Venäjän ortodoksikirkko katsoo Ukrainassa käytävän sotaa arvoista (juttukommentit)

Tuo ortodoksi-kirkkoloitten kinastelu on uutistekstiäkin "ihmeellisempää".

Ukrainan ortodoksikirkon johtaja, metropoliitta Epiphanius on Moskovan Kirillin kanssa ilmiriidoissa ja puolestaan kutsunut Putinia antikristukseksi
https://religionnews.com/2022/02/28/ukraine-orthodox-leader-likens-putin-to-the-antichrist/
... ja muutenkin laupiaan sanallisen tuimat "ohjukset" ovat sinkoilleet
https://religionnews.com/2022/02/25/a-religious-politician-head-of-ukrainian-orthodox-church-of-the-usa-slams-patriarch-kirill-putin/

... ja syyttänyt homoja koronasta (johon hänkin sairastui) ja ties mistä kaikesta muusta
(ei yhtään ihme sekään että kristinuskomuksen hyvän islam-veljen radikaalimmat mullahit ovat hekin syyttäneet koronasta homoja)
https://www.independent.co.uk/news/world/europe/coronavirus-ukraine-orthodox-church-gay-marriage-positive-b419337.html

Ortodoksikirkon ekumeeninen patriarkka Istanbulissa, Bartholomew I (joka on Suomenkin ortodoksikirkon ylin ekumeeninen johtaja) on puolestaan 2018 skismoissa Moskovan patriarkan Kirillin, Venäjän ortodoksikirkon kanssa ja toivotellut nyt Ukrainan sotaan rauhaa, Kreikan ortodoksikirkonkin kera

https://en.wikipedia.org/wiki/2018_Moscow%E2%80%93Constantinople_schism

Sinällään ortodoksikirkot yleensäkin, Istanbulin ekumeenista patriarkkaa myöten tuomitsevat seksuaalivähemmistöt ja etenkin yhdenvertaisen avioliiton.
Jos Suomen ortodoksikirkko ilmaisisi kannatustaan yhdenvertaiselle avioliitolle, joutuisivat he sitä myöten Istanbuliin puhutteluun.

https://greekreporter.com/2013/09/09/patriarch-bartholomew-condemns-gay-life/

https://www.pewforum.org/2017/11/08/orthodox-take-socially-conservative-views-on-gender-issues-homosexuality/

Itäisessä Euroopassa Balkania myöten ortodoksikirkot ovat keskeisesti ajaneet nationalismeja ja konservatiivisia arvoja ja olleet mielenosoituksissa noitten puolesta, sekä eräät ortodoksi-johtajat ovat jopa kehoittaneet kivittämään homoja prideissä

https://www.rferl.org/a/orthodox-church-stifling-reforms/24997466.html

Ja olihan se ortodoksi-kristitty teologi-Stalinkin taannoin yhteistyöliitossa Venäjän ortodoksikirkon kanssa. Stalinhan myös palautti Neukkulan lakeihin homotuomiot, jotka sieltä aluksi oli poistettu.

Mutta toki ei yksin slaavien kirkkoja voi syyttää hlbtiq-fobioista, sillä sama uskontohan se katolisilla ja protestanteillakin on tulkinnut kirjaimellisesti niitä Mooseksen ja Paavalin vihapuheita, kun se lähimmäisenrakkaudeton jeesus meni julistamaan että "jokainen kirjain vanhassa laissa pätee", mutta kristityille saatetaan jessen mukaan kuulemma antaa anteeksi kaikki pahimmatkin pahantekonsa ...
  • 3 / 9
  • Kolmoisritti
  • 11.3.2022 2:44
Minusta Kirill ja Putin saisivat työntää pääsiäisenä punaisen tuohuksen anaaliinsa, kun ovat myötävaikuttamassa kansanmurhaa Ukrainassa ja aiheuttamassa kolmatta maailmansotaa. Nyt paljastui kaikille maailmassa miten hullu Putin todellisuudessa on, mutta venäläiset tekivät tätä jo Syyriassa eikä tuomittu. Ukrainan Mariopolin kaupunki on venäjänkielinen. Syynä kaupunkien saartoon ja ihmisten sekä sotilaiden näännyttämiseen on kaupunkisodankäynnin vaikeus. Se on sotilaille stressaavin vaihe valloittaa talo talolta ja huone huoneelta. Nyt kun pommittaa maan tasalle, niin joukot tulevat vasta viimeisinä kuolleeseen ja tuhottuun miljööseen.
Pitäisi alkaa myös boikotoimaan kiinalaisia tuotteita.
Tasan kuukausi sitten Putinin hallinnon määräyksestä Venäjän armeija hyökkäsi Ukrainaan ja käynnisti sodan. On arvioitu, että Venäjä arvioi väärin ukrainalaisten puolustustahdon ja lännen halun/kyvyn toimia yhdessä. Ilmeisesti Kremlissä oli oletettu, että Ukraina olisi otettu haltuun muutamassa päivässä ja iso osa kansasta olisi ottanut venäläiset vastaan vapauttajana.

Näin ei tapahtunut. Ukrainalaiset pitävät puoliaan yhtenäisempänä kansana kuin koskaan ja länsi toimii Putinin hallintoa vastaan yksituumaisemmin kuin milloinkaan.

Nyt nähdyn valossa Venäjän aiempi toiminta on yhä selvemmin nähtävissä pyrkimyksenä hajottaa lännen rivejä. Kremlin liepeiltä on esimerkiksi rahoitettu tai muuten lietsottu kaikenlaista sellaista toimintaa, joka aiheuttaa polarisoitumista länsimaissa. On tuettu esimerkiksi nationalistisia, uskonnolis-konservatiivisia ja muita toimijoita, joiden avulla on saatu lisättyä juopaa ihmisten välille. Samalla Kreml on pyrkinyt rikkomaan EU-maiden keskinäisiä välejä saadakseen kasvatettua toimintavapauksiaan.

Yksi keino tässä on ollut erilaisten hlbtiq+ -vastaisten toimijoiden tukeminen. Suoranaisista rahavirroista Agenda Europe -nimellä tunnetulle verkostolle on olemassa merkkejä. Tämän verkoston nimiä ovat esimerkiksi La Manif por Tous, jolla on yhteys suomalaiseen Aito avioliitto -yhdistykseen ja sitä kautta Kristillisdemokraatteihin - ja samaan ryppääseen kuuluu myös Sanan- ja uskonnonvapaus ry. Moskovassa on nähty, että tämä aihepiiri on lännessä keskustelun alla, ja sitten keksitty iskeä kiilaa tämän jakolinjan kautta.

Venäjällä ortodoksikirkko on Putinin hallinnon työkaluna ja sen patriarkka Kirill toteuttamassa omaa vallanhaluaan ja/tai Putinin juoksupoikana - tai ehkä ajatus on kaksipäisestä kotkasta. Tähän liittyy panslavistisia ja imperialistisia tavoitteita.
Saanko sanoa pari sanaa Samin sinänsä lähes teoreetikon tasoiseen kirjoitukseen?
Rahavirtoja Agenda Europelle kukaan ei ole toistaiseksi osoittanut. Vai onko?
Vaikka Kreml haluaa lyödä kiilaa Eurooppaan, näiden järjestöjen tukemista ei voida laillisuusperiaatetta kunnioittavassa ajattelussa kuitenkaan pitää sinänsä laittomana. Myös näiden järjestöjen verkotuttaminen yhteen ei tee oikeutta millekkään osapuolelle, koska onhan niiden sisäisissä arvoissa olemassa suuri vastakkaisuus, mutta arvotan sitä, ettet tarvitse kynäsi jatkeeksi viha-liitettä! Ja kuvaat muutenkin asiallisesti kohteitasi, ainakin tässä.
Kun rahaa näyttää olevan, eikä se ole tullut suoraan ja avoimesti eikä vaikuta olevan oikein mistään kotoisin, soivat hälytyskellot. Kaikki lain kirjaimen mukainen ei ole moraalisesti puhdasta.
  • 7 / 9
  • human
  • 30.3.2022 20:48
Tämä @smo:n kirjoittama:
"Kremlin liepeiltä on esimerkiksi rahoitettu tai muuten lietsottu kaikenlaista sellaista toimintaa, joka aiheuttaa polarisoitumista länsimaissa. On tuettu esimerkiksi nationalistisia, uskonnolis-konservatiivisia ja muita toimijoita, joiden avulla on saatu lisättyä juopaa ihmisten välille."

pitää varmasti paikkansa. Mutta tuo yksistään on myös ristiriitainen kuvaus noista asioista, sillä kyllä myös lännestä päin on masinoitu ihan noita kaikkia vastaavia, viime vuosikymmenet itäiseen Eurooppaan.

Mm. usan umpi-raamattupiirit rahoittivat ja toiimivat itäisen Euroopankin maissa, homo-vihaa lietsoen. Moldovassakinhan nuo melkein pääsivät vihoissaan tavoitteisiinsa. Noistahan on Ranneliikekin uutisoinut mennä vuosilta.

Samaten oligarkki-piirien kanssa on veljeilty lännessä monin tahoin, Britanniaa ja Suomeakin myöten. Nuo oligarkkien hyysäämisethän ovat kopsahtaneet venäläisten nilkkkoihin, maan laajemman kansan hyvinvointia heikentäen.

Kun kommiunismi-uskonnon Neukkula kupsahti, pitkän kylmä sotimisen, 3. maailmansodan tuoksinoissa, länneltä jotenkin unohtui se rautaesiripun kunnolla purkaminen ja kaukaa viisas uuden Venäjän jaloilleen pääsyn kunnolla tukeminen ja nimenomaan myös paljon tehtyä monipuolisempi yhteistyö. Eli se sama, mitä äärioikeistolaisen Espanjan diktatuurista toipumisen jälkeen tehtiin ja miten kristillis-äärioikeistolainen voitettu natsi-Saksa nostettiin Marshall-avulla ja muutenkin jaloilleen.

90-luvulla länsi "riisti" siekailematta silloin heikompaa Kiina ja sivuutti enemmälti Venäjän ja itäisenkin Euroopan, vastaavalla tasolla. Vaikka ei olisi ehkä kannattanut, kun tuloksena oli katkeroitunut Venäjä ja suurvallaksi vaurastettu äärikapitalismi-kommunistinen Kiina.

Noita virheitä olemme nähneet siinäkin, miten älyttömästi tv-kanavilla pyörivät vain jenkkilä- tai harvemmin muut länsimaiset elokuvat, eikä juurikaan ainuttakaan ukrainalais-, romanialais-, liettualais- tai venäläis-elokuvaa ole ns. suuremmalle tv-yleisölle täällä näytetty. Jopa Vironkin kulttuurielämä on pidetty meillä pääasiassa pimennys-verhojen takana.
Usa:laisten sotasankari -ja muiden sankarileffojen propagandaa on vyörytetty meilläkin. Vaikka senkin toimet muilla main ovat olleet leffoja karmeampia. Eikä sieltä ole täällä näytettäviksi saatu, tai hyväksytty, dokumentteja hirvittävistä intiaani-sodista 1800/1900-lukujen vaihteestakin, intiaanikansojen joukkotuhoamisista ja loppujen siirtoasuttamisista ... mutta vastaavista toimista keisari- ja neukkula-ajan Venäjällä onkin dokkareissa kerrottu.

Oikeastihan sekä Venäjän että Usan laajenemiset suurvalloiksi ovat kulkeneet ainakin pahoissa asioissa pitkälti samantyyppisesti ja samansuuntaisiksi "kansojen yhteisiksi liitoiksi" -utopiioiksikin.

Ja sitten se Pohjois-Atlantin sotimis-liiton rakentaminen Venäjän ympärille, uus-rautaesirippuna. Vaikka olisi pitänyt kehittää, lähentää yhteistoimintoja ja yhteistyötä.

Lännenkin (sinällään länsi vs itä -asenteet ovat umpihölmöjä, äärimmäisen typeriä) taholta on vain "silmiä räpytellen" katseltu itäisen Euroopan umpi-nationalismi-maitten kehkeytymistä. Sille olisi pitänyt laittaa stoppia ja kääntää suuntaa.

Ja syynsä tietenkin Venäjälläkin, yhtä lailla. Ja onhan se ollut haastavaa, kun iso maa ajautui ahdinkoon ja kun sitä haluttiin siellä ahdingossa pitääkin - kyllähän se kyrsiinnyttää.

Venäjä-Ukraina -sotaan ajautumisessa ei varmasti ole kyse mistään ihan vain yksipuolisuudesta, ei etenkään lännenkin touhujen osalta.

Noh, itse olen käynyt taannoin Ukrainan Kiovassa, mutta Venäjällä en Pietaria pidemmällä. Ihmiset ovat noilla main ja täällä aika samanlaisia, kaikkiseltaan.
Eri kielet toki hankaloittavat kommunikointia jonkin verran. Etenkin kun pohjoismaiset kielet ovat niin piskuisia kieliä.
Human, yksi ero tuossa on: tässä "idän" toimijana on valtio(llinen hallinto) tai siihen sidoksissa oleva tai ainakin sen liepeillä häärivä voima, kun taas "lännestä päin" tapahtuva masinointi on aatteellista/maailmankatsomuksellista toimintaa, joka toki on osittain institutionaalisiin valtakeskittymiin liittyvää, mutta isoilta osin kuitenkin (läntisen) katsomuksellisen vapauden piirissä olevien tahojen touhua.

Varmasti on niin, että Pohjois-Atlantin puolustusliitto NATO ei sekään ole täydellinen, eivätkä sen jäsenmaat ole täydellisiä. Silti näkisin, että se edustaa ja puolustaa kuitenkin vähintään kohtuullisessa mitassa sellaisia arvoja kuin katsomuksellinen ja aatteellinen vapaus.
  • 9 / 9
  • Kolmoisritti
  • 18.4.2022 0:04
Patriarkka Kirille raippoja ja menolippu helvettiin. Tuolla paskanpuhumisellako hän pyhittää kaikki ne raakuudet, mitä Ukrainassa tehdään! Venäjän vakoojakirkko pitäisi karkottaa Suomesta ja pysyvä takaisintulokielto. Kaiken huippu on se, että siinä uponneesta taistelulaivassa oli kappeli ja reliikki: mukapala Kristuksen rististä. Tää on tällaista satuilua ja patologista valehtelemista koko ajan, mitä tehty. Tämmöinen mafiajoukko!