Helsinki Pride 2024

  • 1 / 5
  • Hki_dude
  • 27.6.2024 20:26
Olenko ainoa kenen mielestä virallinen Helsinki Pride markkinointi JA ohjelma on vaan todella tylsä? Nopeasti vilkaistuna ”sateenkaari perheet” ovat todella yliedustettuina ohjelmassa. En ihmettele että Karhut ovat tehneen pesäeron viralliseen Prideen. MIKSI maskuliininen homomies ei ole edustettuna missään eikä millään tavalla!

Olen reissannut maailman pääkaupunkien Prideissä ja kaikkialla muualla Pride markkinointi on full-on paidattomia hunkkeja!

Kertokaa mitä pitää tehdä, että ensi vuonna maskuliininen homomies on oikeutetusti edustettuna Helsinki Priden ohjelmassa ja markkinoinnissa.
Varmaankin olisi muutettava järjestävän organisaation kokoonpano, käytännössä varmaankin hallitus - joka taas edellyttää siihen sopivaa äänestystulosta yhdistyksen vuosikokouksen äänestyksessä (muistaakseni kahtena peräkkäisenä vuotena, koska kaksivuotiskaudet limittyvät). Valintaan voivat osallistua yhdistyksen jäsenet, joten varmaankin yhdistyksen jäsenistössä pitäisi olla halutunlaista edustusta enemmän.

Itse olen toki välillä koettanut muistutella siitä, että homomiehiä ei tulisi marginalisoida järjestön agendassa ja toiminnassa, koska uskoakseni vastavuoroisuudella homomiehiä (myös eri alakulttuureista) voisi saada näkyvämmin viemään eteenpäin muidenkin vähemmistöryhmien tavoitteita.

Yksi esimerkki homomiesten asemasta Helsinki Priden toiminnan keskiön ulkopuolella on se, että yhdistyksen (edelleen käytössä olevassa) koulutusmateriaalin ns. etuoikeuskehässä (jossa tarkastellaan ristikkäisesti ns. valta-asetelmia) seksuaalisuuden sektorilla homomiehet on määritelty muita seksuaalivähemmistöjä parempaan asemaan. Tämä asia on ollut esillä jo vuosia mm. tällä sivustolla ( https://ranneliike.net/blogit/smo/etuoikeutettu+vai+syrjitty+yksilo+vai+luokka/27799 ) ja myös ruotsalaisen QX:n suomenkielisillä sivuilla.
  • 3 / 5
  • Busis
  • 28.6.2024 12:00
Olen kanssasi samaa mieltä, että Helsinki Pride on pitkälti unohtanut seksuaalivähemmistöt, erityisesti homot (naisten bileet edelleen järjestetään ja ohjelmistossa on useita naisille suunnattuja tapahtumia). Tämä koskee siis lähinnä yli 25-vuotiaita homoja, sillä Nuorten Pride -ohjelmistossa ei homoja erityisesti syrjitä.

Ihmiset ajavat lähinnä vain omia tai korkeintaan oman viiteryhmänsä asioita. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että jos Helsinki Priden hallituksessa ja muissa järjestelytoimikunnissa ei ole mukana juurikaan homoja/bissejä, niin paikallaolijat järjestävät kaikkea, mistä he itse tykkäävät ja mihin voisivat itse osallistua, riippumatta siitä mitä korulauseissa kerrotaan myös kaikkien seksuaalivähemmistöjen huomioimisesta. Tänäkin vuonna vaikka yhteensä oli lähes kolme sataa tapahtumaa, en löytänyt itselleni sopivaa tekemistä muutaman leffaesityksen ja taidenäyttelyiden ja puistojuhlan lisäksi.

Itse aikoinaan olin vuosia He(lsingin)Setan jäsen, mutta kun palvelu- ja Priden ohjelmatarjonta yhä enemmän oli suunnattu ensin lesboille ja sitten myöhemmin transuille, niin lopetin jäsenyyteni. Halusin kuitenkin tukea jonkin järjestön toimintaa ja liityin Turun Setaan, koska se järjestää myös Helsingissä nähtävää Vinokinoa. Mutta sitten muutamana vuonna peräkkäin Vinokinon ohjelmisto oli lähes kokonaan lesbo-transpainotteista, joten lopulta erosin siitäkin. Onneksi Vinokinossa ilmeisesti ihmiset ovat hiukan vaihtuneet ja nyt viime vuosina siellä on ollut ihan mukavasti homoleffojakin, mutta kynnys liittyä takaisin järjestöön on kovin korkealla, kun sieltä kerran on jo lähtenyt.

Meidän valkoisten cis-homojen pitäisi tajuta, kuka ja missä tehdään linjavedot ja painotusalueet Setan, Helsinki Priden ja muiden järjestöjen toiminnassa. Vaikka moni haluaisikin, että ne tehdään somessa ja lehtijutuissa, ei niitä siellä tehdä, vaan demokraattisesti jäsenistön vuosikokouksissa ja sen valitsemissa hallituksissa. On täysin selvää, että jos homomiehet eivät ole jäseniä eivätkä vaivaudu äänestämään eivätkä asetu ehdolle hallituksiin päättämään asioista, niin sinne valitaan sitten muita: lesboja, transuja ja muunsukupuoleisia. Ja lopputulos tiedetään, sillä on fakta, että muutamaa äiti teresaa lukuun ottamatta kaikki ajavat lähinnä vain omia ja itselle tärkeitä asioita. Näin on aina ollut. Joten homomiesten on kyllä syytä myös katsoa peiliin, jos palvelu- ja ohjelmatarjonnasta valittaa: miksei ole itse pyrkinyt tai edes äänestämällä kannattanut jotain homomiesten asioita ylläpitävää henkilöä päättäviin elimiin.

Tämä sama ongelma on kirkon ja valtionkin piirissä. Ei kirkkoa saada hyväksymään homoaviopareja eroamalla kirkosta, vaan olemalla kirkon jäsen ja äänestämällä kirkkovaltuustoon homomyönteisiä henkilöitä, jotka edelleen äänestävät vastaavia henkilöitä asioista lopullisesti päättävään kirkolliskokoukseen. Jos homomyönteinen henkilö eroaa kirkosta, koska ei tykkää kirkon linjasta, tarkoittaa se sitä, että vanhoilliset vain vahvistavat asemiaan! Samoin on turha tulevaisuudessa itkeä oikeuksien polkemisista, jos ei eduskunta- ja muissa vaaleissa käy äänestämässä sellaisia, jotka kannattavat sateenkaariväen oikeuksien puolustamista.
Onkos taaskin sitä valitusta että kun "maskuliiniset" homot ja bisset, sekä karhumiehet eivät vaivaudu menemään mukaan järjestämään Helsinki Prideä, osallistumaan järjestötoimintaan ,vaan odottavat että heille muut järjestäisivät kivaa ja runsasta ohjelmaa, kuin herroille pöytään palveluna.
Tuo valitusvirsihän on ollut jo monena vuotena, passiivisilta nillityksenä - eikä se passiivisuus vaan tunnu ryhdistäytyvän toimimaan halujensa mukaan.

Kysymyshän ei ole siis lainkaan "Miksei heille ole ohjelmaa mukana",

Vaan ihan olennaistahan on se, mikseivät hekin viitsi mennä mukaan järjestämään Helsinki Prideä, osallistumaan järjestötoimintaan. Muiden maiden Prideissä ovat kaikki mukana järkkäämässä, hartiavoimin. Onkos täällä sitten vain liian heiveröiset hartiat "urooilla"?

Tosin kyllä Helsinki Pride -marssillakin näyttää tänäkin vuonna olevan mukana karhujakin ja hunkseja, joten kannattaa tulla sieltä "kopeistaan" laiskottelemasta ja vain nurisemasta muidenkin ulos, aktiivisten ihmisten ilmoille.
Helsinki Pride -viikkonahan onkin ja on jo ollut rutkasti ohjelmaa myös Vanhan ylioppilastalon pääjuhlan lisäksi, Teurastamon 2-hallisella demarilla, Makkaratalon 1000-asiakaspaikkaisessa Hercussa, sekä keskustan ja Kallion muutamissa hlbtiqetc-baareissakin ja muuallakin.

Vanhalla ylioppilastalolla esiintyy Hki Priden pääjuhlassa La 29.6. klo 01:00 (Länsirannan) Palestiinalainen, avoimesti homo laulaja-muusikkomies Bashar Murad ja hän esittää, mm. Helsingissä Sibelius-akatemiassa työskentelevänkin palestiinalais-naismuusikonkin kera (sain häneltä tiedon alla kertomistani kappaleista tuolla), Basharin toissapäivänä julkaiseman (tekijöinä mukana islantilainenkin muusikko) kappaleen ITSAHELL (englanniksi laulamansa), jossa avataan sitäkin, mitä "Free Palestine" -tarkoittaa.
It's a hell:hän toki tuttua Suomessakin, etenkin taannoisilta pakko-uskonnon ajoilta ja sen jälkimeiningeistäkin, osin yhä.

https://www.youtube.com/watch?v=D2kIHtXVGP8

He esittävät myös mm. tämän kappaleen palestiinan-arabiaksi (videolla on engl. käännös-tekstitys, videon alalaidasta tekstityksen valitsemalla), jossa viskin juonnista yms. ja ainakin osa hlbtiq-kansasta voi samaistua tuon kappaleenkin sanomaan, omista tilanteistaan.

https://www.youtube.com/watch?v=6V02UsZUzVI

Jordaniassa ja Länsirannallahan tuomiolait poistettiin jo 1951, Suomessa 1971 ja Israelissa 1987. Silti vähän joka puolella vastaanhankaajia on.
Ilmeisesti Israelin embassy sponssasi jokunen vuosi sitten Prideen Dana Internationalin, joten hienoa saada myös mainio Palestiinalais-homomies-muusikko Prideemme laulamaan.

Tuolla ensi yön tapahtumassa, Hki Priden päätösjuhlassa, esiintyy myös Vanhan ylioppilastalon Kaivopihan terassilla klo 20-24 Helsingissä toimiva Yalla collective, joka esittää dj-yms-musiikkiversioina Lähi-idän moderneja perinteisiä tanssibeattejä ja partyseuratanssimusiikkeja.Eli jos ventovieraankin ihmisen käteen, sukupuolesta ja suuntautumisesta tms. riippumatta, on uskallusta tarttua, tanssimaan piiriletkatanssia, niin tuolla siihenkin tarjoutunee tilaisuus.

Hki Priden päätösjuhlasta info muuten sitten, suomeksi / ruotsiksi / englanniksi:
https://pride.fi/tapahtumat/helsinki-pride-2024-viralliset-paatosbileet/