36-vuotiaana Mr Gay Finlandiksi 2018 valittu halusi torjua ikärasismia (juttukommentit)

Tilastollisesti on niin, että täällä ylivoimaisesti suurin osa (homomiehistä) on valkoihoisia ja yleisemminkin cissukupuolisia. Yöelämässä suurin osa on pari-kolmekymppisiä. Sitä vanhempana yöelämässä jaksaminen vähenee - kun työelämä vie ja monet vakiintuvat parisuhde-elämänsäkin osalta.

Ulkonäköasiat nyt ovat parinvalintakysymyksissä sellainen pakollinen lieveilmiö niin "sateenkaaripiireissä" kuin muissakin sellaisissa ympyröissä, joissa parinvalintaan liittyvät inhimilliset mekanismit ovat jollain tavalla läsnä. Tässä on tietysti sidos myös ikäkysymykseen. Käsite "ikärasismi" noin muuten on vähän hähmyinen asia, enkä ehtinyt koko vuoden aikana oikein saada asiasta kiinni, vaikka se on joissain yhteyksissä esillä ollutkin.

Toki ennakkoluuloja, mustavalkoisuutta ja raadollisuuttakin on hlbti-ympyröissä siinä missä muuallakin. Ehkäpä siitä tuossa "ikärasismissakin" on kyse; vähän liian äänekkäästi ollaan arvostelemassa muita, varsinkin siellä yöelämässä, kun muutaman juoman heikentämin estoin kielenkannat ovat höllemmällä.

Siitä taas päästään yhteen asiaan; hlbti-vähemmistöjen kulttuuri on perinteisesti syntynyt aika vahvasti päihteiden ympärille, kun marginaalissa ollessaan on jouduttu etsimään tila ja hetken vapaus pullon hengen ääreltä, yöelämästä ja baareista. Anniskelutoiminnalla on rahoitettu myös järjestöelämää ja omaa kulttuuria. Näyttää siltä, että tästä "baariluutimispakosta" porttina vertaisten löytämiseen ollaan hissuksiin pääsemässä.