Facebook haluaa vaikeuttaa erityisen vainotussa asemassa olevien elämää

Erityisesti nykyisin Facebook tekee kaikkensa, vaikeuttaakseen, syystä tai toisesta erityisen vainotussa asemassa olevien ihmisten, eli esim. turvapaikanhakija-pakolaisten tai suomalaistenkin ääriuskontokuntien vainoamien ihmisten mahdollisuuksia olla Facebookissa.

Koska Facebook on tiukentanut vaatimusta että Facebook profiilissa pitää näkyä koko nimi ja koska Facebookissa on oletuksena se, että nimellä voi hakea koko maailmasta, kaikkialta käsin ja koska Facebook-käyttäjän nimen (koko nimen) näkymistä voi estää vain blokkaamalla yksittäisiä muita käyttäjiä.

Noin ihmiset, joita esim. koko sukunsa tai laajempikin ihmisjoukko tai jokin lahkolais-uskontokunta vainoaa, ovat hankalassa asemassa, jos haluavat käyttää Facebookia sosiaaliseen yhteydenpitoon vain luottamiensa ihmisten kanssa, mutta kun samalla haluavat olla jopa kuolemalla heitä uhkaavilta mahdollisimman tavoittamattomissa.

Erityisen vainotussa asemassa olevilla ihmisillä on ollut tapana laittaa Facebookissa profiilinimekseen vain esim. Etunimi Etunimi tai käyttää sukunimenä jotain muuta, kuin oikeaa sukunimeään. Ja Facebook antaa myös ohjeistuksessaan ymmärtää että tuo olisi siellä mahdollista; ks. :

"Using your name on Facebook
We understand that the name you use in everyday life might be different from your legal name. We want you to be able to use the name you most identify with on your Facebook profile."
https://www.facebook.com/help/1090831264320592/

Mutta tuohon nähden ristiriitaisesti Facebook samalla on tiukentanut käytäntöään että Facebookissa käytettävä nimi pitääkin vastata jotain virallista ID-dokumenttia, mikä on ristiriidassa ohjeessa olevan tekstin kanssa. Joten Facebook on alkanut joko oma-aloitteisesti tai kenties myös pahantahtoisten muiden käyttäjien aikaansaamana blokata tunnuksia, niihin kirjautumista ja vaatinut lähettämään valokuvia ID-dokumenteista ja vaatinut käyttämään niissä näkyvää koko nimeä.

https://www.facebook.com/help/159096464162185/

Tuo henkkarikuvien kerääminen Facebookiin on myös erittäin moraaliton ja tietosuojavaarllinen asia, sillä Facebookilla ei moiseen ole mitään virallista tunnustettua asemaakaan.

Tuon kyselyn tullessa esim. HLBTIQ-pakolaiselle Facebookisa, hän ei pääse kirjautumaan Facebook-profiiliinsa ja hänen Facebook-tunnuksellaan käyttämä fb-Messenger pimenee täysin, eikä hän näe sieltä keskusteluita lainkaan.

Facebookin käytännöksi on siis tullut erityisesti viime aikoina vaatia virallisia henkkareita ja vaatia kaikkia käyttäjiä esiintymään avoimesti koko maailmalle koko nimellään. Se on sekä huolestuttava asia tietojenkeruu-mielessä että osoittaa Facebookin ymmärtämättömyyttä niitä ihmisiä kohtaan, jotka erinäisten vainoajatahojen takia ovat erityisen haavoittuvassa asemassa.
Ja onhan toki koko nimellä esiintyminen koko maailmalle varsin luonnotonta, oikean sosiaalisen elämän käytäntötodellisuuteen nähden ristiriitaista muutenkin.

Facebookilta uupuu järki ja tahto ymmärtää, että järjestelmän toteutus pitäisi mukaella todellista elämää ja ottaa huomioon eri yhteiskuntien ja eri asemissa olevien ihmisten elämän todellisuutta. Jos kun Facebook vaatii, virallisen henkkarikuvan kera, käyttämään koko nimeä avoimesti profiilissa, tulisi sen ehdottomasti sallia myös määritellä esim. vain etunimi näkymään kaikille, mutta sukunimi vain käyttäjän Facebook-kavereille tms. Facebookissahan profiili-kuvan voi oletuksena piilottaa, mutta koko nimi tuntuu olevan siellä avointa hakukauppatavaraa, josta Facebook on jäänyt kiinnikin mm. Cambridge Analytica -skandaalissa.

Toki sitten ongelmina ovat venäläiset tai radikalisoituneen kristilliset yms. ääripolitiikka-ainekset yms. feikki-tunnuksineen, mutta niihinhän Facebookin pitäisi reagoida niiden suoltamien viestien sisältöjen perusteella, eikä niiden kynsiin erityisen vainotussa asemassa olevia ihmisiä koko nimeltään sepposen selälleen painostamalla.
Tämän saman ongelman kanssa on Facebookissa painiskeltu esimerkiksi transsukupuolisten henkilöiden ja transvestiittien kohdalla.
  • 3 / 3
  • human
  • 23.2.2019 12:37
Facebookillahan on omat ambitionsa ja sitten kun sen luonnottoman sosiaalista ja rajoittunutta toimintarakennetta, kuitenkin massamainostus-ominaisuuksien kera, voivat vielä erinäiset tahot käyttää erinäisiin tarkoituksiin, niin soppaa siinä riittää.

Facebookin toimarin jutut eivät asiaa helpota yhtään:
https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/zuckerberg-puhui-itsensa-pussiin-emme-todellakaan-halua-kameraa-joka-olohuoneeseen-mitahan-mahtoi-unohtua-6759039

Facebookin, Instagramin, Messengerin ja WhatsAppin yhdistämis-suunnitelmahan ei ole herättänyt valtaisaa innostusta some-kansan keskuudessa:
https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/zuckerberg-rakastaa-omaa-ideaansa-somekansa-raivona-6756413

Ydinongelma tuossakin on se, että kilpailulainsäädännöt eivät ole toimineet, joten monopolisoitumista, monopolisoitumisongelmineen on päässyt tapahtumaan.