Kadetit saunassa

  • 2 / 29
  • George Gallup
  • 27.10.2005 10:05
Onko Iltasanomat tekemässä jonkinlaista lukijatutkimusta täällä julkaistujen juttujensa saavuttamien lukijoiden prosentuaalisesta lukijoista eri kohderyhmissä vai miksi tuota kysyt? Kadetteja simputettiin saunassa-juttuhan sinällänsä oli vain se moneenkertaan jo luettu tavallinentarina armeijan simputusperinteistä ja siitä seuraavista seuraumuksista. Niitä voi lukea säännöllisin väliajoin eri lehdistä sekä myös muu media käsittelee niitä tavantakaa. Noiden simputusjuttujen sisällön ainoa muuttuva anti on lähinnä mitä typerää on aina keksitty teettää armeijaan menneille.
  • 3 / 29
  • Vikkari
  • 27.10.2005 22:49
Simputus on tärkeä osa armeijan antamasta perinnekasvastuksesta ja jos simputus kielletään ihan oikeasti (tuskin näin tapahtuu ennen kuin EU puuttuu asiaan), voi koko puljun lopettaa tarpeettomana, ainakin asevelvollisuusarmeijana.
  • 4 / 29
  • Sauli Än
  • 27.10.2005 23:52
Varmaan Brysselin näkökulmasta, muistelessa omaa jo ajankultaamaa armeija-aikaansa á la Tom of Finland, olisi kai suotuisampaa kannattaa suorinvartaloin NATOon liitymistä ja nykymuotoisen armeijan lakkauttamista täysin tarpeetomana kulueränä.
  • 5 / 29
  • Hoh hoi
  • 28.10.2005 12:41
Kohta joku Kenraali Kirkasotsa tulee väittämään, että noilla saunan tapahtumillakin on jotain tekemistä maanpuolustusvalmiuden ja sotilaskoulutuksen kanssa... Kuinka noin tehdään pojista miehiä yms. (bullshit).

Armeijassahan oppii lähinnä olemaan arvostelematta armeijaa.
Armeija on siitä huono aivopesula, että se ei hoida huuhtelua kunnolla...
  • 6 / 29
  • Comfort
  • 28.10.2005 12:46
Armeija on kylläkin oikein hyvä aivopisuaari, että se hoitaa huuhtelun automaattisesti kunnolla jokaisen ns. "miehen" kohdalla... Kyllä ne kustapäässä kun sinne olet mennyt aivot huuhtoutuvat sen tien matkoihinsa ja tilalle tulee Suuri Tyhjyys..
Höh... mikä juttu tää on? Jollain linkkiä, ku ei löydy arkistosta? Alko kiinnostamaan...
  • 9 / 29
  • Elämäni kesä
  • 30.10.2005 1:32
Erikoiseksi jutun tutkinnan tekee se, että se on Espoon kihlakunnansyyttäjän käynnistämä.

- Juttukokonaisuus tuli syyttäjän kautta. Ne ovat äärimmäisen harvinaisia juttuja, jotka aloitetaan syyttäjän toimesta, Peltonen sanoo.
  • 10 / 29
  • Simpauttaja
  • 30.10.2005 15:29
Siis mitäs ihmeellistä tuossa uutisessa oli? Jouduttiin leikkimään hyljettä? Hui kamala.

Omana armeija-aikana simputettiin ihan oikeastikin velttoilijoita. (2001-2002)
(Mm. ulostesammioiden tyhjentämistä leirillä johon valittiin pahimmat tunarit, punnertamista, huonosti pedattujen sänkyjen nuijimista pesismailalla, oksentamiseen asti juoksutusta, jonkun "avauduttua" eli esitettyä vastalauseen jostakin koulutuksen ykityiskohdasta, saatoimme koko ryhmä joutua ryömimään loskassa 500 metriä. Eihän se kuri pysy, ellei ole rangaistuksia ja 90% osasi ottaa sen huumorilla. 10% lähti sivariin.)


Ja miksi tämä uutinen homoja niin kiinostaa?
Otsikoita lehdistä, erään toisen tapauksen yhteydessä:
"Jouduttiin leikkimään koiraa", "muodostamaan ihmistorneja alasti"

Suomesta voisi varmaan saada hyvää vartijamateriaalia Irakin vankiloihin.
Ikävää joidenkin mielestä saattaa olla, että tämän kaltainen toiminta on laitonta sekä Suomessa,
että Irakissa.

Se, että syytteen joutuu nostamaan syyttäjä, kertoo jotain ko. instituution asenteesta ihmisoikeuksiin ja lakeihin.

Jostain syystä intin käyneet usein kuvittelevat olevansa enemmän miehiä armeijan jälkeen...
No, en tiedä onko tämä mahdollista kun lukee mitä "koulutus" käytännössä tarkoittaa. Moni intin käynyt myös puolustelee simputtamista. Simputus taitaa olla osa Suomi-pojan miehisyysriittiä.
"Simputus taitaa olla osa Suomi-pojan miehisyysriittiä."

Niinpä niin. Miehet elävät tänä päivänä siviilissä sellaista pullamössöelämää, että pitää sitten armeijassa päteä simputtamalla muita, kun ei tosielämässä pysty pätemään.
Varsin monille kihahtaa hattuun, kun armeijassa saa ensimmäistä kertaa elämässään jonkinlaista valtaa muihin nähden, ja vieläpä täysin ansiottomasti ja kyseenalaisin perustein.

Jännä juttu muuten, että armeija kestää tuollaisen hyljepelleilyn mutta ei esimerkiksi sitä, jos minä muiskautan pusun esimiehelle. Miten se hyljepelleily muka on asiaankuuluvampaa?
  • 13 / 29
  • Kesän elänyt
  • 31.10.2005 1:12
Käräjäoikeuden syytäjällä nyt sattuu vaan olemaan velvollisuus nostaa syyte työnsä, virkansa puolesta jos esitutkinta sen osoittaa tarpeelliseksi, elikkä rikokseen viittaavat tunnusmerkit todentuvat. Ei siinä sen kummempaa ole. Yleensä syyttäjät ovat enemmänkin hanakoita kuin haluttomia nostamaan syytteet kun halu olla esimiestensä ja toimintaansa valvovien silmissä työteliäitä ja suorittavia henkilöitä on suuri. Osa syyttäjistä haluaa edetä urallaan ja nousta median ja suuren yleisönkin tuntemiksi julkkis-syyttäjiksi jolloin heidän kynnyksensä toimia aina mahdollisuuden salliessa, on pienenpieni. Näitä uraa ja mainetta luovia syyttäjiä on aina olemassa. Joillakin on tähtäimessä poliittinen ura toisilla jokin muu. Mutta yhtäkaikki, on syyttäjiä ja syyttäjiä, erilaisia kaikki.. Joskus joku syyttäjä on saanut muistutuksen siitä että ei ole nostanut ajoissa mielestään vähäpätöisestä rikkeestä syytettä ja mahdollinen rikos on sitten juridisesti ehtinyt vanheta joten siitä ei ole sitten pystytty antamaan ansaittua tuomiotakaan.
Ei tuossa Kadetti-jutussa siis mitään erikoista ole jonka takia syyttäjän olisi ollut nimenomaan sen takia nostettava syyte. Työtään hän vain siinä on tehnyt mistä palkkansa saa. Kenenkään ei pidä tuossa mitään sellaista nähdä mitä kuvittele näkevänsä.
Voi herranen aika!

Simputus sinällään on ollut suomalaisen upseerikoulutuksen arkipäivää jo Mannerhimin Nikolajevin Ratsuväenkoulusta ja jääkärien Saksassa saamasta koulutuksesta lähtien. Se on myös arkipäivää todennäköisesti kaikissa ammattiupseerin virkaan valmistavissa oppilaitoksissa ympäri maailmaa (West point, Annapolis ainakin)...

Simputus kuuluu nimenomaan AMMATTIsotilaiden perinteisiin/kasvatusmalleihin, tarkoituksenaan (ilmeisesti) opettaa nielemään nöyryytykset ja kasvamaan ihmisenä (ehkä myös vihaamaan esimiehiään, mutta sehän on vain hyödyllistä...).
K.o. saunajuttu on ollut perinne jo vuosikymmenien ajan. Samoin on ollut saunajuttu Kadettikoulussa Santahaminassa, missä Ilmavoimien kadetit juuri ennen Ilmasotakouluun siirtymistään herättivät aamuviideltä koko ensimmäisen vuosikurssin "soittamalla" ghetto blasterilla aiemmin nauhoitettua Hawk -harjoitushävittäjän nousukiidon ääntä, komentamalla meidät poloiset maavoimien kadetit kylmään saunaan istumaan, missä he ruiskuttivat kylmää vettä letkulla päällemme. Tämän jälkeen oli vuorossa uima-allas...
No... Itse asiassa uima-allas tuntui aika lämpimältä tuon kohtelun jälkeen...
En kanna kaunaa enkä haluaisi kenenkään muunkaan niin tekevän.

Muitakin juttuja tulee mieleen... Kuka tietää vielä mikä on Kadettikoulun "Holkkuma", tai mihin päärakennuksen pääoven tykit "Petteri" ja "Barbara" on suunnattu?
Vastatkaa please.

Perinteet kunniaan.
Itse olin varsumiehenä parikymmentä vuotta sitten. Suoriuduin siitä lopultakin kunnialla ja lähdin kessuna siviiliin. Joitakin kysymyksiä jäi kuitenkin mieleeni.

Suomessahan tunnetusti maanpuolustustaho on vahvimpia koko läntisessä maailmassa. Osasyynä siihen lienee vahva suomalainen identiteetti. Tätä eivät ole ainakaann heikentäneet äskettäin käydyt sodat, jotka paljolti miellettän oikeutetuiksi puolustussodiksi. Miksi ihmeessä ainakin tuolloin, kun itse olin asevelvollisuutta suorittamassa, nuorten miesten maanpuolustusmotivaatiota yritettiin heikentää tarkoituksettomalla juoksuttamisella, rankaisemalla täysin olemattomista virheitä suhteettomalla ja järjettömällä tavalla? Oman makunsa antoivat ihmisarvoa alentavat, joukon edessä nolaamiseen perustuvat häpeärangaistukset.

Pahinta oli nähdä, miten henkisesti heikommat, reaktionopeudeltaan heikommat ja mmuita hitaammin hoksaavat juoksuttivat koko komppaniaa, vaikka kyse oli asioista, joihin he eivät itse voineet vaikuttaa? Päätin tuolloin, että en mene enää puolustusvoimiin kertaamaan, ennen kuin järjestelmästä vastuussa olevat todistavat, että tämä jääkäriajoista perinteensä saanut, järjestön kiusaaminen lopetetaan. Kun kerroin tämän esikunnassa saatuani kertausharjoituskutsun, herrat katselivat toisiaan silmät ymmyrkäisinä eivätkä enää kertaamaan kutsuneet.

Harjoitus voi olla kovaa ja sen usein pitääkin olla sitä. Oikeastaan minkään puolustushaaran taistelijoita ei kouluteta kahvilla ja pullalla. Onko vain kukaan tullut ajatelleeksi, että koulutus voi samanaikaisesti olla rehtiä, sen tunnuksena voi olla oikeudenmukaisuus ja toinen toisensa auttaminen? Onko alentaminen, nöyryyttäminen ja henkisesti heikompien ja hitaampien sortaminen todella ainoa mahdollisuus kouluttaa nuoria miehiä sekä valmiuksiin että asenteisiin maataan puolustamaan?
Todelliset ammattisotilaat ovat kykeneviä motivoimaan joukkonsa toimimaan ilman ns. simputusta koulutusvälineenä. Nykypäivänä työtään tekevät sotilaat ovat jo sen verran ammattiylpeää joukkoa että noihin keinoihin ei enää turvauduta vaan osaaminen, ohjeiden ja määräysten noudattaminen syntyy aivan muunlaisin keinoin kuin noilla kyseenalaisilla menetelmillä joita jotkut vielä muistelevatkin lämmöllä, ihailulla, kaipauksella.
Arkipäivä sotilaskoulutuksessa on jotain ihan muuta tänään kuin se oli eilen silloin kun nämä rykmentin murheenkryynit ovat käyneet saamassa sitä ns. ”koulutustaan”.
Perinteet sekä niiden kunnioitus on aivan eri asia kuin ihmisarvon alentaminen ja häpäisy mutta tietysti joukossa on aina niitäkin joiden huono itsetunto ja oman itsensä arvostus syntyy vain muiden nöyryyttämisestä sekä alistamisesta. Se vain ei ole normaalin ihmisen käytöstä jota pidetään suvaittuna edes sotilaskoulutuksessa tänään.
Nykyinen ankara ns. simputusta suvaitsematon Puolustusvoimien linjaus, jossa niin virkasuhteessa olevat sotilashenkilöt kuin asepalvelustaan suorittavatkin, joutuvat tuomituiksi näistä rikkomuksista. Puolustusvoimia työpaikkanaan pitävät eivät enää muodossa tai toisessa suvaitse, ja niin muodoin myös vaaranna omaa urakehitystään, noilla toimilla.
Kaikilla on oikeus valitsemallaan ammattiuralla toimia eettisesti ja oikein ilman tuollaista rikollista toimintaa joten on että hienoa että asevoimiemme johto on puuttunut voimakkaasti viimevuosina ilmenneisiin virkarikkomuksiin joissa on asevelvollisuuttaan suorittavia henkilöitä noiden kyseenalisten ”perinteiden” muodossa nöyryytetty ja häpäisty. Julkinen asenne puolustusvoimilla on että nämä ns. simputustapaukset johtavat aina rankaisutoimenpiteisiin. Jokaisella asevelvollisella on mahdollisuus palveluksensa aikana ja sen jälkeenkin useita vuosia ilmoittaa näistä heihin kohdistuneista rikkomuksista sekä saada niihin syyllistyneet henkilöt edesvastuuseen ennen kuin nämä rikokset vanhenevat. Kenenkään ei tarvitse alistua noihin riitteihin eikä niitä suorittaa.
Kaikille ammattisotilaille on yhteistä paitsi ammattitaito, myös yhteisesti tunnustettujen perinteiden kunnioitus, hyväksyttyjen arvojen vaaliminen ja oikea rakkaus työhönsä. Samalla tavalla tehdään myös oikein hienoa työtä myös asevelvollisten kouluttamisessa.
Hyvin kirjailtu "Sotilas".

Mikäli en sitä edellisessä viestissäni tarpeeksi hyvin tuonut esille, tarkoitukseni oli sanoa, että "simputus" AMMATTISOTILAIDEN koulutuksessa on osa initiaatiota; eräänlainen riitti, vähän niin kuin Masai -heimon soturiksi tulo leijonan kaatamalla. Eli siis: jos kestät tämän, olet yhtä kova kuin me muut ja yksi meistä (joillakin muilla heimoilla asiaan liittyy myös soturikokelaan joukkoraiskaus vanhempien soturien toimesta, mutta taitaa olla parempi, ettei siihen puututa tässä yhteydessä...).

Siis: simputus on osa ammattisotilaiden koulutusperinnettä, ja tarkoitettu henkisen kantin koettelemiseen ja yhteishengen luomiseen simputettujen kesken, siis henkilöiden, jotka tulevat todennäköisesti viettämään loppuelämänsä, tai ainakin suuren osan siitä (itselläni 13 vuotta) kyseisessä yhteisössä, tavallaan jopa ”alakulttuurissa”.
Simputtaja, eli esimerkiksi vanhemman vuosikurssin kadetti Kadettikoulussa siis tavallaan tarkoituksella tekee itsestään vihatun, jotta nuoremman kurssin kadetit tuntisivat parempaa yhteenkuuluvuutta vihatessaan kaikki "sitä samaa paskiaista".
Tänäkin päivänä eräs pahimmista simputtajistani Kadettikouluaikanani on hyvä perheystävämme, ja pahoittelee mitä joutui silloin tekemään, mutta ymmärrän sen hyvin.

20+ vuotias toisen tai kolmannen (nykyisin myös neljännen) vuosikurssin kadetti ei voi omata sellaista kokemusta ja karismaa, joilla alaiset saadaan noudattamaan käskyjä automaattisesti. Siksi tarvitaan muodollista arvovaltaa ja tavallaan alaisten tulee ”pelätä” esimiestään (ehkä myös vihata).

Tuntemattoman Sotilaan lukeneet varmaankin muistavat Koskelan ja Lammion. Kyse on juuri tästä. Mikäli johtaja ei ole riittävän karismaattinen johtamaan ja luomaan yhteenkuuluvuutta omalla esimerkillään (Koskela), hänen on yritettävä jotakin muuta. Kuten Lammio. Hän itse asiassa onnistui luomaan hyvän yhteishengen yksikköönsä sillä, että sai kaikki alaisensa vihaamaan itseään. Tarkoituksella tai ei, mutta se on yksi keino.

Haluan kuitenkin edelleen korostaa, että ”simputus” (juontuu muuten ensimmäisen vuosikurssin kadetin kutsumanimestä ”simppu”, ja siten selvittänee, minne ko. asia kuuluu) ja joka Kadettikoulussa tunnetaan ”Perinteinä”, on osa ammattisotilaiden koulutusta, eikä sitä koskaan pidä käyttää varusmiesten/naisten koulutuksessa. Varus(henkilöt?) palvelevat maksimissaan yhden vuoden, jonka jälkeen palaavat siviilielämään. Kolmenkymmenen vuoden sotilasuraa varten tarkoitettu ”koulutus” ei tässä yhteydessä toimi.
Pete taisi (ehkä osittain tietämättään) osua asian ytimeen: simputusta käyttävät ammattitaidottomat kouluttajat, jotka eivät muuten saavuttaisi auktoriteettiasemaa koulutettaviensa keskuudessa. Niiden, jotka ovat luontaisia johtajia, ei tarvitse turvautua vippaskonsteihin, vaan heidän olemuksensa ja oma esimerkkinsä toimivat niin vahvana esikuvana, että alaiset luottavat kouluttajaansa (esimieheensä) ilman muuta.

Ja se on kyllä toistuvasti nähty, että kyllä ammattisotilaatkin sitä simputusta jatkavat kouluttaessaan varusmiehiä, ja simputetuiksi tulleet varusmiehet edelleen päästessään itse esimiesasemaan jne. jne.

Minä kannatan nollatoleranssia simputuksen suhteen, oli kyseessä sitten asevelvollisten koulutus, ammattisotilaskoulutus tai koulutus siviilielämässä lastentarhasta tohtoritasolle asti. Ja siviilikoulutuksen jälkeenhän se simputus jatkuu sitten työpaikalla, kun pikkupomoksi tai johtajaksi pääsee asemaansa kelvoton maisteri/DI, jonka on jotenkin näytettävä alaisilleen, kuka tässä puljussa oikein määrää.

Olisikohan yhteiskunnassa jo tullut aika, jossa sen kaikilla tasoilla pitäydyttäisiin asiassa silloin kun ollaan asiallisia tehtäviä hoitamassa? Tuollaiset muka ”yhteishenkeä vahvistavat” simputusperinteet joutavat historian roskatynnyriin, oli kyseessä ammatti mikä tahansa.
Pete osui ihan tietoisesti, "Public Eye".

Tiedän oikein hyvin, että ammattisotilaidenkin joukossa on ihmisiä, jotka ovat joko niin saamattomia nössöjä tai ammattitaidottomia tunareita, että he joutuvat turvautumaan muodolliseen arvovaltaan ja käskytykseen saadakseen hommat toimimaan.

Itse olin puolustusvoimissa 13 vuotta, eikä koskaan tarvinnut sitä tehdä (kukas kissan hännän nostaa, jos ei kissa itse; olin aina hyvissä väleissä alaisteni kanssa; en koskaan kaveerannut, mutta harjoitin aina "lähijohtamista", eli kuuntelin murheet ja ilot etc.) muodollisesti komentaen, tyyliin "Hei alokas Virtanen, mees nyt ja ota kolme kundia mukaas ja hae ne kranaatit. Sä oot vastuussa, joten hoida se homma hyvin."

Aina toimi.

Myöhemmin sotilaspoliisissa toimi vielä paremmin...
Ilta-Sanomat tänään:

”Merisotakoulun johtajaa kommodori Kai Varsiota epäillään palvelusrikoksesta koulussa paljastuneessa simputusvyyhdissä.
- Epäiltynä on kuultu merisotakoulun johtajaa, vahvistaa jutun tutkinnanjohtaja, sotilaslakimies Jari Peltonen pääesikunnan tutkintaosastolta.
----
Simputusvyyhdin päätutkinta liittyy Merisotakoulussa järjestettävään uusien opiskelijoiden ns. perinnetilaisuuteen.
Tilaisuuteen on kuulunut myös perinnesaunominen.
- En katso syyllistyneeni simputukseen tai muuhunkaan ihmisarvon alentamiseen, Varsio kiistää. Varsio puolustaa maineikkaan Merisotakoulun perinnekasvatusta, johon ovat kuuluneet värikkäät tempaukset.
- Perinteet lähtevät Ehrensvärdin (linnoitusupseeri) ajalta 226 vuotta sitten.”


Joopa joo. Totta kai, jos hölmöilyt on keksitty 226 vuotta sitten, ei niitä tietenkään saa kyseenalaistaa, vaan jatketaan vaan samaan malliin vielä toiset 226 vuotta. Vai?
  • 21 / 29
  • Hah hah haa
  • 25.11.2005 16:55
Simputuksesta ei päästä, koska siinä on mukana homoseksuaalinen lataus: nöyryytykseen liittyy munasillaan olo. Ne kantahenkilökuntaan kuuluvat haluaa nähdä minkälaiset vehkeet tyypeillä on. Runkkailevat sitten salassa. Ihan selvä top/bottom asetelma!
Huh, tällaiset jutut saa vielä enemmän pelkoa aikaan tulevalle alokkaalle. Vakuutan itselleni, että jos tunnen oloni vähänkään epämukavaksi, siirryn sivariin välittömästi. Henkinen puoleni ei ole tarpeeksi lujissa kantimissa kestääkseni lisää paskaa. Olenko sitten nössö, voi olla. Mutta näihin pedonomaisiin isänmaan palvojiin, jotka hyväksyvät simputukset sun muut, en halua ainakaan lukeutua.
Oletettavasti tuollaista tai vielä pahempaa armeijassa tapahtuu koko ajan. Aina muutaman kerran vuodessa niistä kohistaan tiedotusvälineissä, asiaa tutkitaan, pääesikunta ja muut lupaavat parannusta. Sitten kuluu vähän aikaa - ja taas uusi simputustapaus. Se ei tunnu loppuvan koskaan, koska koirakoulu perustuu nöyryyttämisen kautta opettamiselle ja vahvemman oikeudelle.

Ei siis kannata kokeilla kestääkö kantti tuollaista. Miksi pitäisi kestää ? Ei muuta kuin sivariin !
Milos Forman - Hair - White Boys! Makeaa ironiaa - jos ootte missanneet elokuvan niin katsokaapa. Yksi monista lempparikohdista on, kun vietnaminsodan rekryytit seisovat, tietenkin alasti, kenraalien sun muiden syyynissa - siinä armeijan sedillä sukat pyorii jaloissa ;-)
paska!

olisipa muakin simputettu intissä (1999). mikäs siinä olisi ollut kyrpä pystyssä kontatessa komeiden alikessujen ja koksujen jaloissa... vaan ei! kaikki oli niin kilttiä ja sosiaalista ja huolehtivaa, että näin jälkikäteen melkein harmittaa. ehkä kaikki pervot s/m-jutut ei nyt kiihottaisi niin kauheasti jos olisi aikoinaan saanut kokeilla kunnon livesessioita...

tämä viesti on kirjoitettu vähän pilke silmäkulmassa, mutta on siinä totuudensiemenkin: ainakaan meillä ei tehty mitään mitä voisi simputukseksi sanoa. simputuspelon takia on kyllä turha armeijaanmenoa jännittää. kokemusta on kahdesta komppaniasta, mutta tietenkinhän jossakin muualla (etelämpänä?) voi tilanne olla toinen, dunno. minusta paljon pahempaa simputtamista oli pakottaa koulun liikuntatunnilla tekemään kaikkien edessä jotakin voltteja ja neulansilmiä ja sen jälkeen kaikki suihkuun. siinä ei paljon naurata jos ei urheilu nappaa ja on epävarma kropastaan. ja jos intti on eka paikka, missä törmää käsitteisiin "järjestys", "aamuherätys" ja "käskyjen noudattaminen", niin on kyllä mennyt peruskoulu ja kotikasvatus hukkaan. kyllä: armeijassa oli välillä ikävää. mutta missä ei?

siitä armeijan aivopesusta: intin kävin, eikä arvostelukykyni kadonnut mihinkään. itseasiassa innostuin kriittisessä mielessä nationalismista ja kansainvälisestä politiikasta ja päädyin opiskelemaan sitä sivuavaa aihetta. jos esimerkiksi telttaretkeily ja hiihtäminen on aivopesua, niin voi voi. mitä sitten, että opin ampumaan? osaanpa senkin (huonosti tosin) jos joskus päädyn vaikka jääkarhun kanssa kasvotusten grönlannissa.

jeps, tsemppiä aamukasoille:D
Kun olin intissä n. 10 vuotta sitten niin en suostunut olemaan simputuksen kohteena. Minun mielestä on rohkeampaa sanoa "EI" kuin kuuliaisesti/pelokkaana totella ja sitten kuitenkin salaa vihata simputtajaansa.

Homman lopputulos minun kohdalla o tietysti se että jouduin vaikeuksiin.
  • 28 / 29
  • Soittorasia
  • 28.11.2005 12:06
Hyvä Jakorasia, sinä valitsitkin rohkeamman ja suoraselkäisemmän tien. Suurimmalla osalla "kansakunnan toivoista" ei kantti siihen riitä.