Tutkimustulos: seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla suurempi riski dementoitua vanhemmalla iällä (juttukommentit)

 • 1 / 7
 • JuhaniV
 • JuhaniV
 • 16.7.2019 20:47
Mielenkiintoinen uutinen.

Amerikkalainen elämäntapa, asenteet ja terveydenhuolto ovat erilaisia kuin täällä pohjolassa.

Tästä olen aivan samaa mieltä: "Niukka eläminen yksin, ilman perhettä, voi vaikuttaa moniin elämäntapoihin."

Toimivalla parisuhteella on valtavan suuri merkitys. Siksi on niin perin väärin, että jotkut tahot sitä meiltä edelleenkin koettavat kieltää.
Alkoholiton hlbtiq-kahvila-ravintola-tanssipaikka-kulttuuri olisi siis todella tarpeeseen.
Seuranpito- ja elämäntapa-hlbtq-hyveiden merkeissäkin : )

Yleis-baareissa on alkanut näkyä ihan esillä listoja alkoholittomista juomingeista.

Tosin itse en ole koskaan tupakointiin tms. sortunut, enkä myöskään kokenut kännäämistä millään tavalla kiihottavaksi toiminnaksi.

Ehkä elintapavalistusta voisi olla hlbtq-medioissakin enemmältikin. Tupakointihan ei edes auta stressiin, vaan nimenomaan pahentaa sitä. Tupakoimattomat ihmiset sietävät stressiä paremmin, kuin tupakoivat, tutkimustenkin mukaan.

Toisaalta sitten, mikäs hyve se pitkä ikä on? Sehän tavallaan lähentelee humpuuki-uskontojen hömppä-valetta "ikuisesta elämästä, kuoleman jälkeisestä elämästä".

Lähimmäisenrakkaan armollinen eutanasia-omavalinta olisi syytä saada, mutta kun kärsimys-pakkoonsa uskovat uskonnot ovat niin kiivaasti sitä vastaan Suomessakin.
 • 4 / 7
 • Yesman
 • 24.7.2019 11:34
"Kun tutkijat erottelivat henkilöiden tulojen, iän ja rodun vaikutukset, todettiin hlbtiq-ihmisillä 29% suurempi riski sille, että heidän älylliset toimintansa ovat heikkenemässä tavanomaista enemmän."

"Hlbtiq-ihmisistä noin 60% elää yksin, heistä 65% ei ole koskaan elänyt pitkässä parisuhteessa tai avioliitossa ja heistä 72%:lla ei ole lapsia."

On kyllä hätkähdyttäviä lukuja.

Tutkimus perustui puhelimella tehtyihin haastatteluihin, joten tuo 3%:n hlbtq lukumäärä lienee todellisuudessa korkeampi ja siten tuo dementian esiintyvyys tässä ryhmässä tod.näk. laskee. Silti se lienee merkitsevästi suurempi kuin valtaväestöllä. Aikamoista. Itse laskisin suurimmaksi osaksi (vähemmistö)stressin piikkiin. Korkeat pitkäaikaiset kortisolitasot assosioituvat dementiaan ja Alzheimerin tautiin.

Toivottavasti nuo sosiaalisen verkon prosentit eivät Euroopassa ole yhtä synkkiä kuin USA:ssa..
 • 5 / 7
 • JuhaniV
 • JuhaniV
 • 26.7.2019 10:50
Erilaiset turvaverkot ovat heikkoja Yhdysvalloissa. Ihmiset joutuvat rakentamaan ne itse, niin taloudelliset sellaiset kuin muunkinlaiset. Jos sairastuu, se voi romuttaa koko perheen talouden, elleivät vakuutukset ole kunnossa.

Vähemmistöön kuuluvilta ja huono-osaisilta estetään nouseminen esimerkiksi koulutuksen avulla. Perheellä pitää olla varsin isot varannot lastensa korkeampaan kouluttautumiseen.

Ihmettelin USA:ssa työskentelevälle kaverilleni, että miksi siellä ei puhuta työloppuunpalamisesta lainkaan siihen malliin kuin Euroopassa. Hän vastasi, että porukka napsii tuohon vaivaan rauhoittavia pillereitä.

Jättimäinen opioidikriisi kielii myös ihmisten pahoinvoinnista Rapakon toisella puolella.

Nykyinen hallinto siellä näyttää olevan aikaisempaa vähemmän kiinnostunut tavallisten ihmisten hyvinvoinnista ja heidän elintasonsa parantamisesta.
Uutispalvelu Duodecim on otsikoinut terveyskoluminsa:
Muistin heikentyminen lisää yksinäisyyttä ja yksinäisyys muistin heikkenemistä.

Jutussa kerrotaan pitkäaikaistutkimuksesta, jossa seurattiin 5 900 keskimäärin 65-vuotiaan terveyttä ja heidän muistiaan. Samalla tiedusteltiin tutkittavien yksinäisyyden kokemuksia.

- Aiempien tutkimusten perusteella yksinäiset ja itsensä sosiaalisesti eristyneiksi kokevat saavat todennäköisemmin myös sydänoireita kuten sydänkohtauksen, rasitusrintakipuja tai jonkin aivoverenkiertohäiriön.

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti
 • 7 / 7
 • Usko.Vapaavuori
 • 26.7.2019 22:39
Tässä taas tuli todistettua humanin pakkomielle, kuten persujen pakko saada maahanmuutto ympättyä aiheeseen kuin aiheeseen humanin pitää saada uskonto vaikkei se millään tavoin tähän liity. Lukekaapa humanin postaus vielä, sairaan pakkomielteisen ihmisen tekstiä.