Slovakian presidentinvaali lauantaina 16.3.

Slovakia saamassa edistyksellisen presidentin

Slovakiassa järjestetään presidentinvaalin ensimmäinen kierros lauantaina 16.3. Jos ensimmäisellä kierroksella kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta äänistä, järjestetään toinen kierros 30.3., jossa ehdokkaina kaksi eniten ääniä ensimmäisellä kierroksella saanutta.

Zuzana Čaputová
on mielipidekyselyjen mukaan saamassa noin 53 % äänistä. Hän edustaa edistyksellistä Progresívne Slovensko -puoluetta.
https://spravy.pravda.sk/prezidentske-volby-2019/stranka/9127-zuzana-caputova/

Čaputováta pidetään poliittisilta kannoiltaan vasemmistoliberaalina ja hän haluaa mm. Slovakian hyväksyvän parisuhdelain ja vastustaa vanhoillisten ajamaa aborttilain kiristystä.

Slovakian katolinen kirkko on kiukuissaan Čaputován suosiosta. Paavi Jorge Bergoglion nimittämä Trnavan arkkipiispa Ján Orosch kohkasi katolisten paastonajan saarnassa, että liberaalin äänestäminen on raskas synti ja kristittyjen täytyy vastustaa paholaisen viekoittelua yms. Entinen pääministeri, joka on kristillisdemokraatti, tuomitsi Oroschin änkyröinnin ("liberalismi näyttää olevan kirkon edustajille pahempaa kuin uusnatsit ja fasismi") monen muun ohella.

Tässä kaikki ehdokkaat aakkosjärjestyksessä
https://spravy.pravda.sk/prezidentske-volby-2019/stranka/9128-vsetci-kandidati-na-prezidenta-2019/
------
Slovakian tasavalta on entisen Tšekkoslovakian itäinen osa. Slovakiassa on noin 5,4 miljoonaa asukasta, pääkaupunki Bratislava, joka on EU:n vauraimpia alueita, joskin vauraus jakautuu epätasaisesti. Bratislava sijaitsee lähellä rajaa, esimerkiksi Itävallan pääkaupunkiin Wieniin on matkaa maanteitse vain 66 kilometriä, moottoritietä pitkin 80. Kartta ja matka-aikoja:
https://www.entfernungsrechner.net/de/distance/city/2761369/city/3060972
Junalla kätevästi keskustasta keskustaan, meno-paluu alkaen 7 euroa:
http://www.slovakrail.sk/en/tickets-abroad/austria/euregio-wien-ticket.html

Slovakiasta tuli EU:n jäsenvaltio vuonna 2004, valuuttana euro vuodesta 2009.
Tuloksia

Slovakian presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella suurimman ääniosuuden sai juristi Zuzana Čaputová (40,57 %), joka tunnetaan parhaiten korruption vastaisesta toiminnastaan, ympäristönsuojelutoiminnastaan (saanut mm. kansainvälisen ns. ympäristönsuojelun Nobelin) sekä ihmisoikeustoiminnasta.
Slovakiassa on 79 äänestysaluetta, joista 71:ssä Čaputová sai eniten ääniä.

Toiseksi suurimman ääniosuuden keräsi Maroš Šefčovič (18,66 %), joka edustaa sosialidemokraatteja ja toimii tällä hetkellä EU-komissaarina.
Tässä kaikkien ehdokkaiden ääniosuudet:
https://volby.pravda.sk/prezidentske-volby/?rok=2019
Oikeistopopulistien ja äärioikeiston ehdokkaat eivät menestyneet, mikä on erittäin ilahduttavaa.
------
Hieman historiaa: 30 vuotta sitten
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta idän ja lännen jakaneen rautaesiripun romahtamisesta. Kuvassa Itävallan ja Tšekkoslovakian edustajat leikkaavat piikkilanka-aitaa maiden väliltä.
https://noe.orf.at/tv/stories/2966221/
Presidentin vaalin toinen kierros on käyty Slovakiassa tänään lauantaina 30. maaliskuuta. Vaalihuoneistot ovat sulkeutuneet tovi sitten. Alustavia tuloksia odotellaan kohtapuolin. Ovensuukyselyiden mukaan liberaali ja EU-myönteinen progressiivisen puolueen ehdokas asianajaja Zuzana Čaputová olisi saamassa äänistä 55,2 prosenttia ja päähallituspuolue Smerin ehdokas, EU-diplomaatti Maroš Šefčovič 44,8 prosenttia.
Čaputová on voittanut presidentin vaalin ovensuukyselyjä suuremmalla 58,40 prosentin kannatuksella. Šefčovič sai äänistä 41,59 prosenttia. Slovakia saa näin hyvin hlbti-myönteisen ensimmäisen naispresidenttinsä.