Itävalta: Parlamentti päätti eheytyspuoskarointikiellosta ja suomalaissyntyinen opetusministeri tuli kaapista

Itävallan parlamentin suuri kamari eli kansallisneuvosto hyväksyi yksimielisesti hallitukselle esitettävän päätöslauselmaehdotuksen (Entschließungsantrag), jossa hallitusta vaaditaan laatimaan lakialoite alaikäisille suunnatun eheytyspuoskaroinnin kieltämiseksi. Hallituksen tulee siis laatia lakialoite, josta kansallisneuvosto voi äänestää.
https://www.parlament.gv.at/PAKT/VHG/XXVI/A/A_00558/fname_726931.pdf

Hyväksytyn päätöslauselman laatija ja esittelijä oli avoimesti homo kansanedustaja Mario Lindner (sosdem), joka kertoi parlamentin istunnossa, että esimerkiksi Saksassa yli 1000 homoa joutuu vuosittain eheytyspuoskareiden uhreiksi.
http://www.soho.or.at/wir-haben-homo-heiler-gestoppt/

Itävallassa on tällä hetkellä asiantuntijoista koostuva edistysmielinen väliaikaishallitus. Jos se toimii nopeasti, eheytyspuoskarointikieltolaki saadaan voimaan ennen seuraavia vaaleja, joiden jälkeen Itävalta saa todennäköisesti taas homovastaisen hallituksen, jolloin mikään ei edisty.
------
Suomalaissyntyinen opetus- ja tiedeministeri tuli kaapista

Taustaa
Itävallan hallitus joutui eroamaan toukokuussa Ibiza-skandaalin takia. Tilalle asetettiin seuraavien vaalien jälkeen muodostettavan hallituksen nimittämiseen asti asiantuntijoista koostuva väliaikaishallitus.

Liittokansleriksi (~pääministeri) Brigitte Bierlein,
joka toimi perustuslakituomioistuimen päätuomarina. Hänen johdollaan tuomioistuin päätti, että samaa sukupuolta olevilla on oikeus solmia avioliitto.
Sateenkaarilehdelle antamassaan haastattelussa Bierlein kertoo perusteet päätökselle tasa-arvoisesta avioliittolaista.
https://www.hosiwien.at/vfgh-praesidentin-bierlein-es-geht-um-ein-selbstbestimmtes-leben/

Opetus- ja tiedeministeri Iris Rauskala
on monipuolisen koulutuksen ja kokemuksen omaava sosiaalialan ja taloustieteiden asiantuntija. Hän määrittelee itsensä liberaaliksi.
https://www.bmbwf.gv.at/das-ministerium/die-bundesministerin/
Der Standard-lehdelle antamassaan haastattelussa Rauskala kertoo olevansa naimisissa naisen kanssa.
https://www.derstandard.at/story/2000104888662/bildungsministerin-rauskala-beamte-sind-keine-gut-abgesicherten-nichtstuer

Väliaikaishallitus on jo ehtinyt päättää parannuksista sateenkaariperheiden oikeuksiin ja aikoo lisäksi poistaa eroamaan joutuneen hallituksen asettamat samaa sukupuolta olevien parien avioitumista koskevat rajoitukset.

(Kirjoitin pikaisesti, joten pahoittelen mahdollisia epätarkkuuksia.)