Matti Virtanen käsittelee kirjassaan suomalaisen yhteiskunnallisen keskustelun kahtiajakautumista (juttukommentit)

  • 1 / 4
  • mrmeringue
  • 28.3.2021 15:32
Vaikka olen itsekin ottanut etäisyyttä esimerkiksi nykyiseen LGBTQ-kulttuuriin ja sen sisäisiin valtataisteluihin, on tällaisissa polarisoitumiskeskusteluissa minusta aina tietty keskiluokkaisen itsetyytyväisyyden maku. Kun itse edustaa perustaviksia, joita ei minkäänlainen syrjintä tai vakavasti elämää haittaava ennakkoluuloisuus ole koskettanut, on helppo asettua mukavaan asentoon ja keskittyä taivastelemaan vähemmistöjen melskaamista.
Tottahan tuokin on. Kun pystyy ohjailemaan jonkin verran omaa venettään, niin on helppoa havainnoida ja esittää havaintojaan - noh, keskiluokkaisen itsetyytyväisyyden otteella.

Itse ymmärrän aivan hyvin, että yhtäällä vaikkapa sukupuolivähemmistöihin kuuluvat kokevat turhautuneisuutta, kun heitä koskettavien lakihankkeiden eteneminen on hidasta, samalla kun oma elämä tuntuu valuvan hukkaan. Samoin ymmärrän niitä, joilta jatkuvan rakennemuutoksen seurauksena tuntuu katoavan kaikki pysyväksi uskomansa, kuten myös se, jonka vuoksi on siihenastisen elämänsä ajan ponnistellut. Näille on paha mennä sanomaan, että miettikää nyt muitakin.

Toisaalta polarisoituneeseen keskusteluun osallistuvissa on muitakin kuin marginaalissa olevia.

On meillä aina ollut Suomessakin erilaisten ryhmien välillä erimielisyyksiä. Ne eivät vain ole löytäneet sellaisia kanavia, että vastakkainasettelu olisi päässyt näkyväksi. Sosiaalinen media on viimeisen vajaan parin vuosikymmenen aikana synnyttänyt tällaisia varsin pidäkkeettömiä kanavia, samalla kun niiden toimintalogiikka ja algoritmit kokoavat käyttäjiä samanmielisten ryhmiin, ja ajavat näitä ryhmiä sitten melskaamaan toistensa tekemisistä.
Yhdistävä tekijähän noilla vastaäärimielisillä on ainakin sekin, että kummatkin katsovat oikeutuksekseen lanseerata ja toimia omien sääntöjensä mukaan, etenkin ohi parlamentaarisen demokratian lainsäädännön - ja kieltävät saman muilta, jopa siitä muita syytelleen.

Valtaosa suomalaisista, eli maalliistuneet suomalaiset näkevät sitten senkin että noilla äärimielisillä on kovasti yhteistä "ainoa oikea uskonto ja sen ainoa oikea jumala" -ja "ainoa oikea politiikka-uskonto" (esim. fasismi ja kommunismi) -äärimielisten kanssa, jotka niputtavat kaikki muut uskonnot, politiikka-uskonnot ja jumalat mukamas "vääriksi, pakanoiksi".

Silloin tällöin ei voi muuta kuin hymyillä, kun "kaikki syy pahaan ja väärään" nitputetaan cis-miesten syyksi, etenkin niitten tahoilta, jotka syyttelevät muita leimaamis-rasisteiksi - eli nuo eivät näe sitä rasimia omissa puheissaan.
Nykyään ei saa kuulemma olla värillinenkään, vaan pitää lokeroitua paperin-valkoiseksi, vaikkei sitä yhtään olekaan. Rasistisia termejä ei saa käyttää, vaikka sitten nuo sen kieltäjät itse käyttävät tiuhaakin tiuhemmin rasistisia "musta", "valkoinen" jne, termejään, vastustaessaan kaikenlaista rasismia, kerrtomansa mukaan.

Ja toki etnonationalisteilla tuntuu olevan hinkunsa suomalais-ugristaa Välimeren peräpään uskontokin "suomalai-seksi" - aivan kuin ääri-kristityillä natseillakin oli hinkunsa etnonationalistaa samainen uskonto germaani-seksi.

Kuten myös feministeillä puolustamis-hinku paapoa ylipäätään kaikkia abrahamisia ukkeli-cis-uskontoja kohtaan - eli pyyhkivät tiskirätillä 1922 Eduskunnassakin jo olleiden nais-kansanedustajienkin saavutuksen säätää tämä maa perustuslaillisen uskonnoista vapauden maaksi.

Homo sapiens sapienseilla, eli ajattelemattomilla ihmisillä vaikuttaa melkeinpä olevan eri maissa ja jopa maidenkin sisällä taantumista taas kansallisuus- ja jopa heimoryhmä-simpanssi-laumaantumiseen ja muiden kanssa kinasteluihin.
Tekoäly saattaa hyvinkin tavoittaa tuon vuoksi ihmisten etumatkaa.

Kummastutti tosin Yle-tv :ssäkin äskettäinen dokumentti, jossa kovasti pyritään antamaan kuvaa että musiikki olisi synnytetty lähinnä Euroopassa - moista ei olisi luullut uskoteltavan enään nykyaikana. Kuplii, kuplii ...
https://areena.yle.fi/1-50646171

Ja Hesari on Hesari, kuten toimittaja Matti Virtanenkin toki tietää, eli se on korostanut nais-toimittajiaan, mutta mm. paapoo ukkelivaltalinnakkeen paavia uutisissaan kuukausittain (eikä uutisoi äskettäistä satojen, jopa tuhansien lasten joutumista Saksassa katolilaisen kirkkoväen pedofilian uhreiksi, eikä Vatikaanin pankkien korruptio-ongelmista). Eikä Hesari ole vaivautunut tekemään haastattelu-uutista siitä, miksi Vatikaani on maailman viimeisin maa, jossa naisilla ei ole yhtäläistä ääni- ja edustusoikeutta? Eikö paavi ota toimittajia vastaan? Noh, Hesari on uutoisinut useampaan kertaan ainakin siitä, miten Helsingin katolilainen kirkko on ollut remontointivarojen puutteessa. Toisaalta Hesarihan rakastaa tuottaa konfliktikeskeistä uutisointia ja ruokkia vastakkainasetteluita, koska se pitää niitä kina-kipinöitä yllä ja ilmeisesti tietylle lukijakunnalle myy.