
Kaczinsky: Ei se missään vaiheessa ollut vaarallista. Sen sijaan pidän vaarallisena yhteiskunnallista kehitystä, joka on näiden protestien takana. Ongelma ei ole se, että homoja on olemassa. Ongelma on se, että he esittelevät elämäntapaansa vaihtoehtona enemmistölle. Kuvitelkaa yhteiskuntaa, jossa 50 prosenttia miehistä ei enää kiinnostu naisista. Se olisi erilaisnen maailma, vaarallinen biologisesta ja kulttuurisesta näkökulmasta.

Sen jälkeen keskusteltiin Saksan ja Puolan aika huonoista suhteista. Saksan ja Puolan välillä on monia ongelmia. Kaczinsky
Kuinkahan saisi esimerkiksi EU:n puheenjohtajan - nyt siis Itävallan ja heinäkuusta alkaen Suomen, eli siis tunnetusti vähemmistöjen oikeuksia puolustavan Keskustapuoluen - nousemaan barrikadeille ja toteamaan, että meillä EU:ssa myös homoilla ja lesboilla on oikeuksia.
  • 20 / 24
  • vaeltaja2005
  • 13.3.2006 21:15
Puolassa sanomalehdet ovat suutuksissaan siitä, että Saksassa häirittiin heidän presidenttiään. Lisäksi Saksan tiedotusvälineet laajasti paheksuivat Puolan presidentin homovihamielisiä lausuntoja. Süddeutsche Zeitung Münchenistä kertoo tilanteesta, ja jutussa on mukana Puolalaisen lehden pilakuva, jossa saksalaiset esitetään homonatseina. Käännän jutun myöhemmin illalla. Tässä on natsikuva:

http://www.sueddeutsche.de/,kulm3/kultur/artikel/916/71845/
Süddeutsche Zeitung on yksi Saksan tärkeimmistä sanomalehdistä. Se ilmestyy Münchenissä ja on liberaali, vaikka Baijeri onkin kristillisdemokraattien valta-aluetta.

Tässä muutama pääkohta tämän päivän Puola-jutusta (ks. edellinen viesti):

Onko Puolan presidentti homovihaaja, kun hän manaa esiin kauhukuvan, että eräänä päivänä 50% miehistä on menettänyt kiinnostuksensa naisiin ja länsimainen sivilisaatio tuhoutuu. Näin hän kertoi haastattelussa, joka tehtiin sen jälkeen, kun joukko homoja ja lesboja oli häirinnyt hänen esiintymistään Humbolt-yliopistossa Berliinin keskustassa. Välikohtaus ärsytti sekä presidenttiä että Puolan oikealle suuntautuvaa lehdistöä. Tämä on jo toinen kerta, kun saksalaiset syyttävät häntä suvaitsemattomuudesta homoja kohtaan.

Viime keväänä prsedentti Kaczinsky, silloin Varsovan pormestarina, kielsi homojen ja lesbojen mielenosoituksen. Mielenosoitus sujui kuitenkin ilman välikohtauksia. Osanottajina oli myös Berliinin Vihreiden delegaatio, joukossa heidän puheenjohtajansa Claudia Roth. Claudia lausui mielenosoituksessa: ”Tulemme taas, jos meitä tarvitaan”. Tämä oli tarkoitettu tueksi kaikille vaihtoehtoliikkeille.

Puolalainen lehti Wrost, joka jatkuvasti seuraa, mitä aggressiiviset saksalaiset tekevät, julkaisi pilapiirroksen: joukko SA-miehiä, hakaristin sijasta hihassa sateenkaaritunnus. ”Me emme anna saksalaisten opettaa meitä, koska heillä oli Hitler”. Todellisuudessahan homot olivat natsien uhreja, ja siitä johtuu, että Saksassa pyritään suvaitsevaisuuteen homoja kohtaan.

Bulevardilehti Super-Express julkaisi jutussaan kuvan, jossa Hitler on voitonparaatissa 1939 vallatussa Varsovassa. Vihaisessa jutussa puhutaan ”urheista” saksalaisista, jotka taas haluavat opettaa meille. Tähän juttuun oli syynä saksalaisen Stern-lehden selostus CIA-vankiloista Puolassa ja Welt-lehden raportti Puolan intellektuellien kriittisestä suhtautumisesta Irakin sotaan – Puola on mukana Liittoutumassa.

Saksan ja Puolan huonot suhteet ovat monisyiset ja juontuvat sotaan. Saksassa on kuitenkin tehty paljon menneisyyden kauhujen paljastamiseksi. Ehkä Puolassakin voitaisiin pohtia samalla tavoin esim. piilevää antisemitismiä. Puolassa on paljon luurankoja historian kaapissa. Mutta presidentin neuvonantajien pitäisi vihjata presidentilleen, että nämä homopuheet vahingoittavat Puolan mainetta.
Eivät näytä puolalaiset mitään historiastaan oppineen. Persaukinen valtio, mutta vihaa on paljon ja sille pitää löytyä kanava.

Kun Puola oli osa itäblokkia ja periaatteessa Moskova määräsi, viha Neuvostoliittoa kohtaan oli käsinkosketeltava. Samaan aikaan vihattiin saksalaisia. Jos liikuit saksalaisilla rekisterikilvillä varustetulla autolla, oli lähes varmaa, että vähintään tuulilasin pyyhkijät joku väänsi solmuun. USA-kansallisuustarra saksalaisen auton kyljessä takasi auton koskemattomuuden. Amerikkalaisia ihailtiin Puolassa silloin lähes naiviuteen saakka.

EU:n kanssa pitäisi Puolan nyt tulla toimeen. Se ei kommelluksitta näytä sujuvan. Poliittisesti siistimpää on kohdistaa viha homoihin, kuin johonkin EU:n jäsenvaltioon. Katolinen kirkko häärää Puolassakin ahkerasti.

Kiinostava tuo SZ:n kirjoitus.

Juhani
Varsova

Varsovassa oli lauantai-iltana usemman sadan ihmisen mielenosoitus. Mieltä osoistettiin sen vuoksi, että maaliskuun lopussa oikeus päätti sulkea LeMadame-gayklubin. Pormestari oli kieltänyt mielenosoituksen itävaltalaisen Der Standard-lehden mukaan
(9.4.2006 http://derstandard.at/?url=/?id=2407617)
Rautaista komentoa Puolassa

Puolan uusi hallitus haluaa passittaa kotiin venäläisen toisinajattelijan, joka on ollut Puolassa jo 10 vuotta. Johtuuko se siitä, että hän on homo? Saksalaisen Die Zeit -lehden toimittaja tapaa Wladimir Suchzynin pienessä baarissa Varsovassa olutlasin äärellä. Wladimirilla on ikäviä kokemuksia menneisyydestä: pahoinpitelyjä kaukaasialaisessa sotilasvankilassa ja muuta.

Miehellä ei ole passia eikä oleskelulupaa, ei rahaa, ei sairasvakuutusta. Hän ei saa tehdä työtä. Kolme kuukautta sitten viranomaiset vaativat häntä poistumaan maasta, muuten tulee karkotus. Hän asuu tuttujen luona, piilossa. On jatkuvasti oltava liikkeellä, koska rajapoliisi tekee ratsioita myös Varsovassa. Suchzyn näyttää asiakirjoja. YK:n pakolaisasiain komissaarin Puolan toimisto puoltaa maassaoleskelua. Mutta turhaan, Puolan viranomaiset eivät hyväksy Wladimirin pakolaisstatusta. Kolme syytä kieltäytymiseen: toiminta Venäjällä kansalaisoikeusliikkeessä, kieltäytyminen armeijasta, homoseksuaalisuus. Ja sitten Wladimir kertoo elämäntarinansa, joka alkaa 1995 Tsetseniasta, kun Venäjän joukot hyökkäsivät Grosnyjiin. Kymmenet tuhannet ihmiset pakenivat lähiosavaltioihin, mm. kaupunkiin, jossa Wladimir asui. Oli paljon pahoinpideltyjä ihmisiä.

Hän oli 24 v., oli juuri saanut valmiiksi oikeusopintonsa, ja suunnitteli pakolaisille oikeudellista apua. Eräänä iltapäivänä puolisotilaallinen osasto pidätti hänet ja pahoinpiteli kuulusteluissa. Kun hän sairaalassa olon jälkeen palasi kotiin, siellä odotti kirje. Hänet kutsuttiin aseelliseen palvelukseen. Hänet vietäisiin Tsetseniaan. Mutta hän pakeni junalla Varsovaan. Hän oli jo 22-vuotiaana paljastanut äidilleen olevansa homo. Äiti ei puhunut kolmeen päivään, mutta sanoi sitten, että poika on hänelle kaikki kaikessa, kaikesta huolimatta.

Puolassa asian käsittely kesti yli 10 vuotta, työlupaa ei tullut. Hän oppi puolaa ja opiskeli yliopistossa. Valitusten jälkeen viranomaiset määrättiin uudeleen käsittelemään hänen tapauksensa. Mutta nyt Puolassa ilmapiiri homoja kohtaan on koventunut. Paraatikielloista ja homojen hakkaamisista olemme lukeneet Suomessakin, mutta samaan aikaan hallituspuolueen puheenjohtaja, presidentin veli on suunnittelemassa virkakieltoa homo-opettajille. Ehdotettiin myös valtiollisia uudelleenkoulutusleirejä homoille. Joihinkin homokapakoihin on hyökätty ja viimeksi poliisi sulki väkivalloin LeMadame –klubin, jossa järjestettiin tilaisuuksia myös homoille. Puolassa vallitsee ahdasmielinen 50-luvun henki. On jopa vaadittu kuolemanrangaistusta takaisin. Inkvisiitiohenkeä on.

Wladimirin kohtalosta on tehty lyhyt tv-dokumentti Polsat-kanavalle. Siinä ei saa mainita Wladimirin homoseksuaalisuutta, koska päätoimittajat eivät laske sellaista läpi. Pari, kolme vuotta sitten oli toisin. Silloin vasemmisto vielä vallassa ja valmisteli parisuhdelakia. Yhteiskunnallinen keskustelu oli aika vähäistä, papisto protestoi ,samoin oikeistopuolueet. Silloin haluttiin kuitenkin olla ajan hermolla, yhteisrintamassa muun Euroopan kanssa. Mutta sitten tapahtui muutos.

Kun tulin tähän maahan, kuvittelin, että tulen vapaaseen Eurooppaan. Mutta nyt näyttää siltä, että minua ei ole olemassakaan, hän sanoo, kun poistuu piilopaikkaansa.

Vapaasti referoituna 12.4.2006, lähde http://www.zeit.de/2006/16/Polen_16?page=1