Angola dekriminalisoi homosuhteet

Rikoslain uudistus
Eteläisessä Afrikassa sijaitsevan Angolan tasavallan parlamentti hyväksyi eilisessä istunnossaan rikoslainsäädännön uudistuksen (155-1, seitsemän pidättäytyi äänestämästä), johon sisältyy myös homosuhteiden rangaistavuuden poistaminen rikoslaista. Hyväksytyn lakimuutoksen mukaan hetero- ja homoseksisuhteiden suojaikärajaksi tulee 14 vuotta.
Homoseksisuhteet ovat olleet rikoslain mukaan rangaistavia 133 vuotta, joskaan lakia ei ole sovellettu vuosiin.

Syrjintä- ja viharikoslainsäädäntö
Angolan parlamentti hyväksyi vuonna 2015 työlainsäädännön uudistuksen yhteydessä syrjintäkiellon, joka käsittää myös seksuaalisen suuntautumisen.
Uudistettu rikoslaki kiristää myös viharikospykäliä niin, että viharikokset (kiihotus, uhkaaminen ja väkivalta) homoja kohtaan tulevat myös rangaistaviksi.
Lyhyt uutinen, netistä löytyy yksityiskohtaisempia
https://www.sowetanlive.co.za/news/africa/2019-01-24-angola-decriminalises-homosexuality-in-landmark-reform/

Paikallisen sateenkaarijärjestön fb-sivusto
https://www.facebook.com/associacaoiris/

Angolan asukasluku oli vuoden 2014 väestönlaskennan mukaan noin 26 miljoonaa, vuoden 2017 arvion mukaan 29 miljoonaa. Virallinen kieli portugali, useimmat puhuvat ns. angolanportugalia, 40 muun kielen puhujia noin 30 % väestöstä.

Angolan pääkaupunki Luanda on kolmanneksi suurin portugalinkielinen kaupunki Brasilian São Paulon ja Rio de Janeiron jälkeen. Luandan hallintoalueella oli noin 6,7 miljoonaa asukasta vuonna 2014, yhtenäisellä suurkaupunkialueella noin 10 miljoonaa.
  • 2 / 2
  • Havainnoija
  • 25.3.2019 18:53
Keniassa edistystä: Sateenkaarijärjestöille rekisteröitymisoikeus

Kenian pääkaupungissa Nairobissa toimiva vetoomustuomioistuin hylkäsi Kenian hallituksen valituksen. Korkein oikeus oli nimittäin aiemmin päättänyt, että hlbti-kansalaisten oikeuksia ajavalla järjestöllä NGLHRC (National Gay and Lesbian Human Rights Commission) on oikeus rekisteröityä samalla tavalla kuin muillakin kansalaisjärjestöillä. Kenian hallitus kuitenkin valitti päätöksestä vetoomustuomioistuimeen, joka päätti viime perjantaina 22.3. äänin 3-2, että hlbti-kenialaisilla on samat oikeudet perustaa ja rekisteröidä järjestö kuin muillakin.
https://www.pulselive.co.ke/news/kenyas-court-of-appeal-rules-lgbt-can-register-an-ngo-governments-ngo-coordination/7tdq7cg

Kenian korkein oikeus käsittelee homoseksisuhteiden laillistamista
Oikeus käsittelee parhaillaan sateenkaarijärjestöjen NGLHRC ja Gay and lesbian coalition vaatimusta homoseksisuhteiden laillistamiseksi eli rikoslain pykälien 162 ja 165 poistamista.
Korkein oikeus antanee päätöksensä toukokuussa.
---
Syrjintä maksaa Kenialle maltaita (satoja miljoonia euroja vuodessa), raportti
https://drive.google.com/file/d/1qBeumxNW55O99ib4lTJ0TorycHYScGw5/view