Laulaja Alma kertoi lehdelle tyttöystävästään (juttukommentit)

Nyt.fi uutisoi, että Alma on kertonut "homoudestaan". Mikä on nyt tämä juttu, että "lesbosta" on tullut jokin ruma sana, jota ei voi enää käyttää? Onko se niin heteropornon leimaama, vai liittyykö tämä jotenkin siihen, miten lesbot on leimattu LGBT-yhteisössä transfoobisiksi paarioiksi?

Niin, no, onhan "homokin" (gay) joutunut uudelleenmäärittelyyn. Biseksuaalit queer-aktivistit eivät voi sietää ajatusta, että homomiehet voivat viestiä identiteettiään, halujaan ja rajojaan, joten ovat nyt kuulemma päättäneet, että "gay" onkin "kattokäsite" (umbrella term) kaikille sateenkaariyhteisön jäsenille, vähän samaan tapaan kuin "queer".

Saa nähdä milloin homomiehet ottavat mallia lesboista ja nostavat kytkintä tästä "yhteisöstä".
Lesbo on (joskus käytetty) rinnakkaisnimi naispuolisesta homoseksuaalisesta henkilöstä. Olisikohan tässä taustalla myös (psykologian) identiteettiin liittyvä asia: homous viittaa biologistaustaiseen seksuaaliseen suuntautuneisuuteen, mutta viittaiskohan sana "lesbo" enemmänkin johonkin identiteettiin.

Alkuperäisessä (englanninkielisessä) haastattelussa Alma käyttää sanaa "gay", lehti taas mielellään käsitettä "queer female".

Suomeksi "homomies" on ihan käypä alleviivaamaan identiteettiä. Minusta tässä ei ole kovin suurta "juttua", ainakaan ongelmaa.
 • 3 / 8
 • Yesman
 • 22.3.2019 13:28
Kielen arvolataukset on kyllä jännä kapitteli. Onko 'lesbo' tosiaan nykyisin jotenkin epäonnisesti värittynyt...? Saarihan tuolle on antanut nimensä. Eikö L-koodi viittaa sanaan lesbo? Hmmm.. mutta jotain vältettävää tuossa sanassa kuitenkin vaikuttaisi olevan. Esim. Suomessa ei valita Miss Lesboa, vaan Miss Gay...
Oivoi... nyt kun googlasin, niin törmäsi tähän:
https://www.glaad.org/reference/offensive
Siinä sanaa 'homosexual' mainostetaan loukkaavana, ja parempana terminä suositellaan 'gay' tai 'lesbian'...
Tuo on kyllä toisin omassa kuplassani. 'Homoseksuaali' kuulostaa omissa korvissani ihan neutraalilta, objektiiviselta ja asialliselta luonnehdinnalta.
 • 4 / 8
 • Babadoo
 • 22.3.2019 23:17
En tiedä mikä on Alman syy käyttää sanaa Gay. Ehkä se sopii paremmin suuhun. Tosin sillä voi olla ns. voimakkaampi vaikutus, kun sanalla lesbian. Homoseksuaalit naiset halutaan jostain syystä ajaa queer termin alle. ...qrueer on kuitenkin jotain ihan muuta.
Jotenkin tuntuu, että ihmiset ei saa olla enää puhtaasti homoseksuaaleja. Vaan kaikkia pitää haluta ja nimen omaan haluta..
Sanan gay käyttötapa on todella erilainen verrattuna suomen homo-sanaan. Se ei ole läheskään niin sukupuolittunut kuin suomalainen vastineensa, eli ei ole mitenkään epätavallista kuulla, että naisen sanotaan olevan gay. "Homonainen" kuulostaa sen sijaan todella erikoiselta.

Siinä olet oikeassa, että varsinkin naisten homoseksuaalisuutta häivytetään nykyään voimakkaasti ulkomaisessa LGBT-kulttuurissa. LGBT-ideologia ja -kulttuuri alkoi muuttua nopeasti vuoden 2015 jälkeen, kun gay marriage meni läpi Yhdysvalloissa kansallisella tasolla ja Valkoinen talo valaistiin sateenkaaren värein. Nykyään meno on paikoin sellaista, etteivät monet perinteisemmät homot ja lesbot enää tiedä, minkä takia niitä L- ja G-kirjaimia edes roikutetaan siinä kirjainlyhenteen edessä.
"Oivoi... nyt kun googlasin, niin törmäsi tähän:
https://www.glaad.org/reference/offensive"

Jotenkin ihan hiton kiusallinen tuo ohjesivu. Neuvotaan sanojen käyttötapoja niin kuin ihmiset olisivat idiootteja, jotka eivät tajua, että ilmaisun "gay agenda" käyttäminen kertoo käyttäjän arvomaailmasta.

"Tuo on kyllä toisin omassa kuplassani. 'Homoseksuaali' kuulostaa omissa korvissani ihan neutraalilta, objektiiviselta ja asialliselta luonnehdinnalta."

Omassa kuplassani olen huomannut, että homosexual-sanaa on alettu suosimaan juuri sen tarkkuuden vuoksi, mutta myös sen takia, että nykyään kuulostaa jotenkin julkealta viitata biologiseen sukupuoleen (sex) seksuaalisen suuntautumisen yhteydessä. Ajan muoti on sellainen, että seksuaalinen suuntautuminen halutaan nähdä sukupuolisen identiteetin (gender), ei biologisen sukupuolen, ilmiönä.
 • 7 / 8
 • Yesman
 • 25.3.2019 11:48
Itse vähän otaksun, että "gender" on tiedon puutteisen ylimenokauden poistuva termi. Luulen, että sukupuoli ja sukupuolisuus palaavat main streamissäkin vahvemmin juurilleen, biologiaan, kun saadaan lisätietoa ja vahvistuu se, että kyseisellä biologisella kentällä tapahtuu luonnollista ja asiaan kuuluvaa hyvin monimuotoista variaatiota. Kun tämä ymmärretään, ei pitäisi olla enää tarvetta ylläpitää sosiologiasta kumpuavaa sääntörikkeistä termiä "gender".
En aivan ymmärrä, miten termi 'homoseksuaali' ei kuuluisi samaan koriin termin 'sex' (sukupuoli) kanssa tai jotenkin auttaisi etäännyttämään siitä. Nimenomaanhan sana homosexual perustuu sanaan sexual, joka perustuu sanaan sex. Suomeksi sukupuolisuus ja sukupuoli. Samasukupuolisuus.
Jos, niin minkäköhän takia sex-sana herättää levottomuutta?
 • 8 / 8
 • SaintJudy
 • 29.3.2019 6:44
"Homonainen" kuulostaa sen sijaan todella erikoiselta."

Puhumattakaan "lesboliitoista", koskakohan nämä laillistetaan?