Ruotsi: Jehovan todistajien filmiesitykset käräjillä

Södertörnin käräjäoikeus Flemingsbergissä (Tukholman lääni) käsittelee parhaillaan Jehovan todistajien homo- ja yhteiskuntavastaisten filmien esittämistä, koska niiltä puuttui valtion medianeuvoston esityslupa, joka vaaditaan, kun filmejä esitetään alle 15-vuotiaille julkisessa tilaisuudessa.
Jehovat esittivät Tukholman messuilla 58 filmiä joka päivä noin 10 000 osallistujallle, joiden joukossa oli myös pikkulapsia. Kaikilta filmeiltä puuttui medianeuvoston tarkastus ja hyväksyntä.

Useat jehovien filmit sisälsivät mm. homovastaista propagandaa (samaa sukupuolta olevien suhteet ovat väärin), demokraattiseen toimintaan osallistumisen kieltämistä ja rangaistuksia niille, jotka toimivat heidän kuvittelemaansa jumalaa vastaan ja ties mitä.

Syyttäjä Lisa dos Santos sanoo, että lainsäädännön tarkoitus on suojella lapsia vahingolliselta sisällöltä ja säädökset koskevat kaikkia. Hän lisäsi, että tässä oikeudenkäynnissä keskitytään lähinnä luvattomiin esityksiin. Sain sellaisen käsityksen, että filmien sisältöön puututaan myöhemmin.

Kiihkouskovaiset eivät halua noudattaa lakeja
Jehovan todistajien mukaan filmit kuuluvat heidän uskonnonopetukseensa eikä niitä sen vuoksi tarvitsisi tarkastuttaa ja hyväksyttää. Jehovien puolustusasianaja Majeed Alnashi selittelee, että demokraattisessa yhteiskunnassa ilmaisun- ja uskonnonvapaus oikeuttavat esittämään filmit yms. Filmien esittämisestä syytteessä oleva 64-vuotias kitisi, että filmien esittämisen kielto vaikuttaa heidän uskonnonharjoittamiseensa, koska filmejä esitetään jumalanpalveluksissa.

Mielenilmaus lasten oikeuksien puolesta
järjestettiin käräjätalon ulkopuolella. Jehovan todistajista 25 vuotta sitten eronnut Sabina Sjöberg toivoo filmiesitysten kieltoa, koska hänen mielestään jehovien saarnoissa/fimeissä on paljon lapsille vahingollista sisältöä. Sjöberg kertoo joutuneensa elämään lapsena helvetin- yms. pelossa.
Käräjäoikeus antaa päätöksensä ensi kuun alussa.
Uutinen
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/jehovas-vittnens-filmvisning-i-ratten-inte-lampligt-for-barn

Mielenilmaus lasten oikeuksien puolesta käräjätalon ulkopuolella
https://www.svtplay.se/video/21614042/veckans-brott/veckans-brott-redaktionen-avsnitt-33?start=auto&tab=2019