Viron vaalit: Viro voi saada sukupuolineutraalin avioliittolainsäädännön (juttukommentit)

Hallitusneuvotteluja käynnistelevä Reformipuolueen puheenjohtaja Kaja Kallas on antanut haastattelun Delfille ( https://www.delfi.ee/artikkel/120153652/video-aegade-liberaalseim-voimuliit-kaja-kallas-abieluvordsusest-oleme-valmis-koike-arutama ). Hallitukskumppaneiksi näyttää olevan tulossa Eesti 200 -puolue ja Sosialidemokraatit. Delfi viittaa jutun otsikossa kaikkien aikojen liberaaliseimpaan koalitioon. Kallas toteaa kysymykseen tasa-arvoisesta avioliittolainsäädännöstä, että kaikesta ollaan valmiita keskustelemaan kumppanien kanssa.
Arvoliberaali hallitus on saatu muodostettua Viroon, ja sen ohjelma on julkaistu. Hallitusohjelmaan on kirjattu mm. sukupuolineutraalin avioliittolain säätäminen. Neuvottelujen aikana esillä oli myös nykyisen puolitiessään olevan parisuhdelain saattaminen valmiiksi, mutta nyt näyttää siltä, että Viro tosiaan olisi saamassa yhdenvertaisen avioliittolainsäädännön.
Enemmistö Virossa tukee tuoreen tutkimuksen mukaan avioliitto-oikeutta myös samaa sukupuolta oleville pareille tai sukupuolineutraalia avioliittolainsääfäntöä ( https://www.err.ee/1608971584/eesti-elanike-enamus-toetab-samasooliste-abiellumise-oigust ). Nyt puoltajia on 53 prosenttia kyselyyn haastatelluista. Kahdessa vuodessa nousua on kuusi prosenttiyksikköä. Vastaan on nyt 39 prosenttia. Vuonna 2012 yhdenvertaista avioliittolainsäädäntöä tuki 34 prosenttia ja vastaan oli 60 prosenttia.

Samalla selvitettiin ihmisten kantoja muihinkin hlbti-teemaisiin kysymyksiin ( https://humanrights.ee/teemad/vordne-kohtlemine/eesti-elanike-hoiakud-lgbt-teemadel/ ). Erityisesti nuoremmissa ikäryhmissä suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin on avointa. Vironkieliset suhtautuvat venäjänkielisiä myötämielisemmin sateenkaarivähemmistöihin.