Moninaisuus pääsee esiin suomalaisissa elokuvissa ja sarjoissa niukasti (juttukommentit)

Tilastollisesti varmaankin seksuaalivähemmistöihin kuuluvien osuus on oikean suuruusluokan porteilla, mutta sukupuolivähemmistöihin kuuluvien osuus vaikuttaisi olevan alakanttiin. Tähän päälle tulee roolien painoarvo, jonka huomioidaan olevan matalampi ja vähemmistöjä lähestytään monasti stereotypioiden kautta, siten että vähemmistöön kuuluminen määrittää hahmoa tarinallisesti.

Erityisesti hlbti-vähemmistöön kuuluminen on ehkä helpointa tuoda esiin juuri eräiden stereotypioiden kautta ja liittää hahmoon niitä piirteitä, mitä kyseiseen vähemmistöön usein perusteettakin liitetään. On houkuttelevaa alleviivata vähemmistöön kuuluminen näin. Eräiden maneereiden käyttö "korostuskynänä" sentään on vähentynyt.

Onko oikeastaan nähty hlbti-vähemmistöihin kuuluvaa hahmoa siten, että vähemmistöön kuuluminen olisi esillä, mutta siitä ei tehtäisi numeroa? Aivan kuin (todennäköisesti näyttelijän vasenkätisyyden vuoksi) vasenkätisen hahmon vasemmalla kädellä kirjoittamista ei yleensä (joitain satunnaisia tapauksia lukuunottamatta) tavata alleviivata. Voisiko hlbti-vähemmistöihin kuuluva hahmo olla vähemmistöön kuuluva, mutta tekemättä siitä varsinaista numeroa?

Seksuaalivähemmistöjä ehkä myös uskalletaan paremmin käsitellä hahmoina. Erityisesti sukupuolivähemmistöihin kuuluvien kohdalla on viime aikoina keskusteltu siitä, voiko vähemmistöön kuulumaton ylipäätään esittää vähemmistöön kuuluvaa. Muutenkin pelko virheiden tekemisestä ja varominen saattavat vähentää haluja käsitellä aihepiiriä.