Tuhoaako Berliinin kaupungin ”hyvää tarkoittava” politiikka sateenkaarikaupunginosan (juttukommentit)

Vai tuhosivatko ehkä sittenkin aika ja maailman muuttuminen sateenkaarikaupungiosan?

Vielä joitain vuosikymmeniä sitten alue, jossa muu kuin binäärinen heteroseksuaalisuus oli oletus, tarjosi harvinaisen keitaan: tilan hengittää, kohdata kaltaisiaan ja olla ihminen sellaisena kuin on. Yrittäjien näkökulmasta baareihin riitti juhlijoita, homohotelleihin yösijaa tarvitsevia ja erikoistuneisiin myymälöihin asiakkaita. Yrittäjillä puolestaan oli varaa maksaa silloista markkinahintaista vuokraa.

Nyt suuri osa ainakin seksuaalivähemmistöihin kuuluvista kokee saavansa riittävän tilan muualtakin. Kohtaaminen tai siitä sopiminen puolestaan on pitkälti siirtynyt mobiilisovelluksiin.

Minä uskon, että tällainen kehitys on vähentänyt suorastaan radikaalisti "massan" halukkuutta hakeutua homokortteleihin viettämään vapaa-aikaansa. Kuinka suurta osaa mahtaa oikeasti kiinnostaa illasta iltaan tapahtuva notkuminen baaritiskin äärellä ja pimeissä huoneissa qruisailu? Tai ylipäätään olla sellaisessa ympäristössä? Jos muuallakin voi olla ja elää. Joidenkin alakulttuurien piirissä varmaankin kaivataan vielä tällaista ympäristöä; esimerkiksi fetisisteillä lienee jonkinlainen kynnys toteuttaa itseään julkisesti tällaisten homokorttelien ulkopuolella. Sukupuolivähemmistöihin kuuluvien kohdalla tilanne on tietysti yhä heikompi.

Aina voi myös kritisoida turvallisuudella perusteltuja kontrollia, sääntöjä ja pykäliä. Toisaalta, sitten kun jotain sattuu, niin syyttävät sormet osoittavat yleensä viranomaisia ja näiden laiminlyöntejä. Berliinissäkin tapahtui vakava tulipalo kontrollin rajamaille jääneessä saunassa muutama vuosi sitten.

Tällä(kin) kolikolla on enemmän kuin yksi puoli.